Vil du vite mer om levegger? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om ferdigproduserte levegger, og hva du må vite før du eventuelt bygger en levegg selv. Vi tar for oss tema som pris, forhandlere, fordeler og ulemper med levegger og mye mer. Er uteplassen din utsatt for vind og trekk som gjør det mindre hyggelig å sitte ute? Ved hjelp av en levegg kan uteområdet ditt omgjøres fra et trekkfullt, kaldt sted til en lun oase. Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
En levegg er utevegg som først og fremst gir uteplassen din ly for vinden. Den er med på å gjøre uteplassen din til et hyggelig sted å være, hvor du kan kose deg med familie og venner eller ligge i fred og ro på solsengen.
Når det blåser, er det godt å ha en vindskjerm som gjør at du fortsatt kan oppholde deg på uteplassen din, uten å bli plaget av vind og trekk. Og selv om sola skinner, kan en levegg gi deg litt skygge og gjøre at du får en sval plass å oppholde deg på. Med en levegg kan du også dele inn uteplassen i ulike soner og rom. Du kan for eksempel avskjerme spiseplassen din litt fra lekeplassen til barna, og fra resten av uterommet. Og sist, men ikke minst skjermer en levegg for innsyn fra nysgjerrige naboer og eventuelle forbipasserende, så du kan nyte sommerdagene helt usjenert.
En levegg passer like godt hjemme som på hytta. Kombinerer du leveggen med en markise over uteplassen, og kanskje også en varmelampe, gir det deg en riktig så lun stemning som gjør at du kan nyte uteplassen også på sensommeren og høsten.
Om du ikke vil bygge deg din egen levegg, finnes det flere ulike typer ferdigproduserte levegger:
Vegghengt levegg: Uttrekkbar duk på rull. Ut fra vær og vind velger du om vil ha duken uttrekt eller ikke. Den er enkel å feste og er stabil for vinden. Når den ikke er i bruk, er duken beskyttet ved at den er rullet sammen inne i en kassett på veggen. Den finnes i tette markiseduker, akryl eller polyester som skjermer for utsikten, eller transparente screenduker du kan se igjennom.
Takhengt levegg: Hvis du har helt eller delvis tak over uteplassen din kan en takhengt levegg være noe for deg. Den passer veldig godt på balkong og i nisjer. Velg selv når den skal være åpen, eller helt eller delvis lukket. Den skjermer godt for sola og du kan også her velge en tett duk eller transparent screenduk.
Levegg av tre: Kommer i mange ulike fasonger og tresorter som gran, furu eller sibirsk lerk. Du kan også få levegg i rotting, pil eller bambus.
Foldbar levegger av tre: Tåler ikke de kraftigste vindkastene, men er enkel å folde sammen og lett å flytte på.
Levegg av aluminium: Er vedlikeholdsvennlige og stilrene.
Levegg i glass: Du kan få motoriserte glassvegger i justerbar høyde. Glassveggene er innrammet i kraftig aluminium.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Det finnes leverandører av levegger på nettet, og produktene selges i tillegg i enkelte spesialforretninger samt hos ulike byggevarehus. Levegger kommer i ulike utgaver og dermed i ulike prisklasser. Forhandlerne på nettet som tilbyr skreddersydde løsninger, oppgir ikke pris på levegger annet enn på spesifikk forespørsel, siden det er mange ulike valg som må tas underveis i bestillingsprosessen med tanke på materialer, størrelse, plassering og mål, og det blir da for komplisert å oppgi priser på forhånd.
Vi tar derfor for oss prisene på noen ferdigproduserte levegger:
Blant forhandlerne som fører levegger, har vi blant andre:
Er du litt hendig, kan du fint klare å bygge en levegg av tre selv, eller du kan få en håndverker til å bygge en for deg. Det kan for eksempel være en ide å bygge en levegg som også kan fungere som en skillevegg mot naboen. Men spør naboen før du setter i gang å bygge!
Å sette opp en levegg er ikke søknadspliktig så lenge veggen ikke er høyere enn 1,8 meter og/eller mer enn 10 meter bred. Leveggen må også plasseres minst 4 meter fra nabogrensa.
