Et godt fundament er en viktig forutsetning for at et nybygg skal bli vellykket. Før man går i gang med å bygge fundament, er det klokt å gjøre en grundig planlegging. I denne artikkelen har vi samlet 15 ting som det er viktig å huske på når man planlegger å bygge fundament.
Hva slags grunnforhold man har å forholde seg til har mye å si for hvor krevende det blir å bygge fundamentet, og hvor mye det koster. Man kan spare seg en god del bry ved å finne den mest egnede delen av tomten. Man bør unngå skarpe hellinger, fjellgrunn og andre, lignende utfordringer. Er man ikke grundig i denne fasen av planleggingen, kan man risikere dyre komplikasjoner underveis.
Ved flere tilfeller har byggherrer blitt nødt til å flytte prosjekter fra en del av tomten til en annen, ettersom dårlige grunnforhold ble avdekket i løpet av gravingen. Man vil helst unngå denne typen komplikasjoner når man allerede har anleggsmaskiner og håndverkere i arbeid på byggeplassen. Forsinkelser er kostbare, og det er alltid fordelaktig å løse denne typen utfordringer i forkant. Likevel er det en besparelse å bygge der det passer best. Man bør heller endre planene enn å anlegge fundamentet i uegnet grunn.
For å få et bilde av hva slags grunnforhold man har å jobbe med, kan det være lurt å gjennomføre grundige undersøkelse med fagperson. På den måten kan man kartlegge hva som skjuler seg under bakken uten å måtte grave. Denne prosessen koster en del, men det kan være mye å spare på å danne seg et bilde over hvor det er enklest å grave og bygge fundament. Grunnet høy kostnad er dette gjerne mer aktuelt for omfattende prosjekter med større budsjetter.
Når man leter etter en entreprenør til å gjennomføre et prosjekt, er det viktig å hente inn flere pristilbud. Det gjelder også for bygging av fundament. Dette er den enkleste måten å finne ut hvor mye prosjektet realistisk sett bør koste. Husk å hente inn pristilbud som inneholder de samme punktene, slik at man får best mulig sammenligningsgrunnlag.
Man bør ha avklart finansieringen i god tid før man går i gang med gjennomføringen av prosjektet. Dette inkluderer grunnarbeidet. Helst skal dette punktet på plass før man skriver kontrakt med arkitekten og går i gang med å søke om byggetillatelse. Noe av det første man bør gjøre når man bestemmer seg for å bygge fundament, er å avtale et møte med banken.
Man kan utføre mange slags byggeprosjekter gjennom hele året, også på vinteren. Graving er et unntak her. Skal man gjøre grunnarbeid, er man nødt til å legge utførelsen til årets øvrige årstider. Betong bruker lenger tid på å herdes når det er kaldt, og det koster mer å støpe på vinteren. Dette medfører at man må ta årstidene i betraktning når man setter opp fremdriftsplanen for bygging av fundament.
De aller fleste prosjekter som behøver et fundament er søknadspliktige. Dette gjelder alle former for bolighus. Enkelte garasjer kan oppføres uten å søke kommunen. Kravet er at garasjen er under 50 kvm, har mønehøyde på under 4 meter, og er minst 1 meter unna grensen til nabotomta. Ellers må man søke. Det som er viktig å understreke er betydningen av å starte søknadsprosessen tidlig. Man må ha avklart tillatelse fra kommunen før man kan begynne arbeidet
For et vellykket resultat er det viktig å finne dyktige håndverkere. Man bør finne en bedrift som har riktig kompetanse, gode attester og solid økonomi. Det er også gunstig å finne en entreprenør man kommuniserer godt med, og som har tilstrekkelig ledig kapasitet til å gi prosjektet høy prioritet. Stadig flere velger å finne dyktige håndverkere gjennom markedsplassen Byggstart.no. Der blir prosjekter matchet med kvalitetssikrede entreprenører.
