Det er en omfattende prosess å bytte kledning på boligen din. Når man skal i gang med et slikt prosjekt, finnes det flere faktorer man må ta stilling til. Man må blant annet velge mellom stående eller liggende panel, og om bordene skal festes med skrue eller spiker. I denne artikkelen kommer vi med 20 ting du må vite når du skal i gang med et slikt prosjekt.
Vi bor i et land som er utsatt for mye vær. Mange bor også i områder som er ekstra værutsatte, som langs vannet eller på fjellet. For at kledningen skal holde så lenge som mulig, er det viktig å holde den ved like. Det innebærer en vask i ny og ne, og kanskje et malingsstrøk. Det viktigste vedlikeholdet du kan gjøre, er imidlertid å ta en tilstandssjekk av kledningen én gang i året - gjerne på våren. Da bør du se etter sprekker, misfarginger eller teksturforandringer. Du bør også undersøke om malingen flasser eller om treverket er porøst. Om man er nøye med vedlikehold, vil kledningen holde i mange tiår før det blir nødvendig å skifte den ut.
For å gjøre hele prosessen mer effektiv, bør man være tidlig ute med den økonomiske planleggingen. Hvis du må bytte kledning, er det viktig å finne ut hva hele prosjektet vil koste, og ikke minst hvor du skal hente pengene fra. Pass på at finansieringen sikres tidlig, og skriv et grundig budsjett. Du bør også ta høyde for at budsjettet kan sprekke. Da vil du lettere kunne tåle uforutsette kostnader uten at det setter prosjektet i fare.
Det er ingen kledninger som er vedlikeholdsfrie. Alle kledninger krever at man må vaske, beise og male med jevne mellomrom for å sikre en fin fasade. Det finnes imidlertid materialer som krever atskillig mindre vedlikehold enn andre. Hvis man av forskjellige grunner ikke har mulighet til å vedlikeholde regelmessig, kan det være lurt å velge en kledning som krever mindre vedlikehold.
Hva slags kledning man bør velge, er i stor grad avhengig av hva huset må tåle av påkjenninger. Kledningen skal først og fremst beskytte veggene, og da er det viktig at den er tilpasset forholdene. Bor man langs kysten, er man mer utsatt for vind og saltvann, mens en bolig langs en motorvei må tåle ekstra støv og forurensing.
Selv om man må ta hensyn til værforhold, er det estetiske fortsatt viktig. Stilen huset er bygget i, har mye å si når det kommer til valg av kledning. Når det er sagt, er det ikke noe i veien for å endre husets kledning. Det kan være spennende å leke seg litt med forskjellige materialer og uttrykk, men det er lurt å forhøre seg med en profesjonell før man tar et endelig valg.
Om man skal bytte kledning, har man valget mellom stående og liggende panel. Valget er ikke bare et spørsmål om det visuelle - stående kledning er nemlig mer utsatt for fuktskader. Når panelet er vertikalt, vil kledningen være mer utsatt for vanninntregning fordi vann renner nedover. Enedeveden vil lettere suge til seg vann, og sjansen for fuktskader og råte er derfor større. I tillegg bøyer tre seg med tiden, noe som gjør at bordene krummer seg utover og bidrar til et glippe i overlappet mellom panelbordene. Dette betyr igjen at mer vann finner veien gjennom. Nedre del er i alle tilfeller mest utsatt for fuktskader, men har man liggende paneler, kan man ofte komme seg unna med å bare bytte de nederste panelbordene.
Det krever en del kunnskap og erfaring for å vite hva slags kledning som passer best. Det gjelder både estetisk og byggteknisk. Det vil lønne seg å finne en løsning som både ser bra ut og tåler påkjenninger fra omgivelsene. En ekspert kan være en arkitekt eller håndverker.
Ifølge prisdatabasen til Byggstart.no, koster det i gjennomsnitt 2.000 kroner per kvadratmeter å skifte kledning. Prisen kan også ligge ned mot 1.500 kroner, mens den i andre enden av skalaen kan komme opp mot 3.500 kroner per kvadratmeter veggflate. Prisen inkluderer alle materialer og alt arbeid. Det er altså en del variasjon her, og det er flere faktorer som er med på å påvirke prisen, blant annet valg av kledning og om man inkluderer etterisolering eller ikke. I tillegg vil totalprisen naturligvis avhenge av størrelsen på veggflaten. Større prosjekter ofte har en lavere kvadratmeterpris, da det finnes visse skalafordeler som gir utslag på prisene.
