I denne artikkelen gir vi 20 gode til byggherrer som skal i gang med å etterisolere boligen. Her kan du lese om hvilken pris du kan forvente deg, hvor lang tid prosjektet vil ta, og hvordan du sammenligner tilbudene fra ulike håndverkere.
Før man setter i gang et prosjekt, er det viktig å ha på plass en finansieringsplan på forhånd. Man skiller gjerne mellom fire ulike finansieringsmåter ved et prosjekt av denne størrelsen:
Tidsbruken avhenger mye av størrelsen og komplikasjonene på prosjektet. Hvis man kun skal etterisolere, tar det vanligvis 4 – 6 uker å isolere en mindre enebolig. Skal man isolere en større enebolig, tar dette som regel rundt 8 – 10 uker. Tidsbruken kan variere, og det er anbefalt at man påregner litt lenger tid enn det som er estimert.
Boligens byggeår avgjør ofte hvor mye isolasjon bygget innehar, og hvilken type isolasjon som er brukt. Man ser at boliger bygd før 1955 ofte har lite eller ingen isolasjon. I dag er kravet for tilstrekkelig isolasjon 200 – 300 mm i gulv, 300 – 350 mm i tak og 200 – 250 mm i yttervegger. Man ser at boliger bygd i 1955 og helt frem til i dag ofte ikke oppfyller minimumskravene. Det pleier imidlertid å være mindre arbeid som må utføres ved nyere boliger.
Normalt sett ser man at snittprisen på bytte av utvendig kledning og etterisolering ligger på ca. 2.500 kroner per kvadratmeter. Denne prisen inkluderer alt av fagfolk, materiale og tilkomst. Engasjerer man erfarne håndverkere, ser man at prosessen ofte tar kortere tid, som gjør at prosjektet blir rimeligere. Prisen per kvadratmeter reduseres også litt ved større bygg. Dette er fordi håndverkerne får noen skalafordeler ved større prosjekter, samt at faste kostnader som stillas og administrering blir hakket rimeligere ved lengre prosjekter.
Det er mange byggherrer som ønsker å legge inn isolasjonen selv. Har man lite erfaring på området, kan dette vise seg å bli en kostbar og helseskadelig affære. Om man ikke legger inn isolasjonen på riktig måte, kan fuktskader oppstå. Da kan det forekomme mugg og råte i boligen. Dette gjør at sykdommer som pustebesvær, eksem eller bronkitt kan forekomme, og det vil det bli mye dyrere å rette opp i feilen ved senere anledning, dersom man legger isolasjonen på feilaktig vis. Ifølge Eiendomsrett.no er også fukt og råte en av de hyppigste årsakene til konflikter i forbindelse med boligkjøp.
For å unngå at fuktskader skal oppstå, bør man engasjere dyktige håndverkere til sitt prosjekt. Dette vil minske sjansen for at fuktskader oppstår. Se etter aktører som har god erfaring med isolasjonsarbeid og sjekk deres tilbakemeldinger fra andre byggherrer. Hvis du ønsker å bli matchet med kvalitetssikrede håndverkere til ditt prosjekt, kan du benytte deg av markedsplassen Byggstart.no.
Mange byggherrer velger å kombinere isoleringen med andre renoveringsprosjekter. Skal man utføre en utvendig isolering, er man ofte nødt til å bytte kledning. Om man velger å gjøre dette kun for isoleringsprosjektet, vil det bli et kostbart prosjekt. Det kan derfor være lurt å utføre isoleringen mens man skal utføre større renoveringsprosjekter. Isolasjonen vil dermed utgjøre en liten kostnad i motsetning til resten av prosjektet.
Når man legger inn isolering i gulv, tak og yttervegger‚ vil man redusere varmetapet til boligen. Når man slipper ut mindre varme, vil dette føre til lavere strømutgifter. Derfor vil det være økonomisk lønnsomt å etterisolere boligen.
