I denne artikkelen har vi samlet 12 tips som vil være nyttig å ta med seg når man skal bygge en flermannsbolig. Vi ser blant annet på finansiering, innkjøp av materialer og hvordan man finner den rette entreprenøren til å utføre arbeidet.
Før man går i gang med et prosjekt av denne størrelsen, er det viktig å finne ut hva man er i stand til å finansiere. En god måte å gjøre dette er å sette opp et budsjett som viser hvilke midler man har til rådighet, hvilken finansieringsmåte man bør velge, og hvordan lang tid det vil ta å nedbetale et eventuelt lån.
Det er også viktig å få et inntrykk av hvilken pris man kan forvente når man bygger flermannsbolig. For å få en nøyaktig pris er man avhengig av å gjøre en befaring på tomten. Prisen vil avhenge av prosjektets størrelse, kompleksitet og standard. Sistnevnte er en prisdriver byggher har stor mulighet til å påvirke, ettersom den avhenger av kvaliteten, stilen og løsningene man velger. Kompleksiteten er derimot bestemt av gitte forhold som terreng, grunnforhold og søknadsprosessen.
Tomtens beliggenhet og byggegrunn avgjør om den er egnet for å bygge flermannsbolig. Dersom grunnen på tomten består av blant annet fjell, myr, eller sand, kan dette komplisere byggeprosjektet. Før man går til innkjøp av en tomt, er det derfor hensiktsmessig å få oversikt over grunnforhold og terreng. I noen tilfeller er man nødt til å sprenge eller pæle på forhånd. Dersom man ser at slikt arbeid vil bli nødvendig, vil også prisantydningen bli høyere.
Når man bygger flermannsbolig er man nødt til å få godkjenning fra kommunen før man kan begynne med byggeprosjektet. Kostnadene knyttet til søknaden vil variere mellom ulike kommuner. I noen kommuner er det gratis å søke, mens søknadsgebyret i andre kommuner kan komme opp til 45.000 kr og mer. Selv om dette ikke utgjør en stor andel av totalprisen for byggeprosjektet, er det nok til at man bør ta forbehold om at tomten holder god nok standard før man sender inn en søknad.
Når man skal finne en egnet entreprenør til byggeprosjektet, er det viktig å gjennomføre en grundig bakgrunnssjekk av de aktuelle bedriftene. Dette er for å bekrefte at man engasjere pålitelige og erfarne fagfolk. Blant annet bør man forsikre seg om følgende:
Er du på utkikk etter kvalitetssikrede entreprenører til å bygge flermannsbolig, kan du legge ut prosjektet ditt på markedsplassen Byggstart. Der kommer du i kontakt med kvalitetssikrede entreprenører med relevant erfaring og kompetanse.
Når man skal finne en entreprenør til prosjektet, er det anbefalt å hente inn tilbud fra flere aktører. På den måten kan man sammenligne tilbudene og finne ut hvilke aktører som tilbyr konkurransedyktige priser. Det er imidlertid viktig å fokusere på mer enn bare prisen. Man bør blant annet sørge for følgende:
Man bør utarbeide en klar prosjektbeskrivelse i samarbeid med arkitekten. Fordelen med dette er at:
Når man skal gå for standardprodukter som gulv, tak, kjøkken osv. er det anbefalt å gå for byggevarer med høy kvalitet og flere års garanti. Dette vil sikre at man har gode produkter som varer over en lengre periode. Ved mange tilfeller står entreprenøren for innkjøp av materialene, ettersom dette forkorter byggeprosessen og de får rimelige tilbud. Har man som byggherre noen spesifikke ønsker av standardprodukter, er det lurt å konsultere dette sammen med entreprenøren.
Når man har funnet entreprenøren man ønsker å engasjere, er det viktig å skrive kontrakt. Denne skal signeres av begge parter, og bør inneholde:
Utarbeid gjerne kontrakten i samarbeid med entreprenør. Når man har en ferdig kontrakt, er det viktig å lese den nøye for å få full oversikt over alle betingelser.
Når man skal skrive under kontrakten med entreprenøren, er det lurt å føre inn milepæler i prosjektet. Med milepæler mener vi beskrivelser av når de ulike arbeidene skal være ferdig. Dette gjør det enklere for byggherre å følge med på om prosjektet blir gjennomført innenfor de tidsrammene man har satt. På den måten øker man sjansen for at prosjektet blir fullført til satt sluttdato. Ser man at visse deler av prosjektet blir forsinket, bør man kontakte entreprenør og be om en forklaring. Man bør også formulere i kontrakten hvordan man skal håndtere eventuelle forsinkelser.
Det er lurt å avtale faste møter med entreprenør underveis i prosjektet. På den måten kan man holde seg oppdatert på fremdriften til prosjektet. Det kan være lurt å arrangere disse møtene i forbindelse med milepælene man setter opp i kontrakten. Det er anbefalt å ha avtalt på forhånd når og hvor disse møtene skal finne sted.
Når hele prosjektet er gjennomført, er det viktig å utføre en sluttbefaring for å undersøke at alt arbeid er utført i henhold til gjeldende regler og forskrifter. Til dette bør man engasjere en ekstern fagperson, gjerne en takstmann. Denne fagprsonen vil være i stand til å vurdere kvaliteten på arbeidet, og kan påpeke eventuelle feil og mangler. Det er normalt å holde igjen rundt 10% av kontraktsbeløpet fram til sluttbefaringen er gjennomført og entreprenøren har utbedret eventuelle feil.
Gjør smarte boligvalg