Forskaling må alltid bygges når man skal støpe i betong. Forskaling er strukturen som skal holde betongen på plass til den herdes, og gi betongen den tiltenkte fasongen. I denne artikkelen gir vi 20 nyttige tips til alle som skal i gang med prosjekter som innebærer forskaling.
Forskaling brukes til å holde på plass formen som betong skal helles i. For bolighus trenger man ofte å støpe i betong når man skal bygge ny grunnmur, eller legge nytt fundament. Dette medfører at man må grave slik at forskaling kan bygges rundt der muren skal støpes. Da er det viktig at man vet hva slags grunn man har. Det kan være lurt å gjennomføre grundige undersøkelse av tomten for å avklare dette så tidlig som mulig. På den måten stiller man forberedt.
Betong herdes hurtigere når det er varmt, og det koster ekstra å støpe på vinterstid. Det er også vanskeligere å grave i løpet av vinteren. Derfor kan det være lurt å gjennomføre prosjekter som krever forskaling når temperaturen ikke er på sitt laveste.
For å forsikre seg om at man betaler riktig pris for prosjektet, bør man alltid hente inn flere tilbud før man velger entreprenør. På den måten får man oversikt over hva markedspris ligger på.
Forskaling blir enten bygd på stedet, eller hentet som ferdigproduserte elementer. Da leveres delene til tomta, og monteres der av forskalingssnekkere. Denne fremgangsmåten er enklere og mer miljøvennlig enn å bygge forskaling på byggeplassen. Den kan også være rimeligere for byggherren. Riktignok egner ikke elementer seg alltid når man skal støpe i betong. Derfor kan det være lurt å sjekke om dette er et egnet alternativ for sitt prosjekt.
For å oppnå en vellykket forskaling, er det viktig at snekkerne har gode tegninger å gå etter. De skal bygge formen som gir betongen sin fasong, og holder den på plass til den er herdet. Hvis formen har mangler eller feil, kan det medføre forsinkelser og tapt arbeidstid. Om forskalingssnekkeren vet hvordan man ønsker at det ferdige prosjektet skal arte seg, er det større sjanse for at forskalingene bygges på riktig måte.
Når man har valgt hvilken entreprenør man ønsker å gi oppdraget til, er det viktig at man skriver under på en kontrakt. Den skal spesifisere nøyaktig hva byggherre og entreprenør har blitt enige om. En god kontrakt gir et klart bilde av hva som forventes fra begge parter. Man vil også sterkere i en eventuell konflikt dersom man har en kontrakt å vise til. Det finnes forskjellige kontrakter for nybygg og kjøp av håndverkstjenester til mindre prosjekter.
Prosjekter som innebærer forskaling er gjerne omfattende. Skal man bygge tilbygg eller nybygg, er man avhengig av forholdsvis store budsjetter. Da er det viktig å sørge for at man har finansieringen på plass ved et tidlig tidspunkt. På den måten kan man tilpasse prosjektet i henhold til de gjeldende økonomiske begrensningene. Finansiering bør helst stå høyt oppe på prioriteringslisten.
Grunnforholdene har stor betydning for hvordan forskalingen bør bygges. Her lønner det seg å kartlegge grunnforholdene i forkant av prosjektgjennomføringen. En fagperson kan bidra ved å gjøre en vurdering av hvordan grunnen er, og hva slags mur (og dermed forskaling) som vil egne seg. Det er lurt å stille forberedt til denne typen arbeid.
Når man planlegger et byggearbeid hvor forskaling er nødvendig, er det viktig å være forberedt på uventede utfordringer underveis. Dette gjelder særlig når man setter opp budsjettet. Budsjettet bør ta hensyn til alle påkrevde kostnader, og samtidig ha rom til å håndtere uforutsette utgifter. Man kan være uheldig og for eksempel avdekke grunnforhold man ikke var klar over når man begynner å grave. Dette kan føre til økte utgifter til forskaling.