En god kledning skal helst holde i lang tid, og det er viktig at den som legger kledningen har tilstrekkelig erfaring og kompetanse. Både med tanke på å ha tilstrekkelig luftespalte, om det er nødvendig med dryppkant og selvsagt det visuelle. For noen kan det kanskje virke som fint arbeid å utføre selv for å spare penger, men dette anbefales ikke. Dersom man ikke har nok kompetanse og kunnskap, kan det faktisk ende opp med å bli betraktelig dyrere å utbedre feilen. For å komme i kontakt med kvalifiserte håndverkere, er det stadig flere som velger å benytte seg av markedsplassen Byggstart.no.
Det er alltid lurt å lese tilbudet man mottar ekstra nøye. Det kan nemlig variere hva de forskjellige entreprenørene inkluderer i prisen. Materialer er det vanlig at de står for selv, men det kan komme tillegg som leie av stillas, behov for spesiell tilpasning og lignende.
For å holde kostnadene nede, anbefales det å samle inn flere tilbud til hvert enkelt prosjekt. Da har man noe å sammenligne med, og det er lettere å få et bilde av hva profesjonelle mener at kreves for å få et godt resultat.
Når det gjelder håndverkere, er det slett ikke slik at det lønner seg å velge det billigste. Dyktige håndverkere vet å ta seg betalt for jobben, og dersom én aktør kan tilby en vesentlig lavere pris enn andre, er det verdt å være skeptisk. En altfor lav pris går gjerne på bekostning av nøyaktighet og kvalitet på arbeidet, og det er ikke mangel på skrekkhistorier hvor håndverkere har ødelagt konstruksjonen.
Selv om man stoler på håndverkeren, er det lurt å være nøye når man inngår kontrakt. Det kan oppstå uenigheter underveis, og det vil gagne begge parter å diskutere forskjellige problemer før de oppstår. Dersom dere er enige om hvordan dere forholder dere til blant annet forsinkelser og tillegg i pris, vil det bli enklere å unngå konflikt i ettertid.
Noen foretrekker å bruke spiker når de setter opp kledning, mens andre mener skruer holder bedre. Dette er avhengig av materialene og hva man selv foretrekker, men husk at det er en større jobb å fjerne et panel som er skrudd fast enn om det er festet med spiker. Skruer er også dyrere, og det kan være vanskelig å få fjernet skruene i ettertid, om de er dekket med flere lag maling.
Det lønner seg å overlate innkjøpsansvaret til fagkyndige. Mange entreprenører er skeptiske til å jobbe med byggevarer de ikke har kjøpt inn selv, ettersom de da ikke kan gå god for kvaliteten på materialene. For å kunne garantere et godt resultat, er de også avhengige av å kjenne til produktet og vite at det er egnet til jobben.
Mange entreprenører og håndverkerbedrifter har faste leverandører, og har gjerne en avtale hvor de nyter godt av tilbud og rabatterte priser. Disse rabattene kommer utbygger til gode, ettersom de fleste seriøse aktører gir denne rabatten videre til kunden.
Mange tenker at det er best å gjøre denne typen arbeid på sommerhalvåret siden det er varmt i været. Det mange ikke vet, er at det går helt fint å gjøre det på vinteren. Entreprenører har ofte mindre å gjøre om vinteren, og derfor kan man i noen tilfeller få en lavere pris.
Fasadeendring er i utgangspunktet søknadspliktig, og man trenger byggetillatelse for å sette i gang arbeidet. Dersom man kun gjør små tiltak, og ikke endrer fasaden i noe særlig grad, er det mulig å unngå søknadsplikten. Dette er til syvende og sist opp til kommunen, og vil variere noe rundt om i landet. Som et godt råd lønner det alltid å kontakte kommunen og spørre på forhånd.
Etterisolering kan faktisk være blant de beste grepene man kan gjøre på boligen sin. Dårlig isolasjon betyr varmetap. Etterisolering i seg selv er relativt billig, men ettersom isolasjonen skal ligge på utsiden, må man ta ned kledningen i prosessen. Dermed er dette en perfekt anledning til å etterisolere, og man vil merke store utfall på strømregningen.
Det finnes flere grep man kan ta for å gjøre boligen mer energieffektiv. Man kan bytte til lavenergivinduer, vannbåren varme, balansert ventilasjon og varmepumpe. Dette er tiltak man bør se på i kombinasjon med bytte av kledning. Flere av disse tiltakene kvalifiserer også til økonomisk støtte fra Enova. Besøk Enovas nettsider for å se hva som er aktuelt for deg.
Gjør smarte boligvalg