Arker kan gi bedre utnyttelse av arealet i den øverste etasjen, og kan bidra til mer lysinnslipp. I denne artikkelen kommer vi med 20 smarte tips for deg som vurderer å gå i gang med å bygge arker.
Ofte vil bygging av arker påvirke bærende konstruksjoner, noe som kan gjøre prosjektet mer komplekst og dyrt enn størrelsen skulle tilsi.
Det er mye papirarbeid man må gjennom før man kan sette i gang. For å få lov til å sette i gang arbeidet, må man få en søknad godkjent av kommunen. Det kan variere hvor lang tid det tar å utforme søknaden, og hvor lang tid kommunen bruker på å behandle den. I tillegg må man finne egnede håndverkere, og materialer må bestilles. Selve arbeidene gjerne er over i løpet av noen uker.
De fleste vil bruke en arkitekt når man skal i gang med et slikt prosjekt. Ettersom det er et såpass omfattende inngrep, krever det en person med kunnskap om dimensjonering og bærekonstruksjoner for å planlegge prosjektet. Tiltaket krever også byggetillatelse. Arkitekten kan hjelpe til med å fylle ut søknaden og stå som ansvarlig søker. Når man har gode arbeidstegninger er det også enklere å presentere jobben for en entreprenør.
Når man skal i gang med et byggeprosjekt, gjelder det å vite hvordan man skal betale for det. Sikre finansieringen tidlig, om det så er fra egenkapital, refinansiering av boliglånet eller andre løsninger. Når man vet hvor mye penger man har tilgjengelig, vil det også bli enklere å planlegge prosjektet.
For å ha kontroll på kostnadene gjennom hele prosjektet, er det avgjørende at man har et nøye utarbeidet budsjett. Gjerne med flere poster, så man har oversikt over kostnadene til hvert enkelt punkt. Da vil man ved et tidlig tidspunkt bli oppmerksom om noe koster mer enn planlagt, og det vil bli enklere å tilpasse prosessen videre.
Å bygge arker er en effektiv måte å utnytte arealet på loftet på. Ettersom jobben er mye mindre enn å løfte hele taket, vil også kostnadene være lavere. Ifølge prisstatistikk fra Byggstart.no, vil det i gjennomsnitt koste 160.000 kroner å bygge en ark. Det er verdt å nevne at det kan være stor variasjon her, avhengig av hvor store arker man skal ha, eventuelle endringer i bærende konstruksjon, og andre faktorer.
En ark teller som et påbygg, og man må derfor alltid søke. Man kan ikke gå i gang med selve byggearbeidene før dette er i boks. Med mindre loftet er godkjent til varig opphold fra tidligere, må det også søkes om bruksendring.
Alle byggeprosjekter som krever byggetillatelse, krever også at det sendes ut nabovarsel. Her må man være så detaljert som mulig i prosjektbeskrivelsen for at naboene skal kunne vurdere i hvilken grad de blir påvirket av arbeidene. Varselet gir naboene en frist på to uker for å komme med innvendinger og merknader. I søknaden til kommunen må man også redegjøre for hvordan man forholder seg til disse tilbakemeldingene.
Ettersom arker ofte innebærer endringer i takkonstruksjonen, er det avgjørende at man har dyktige fagfolk til å utføre jobben, gjerne en erfaren tømrer. På markedsplassen Byggstart.no kan man legge ut prosjektet sitt for å komme i kontakt med seriøse og kvalitetssikrede entreprenører og håndverkerfirmaer. For å legge ut ditt prosjekt, kan du [klikke her].
Et godt grep man kan ta for å sikre seg en konkurransedyktig pris, er å samle inn tilbud fra flere entreprenører. Da kan man sammenligne tilbudene, og velge den man føler passer best til prosjektet.
Man bør ikke se utelukkende på prisen når man mottar tilbud. Det kan nemlig variere hva som er inkludert. Derfor bør man kryssjekke tilbudene. Har man unike behov, eller er ute etter andre spesialløsninger, bør man forsikre seg om at disse er inkludert i prisen.
Når man inngår avtale med en entreprenør, er det viktig å være tydelig og nøyaktig i kontrakten. Det vil være fordel for begge parter å være enige på forhånd, så unngår man konflikt om det skulle skje noe uforutsett underveis i arbeidet. Gjør det klart i kontrakten hvordan dere forholder dere til forsinkelser fra leverandørens side og problemer i søknadsprosessen. Det kan være lurt å bruke standardkontrakten fra Forbrukerrådet sine nettsider.
Det vanligste er å overlate innkjøp av byggevarer til de profesjonelle. Ikke bare vil de foretrekke å jobbe med materialer de kjenner til, de har også bedre kunnskap om hva som trengs til jobben. Håndverkere har også mer erfaring til å velge riktig mengde. Mange aktører har faste leverandører de bruker, og kan ofte forhandle seg frem til en god pris på materialene.
Det er viktig å beregne nok tid når man skal i gang med et slikt prosjekt. Det kan ta lang tid fra prosjektstart til ferdigstilling når man skal bygge arker. Vær påpasselig med å sette av nok tid til byggeprosessen, og pass på så du har realistiske forventninger til tidsbruken. Entreprenøren har nok god oversikt over hvor lang tid arbeidet vil ta, så det kan lønne seg å ta en prat med dem.
Det er ingenting i veien for å følge opp prosjektet underveis, enten om man bor på byggeplassen i byggeperioden, eller om du kommer innom. En seriøs entreprenør vil sette pris på at man holder seg oppdatert på hvordan det går, og det kan være spennende å følge med på fremgangen.
Det er alltid ting som kan skje i forbindelse med et byggeprosjekt, og selv om man umulig kan forberede seg på alt, gjelder det å være klar over utfordringene dersom uhellet skulle være ute. Det er bedre å planlegge for mye enn for lite, og å ha rom nok i finansieringen til å tåle en liten budsjettsmell.
Mange som bygger arker gjør dette for å kunne benytte seg bedre av arealet i øverste etasje. Husk imidlertid at man må søke om bruksendring for at dette arealet formelt sett skal være registrert som oppholdsrom. Dette er særlig viktig i forbindelse med et eventuelt salg på et senere tidspunkt.
Når du allerede gjør inngrep på taket, bør du også se på muligheten til å gjøre andre energibesparende tiltak. Det kan være relativt enkle inngrep som å etterisolere taket eller sette inn nye vinduer. Er du ute etter større effekt, kan du vurdere vannbåren varme i gulvet eller solceller til å produsere din egen strøm. Disse tiltakene vil gi en høyere investeringskostnad, men vil etterhvert betale seg selv ved å redusere strømregningen betraktelig.
Ikke bare kan du spare inn på strømregningen, det er også mulig å få økonomisk støtte fra Enova når du gjør boligen mer energieffektiv. Det totale summen du kan få etterbetalt varierer etter hvilket energinivå man oppgraderer boligen til. Maksbeløpet man kan få utbetalt er på 150.000 kroner. Merk at dette forutsetter større prosjekter enn kun bygging av arker.
Dersom man har undervurdert kompleksiteten eller kostnadene knyttet til å bygge arker, er det fort gjort å tenke at det ikke vil være verdt det å gjennomføre prosjektet. Da er det lurt å huske på at arkene også vil være med på å øke verdien på boligen. Større plass betyr høyere salgspris. Hvis du blir boende, vil du oppnå økt bokvalitet.
Gjør smarte boligvalg