Vil du vite mer om zip screens? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om denne populære formen for solskjerming, hva det koster, hvor du får tak i det, og mye mer. Den smarte teknologien bak disse screendukene gjør at du kan skjerme hjemmet ditt mot varme og lys, samtidig som utsikten bevares. Visste du at screens er både miljøvennlig og energibesparende? Og er du klar over sikkerhetsfordelene og mulighetene for app-styring? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
God solskjerming gjør at du slipper å bli blendet, beskytter møbler, interiør og planter, skaper godt lys og stemning og gjør soverommet ditt akkurat så mørkt som du vil. Du kjenner sikkert allerede til de klassiske solskjermingsløsningene som persienner, markiser, rullegardiner, lameller og lignende og har kanskje hørt om screens? I denne artikkelen skal zip screens få skinne litt ekstra.
Den generelle betegnelsen screens viser til elegante solskjermingsduker som sitter tett mot vindusglasset og som er uten skarpe kanter eller stenger som stikker ut. De finnes i varianter både til innvendig og utvendig bruk ‒ noen typer kan dessuten monteres både inne og ute. Zip screens er en egen type, aktuell til utvendig bruk, som kommer med glidelås på siden av skjermen som gjør at du unngår glipper. På hver side av duken sitter en spesialkonstruert glidelås med sideskinner som gjør at den holdes fast i karmen; det gjør dem godt rustet til å holde i dårlig vær. Zip screens tas omtrent ikke av vinden.
Skjermingsdukene til zip screens består av tettvevd glassfiber. Vevet er belagt med et plastmateriale, PVC, som er mykt og formbart når det varmes opp og som størkner når det avkjøles ‒ denne prosessen kan gjentas mange ganger noe som gjør stoffet miljøvennlig. Avhengig av modell og de behovene du skulle ha, filtrer screenene ulik mengde lys. De finnes i lystette varianter og egner seg slik til soverom. Noe av det som er så fint med dem, er at de hindrer innsyn samtidig som de bevarer utsikten i stor grad, avhengig av synsvinkelen din!
Videre er screens enkle å tilpasse vinduer uansett hvilken størrelse de måtte ha. Har du skråvinduer eller vippevinduer og lurer på hvordan du kan ordne solskjerming til disse? Zip screens løser problemet. Og hva med skyvedører i glass, eller skyvedører med vindu øverst? Jepp, screens er da en god løsning. De kan settes i en statisk lukket posisjon eller innrettes slik at duken kan justeres opp og ned etter forholdene.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Utvendige zip screens koster mer enn innvendige: Et vindu som måler 1,5 til 3,5 meter i bredde og/eller høyde koster gjerne et sted mellom 10.000 og 13.000 kroner. Innvendige screens, uten glidelåsmekanismen, tar kortere tid å produsere og koster rundt 2.000 kroner.
Ofte har leverandørene egne priskalkulatorer på nettsidene sine. Her plotter du inn informasjon som mål, antall, type og postnummer og får generert en omtrentlig pris. Det er som regel litt kronglete å finne frem til nøyaktige priser for solskjerming på nett. For konkrete pristilbud tar du derfor kontakt med solskjermingsleverandørene direkte. Du bestemmer selv om du ønsker en måltilpasset, skreddersydd løsning og eventuelt monteringshjelp, eller om du kjøper standardstørrelser og henger opp skjermene selv. Hjelp med monteringen er særlig aktuelt om du tenker deg automatisk styring av solskjermene. Den gode nyheten er at spesialistene som regel alltid tilbyr gratis befaring uten kjøpsforpliktelser.
Prisene for monteringshjelp og fjernstyring kommer som regel i tillegg til produktprisen. Hør med leverandøren om de tilbyr montering der du bor. Noen tilbyr pakkepriser hvor produkt, montering og frakt er bakt inn. For øvrig er det helt vanlig å montere zip screens selv, og dette vil kunne spare deg for omtrent 25 prosent av kostnadene for solskjermingsprosjektet ditt. Fraktkostnadene er holdt utenfor dette regnestykket.
