Når man skal bygge på etasje må man belage seg på et omfattende byggeprosjekt. Det er mange ting å ta hensyn til, og mange avgjørelser og valg som må tas. I denne artikkelen har vi samlet 10 smarte tips som kan være til nytte for alle som vurderer å bygge ny etasje på huset.
Det er veldig viktig å få oversikt over hva slags utgangspunkt man har så tidlig som mulig. Det vil ofte si å få en bygningsingeniør på befaring som kan gi en vurdering av bygningens bæreevne. Dersom bygging av ny etasje krever at bygningsstrukturen må forsterkes, vil dette komplisere arbeidet. Det vil føre til økt omfang og høyere pris.
Man kan derimot bygge en etasje langt enklere og til lavere pris dersom huset er i stand til å bære en ny etasje uten større utbedringer. Det kan også være gunstig å få en takstmann på befaring for å se om det foreligger råte eller andre skader i bygningsmassen. Dette må i så fall rettes opp som del av prosjektet. Å være klar over slike hensyn i forkant er en klar fordel.
En arkitekt kan bidra til en vellykket gjennomføring på en rekke måter. For det første kan en arkitekt med relevant erfaring by på praktiske og effektive løsninger som utnytter det nye bruksarealet på en optimal måte. For det andre kan en arkitekt sørge for at tegningene følger gjeldende regler og krav til oppholdsrom, blant annet tilstrekkelig takhøyde, brannsikkerhet, osv. For det tredje vil gode arkitekttegninger gjøre det enklere for entreprenører å gi preises overslag for hvor mye det vil koste å utføre de nødvendige arbeidene. En arkitekt kan også bidra med å stå som ansvarlig søker. Man må alltid søke kommunen om tillatelse når man skal bygge på etasje. Søknaden må gjennomføres av en fagperson, fortrinnsvis en arkitekt. Disse faktorene gjør det viktig å finne en arkitekt tidlig i planleggingsfasen.
Man bygger ofte ny etasje på huset med et formål om å utvide egen boligs bruksområde. Det er viktig å huske på at det finnes andre måter å gjøre dette på. To av de vanligste alternativene er å innrede kjelleren som oppholdsrom, eller å bygge et tilbygg. Begge deler byr på fordeler og ulemper. Her er det boligens utgangspunkt som avgjør. I noen tilfeller vil en ny etasje være den mest egnede fremgangsmåten. Det gjelder ofte i tilfeller der tomta er for liten til et tilbygg, eller kjelleren allerede har blitt innredet til bruksområde. I andre tilfeller kan en ny etasje være et komplisert alternativ. Dette vil særlig gjelde der man er nødt til å jobbe mye med husets bærende elementer for å gjøre strukturen sterk nok til å bære vekten av en ny etasje. Det kan være lurt å rådføre seg med fagfolk før man tar en avgjørelse. Man bør alltid snakke med en bygningsingeniør når man vurderer å bygge ny etasje på huset.
Det vil som regel kreve et betydelig budsjett å skulle bygge på en etasje. Prosjektet innebærer arkitekttjenester, prosjektering, flere utførende fag og betydelige utgifter til materialer. Dette medfører at man må ha fullstendig oversikt over de samlede kostnadene før man går i gang med gjennomføringen. Når man setter opp budsjettet er det viktig at man sørger for å beregne slingringsmonn, ettersom uventede problemer kan oppstå. Da lønner det seg å stille forberedt. Et viktig punkt her er å sørge for at man har tilstrekkelig finansiering på plass så tidlig som mulig. Man bør ikke forplikte seg til å dekke utgifter av noe slag før man har finansiering på plass. Hva slags form for finansiering man oppnår, vil legge føringer for hva slags prosjekt som lar seg gjennomføre. De vanligste finansieringsformene for denne typen prosjekt er økt boliglån, rammelån, forbrukslån og lån med sikkerhet.
Bygging av ny etasje krever innsats fra en rekke håndverksfag. Det kan det være nødvendig å leie inn snekker, rørlegger, elektriker, blikkenslager og taktekker. Dette medfører at byggherrer som regel organiserer denne typen prosjekt som hovedentreprise. Det vil si at én bedrift tar seg av alle utførende fag. Entreprenøren vil også stå for prosjektorganisering og innkjøp av byggevarer. Utgift til entreprenøren blir dermed den største enkelte utgiftsposten på budsjettet. Derfor er det viktig å føle seg sikker på at man betaler riktig pris. Den beste måten å gjøre det på, er ved å hente inn flere sammenlignbare tilbud fra konkurrerende entreprenører. På den måten kan man danne seg et bilde over hva som er markedspris.
