Boligstyling: Alt du må vite
Kapitler:
Hva bør du vite om boligstyling? Trenger du å leie en egen interiørkonsulent eller kan du gjøre det meste selv? I denne artikkelen gjør vi rede for hva boligstyling faktisk innebærer, og du får svar på hvor mye det vanligvis vil koste. Er du klar over at megleren din ofte kan hjelpe deg med å style boligen? Og at du kan låne alt fra tepper og puter, til sofa og salongbord? Her forteller vi deg alt du trenger å vite om boligstyling.
Få tilbud fra dyktige eiendomsmeglere
Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende
1. Boligstyling kan gi økt salgsverdi
Boligstyling handler om å klargjøre boligen for fotografering, visning og salg. Dette innebærer at man gjør store og små grep i og omkring boligen for å heve førsteinntrykket og få en bedre pris. Enkelt forklart vil det si at boligen styles på en måte som gjøre at den fremstår som innbydende og nøytral, uten overflødige møbler, gjenstander eller personlighet. På den måten blir det lettere for potensielle kjøpere å se for seg hvordan de ville innredet det dersom de skulle bodd der selv.
For å oppnå dette vil det ofte være nødvendig å fjerne både møbler og eiendeler, ommøblere, skaffe nye ting (som pledd, planter eller puter), og enkel oppussing der det er behov for det. Som selger er det ikke alltid like lett å vite hva som burde gjøres, og det er fort gjort å se seg blind på sin egen bolig. Selv om megler kan hjelpe deg med veldig mye, er det mange som foretrekker å engasjere en egen stylist til å ta seg av boligstylingen. Det finnes flere interiørkonsulenter som har spesialisert seg på akkurat dette, og som samarbeider med meglere eller meglerkontorer.
Det er til enhver tid mange boliger til salgs, og det kan ofte være vanskelig å vinne kampen om budgivernes oppmerksomhet. Forskjellen før og etter boligstyling kan være veldig stor, og mange blir overrasket over hvor annerledes boligen fremstår når stylisten er ferdig. Husk at selv om det kan være rart å se sin egen bolig innredet på en helt annen måte enn du ville gjort det selv, handler det først og fremst om å treffe et bredt spekter av kjøpere, og ikke om din personlige smak.
Mer om boligstyling for å øke salgsverdien:
1.1. Hvordan du selger bolig
1.2. Vår komplette guide til boligvisningen
1.3. Viktig å huske når du skal ha visning på hytta
2. Prisen avhenger av oppdraget
Dersom du får tilbud om boligstyling via megleren din, vil prisen som regel være bakt inn i den endelige summen du betaler megler for salg av huset. Mange boligstylister i Norge har slike avtaler med ulike meglerkontorer.
Prisen for boligstyling vil kunne variere en god del, og er avhengig av blant annet hva slags type styling du er ute etter, hvordan den skal utføres, og hvilken aktør du er i kontakt med. Det er vanskelig for aktørene å komme med konkrete priser uten å ha være på befaring, da de ikke vet på forhånd hvor mye styling som vil være lønnsomt eller nødvendig i hvert enkelt tilfelle. Hvilken stil konsulenten har kan imidlertid være like viktig som prisen, så vi anbefaler at du undersøker referanser fra tidligere jobber, og etterspør gjerne bilder av andre boliger vedkommende har stylet.
Veiledning og samtale vil være det rimeligste alternativet, og innebærer først og fremst en samtale med en konsulent der du får tips og råd om hva du burde gjøre. Interiørkonsulenten kommer da hjem til deg og går gjennom boligen. Deretter vil du motta en rapport med forslag til endringer du kan gjøre. Dette kan være alt fra hvor møblene burde plasseres, hva du burde fjerne av personlige eiendeler, og om du må male en vegg eller sette på lister. Dette koster vanligvis fra 1.500 kroner.