Før man igangsetter byggearbeidet, er det viktig å ha en fremdriftsplan å forholde seg til. På den måten vet man hva man kan forvente seg underveis. Man vil også være i stand til å påvise forsinkelser og ta forbehold deretter. Fremdriftsplanen gjør det også enklere for forskalingssnekkerne å samordne sin innsats med gravere, murere og andre fagarbeidere.
For å sikre at man får forskalingen bygget med høy kvalitet og til rett pris, er det viktig at man finner entreprenøren som egner seg best for prosjektet.
Man bør se etter entreprenører som er spesialister på forskaling, som har gode referanser og som har vist at de har utført lignende prosjekter på en kostnadseffektivt måte tidligere.
Et stadig mer populært valg når man skal finne fagfolk til byggeprosjekter er Byggstart.no. Byggstart er en markedsplass som kobler byggherrer med kvalitetssikrede håndverkere og entreprenører.
Forskaling medfører ikke søknadsplikt i seg selv. Man må derimot søke kommunen om tillatelse for mange prosjekter som innebærer bruk av forskaling. Dette gjelder for oppføring av tilbygg på et eksisterende hus. Man bør alltid sørge for å ha avklart dette punktet i god tid før man går i gang med byggearbeidet.
Støpning i betong medfører gjerne behov for bruk av store anleggsmaskiner, som gravere og sementbiler, samt levering av tunge bygningsmaterialer. Dette medfører at tomten bør ha god adkomst. Hvis ikke kan man risikere en rekke forsinkende og fordyrende komplikasjoner.
Vanligvis stikker en grunnmur ca. 1 meter ned i bakken. Ofte må man grave enda dypere. Husk at ytterligere graving kan være nødvendig for å rette opp terrenget. I tillegg skal det være plass rundt muren for bygging og fjerning av forskalingen.
Det finnes mange forskjellige typer betong. Noen er tyngre enn andre, noen bruker lenger tid på å herdes, og noen har større bæreevne. Hvilken betongtype man bruker er avgjørende for at strukturen man støper skal fungere som ønsket. Hva slags forskaling som behøves avhenger av hva slags type betong som skal støpes.
Å bygge forskaling er en spesialisert oppgave, og forskalingssnekkere er høyt kvalifiserte håndverkere. Hvis de som skal bygge forskalingen kommer med råd eller krav til prosjektgjennomføringen, er det lurt å høre godt etter. Dette kan gjelde valg av materialer og krav til planlegging.
En god kontrakt stadfester hva byggherre og entreprenør har blitt enige om. Man bør alltid bruke en godkjent kontrakt som oppfyller gjeldende krav. På den måten stiller man sterkere i tilfelle konflikt.@
Noe av det første som skal på plass er grunnmur og fundament. Derfor brukes forskaling på et tidlig stadium i prosjektet. Som byggherre er det naturlig at man følger opp det som gjøres på tomten slik at man holder seg orientert. Oppstår det komplikasjoner, er det klokt å være til stede slik at man kan bidra med raske svar på eventuelle problemstillinger.
Når prosjektet er gjennomført skal man få utført en sluttbefaring. Her kan det vær lurt å få en selvstendig fagperson til å bidra, for eksempel en takstmann. Som del av befaringen skal man påse at all støpning har blitt utført i henhold til gjeldende regler og krav. Har det blitt begått feil, er det viktig at de påvises så hurtig som mulig. Et hus med grunnmur eller andre betongelementer som ikke er støpt etter forskriftene kan få store problemer. Det kan oppstå sprekker og andre skader det er dyrt å rette opp i.
Som huseier er det viktig at man har dokumentasjon som viser hva slags arbeid som har blitt utført, og hvilke materialer som har blitt brukt. Dette kommer til nytte når boligen skal takseres, og er påkrevet hvis kommunen kommer på inspeksjon for å påse at bygningen oppfyller gjeldende krav. Også forsikringsselskapet vil ha nytte for slik dokumentasjon. Når det gjelder elementer som har blitt støpt i betong, er det viktig å ha dokumentasjon som viser at riktig type betong har blitt brukt. Det vil si betong som har riktig bærekraft, og andre egenskaper som tilfredsstiller regelverket.
Gjør smarte boligvalg