Mange ønsker seg et arkitekttegnet hus. Det er gjerne noe man kun går gjennom én gang i livet, og det gjelder å ikke ta noen forhastede beslutninger. Med god planlegging og dyktige fagfolk er alt lagt til rette for et godt resultat.
Når man skal bygge arkitekttegnet hus gjelder det å gjøre overveide avgjørelser underveis. Det er mange valg som må tas, og det er her man legger grunnlaget for et godt prosjekt. Man burde investere ekstra tid i å finne ut hva man vil ha.
Husets beliggenhet har mye å si. Kanskje har man allerede en tomt. Om man vurderer å kjøpe tomt, gjelder det å gjøre seg kjent med området, og forsikre seg om at man vil trives. Først og fremst burde man finne ut hvor mye penger man har tilgjengelig, og sette opp et grundig budsjett.
For å kunne gå i detalj i planleggingen, er man nødt til å vite hvor stort økonomisk spillerom man har. De aller fleste blir nødt til å ta opp et lån for å få boligdrømmen oppfylt. Hva slags lån som lønner seg er avhengig av hva slags avtale man kan oppnå med banken. For et nytt hus er det vanligste å ta opp et byggelån. Renten her er gjerne noe høyere enn vanlig boliglån, men byggelånet blir normalt omgjort til boliglån når prosjektet er ferdig bygget.
Gjennsomsnittsprisen på å bygge nytt hus ligger på ca. 33.000 kroner per kvadratmeter. Denne prisen er basert på prisdatabasen til Byggstart.no, og gjelder priser fra gjennomførte prosjekter. Det er verdt å merke at det er store variasjoner her. Faktorer som grunnforhold og tilgjengelighet er ikke lett å påvirke. Disse faktorene er med på å styre kostnadene i stor grad. Men man kan også påvirke prisen med egne valg, som materialer, antall bad og våtrom, og generell standard. For å få et mer konkret overslag må man snakke med fagfolk. Merk at også profesjonelle kan bomme på prisen, så man bør hente inn flere priser.
Når man har fastslått hva man har tilgjengelig av finansiering, er det på tide å sette opp et grundig budsjett. Man bør passe på så man er godt innenfor rammene, og gjerne sette av en ekstra midler til uforutsette utgifter. Deler man inn budsjettet i separate poster, vil man tidlig finne ut om en del av prosjektet blir dyrere enn først antatt. Da må man gjøre justeringer andre steder for å få regnestykket til å gå opp. Det er avgjørende for hele prosjektet at budsjettet blir fulgt, og her må man følge nøye med hele veien. Utgiftene kan fort øke, og det er fort gjort å miste kontrollen om man ikke er oppmerksom.
Valget av arkitekt er viktig. Arkitekten skal være med på å utforme boligen. En dyktig arkitekt kan se løsninger og muligheter du ikke kommer på selv som vil løfte boligen til et nytt nivå. Det er også viktig at dere fungerer godt sammen, og blir enige om hvordan resultatet skal bli. Det er du som byggherre som har det siste ordet, men det er også lurt å høre på en profesjonell fagersons innspill og idéer. Få gjerne tilsendt aktuelle arkitekters referanseprosjekter for å se hva som ligner på det dere ønsker.
Det er omfattende å bygge hus, og det er avgjørende at man har en entreprenør man er trygg på. Det å kunne stole på håndverkeren er viktig i ethvert byggeprosjekt, men blir ekstra viktig når det er et prosjekt av så stort omfang. Byggstart.no er en markedsplass som gjør det enklere for byggherrer å komme i kontakt med entreprenører og håndverkerbedrifter som innehar den nødvendige kompetansen. Alle aktører på plattformen har gått gjennom en grundig kvalitetskontroll. De blir undersøkt på bakgrunn av referanser, kurs og godkjenninger, tidligere arbeider og økonomistyring.
For de fleste vil det være aktuelt å organisere et såpass omfattende prosjekt som en hovedentreprise. Da har man én entreprenør man forholder seg til, normalt en tømrerbedrift. Det er mange fagområder som må dekkes for å bygge et helt hus, og ved en hovedentreprise er det opp til denne hovedentreprenøren å skaffe alle underentreprenører. Ved en delt entreprise er det byggherren selv som må skaffe håndverkere til alle fagområder, i tillegg til å koordinere mellom disse. Hovedentreprenøren har gjerne faste samarbeidspartnere som allerede kjenner hverandre og samarbeider godt. Det er også en risiko for at et fagområde ikke er klare når nestemann kommer på jobb, og håndverkere tar betalt selv om de må vente på tur. Dette slipper man å bekymre seg for ved en hovedentreprise, ettersom prisen allerede er fastslått. For denne risikoen og administrativt arbeid blir det gjerne et påslag på rundt 10%, men det kan lønne seg med mindre man har erfaring fra lignende prosjekter selv.
Et nytt hus krever byggetillatelse. Mange blir skremt av dette, og kvier seg for å sette i gang med søknadsprosessen. Mange dokumenter og blanketter skal fylles ut, tillatelser må gis, og tegninger må være i orden. Nå trenger man ikke gjøre så mye av dette selv, man må nemlig ha et ansvarlig foretak til å søke for seg. Normalt vil ikke dette være entreprenøren din, men gjerne en arkitekt eller ingeniør. Det er imidlertid en del arbeid å skaffe alle dokumenter og tillatelser, så de vil ha betalt for denne delen av jobben. I tillegg kommer gebyret fra kommunen, som vil variere etter hvor i landet du bor. Det vil også være nødvendig å sende ut nabovarsel. Her skal du være så detaljert som mulig, slik at naboene kan avgjøre i hvilken grad de blir påvirket av prosjektet. Dersom de kommer med merknader, skal du ta hensyn til dette så langt det går, men om du har loven på din side, er det i prinsippet lite de kan gjøre for å hindre deg i å bygge. Ettersom man skal bo i området en stund, vil det imidlertid lønne seg å ha et godt forhold til naboene.
Det er greit å huske på at man skal bo i det nye huset en stund fremover. Kanskje kommer det barn i hus som gjør at man trenger større plass, et ekstra bad, eller større uteområde. Det kan også gå andre veien, at barna flytter ut, og mye av huset blir stående ubrukt. Selv om alt står bra til med helsen og både rygg og ben fungerer bra i dag, kan det endre seg med årene. For stor plass kan bli slitsomt, da det er mye som skal holdes ved like og tas vare på. Blir man dårlig til beins kan det også bli slitsomt med for mye trapper. Da setter man pris på å ha alt på samme plan. Slike spørsmål er det lurt å stille seg med en gang, så er man forberedt på det som kommer.
En utleiedel kan være lurt å ha oppe til vurdering når man planlegger huset. Leier man ut rom i egen bolig, er inntekten skattefri. Det kan bety mye penger på sikt, og er en fin måte å betale ned deler av lånet på. Mange som bygger selv vil ønske privatliv, men en kjellerleilighet trenger ikke være påtrengende, dersom man har riktig planlegging. Her kan arkitekten hjelpe deg med løsninger som ikke trenger å bryte for mye med de opprinnelige planene. Ulempen med en utleiedel er at det vil kreve en større investeringskostnad. For å få det godkjent som separat boenhet, trenger den også alle hovedfunksjoner til en bolig. Dette betyr dobbelt opp med bad og kjøkken, som er blant de dyreste rommene å bygge. I tillegg er det krav om separat inngang, tilstrekkelig takhøyde, og tilgang på nok dagslys. En utleiedel er i de fleste tilfeller gjennomførbart, men det er viktig å være forberedt på de ekstra kostnadene.
Gjør smarte boligvalg