Når man skal bygge fundament trenger man forskaling. Forskalingen er formen betongen helles i. Man kan bygge forskaling på forskjellige måter. Et alternativ er å bygge forskalingen på byggeplassen ved bruk av trevirke. Dette passer seg særlig godt hvis man skal støpe et fundament som har en spesiell utforming. Et annet alternativ er å bruke elementer. Dette er ferdiglagde strukturer som leveres til byggeplassen og monteres av forskalingssnekkere. Denne metoden går hurtigere å gjennomføre, har lavere pris, og er mer miljøvennlig enn plassbygget forskaling.
En nøye utarbeidet kontrakt danner et godt utgangspunkt for et vellykket samarbeid mellom byggherre og entreprenør. Kontrakten skal være tydelig på hva hver av partene forplikter seg til. På den måten får man realistiske forventninger og klare rammer for samarbeidet. En god kontrakt bidrar også til at man står sterkere i tilfelle en konflikt oppstår .
Det er vanskelig å være helt sikker på hva man kommer til å finne i bakken før man begynner å grave. Overraskelser i form av steingrunn eller lignende kan avdekkes. Da er det viktig at man har en fremdriftsplan som har rom for denne typen komplikasjoner, slik at konsekvensene ikke blir for ødeleggende for resten av byggearbeidet.
Fundament bygger man ofte som del av nybygg, som eneboliger, flermannsboliger eller leilighetsbygg. Avhengig av format, kan grunnarbeid og fundament enten inngå som del av hovedentreprise, eller skilles ut for seg i delt entreprise. Hovedentreprise går ut på at alle utførende fag involvert i prosjektet leveres av et entreprenørselskap. Dette inkluderer også grunnarbeid og fundament. Delt entreprise går ut på at flere entreprenørselskap står for sine individuelle ansvarsområder. For store prosjekter med mange fagfelt kan det være hensiktsmessig å skille ut nettopp fundamentet som selvstendig prosjekt. Det skyldes at dette kan gjøres relativt uavhengig av resten av prosjektgjennomføringen.
Bygging av fundament krever gjerne bruk av større anleggsmaskiner, som gravere, betongbil og lignende. Skal man bygge forskaling med elementer, må disse leveres til byggeplassen på lastebil med kran. Dette gjør at det er viktig å passe på at tomten har tilstrekkelig med plass for store, tunge kjøretøy.
Hvis kjelleren skal brukes som oppholdsrom må takhøyden være på minst 2,40 meter for nybygg. Det er viktig å huske på dette når man graver. Man må komme dypt nok til å ha rom til fundament, kjellergulv og isolasjon i grunnen, og fremdeles ha tilstrekkelig rom for takhøyde over. Man må grave enda dypere om det også skal bli plass til varmekabler i gulvet. Det kreves ekstra rom for å bygge forskaling rundt grunnmuren. Med andre ord må man grave slik at det blir plass til en egen konstruksjon som skal holde betongen på plass mens den herder. Forskalingssnekkerne skal også ha plass til å fjerne forskalingen etterpå. I tillegg bør man legge drensrør samtidig som man bygger fundament. Disse må ligge dypt nok for å forhindre kapillært oppsug.
Graving kan resultere i at man får en betydelig mengde utgravd masse liggende på tomten. Den utvider seg, og tar opp mer plass enn tilsvarende hull som ble gravd i bakken. Dette kan være til hindring for det videre byggearbeidet, og virke skjemmende for naboene. Man kan bruke massen på tomten til å plane ut hellinger eller andre typer oppgraderinger. Ikke alle har anledning til å velge den løsningen. Det er mer vanlig å få fjernet massen som blir til overs. Det koster en del, og er normalt sett ikke inkludert i pristilbudet til entreprenøren. Man bør derfor ta høyde for at dette kan bli en ekstra kostnad. Det er også mulig å lage en avtale med entreprenøren om å føye til fjerning av utgravd masse som del av oppdraget.
Gjør smarte boligvalg