Isoleringen fører til at boligen får bedre luftsirkulasjon. Med mangelfull luftsirkulasjon er det større sjanser for at fuktskader vil oppstå. Derfor vil man få et bedre inneklima ved å legge inn isolasjon. Samtidig vil det også holde bedre på varmen om vinteren, som gjør det mer komfortabelt, og gjør at man slipper å fyre like mye.
Mange ser at boligens verdi øker etter at man har utført isoleringen. Bor man i et bynære strøk koster prosjektet ofte litt mer å gjennomføre ettersom man må betale kostnadene for parkering og bompenger. Likevel ser man at boligens verdi øker så mye i verdi at prosjektet i mange tilfeller vil lønne seg ved et boligsalg.
Det er viktig at man velger riktig isolasjonstype til sitt prosjekt. Derfor er det anbefalt at man lar håndverkerne stå for innkjøpet av materialet. Man velger isolasjon ut fra byggets konstruksjon, den nødvendige isolasjonsevnen, og man skal isolere innvendig eller utvendig. Man skiller mellom disse type isolasjonstype:
Det kreves som regel mer å legge inn isolasjon i boliger som er eldre. Dette gjør at prosjektet vanligvis blir litt mer kostbart, men man får en høyere fortjeneste i form av lavere strømutgifter. Det vil også føre til en verdiøkning på boligen.
Når man skal hente inn tilbud for sitt prosjekt, er det anbefalt at man forhører seg med tre ulike aktører. På den måten kan man gå for tilbudet som er mest komplett for sitt prosjekt. Når man skal i gang med sammenligningen, er det viktig å se på:
Før man engasjerer håndverkere til prosjektet, er det lurt å vite hva som skal være inkludert i tilbudet. Et tilbud fra en håndverker bør inkludere dette:
Uavhengig av hvilket prosjekt man skal gå i gang med, skal man alltid skrive under på en skriftlig kontrakt på forhånd. På den måten forsikrer man seg hvis noe skulle oppstå under prosjektet. Kontrakten funker som et garantibevis for både byggherren og håndverkerne.
Når prosjektet er utført, er det viktig å få tilsendt en ferdigdokumentasjon. Denne dokumentasjonen skal fortelle hvilke fagfolk som har vært involvert, hva slags arbeid som har blitt utført, og prisen på de ulike pris arbeidsoppgavene. Ferdigdokumentasjonen er verdifullt når man skal selge sin bolig, når man er i kontakt med sitt forsikringsselskap, og når man skal få en ny verdivurdering av boligen. En ny verdivurdering av boligen kan føre til at man kan få et høyere boliglån eller en bedre rente på sitt nåværende lån.
Når prosjektet er i gang, vil håndverkerne jobbe intensivt i og rundt din bolig. Det er viktig å belage seg på dette. For mange kan det være slitsomt å være i huset mens håndverkerne holder på, ettersom det gir mindre privatliv. Det vil også forekomme støy. Man bør derfor forberede seg på dette før prosjektet starter, og planlegge aktiviteter utenfor huset dersom dette er problematisk.
Om man bor i en flermannsbolig eller i en leilighet, kan det være lurt å si fra til sine naboer i forkant av prosjektet. Da vil man lettere unngå klager på at det er høye lyder eller at det er ukjente personer inn i oppgangen. Fortell hvor lang tid prosjektet vil ta, slik at de er innstilt på dette. Det kan også være lurt å ha nummeret til styrelederen til borettslaget lagret i tilfelle håndverkerne skulle trenge informasjon angående boligen, eller om man er nødt til å videreformidle en viktig beskjed om prosjektet.
Det er lurt å planlegge sin tid etter de forskjellige oppgavene på prosjektet. Noen byggherrer ønsker å være veldig involvert i prosjektet, mens andre ønsker å være minst mulig involvert. Det er anbefalt å forhøre seg med håndverkerne slik at man kan planlegge sin hverdag ut fra prosjektets gjøremål.
Det er lurt at man ikke legger for mange planer når prosjektet gjennomføres. Man bør holde god kommunikasjon med håndverkerne, og være innom bygget ofte. På den måten er det lettere å utveksle informasjon og ideer, som vil forminske sjansen for at feil oppstår.
Gjør smarte boligvalg