En siste finpuss av boligstylisten i tillegg, vil si at konsulenten kommer innom før bildene skal tas av boligen. Da kan konsulenten passe på at alt tar seg bra ut på biler, men kun ved å bruke gjenstander som finnes i boligen fra før. Dette koster vanligvis fra 2.500 kroner.
Delvis boligstyling er et noe mer omfattende alternativ, og innebærer at alt av møbler som var der fra før blir stående, mens boligstylisten stiller med tepper, planter, lamper og pyntegjenstander for å skape ønsket atmosfære. Dette kan koste fra 7.000 til 20.000 kroner, avhengig av størrelsen på boligen.
Full boligstyling er det dyreste alternativet, og benyttes på boliger som er helt tomme. Det vil si at boligstylisten stiller med alt av møbler og innbo for å få boligen til å fremstå som et hjem. Prisen starter på rundt 12.000 kroner. Avhengig av boligen størrelse kan det fort ende opp med å koste 40.000 kroner eller mer, inkludert leie av møbler.
Potensielle tilleggsutgifter
Dersom du leier eller låner gjenstander fra lageret til interiørkonsulenten er det ikke uvanlig at du må pakke og levere disse gjenstandene selv etter bruk. I tillegg må du regne med å betale for friske planter og blomster dersom dette trengs. Dette gjelder også for uteområde og hage, som ofte ikke inkluderes i de pakkene som tilbys.
Dersom du må leie møbler, vil dette ofte være inkludert i prisen, men bare i et gitt antall uker. Hvis boligen ikke blir solgt og du trenger å ha flere visninger, må du som oftest betale for å leie møblene.
Mer om kostnadene for boligstyling:
2.1. Alt du bør vite om en tilstandsrapport
2.2. Hva koster verdivurdering av bolig?
2.3. Hva må jeg ut med for en tilstandsrapport?
3. Ulike typer interiørkonsulenter
Det finnes flere ulike konsulenter innenfor interiør, design og arkitektur, og ikke alle vil være relevant i forbindelse med et boligsalg. Pass på at du engasjerer rett fagperson til jobben.
Boligstylist: En boligstylist fokuserer på å skape en atmosfære i boligen som skal treffe flest mulig kjøpere. Målet er å skape et raskere og mer lønnsom salg. Du trenger ingen formell utdannelse for å kunne kalle deg boligstylist, men de har ofte høyere utdannelse innen interiør.
Interiørdesigner: I motsetning til en boligstylist vil en interiørdesigner ha dine behov i tankene, og skape et hjem basert på din stil og dine ønsker. Interiørdesignere brukes også for å innrede i det offentlige rom, for eksempel i kontorbygg.
Interiørarkitekt: Der en interiørdesigner fokuserer på de små detaljene, vil en interiørarkitekt være mer involvert i det større bildet. De vil ofte samarbeide mer med arkitekter, og være involvert i større endringer på arkitekturen inne i bygningene. Dette er mest relevant i forbindelse med nybygg, renovering eller større oppussingsprosjekter. Trenger du hjelp til selve utformingen av boligen også? Da henviser vi deg til vår store guide til arkitekttegnede hus.
Mer om ulike typer interiørkonsulenter:
3.1. Hva bør jeg vite om jeg investerer i et oppussingsprosjekt?
3.2. Hvor mye koster det å totalrenovere?
3.3. Alt du trenger å vite om verdivurdering av bolig
4. Hvordan får du mest mulig ut av boligstylisten?
Det finnes mange boligstylister å velge mellom, og siden det ikke er en beskyttet tittel kan nærmest hvem som helst påberope seg å være stylist. Når du skal velge en stylist til ditt prosjekt burde du etterspørre tidligere referanser, og gjerne be om få se bilder av tidligere prosjekter. På den måten får du et inntrykk av hva du kan forvente.
Flere meglere samarbeider med faste konsulenter som de kan anbefale, og mange synes dette er mye tryggere enn å lete etter en boligstylist på egen hånd. Siden meglerens lønn ofte er provisjonsbasert er det i både din og meglers interesse å få en god pris boligen. Det er dermed stor sannsynlighet for at megler kan gå god for en interiørkonsulent med mye erfaring og gode resultater.
