I denne artikkelen har vi samlet 15 tips til alle som ønsker å bygge bad. Du kan blant annet lese om finansiering, innkjøp av materialer, og hvordan du finner den rette entreprenøren.
Det første man bør gjøre er å kartlegge de økonomiske rammene for prosjektet. Dette innebærer både å finne ut hvor mye penger man har til rådighet og hva prosjektet kommer til å koste. På den måten kan man være sikker på at man er i stand til å finansiere det prosjektet man planlegger å gjennomføre. Et detaljert budsjett gjør gir også bedre oversikt over utgiftene underveis i prosjektet. Setter man opp individuelle poster for de ulike kostnadene, er det enkelt å oppdage om prosjektet blir dyrere enn først antatt. For å unngå at uforutsette utgifter gjør det vanskelig å fullføre prosjektet, bør man alltid sette opp en egen post til slike kostnader. Husk at man ofte kan bli fristet til å velge dyrere løsninger mot slutten av prosjektet for å få et perfekt resultat.
Hvordan man finansierer prosjektet kan ha stor innvirkning på økonomien i ettertid. Om man har nok egenkapital til å finansiere prosjektet, kan man velge å bruke pengene man har spart opp. Det finnes også flere muligheter for lånefinansiering. En mulighet er å ta opp flexilån. Her kan man låne opptil 60% av boligens verdi og disponere pengene slik man selv ønsker. En annen mulighet er å øke boliglånet opptil 85% av boligens verdi. Tar man opp forbrukslån vil renten være høyere. Velger man et slikt lån, bør man ha mulighet til å betale det ned i løpet av kort tid.
Å bygge bad er i det fleste tilfeller en langtidsinvestering. Ofte tar det 20-30 år før neste gang man behøver å pusse opp eller gjøre større inngrep. Derfor er det viktig å velge en stil man kan være fornøyd med i lang tid. Innredningen på badet er relativt enkel å bytte ut, men skal man bytte ut gulv og fliser, blir dette både dyrt og tidkrevende. Det er derfor anbefalt å gå for en tidløs og ren stil. Dette er også en fordel om man skal selge boligen på et tidspunkt. Det er også mulig å gi badet er mer særegent uttrykk, men dette vil ofte appellere til færre potensielle kjøpere.
Man bør alltid undersøke om man trenger tillatelse fra kommunen før man starter prosjektet. Etter at søknadsplikten for våtromsarbeid ble fjernet i 2012, har det blitt lettere å starte prosjektet uten tillatelse. Med mindre man endrer bærende konstruksjon, en branncelle blir brutt, eller man bygger i et rom som ikke er godkjent for opphold, skal man ikke trenge å søke om tillatelse for å bygge bad.
Dyktige fagfolk er en forutsetning for et vellykket prosjekt. Man bør alltid hente inn tilbud fra flere aktører, og gjøre en nøye vurdering av de aktuelle kandidatene. Gjennomfør en grundig bakgrunnssjekk av entreprenørene, og forsikre deg om at håndverkerne har de nødvendige godkjenningene og sertifiseringene. Våtromssertifikatet er en indikasjon på at bedriften har den nødvendige kompetansen. Det anbefales også å sjekke firmaenes referanser, økonomiske tilstand og kapasitet. I tillegg bør man være på utkikk etter et firma med gode kommunikasjonsevner. Dette vil gjøre gjennomføring av prosjektet mer effektivt. Når man har funnet entreprenøren man ønsker å engasjere, er det viktig å skrive en kontrakt som inneholder alt av arbeidsoppgaver, tidsplan, vilkår og betalingsplan.
Ettersom det kan være krevende å finne den rette entreprenøren, velger stadig flere å benytte markedsplassen Byggstart.no. Der kan byggherrer komme i kontakt med kvalitetssikrede entreprenører.
De fleste som skal pusse opp badet, velger å organisere prosjektet som en totalentreprise. Det betyr at byggherre kun skriver kontrakt med én entreprenør, som da står ansvarlig for gjennomføring og koordinering av alt arbeid. Dette er i motsetning til delt entreprise, der man skriver kontrakt med individuelle entreprenører på de ulike fagfeltene. Når man velger totalentreprise, har man kun én bedrift å forholde seg til. Det gjelder også i tilfeller der totalentreprenøren henter inn underentreprenører på fagfeltene den selv ikke har kompetanse på. Skulle man avdekke feil eller mangler i arbeider, er det også totalentreprenøren som står ansvarlig, uavhengig av hvilket fagområde feilen kan spores tilbake til. På baderomsprosjekter er det mange ulike fagområder involvert, så det enkleste alternativet for de fleste er å engasjere ett firma som står ansvarlig.