Stadig flere huseiere velger å benytte Byggstart.no for å komme i kontakt med kvalitetssikrede håndverkere og entreprenører. Gjennom Byggstart kan man få flere pristilbud og vurdere disse opp mot hverandre.
Det er viktig å tegne en gyldig kontrakt som spesifiserer akkurat hva entreprenøren skal levere, til nøyaktig hvilken pris. Jo tydeligere kontrakten er, jo bedre. Man kan finne standardkontrakter for kjøp av håndverkertjenester via forbrukerrådet. Disse tilfredsstiller kravene byggherrer flest har for kontrakter. Kontraktene fastslår nøyaktig hva partene har blitt enige om, og konkretiserer hvilke arbeider som skal utføres. En slik kontrakt vil gjøre at man som huseier står sterkt hvis det skulle komme til konflikt av noe slag. Da vil man med henvisning til kontrakten kunne peke til mangler eller andre mislighold. Det motsatte gjelder også. Har man ikke en tilfredsstillende kontrakt, vil man stå tilsvarende svakt skulle en eventuell konflikt oppstå.
Før arbeidet begynner bør man sørge for å ha en konkret fremdriftsplan å forholde seg til. Den vil gi entreprenør og byggherre et klart bilde over hva som skal gjøres til hvilken tid. Dette vil bidra til en vellykket og oversiktlig prosjektgjennomføring. Med referanse til fremdriftsplanen, vil man kunne holde seg oppdatert i tilfelle det ligger an til forsinkelser. Man vil også kunne planlegge egne aktiviteter, for eksempel å flytte ut av huset i perioder der særlig støyende oppgaver skal utføres.
Å bygge ny etasje på huset kan være et omfattende prosjekt. Særlig i tilfeller der det kombineres med en renovering av resten av huset. Det vil for de fleste være ønskelig at huset skal ha en helhetlig fremtoning, og at ikke den nye etasjen skiller seg markant fra den eldre bygningen under. Mange velger å flytte ut av huset under byggearbeidet. Selv om man gjør dette, bør man passe på å avlegge byggeplassen jevnlige besøk. Det er ikke alltid slik at alt av byggearbeid går på skinner. Ved å ha en jevn dialog med prosjektansvalig, vil man ha oversikt over prosjektets fremdrift og eventuelle feilskjær. Ved å være tilgjengelig, vil prosjektansvarlig ha mulighet til å rette spørsmål og be om avklaringer hos byggherren underveis. Når det er hyppig kommunikasjon mellom byggherre og prosjektansvarlig, vil det resultere i spart tid og penger.
Når den nye etasjen har blitt bygget, skal man få utført en sluttbefaring. Dette er noe som skal gjøres med en uavhengig og erfaren fagperson, gjerne en takstmann. Formålet med befaringen er å påse at det ikke forekommer mangler eller feil. Man skal også passe på at alt arbeid har blitt utført i henhold til gjeldende regelverk, og at godkjente produkter har blitt anvendt. Videre skal man i løpet av befaring sjekke at den nye etasjen oppfyller de kravene som gjelder for oppholdsrom. Det inkluderer takhøyde, brannsikkerhet, dagslys, m.m. Egne krav gjelder for elektrisk anlegg og røropplegg. Det er vanlig å vente med å betale sluttoppgjøret til entreprenøren til sluttbefaringen har blitt gjennomført.
Som huseier er det viktig å sørge for at man har dokumentasjon som viser hva slags arbeider som har blitt utført på boligen, og hvilke materialer som har blitt brukt. Dette vil komme godt med når man i fremtiden skal utføre vedlikehold av den nye etasjen. Også takstmannen som skal gi en prisvurdering av boligen vil ha nytte av denne typen dokumentasjon. Det gjelder også forsikringsselskapet. Det kan komme krav om å få en slik oversikt før man går med på å forsikre den nye etasjen. Kontrakten man tegnet med entreprenøren, samt kvitteringer og garantibevis fra materialleverandører, vil som regel danne utgangspunkt for denne dokumentasjonen. Egne dokumenter kreves for elektrisk arbeid og rørleggerarbeid.
Gjør smarte boligvalg