Besøket av boligstylisten burde komme tidlig i prosessen, slik at du vet at du har nok tid til å gjøre de nødvendige grepene. Dersom du for eksempel må male et rom vil dette ta litt tid, og det er dumt om du har visning rett etterpå. Hvis du har god tid til å gjøre endringene som er nødvendig vil du også ha tid til å gjøre økonomisk gunstige valg. Kanskje kan du låne det du trenger av venner og familie, og få hjelp til små oppussingsprosjekter. Hastverk fører ofte til dyrere løsninger. Før stylisten kommer, burde du også se til at boligen er noenlunde ryddet og rengjort, slik at det er enklere å se potensialet i boligen.
Vil du lese mer om oppussing og styling av hjemmet ditt og hvordan du kan øke verdien på boligen du tenker å selge? På våre sider Boligsmart har vi samlet 10 tips til deg som skal pusse opp leilighet og her kan du også lese mer om våre beste råd til oppussing av badet! Trenger huset en skikkelig overhaling? Da kan vi fortelle deg alt du bør vite om oppussing generelt!
Mer om hvordan du sikrer deg et godt salg:
4.1. Hva er en boligsalgsrapport?
4.2. Den komplette oversikten over borettslag
4.3. Alt du trenger å vite om sameie
5. Fra befaring til gjennomføring
Det finnes primært tre måter å benytte seg av en boligstylist på:
- Råd og veiledning. Dette innebærer at en boligstylist kommer hjem til deg for å gi deg konkrete råd om boligen din. Dette tar vanligvis en times tid. Dermed står du selv ansvarlig for å utføre de endringene du har blitt tipset om. Det kan for eksempel være at du har blitt bedt om å kjøpe inn flere puter til sofaen, eller et sengeteppe til soverommet. Dersom du allerede har stor interesse for interiør kan dette være et godt alternativ. Det gjelder også dersom boligen ikke trenger minimalt med styling.
- Delstyling. En boligstylist kommer på befaring og skaffer seg et overblikk over hva du trenger, og hva du har som fortsatt kan brukes. Du vil ofte få en liste over hva som må gjøres før fotograferingen. Dette er et godt alternativ for deg som har alt av store møbler, men mangler ting som planter, lamper, bilder, pless og så videre.
- Fullstyling. Dersom du skal selge et helt tomt hjem er dette det beste alternativet. Her vil en boligstylist skape et hjem med møbler og interiør, slik at boligen kan inspirere potensielle kjøpere.
Uavhengig av hvor mye hjelp du trenger, vil altså prosessen starte med en eller annen form for befaring av boligen. I noen tilfeller kan denne gjøres over internett ved at du sender inn bilder av alle rom. Konsulenten vil se objektivt på boligen, og deretter komme med tips og råd om hva som burde endres.
Deretter må du som selger, eventuelt et flyttebyrå, rydde boligen og fjerne alt av møbler og andre gjenstander som ikke skal være med på visning eller fotografering. Disse kan plasseres på et mellomlager, og du kan også gjøre bruk av en leid flyttecontainer.
Dersom du har blitt oppfordret til å male eller gjøre andre oppussingsgrep er dette riktig tid å gjøre det på, før du vasker hele boligen innvendig. Inkludert vinduer og boden. Også her kan du leie inn hjelp fra for eksempel et vaskebyrå.
Til slutt må møbler og annet interiør gjøres klart for fotografering. Du blir enig med stylisten om du skal bruke egne møbler eller leie passende møbler til formålet. Det er viktig at det er en rød tråd gjennom hele boligen, og at den appellerer til den rette målgruppen.