På bakgrunn av kundenes positive erfaringer med zip screens er det nå blitt vanlig med 5 til hele 7 års garanti på produktene.
Vi tipser til slutt om at du kan registrere behovene dine hos oss i Boligsmart, så hjelper vi deg med å finne dyktige aktører i nærområdet ditt, og du slipper å sitte på nettet og lete for mye selv!
Ja, absolutt. Screens har få deler, og monteringen er rask og enkel. Det bekrefter kundeanmeldelsene som er tilgjengelig på kjente nettplattformer og produsentenes nettsider ‒ mange har gode erfaringer å dele, og selv om rangeringer publisert av leverandørene selv ikke alltid viser et godt nok nyansert bilde, kan det være nyttig å lese andre forbrukeres erfaringer og argumenter.
Noe av det viktigste du gjør selv, er da å ta nøyaktige mål. Det er de totale yttermålene av vinduet som skal legges inn i bestillingen din. Vær obs på at det bør være litt plass på oversiden av vinduet, for at systemet ikke skal synes fra innsiden når duken er kjørt opp. Om du er usikker på hvordan dette gjøres korrekt, kan du for eksempel sjekke ut nettsiden til Solskjerming AS hvor du finner beskrivelser og illustrasjoner.
Zip screens leveres ferdig sammensatt, men ofte i to deler: Én del inneholder sideskinnene og den andre selve kassetten der duken og motoren sitter. Det første du gjør, er å skru fast sideskinnene i veggen på hver side av vinduet og sette kassetten inn i disse. Om du har valgt et motorisert system, er det nå strømmen skal kobles til. Følg den medfølgende monteringsanvisningen. Flere leverandører har lagt ut videoer på nettsidene sine som illustrerer hvordan du går frem. I noen tilfeller kan det bli nødvendig med ekstra festemateriell, for eksempel dersom systemet skal festes mot mur eller stål.
Husk at du alltids kan ta kontakt med solskjermingsleverandører og -spesialister som Kjells markiser, Markisehuset, Markisemannen og Solskjerming AS, blant andre. De tilbyr gratis befaring og kan gi råd samt gjøre monteringsjobben for deg. Vi vet, ikke alle prosjekter er nødvendigvis like enkel å fikse selv.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Lange, lyse sommerdager og -netter samt lav, skarp sol i vinterhalvåret gjør at god solskjerming er noe vi her i nord har stort behov for. Zip-screens kan fikse utfordringen på en så god måte at vi har laget en egen skryteliste for dem:
Her er noen typer og eksempler på zip screens:
Under har vi listet opp tre av aktørene på markedet:
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Du kan leke deg med stiler og teste ut hva som passer til interiøret i hjemmet ditt, ved å benytte deg av virtuelle designstudioer tilgjengelig på nett. Disse lar deg velge utseende på solskjermingen og sammenligne materialer, farger og former. Slike tjenester kan du prøve hos for eksempel Kjells markiser eller Fasadeprodukter. Så blir valget ditt lettere!
Av sikkerhetsmessige hensyn bør du unngå betjening av solskjermer med snorer dersom du har barn i hus. Dette løser du ved å velge automatisk styring av screenskjermene dine. Vit også at det er mulig å få tak i flammehemmende dukstoff.
I tillegg kan dukene til screens og zip screens behandles med spesielle stoffer slik at overflaten blir vannavvisende. Slik vil de kunne beskytte mot lettere regn, noe som kanskje er særlig nyttig dersom du skal montere screens i tilknytning til terrasseløsninger. Slik behandling gjør også screendukene smussavvisende, og vil samtidig gi dem ekstra beskyttelse mot mugg. Det er lurt å skylle bort pollen og annet som uunngåelig samler seg på duken, med jevne mellomrom.
Zip screens er såpass populært og har så mange fordeler at vi trygt kan si at de utgjør en solid solskjermingsløsning: fleksible, diskré, moderne og effektive mot uønsket stråling i form av både lys og varme.
Gjør smarte boligvalg