Å bygge bad i kjelleren kan være en god måte å utnytte boligens areal. Det er imidlertid en omfattende prosess, med en rekke valg å ta stilling til. I denne artikkelen får du 10 tips som vil forberede deg på å gjennomføre et slikt prosjekt.
Et bad kan være alt fra et enkelt WC+dusj til et stort rom med frittstående badekar og betydelig skapplass. Hva man velger, vil få store utslag på både prosjektets omfang og pris. Det er viktig å huske at selv enkle løsninger vil utgjøre store investeringer. Vanligvis er det ikke tilgang til avløp og rør i kjelleren. Slik tilrettelegging vil ofte innebære betydelige summer. Dessuten gjør takhøyden det desto vanskeligere. Derfor lønner det seg gjerne å bygge bad av en viss størrelse når man først skal i gang med et slikt prosjekt.
Alle byggeprosjekter som gjennomføres i kjelleren vil ha høyere kvadratmeterpris enn prosjekter som utføres andre steder i huset. Hovedårsaken er at gulvet er av betong. Dette gjør det nødvendig med boring og støping. Begge deler gjør prosjektet mer komplekst, og dermed dyrere. Det er viktig at man undersøker kjelleren grundig for å kartlegge akkurat hvor komplisert det vil være å bygge et bad der. Takhøyde er en annen viktig faktor. Er ikke kjelleren allerede tilpasset som oppholdsrom vil ikke takhøyden nødvendigvis være på 2 meter som er det gjeldende kravet. Å skulle heve takhøyden er også en kompliserende faktor.
Bygging av bad i kjelleren er et kostbart oppussingsprosjekt. Det finnes imidlertid flere måter å påvirke prisen. Særlig valg av størrelse og materialer vil ha stor innvirkning. Det er selvsagt dyrere å bygge et stort bad enn et lite bad. Allikevel vil pris per kvadratmeter gjerne bli høyere for et lite bad. Dette skyldes kostnader som ikke avhenger av prosjektets størrelse. Prisen vil også avhenge av hvilke materialer man velger. Her finnes det en rekke valgmuligheter innenfor de fleste prisklasser. Innredning av bad kan koste alt fra noen få tusen, til flere hundre tusen.
Uansett hva man velger, bør man alltid ta høyde for uforutsette utgifter når man setter opp budsjettet. På den måten er man sikker på at man er i stand til å finansiere prosjektet man går i gang med. Ifølge markedsplassen Byggstart.no, har bygging av bad i kjelleren en snittpris på ca. 300.000 kr, alt inkludert.
Det er i utgangspunktet ikke søknadspliktig å bygge bad i kjeller. Vær oppmerksom på at dette kun gjelder når badet skal bygges i en del av huset som allerede anses som oppholdsrom. Hvis ikke, vil dette innebære en bruksendring, noe som alltid vil være søknadspliktig. Dersom kjelleren ikke er regulert som oppholdsrom, må man altså søke kommunen før man går i gang å bygge. Dette gjelder for eksempel hvis kjelleren hittil har fungert som bod eller lagringsplass. Hvis man er usikker på hvilke lover og regler som påvirker prosjektet, er det lurt å rådføre seg med en fagperson.
Bygging av bad i kjelleren, er et kostbart prosjekt, og det medfører at mange har behov for ekstern finansiering for å dekke utgiftene. Blant annet kan man velge å ta opp et flexilån, øke det eksisterende boliglånet, eller ta opp et forbrukslån for å finansiere bad i kjelleren. Av disse er forbrukslån det alternativet med høyest rente. Samtidig er det også den mest fleksible formen for finansiering, og gir en tilgang til lånebeløpet hurtigst. Det kan derfor være et alternativ dersom man har muligheten til å betale ned lånet i løpet av kort tid. Har man spart opp tilstrekkelig med egenkapital, vil det alltid som regel være den rimeligste finansieringsformen
I anbudsprosessen er det alltid anbefalt å gå i dialog med ulike entreprenører. På den måten kan man være tryggere på at man får et konkurransedyktig tilbud. Vær imidlertid nøye når du sammenligner tilbudene. Sørg for å sammenligne innholdet i tilbudene, ikke bare totalsummen. Ulik pris kan skyldes at innholdet i tilbudene er forskjellige. Det er anbefalt å hente inn flere tilbud. Dersom alle tilbudene kommer fra seriøse aktører, vil det være nok å hente inn tre.
