Flate tak er vesentlig forskjellige fra tradisjonelle skråtak, så det er mange spørsmål som melder seg når man skal legge flatt tak. I denne artikkelen gir vi 20 tips som kan være nyttig å ta med seg inn i prosessen.
Flate tak er grunnleggende forskjellig fra skråtak i måten taket er konstruert. Vann må håndteres med indre nedløp, og snø på taket må tas hånd om ved hjelp av husets indre varme i stedet for tyngdekraft. Før du bestemmer deg for å legge flatt tak, bør du finne ut om huset ditt er egnet for den type tak.
Skråtak er ofte tekket med takstein, takplater og skifer, som har en levetid på alt fra 50 til over 100 år. På flate tak er det derimot kun mulig å legge takbelegg. Dette må byttes ut hvert 20 til 30 år. Det samme gjelder undertaket. Flate tak har derfor en kortere levetid enn andre typer tak, noe som bør tas i betraktning når en vurderer å legge flatt tak.
Et nytt tak er en langsiktig investering. Taket har grunnleggende funksjoner knyttet til det å beskytte huset, og det er verd investere i kvalitet når jobben først skal gjøres. Sett opp et detaljert budsjett med alle kostnader, inkludert slingringsmonn til å dekke uforutsette kostnader. Det å legge nytt tak kan være kostbart, og med mindre man tar opp lån, vil det ofte være behov for å spare opp nødvendige midler. Det kan være lurt å sette seg noen konkrete sparemål hver måned, slik at du kan beregne hvor lang tid det vil ta før prosjektet kan gjennomføres.
Fagfolk varierer både i pris og kvalitet. Når man skal legge flatt tak, vil det derfor lønne seg å hente inn minst tre forskjellige tilbud fra ulike entreprenører. På den måten har du muligheten til å sammenligne tilbudene på pris og kvalitet for å kunne sikre deg en konkurransedyktig pris. Kryssjekk alle punktene i tilbudet, så du er sikker på at de forskjellige tilbudene rommer de samme tjenestene.
Referanser vil alltid være en god indikasjon på seriøsitet. Be entreprenøren om tre referanser fra tidligere arbeid med flatt tak. Dersom entreprenøren ikke ønsker å gi ut referanser, er det grunn til å se seg om etter en annen entreprenør. Sørg imidlertid for at referansene er av relativt ny dato.
Flate tak er mer komplekst å legge enn skråtak og krever spesialkompetanse. For å være trygg på entreprenørens erfaring, kan du se etter firmaer med Sentral Godkjenning fra Direktoratet for Byggkvalitet innenfor Taktekking i Tiltaksklasse 2.
Selv om takbelegg er det eneste alternativet for flatt tak, varierer ulike typer takbelegg i både pris og kvalitet. I tillegg kommer takbelegg i forskjellige tykkelser, og er laget av ulike materialer. Ved valg av takbelegg vil det lønne seg å søke råd hos entreprenøren du engasjerer.
Taket har en grunnleggende funksjon i å beskytte boligen mot nedbør, vind, støy og kulde. I tillegg skal taket forhindre brannspredning, og det spiller en viktig rolle i å opprettholde husets stand generelt. Derfor er det lurt å prioritere kvalitet fremfor pris. Dette gjelder både ved valg av materialer og ved valg av fagfolk. Dersom arbeidet eller materialene ikke er av tilstrekkelig kvalitet, vil det kunne føre til at taket lekker. Kostbare reparasjoner vil i de fleste tilfeller overstige summene man eventuelt sparer på å velge de aller mest prisgunstige alternativene.
Når du har bestemt deg for hvilken type takbelegg du ønsker på taket, er det på tide å kjøpe inn materialer og produkter. Det vil som regel lønne seg å la håndverkeren ta seg av innkjøpet, ettersom håndverkere ofte har tilgang på rabatter hos ulike leverandører. I tillegg har de god kjennskap til de forskjellige produktene på markedet, og vet hva som er lettest å jobbe med, og hva som fungerer godt sammen.