Mer om veien fra befaring til gjennomføring:
5.1. Vår beste råd om å selge bolig
5.2. Alt om meglerutgiftene
5.3. Alt du bør vite om valg av eiendomsmegler i Oslo
6. Huskeliste for boligstyling
Enten du leier inn profesjonelle eller tar deg av boligstylingen selv, kan det være mye å huske på når boligen skal klargjøres for salg. Her har vi samlet noen av de viktigste punktene du må huske på, både for din egen del og i samarbeid med boligstylisten:
- Det er lite trolig at du trenger å pusse opp huset fra gulv til tak forut for salget, og det er heller ikke å anbefale med mindre huset er i svært dårlig stand da mange heller ønske å sette sitt eget preg på boligen og finner det mer fristende med et delvis oppussingsobjekt. Men hvis du først er i slaget eller føler at huset ditt trenger en overhaling før det selges, tipser vi om denne artikkelen, der du finner mange gode råd.
- Sjekk om noen av veggene trenger et malingsstrøk, om det er noen spikerhull du burde sparkle, eller om du har noen løse ledninger som henger og slenger. Slike småting kan gjøre mye med helhetsinntrykket av boligen.
- Fjern personlige eiendeler som bilder, nips og pyntegjenstander. Boligen burde fremstå nøytral slik at potensielle kjøpere kan se for seg å bo der selv. Det skal ikke føles som om de er på besøk hos noen andre.
- Bruk levende planter i alle rom for å gjøre boligen frisk og levende. Ikke glem friske blomster på stuen eller kjøkkenet.
- Ikke bruk for mange farger, dette kan skape et rotete inntrykk. Prøv å hold deg til tre farger i hvert rom. Naturtoner på de store flatene, og klarere farger på interiøret.
- Når potensielle kjøpere kommer på visning, burde boligen se ut omtrent slik den gjorde på bildene i annonsen. Derfor kan det være lurt å ha egne bilder over hvordan ting så ut når bildene ble tatt, slik at du kan gjenskape det når du har visning.
- Du trenger ikke nødvendigvis å blakke deg helt på boligstyling. Sjekk for eksempel om du kan låne møbler og gjenstander av venner og familie. Du kan også se på interiørblogger, bilder på instagram, og eksisterende boligannonser for inspirasjon. Ofte er det ikke så fryktelig mye som skal til.
- Pass på at inngangsparti ser bra ut, da dette er det første potensielle kjøpere møter når de komme på visning. Vi har skrevet en egen artikkel med tips til oppussing av inngangsparti som kan komme godt med her!
- Ulike rom burde styles på ulike måter. Inviter til matlaging på kjøkkenet ved å sette frem et par kokebøker og litt olje. Stuen må invitere til avslapping, og soverommet til søvn. Pass på at innredningen og stylingen er nøytral, slik at kjøpere lettere kan se for seg hvordan de ville innredet selv.
- Pass på at boligen er skikkelig rengjort, og at det er godt luftet før visningen. Det kan være lurt å betale for en grundig visningsvask.
- Det er hyggeligere å komme inn i en varm bolig, enn en kald bolig. Skru gjerne opp temperaturen et lite hakk, tenn stearinlys, og fyr opp i peisen.
- Sommer eller vinter, dersom du har et uteareal som følger meg boligen burde det vises frem. Bruk sommerblomster og sommeren, og lykter om vinteren for å skape en innbydende stemning.
- Pass på at du rydder bod og garasje slik at det ser stort og oversiktlig ut. Rotete og overfylte rom vil se mindre ut enn de egentlig er. Rom som har lagringsplass er viktige salgsargumenter for megler.
- Rengjør hvitevarene på innsiden. Du ser det kanskje ikke helt for deg, men folk som kommer på visning er nysgjerrige nok til å åpne kjøleskapet, og da er det en stor fordel om det er rent, uten gårsdagens middagsrester.
- Unngå at du gjemmer ting i panikk rett før visning. Dersom du fyller alt av skuffer og skap med overflødige ting vil det gi et dårlig inntrykk når potensielle kjøpere kommer og åpner skuffer og skap. Fjern mest mulig slik at det er mulig å se bunnen av skuffen og dybden på skapet.