Noen tips før du setter i gang med å bygge:
Har du kjøpt en ferdigprodusert uttrekkbar levegg, monterer du den enkelt på terrassen slik:
Start med å skru fast gulvfestene. Tre så stolpen mellom sporene. Gå til andre siden og skru fast veggfestene. Skru deretter leveggen fast til veggfestet med to skruer oppe og nede. Da kan du trekke rullen ut og feste den i gulvfestet på andre siden.
Vi gjør oppmerksom på at dette er en generell veiledning som ikke nødvendigvis passer for alle modeller, og du bør alltid lese bruksanvisningen til den spesifikke leveggen nøye, før du tar fatt.
En uttrekkbar levegg krever ikke mye vedlikehold, bare litt rengjøring før og etter sesongen. Du kan enkelt skru leveggen ned fra veggen når sesongen er over. Leveggen bør oppbevares innendørs; slik holder den seg fin, tørr og klar for neste sesong.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Å montere levegg har flere gunstige fordeler. Nedenfor ser vi på noen av de viktigste grunnene til at levegg kan lønne seg for nettopp deg:
Levegger kan imidlertid også ha noen få ulemper du bør være oppmerksom på. Nedenfor går vi gjennom noen av de viktigste:
Om vi leser omtaler av kjøp av levegger på nettet, later det til at de aller fleste er fornøyde etter at de har montert levegger på eiendommen sin. Til tross for at uttrekkbare levegger er fra byggevarehus er mye billigere enn fra spesialforretninger, så er kundene godt fornøyd med disse. De er enkle å sette opp, og de holder på kvaliteten i år etter år. Mange er også fornøyde med ferdigproduserte levegger av tre. De er stabile og dekorative og kan skilte med både god kvalitet og fint design gjennomgående. De hindrer innsyn og bidrar med god vindbeskyttelse.
Det finnes veldig mange ulike typer levegger å velge blant. Her har vi valgt ut noen av de mest solgte leveggene som er få kjøpt på nettet:
Norgarden levegg i pil. Høyde 2 meter og bredde 4 meter, finnes også i andre størrelser. Naturlig utforming, brunfarget, ikke uttrekkbar. Er laget av flettede ettårige greiner fra piletrær. Enkel å sette opp og enkel å ta ned. Fås kjøpt hos Maxbo.
Festival uttrekkbar dobbel levegg. Høyde 1,6 meter og bredde 6 meter. Med denne leveggen er det mulig å skjerme av et område på 6 meter ved å sette stolpen på midten og dra veggen ut 3 meter hver vei, eller lage et lite hjørne eller utekrok på 3x3 meter. Veggen kan enkelt trekkes ut og inn av kassetten, og en kan selv velge når en vil skjerme for sol og vind. Fås kjøpt hos Obs! Bygg.
Palmako Reena 1, grønn, trykkimpregnert levegg av tre. Høyde 1,8 meter og bredde 1,8 meter. Reena er en levegg som gir mange valgmuligheter og kombinasjoner, for eksempel porter og skråvegger som skaper passende og fine overganger i høyden. Fås kjøpt hos Bauhaus.
Norgarden levegg i bambus. Høyde 1 meter og bredde 4 meter, finnes også i andre størrelser. Den reduserer vind og hindrer innsyn. Kan enkelt rulles opp når den ikke er i bruk. Fås kjøpt hos Maxbo.
RKC levegg i pulverlakkert aluminium. Høyde 1,8 meter og bredde 1,4 meter, finnes også i andre størrelser. Vedlikeholdsvennlig levegg, med stilrent og moderne design. Fås kjøpt på bygghjemme.no, Montér og Obs bygg.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Før du kjøper eller bygger deg en levegg, bør du tenke nøye gjennom hvor leveggen skal stå på eiendommen din. Vurder vind-, sol- og utsiktsforhold for å oppnå best mulig plassering. Er hensikten med veggen å holde nysgjerrige blikk unna, eller ønsker du primært et uforstyrret og vindstille uterom hvor du kan sitte godt og lunt bak en levegg? Husk at en høy vegg vil også kunne komme til å skygge for sola!
Om du skal kjøpe en levegg av tre eller lage den selv, bør den passe med stilen på uteplassen og huset ditt. Du kan godt velge et annet materiale, men det er penest å ha den samme stilen. Har du liggende panel på huset, bør du ha det samme på leveggen. Stående kledning får leveggen til å virke høyere og kortere. Liggende kledning får veggen til å virke lavere og lengre.
Gjør smarte boligvalg