Det er en rekke fagområder involvert når man skal bygge bad i kjelleren. Derfor velger de fleste byggherrer å overlate det utførende ansvaret til en totalentreprenør. Dette er gjerne mer praktisk enn å engasjere rørleggere, elektrikere, murere, osv. separat.
På denne typen prosjekt vil ikke innkjøp av møbler og baderomsutstyr være inkludert i entreprenørenes tilbud. Også når man skal kjøpe materialer, er det viktig å hente inn flere anbud fra konkurrerende leverandører.
For å sikre både en konkurransedyktig pris og en mest mulig vellykket gjennomføring, er det viktig å velge riktig baderomsentreprenør. Her er det en rekke kriterier man bør vurdere. For det første er det viktig å finne en entreprenører som har den høyeste graden av spesialisert erfaring. Det vil si bedrifter som har gjennomført lignende prosjekter tidligere. Da er det nødvendig å undersøke omtaler fra tidligere kunder. Man må også forsikre seg om at bedriften har de nødvendige godkjenningene. Elektrikere må ha DSB-godkjenning mens fagfolk som skal arbeide med våtrom burde ha våtromsgodkjenning fra Fagrådet for Våtrom eller sentral godkjenning fra Direktoratet for Byggkvalitet, eller være en mesterbedrift.
I tillegg må man undersøke at entreprenøren har en solid økonomi. Skulle bedriften oppleve betalingsvansker i løpet av gjennomføringen, risikerer man betydelige komplikasjoner. I verste fall kan bedriften gå konkurs i løpet av prosjektet, eller i den påfølgende garantiperioden. Det er også viktig at entreprenøren har tilstrekkelig kapasitet til å prioritere prosjektet. Man bør forvisse seg om at selskapet har tid til å legge ned innsatsen som kreves for å oppnå et godt resultat.
Et stadig mer populært valg når man skal finne fagfolk til bygg og renovering, er markedsplassen Byggstart.no. Dette er en tjeneste som kobler byggherrer med fagfolk innenfor bygg og renovering.
I forbindelse med bygging av bad i kjelleren, er det mange som velger å etablere mulighet for utleie. Dette kan være en god investering, særlig ettersom utleie i egen bolig er skattefri under de fleste omstendigheter. Merk at utleie av del av egen bolig (hybel) ikke stiller samme krav som etablering av en separat boenhet, og de aller fleste som leier ut gjør dette som utleie av en hybel.
Før man anser prosjektet som fullført, må man gjennomføre en sluttbefaring. Denne må utføres av en ekstern fagperson, ofte en takstmann. Takstmannens oppgave er å undersøke at alt arbeid er forskriftsmessig utført, og at det ikke foreligger noen feil eller mangler. Slik kan man få utbedret eventuelle feil, og unngå at disse forårsaker alvorlige skader. Dersom det skulle oppstå lekkasjeskader i ettertid vil disse være svært dyre å rette opp. Dette kan man også forebygge ved å velge kvalitetssikrede håndverkere som har alle nødvendige godkjenninger.
Når badet i kjelleren står ferdig må man sørge for å få tilsendt alle dokumenter som angår prosjektet. Dette innebærer skriftlig informasjon om alle materialer som har blitt brukt og alt arbeid som har blitt utført. Man skal også få alle relevante kvitteringer og garantibevis. All denne dokumentasjonen skal inngå i en såkalt forvaltning, drifts- og vedlikeholdsinstruks (FDV-instruks) for våtrom, som entreprenøren plikter å levere.
Det er flere grunner til at man skal ha denne dokumentasjonen tilgjengelig. Når en takstmann skal vurdere verdien av boligen, vil det å ha mye å si at man kan fremlegge detaljert beskrivelse av alt som befinner seg under og bak flisene på badet. Også når det gjelder forsikringskrav, vil fremvisning av gyldig dokumentasjon være viktig. Det forenkler også fremtidig vedlikehold av badet forenkles når man kan informere nye håndverkere om arbeidet som har blitt utført tidligere. Husk i tillegg å få samsvarserklæring fra elektriker.
Gjør smarte boligvalg