- Fjern spor etter kjæledyr. Selv om du tenker at kjæledyr bare er kos, kan det være at det kommer allergikere på visning, eller andre som ikke er så begeistret for dyr i huset. Dersom du har dyr burde du derfor være ekstra nøye med vaskingen, og fjern alt av leker, matskåler og lignende.
- Inviter en venn på privat visning, og be vedkommende om å være brutalt ærlig. Kanskje det lukter for mye parfyme på badet, eller du har et kunstverk på soverommet som egentlig ikke slår helt an. Ta i mot det du kan få av konstruktiv kritikk, og prøv å ikke gå i forsvarsmodus.
Mer om hva du bør huske på når du styler bolig for salg:
6.1. Vår beste tips til deg som skal selge
6.2. Må du begynner fra scratch? Alt om å selge tomt
6.2. Hva er fellesgjeld?
7. Ofte stilte spørsmål (FAQ)
Spørsmål:
Må jeg finne en egen boligstylist eller kan megler hjelpe meg med dette?
Svar:
Snakk med megler først. Meglerkontorene har ofte avtaler med boligstylister eller firmaer som spesialiserer seg på dette, slik at du kan få en bedre pris enn du ville fått dersom du skulle gjort egne avtaler. Megler vil også kunne hjelpe deg å avgjøre om det i det hele tatt er nødvendig med en egen boligstylist. Bruk Meglersmart til å finne en passende megler i nærområdet ditt.
Spørsmål:
De andre husene i nabolaget har blitt solgt fort, og ingen av de benyttet seg av en boligstylist. Er det egentlig nødvendig?
Svar:
Boligstyling kan bidra til at du får en høyere salgssum, men det er ikke en selvfølge. Det finnes flere andre faktorer som vil veie svært tungt hos potensielle kjøpere. For eksempel beliggenhet, størrelse, planløsning og standard. Tidspunktet du selger på kan også ha betydning for hvor viktig det er med boligstyling. Spør megleren din dersom du er usikker.
Spørsmål:
Er det noe jeg må gjøre eller forberede før boligstylisten kommer på befaring?
Svar:
Du kan godt tenke gjennom hva du liker best med boligen din, og hva som gjorde at du falt for den den gangen du var på visning selv. Hva mener du er hovedattraksjonen i hvert rom? Har du noen formening om målgruppen? Tenk litt over hva du ønsker hjelp til, og hva du mener du kan får til selv. Dersom du skal selge bolig uten megler kan boligstylingen være spesielt viktig.
8. Videre lesning
Salg av bolig kan virke overveldende, og vi anbefaler at du tar en titt på artiklene våre på Meglersmart i god tid før du skal i gang med salget. Der finner du blant annet informasjon om hva en eiendomsmegler kan hjelpe deg med, når du burde hyre inn en takstmann, og hvorfor det kan lønne seg å ha eierskifteforsikring. I tillegg kan du ta turen innom Vaskesmart for å lese vår komplette guide til visningsvasken. Ser du mørkt på å vaske selv? Legg oppdraget ditt ut på anbud hos oss, så får du akkurat den tjenesten du trenger til en god pris.
Når du har kommet så langt i prosessen at du vurderer boligstyling, er det også på tide å tenke på et nytt bosted. Dersom du skal flytte til ny bolig kan våre artikler på flyttesmart være til stor hjelp. Visste du for eksempel at det kan være billigere å flytte med et transportbyrå enn et flyttebyrå? Eller at du kan bruke flyttecontainere som minilager?
Dersom du ikke bare skal flytte, men faktisk skal bygge nytt hus, er Boligsmart et veldig godt sted å starte. Du finner ikke bare et stort antall artikler om hvordan du går frem, men også all informasjonen du trenger for å finne de riktige fagfolkene til jobben. Det samme gjelder dersom du har kjøpte deg et oppussingsobjekt, og er usikker på hvor du skal starte.