Vanligvis trenger man ikke å søke godkjenning hos kommunen når man skal legge flatt tak. Det finnes imidlertid noen unntak. I hovedsak gjelder unntakene tilfeller der husets fasade, størrelse eller bruksområde blir endret som følge av byggeprosjektet. Hvis du er usikker på om du trenger å søke, kan du søke råd hos entreprenøren. Det lønner seg å finne ut av dette på et tidlig tidspunkt, da en søknadsprosess kan være tidkrevende og føre til unødvendige utsettelser.
I noen tilfeller kan byggeprosjekter kvalifisere for økonomisk støtte fra Enova. Enova støtter diverse tiltak som gjør husstanden mer miljøvennlig. Dersom takomleggingen er en del av et større prosjekt med oppgradering av bygningskroppen (f.eks. vinduer, etterisolering, kledning, etc), kan man søke om støtte. For å vite om ditt prosjekt kvalifiserer til støtte, må du kontakte Enova.
Når man legger flatt tak, er det lurt å sette opp et detaljert budsjett. Budsjettet bør ta høyde for uforutsette kostnader som kan påløpe. Prisen vil øke betraktelig dersom det avdekkes råteskader når det eksisterende taket rives opp. Det vil også påløpe ekstra kostnader dersom bygningen er ligger så vanskelig til at entreprenøren har behov for å bruke lift.
Når prosjektet er ferdig, bør du få en uavhengig fagperson eller en takstmann til å gjennomføre en sluttbefaring av det nye taket. På den måten kan du forsikre deg om at arbeidet er gjort på en tilfredsstillende måte, og eventuelle feil kan bli påpekt i tide. Foreligger det mangler, bør disse tas hånd om med en gang.
Husk å få tilsendt ferdigdokumentasjon. Denne inneholder informasjon om arbeidet som er utført, og hvilke materialer som har brukt på det nye taket. Dokumentasjonen vil du ha behov for når huset skal selges en gang i fremtiden. Den er også nødvendig i forbindelse med forsikring. Ved fremtidige byggeprosjekter kan dokumentasjonen bidra til å forenkle prosessen ved at håndverkerne vet hvilke materialer som har blitt brukt.
Etter taket er lagt, er det viktig å vedlikeholde det. Taket bør inspiseres med jevne mellomrom, og i alle fall etter sesongskifter. Du bør se etter mindre og større skader, og få dem utbedret med det samme.
Om høsten kan det ofte samle seg blader og annet avfall på taket. Bladene er gjerne våte og kan forårsake skader. Dessuten vil avfallet kunne blokkere nedløp og forhindre vann i å bli skylt vekk. Derfor bør avfall fjernes fra taket med jevne mellomrom og nedløpene bør kontrolleres.
Man kan forhindre oppsamling av blader, grener og annet rusk på taket ved å sørge for at taket har riktige omgivelser. Dersom man har trær i nærheten av taket, bør disse kuttes eller trimmes, slik at det ikke vil være behov for å fjerne avfall på taket like ofte.
Selv om det er lurt å kontrollere takflaten for godt vedlikehold, er det også viktig å sjekke innsiden av taket. Her bør du se etter fuktighet, damp eller andre tegn på vannskader som kan ha kommet fra utsiden. Vannskader bør tas hånd om umiddelbart, ettersom de utvikler seg til råteskader, som på sikt vil ødelegge takkonstruksjonen.
Flate tak håndterer snø annerledes enn skråtak. Mens skråtak tar i bruk tyngdekraften for å kvitte seg med snø, vil flate tak varmes opp fra innsiden for å smelte bort snøen. Snø veier imidlertid mye, og når det legger seg store mengder vil det være nødvendig å måke taket.
Ikke alle taktekkere har tilstrekkelig kompetanse på flate tak. Utskifting av flatt tak krever en viss kompetanse som kanskje ikke finnes hos tradisjonelle entreprenører. Se etter en taktekker som har erfaring med flate tak, gjerne en som har flate tak som sitt spesialområde og som kan forklare i detalj om alle tilgjengelige alternativer, samt fordeler og ulemper ved hvert alternativ.
For å finne dyktige fagfolk, blir det stadig mer populært å bruke Byggstart.no. Byggstart er en markedsplass der byggherrer får sitt prosjekt matchet med kvalifiserte håndverkere og entreprenører.
Gjør smarte boligvalg