I anbudsprosessen er det viktig å sammenligne tilbudene fra de ulike entreprenørene. Det er anbefalt å hente inn pristilbud fra tre ulike aktører. På den måten kan man vurdere hvilke aktører som tilbyr en konkurransedyktig pris. Det er imidlertid viktig å sammenligne mer enn bare totalsummen. Også innholdet i pristilbudene kan variere. En lavere totalsum betyr ikke nødvendigvis at det er det rimeligste tilbudet. Det kan også bety at tilbudet er spesifisert annerledes. Vær derfor nøye med å sammenligne postene i de ulike tilbudene. Vær samtidig på vakt mot tilbud som er betydelig lavere enn de øvrige. Noen entreprenører gjør alt for å holde prisene nede, inkludert å benytte dårlige materialer og ukvalifiserte håndverkere.
Når man skal bygge bad, må man forvente at prosjektet tar 3-5 uker. Dersom det oppstår forsinkelser eller prosjektet viser seg å være mer komplekst enn først antatt, må man beregne ytterligere med tid. Skal man utføre arbeid på boligens eneste bad er det anbefalt å finne et annet sted å oppholde seg.
Det er anbefalt å la entreprenøren kjøpe inn byggematerialene til prosjektet (f.eks. gipsvegger, membran, våtromsplater, betong og lysbrytere). Entreprenøren vet hvilke materialer som er enklest å jobbe, og kan finne gode alternativer dersom noen varer skulle være utilgjengelige. Overlater man innkjøpet til entreprenøren står den også ansvarlig for oppmåling og eventuelle feil eller forsinkelser ved levering. Håndverkerne får også ofte gode rabatter på materialer, ettersom de gjerne har avtaler med leverandører de benytter ofte. Det er også viktig å vite at om man velger å kjøpe inn materiale selv, må man også stå for regningen om materiale blir forsinket eller må byttes ut. Her kan mye unødvendig tid og penger bli tapt. Når det gjelder fliser, armaturer og baderomsmøbler er det vanligere at byggherre selv handler inn dette.
Bygging av bad er en langtidsinvestering, og skal vare i opp mot 30 år. Kvalitetsprodukter er oftest mer robuste og holder lenger. De rimeligere løsningene må gjerne byttes ut tidligere, og kan dermed bli dyrere på sikt. Håndverkere kan også nekte å jobbe med materialer de mener ikke er forsvarlige.
Når man bygger bad, avhenger prisen i stor grad av forhold man ikke er i stand til å kontrollere. Dette gjelder blant annet konstruksjon, behov for prosjektering og søknad, avretting av gulv, osv. Noe man derimot kan påvirke i stor grad, og som har har betydelig effekt på prisen, er valg av innredning og materialer. Det lønner seg imidlertid ikke å velge rimeligste løsningene. I stedet bør man velge produkter av høy kvalitet, og deretter undersøke hvor man kan få disse til en lavest mulig pris. Her går prisene fra 15.000 kr for komplette pakker med fliser og møbler, til over 100.000 kr.
Før man anser prosjektet som ferdig bør man få en ekstern fagperson til å gå sluttbefaring. Hensikten med denne befaringen er å avdekke eventuelle feil eller mangler, og å forsikre seg om at arbeidet er utført i henhold til gjeldende krav og regelverk. Det er vanlig at byggherrer holder igjen siste del av kontraktsbeløpet til eventuelle feil har blitt utbedret.
Når prosjektet er ferdig, er det viktig å få tilsendt alle nødvendige dokumenter de involverte aktørene. I disse dokumentene skal det komme tydelig frem hvilke arbeider som er utført og hvilke materialer som har blitt brukt. Spar også på alle kvitteringen knyttet til prosjektet. Slike dokumenter kan få stor verdi i forbindelse med forsikringssaker eller salg. Skal man selge boligen, men ikke har den nødvendige dokumentasjonen, vil man få den svakeste vurderingen av badet. I verste fall kan man risikere å ikke få medhold i forsikringssaker. For bad er det anbefalt å få en FDV-instruks fra entreprenøren som sluttdokumentasjon på prosjektet.
Når prosjektet er ferdig, bør man be om en ny takstvurdering av boligen. Med et nytt bad er det nemlig stor sjanse for at boligen har steget verdi. I tillegg til å drive opp prisen opp ved et eventuelt salg, har man i tillegg mulighet til å øke boliglånet dersom det er ønskelig.
Ved å dele din erfaring med venner og bekjente, og eventuelt på nett, vil entreprenøren kunne få flere relevante oppdrag dersom du var fornøyd, og eventuelt miste fremtidige kunder dersom du var misfornøyd.
Gjør smarte boligvalg