Vil du vite mer om vindusmarkiser? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hvordan vindusmarkiser kan brukes, hva de koster og hvor man får kjøpt dem. Du får vite mer om historien bak denne eldgamle typen solskjerming og hvilke ulike varianter som finnes. Visste du at markiser har navn etter markifruer og -frøkener? Og at det finnes frittstående markiser? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Det er fint med påskesol, midnattssol eller solskinnet man kan nyte mens ungene hopper uti havet fra Verdens Ende, men når sola blir for skarp, er det lurt å skjerme seg så man slipper solstikk, slitne øyne og solbrent hud. Og det er her markisene kommer inn i bildet. Yann de Caprona forteller at «På fransk ble ordet marquise et symbol for adelig lengsel og raffinementer, blant annet skjermer over vinduer eller dører.» Nå var det riktignok ikke franskmennene som fant opp markisene – den æren må gå til de gamle egypterne og perserne – men det var ved franskmennene de ble popularisert.
Markiser, også kalt solseil, er en stor duk spent over et rammeverk som vanligvis kan justeres inn og ut fra husveggen. Slik får man skygge uten å bli innestengt bak vegger og tak, slik tilfellet ofte er med annen solskjerming; markiser gir justerbar og fleksibel ly for vær, vind og lys, slik at man kan se og nyte det uten at det er til sjenanse – det være seg høstlig regn, vinterlig romantikk, vårlig påskeskitur eller sommerlig badevær!
Det beste med vindusmarkiser er nettopp det at de kan gi deg total solskjerming samtidig som du får frisk luft. Selv med glasskyvedører langs hele veggen kan du slippe sterkt sollys og overopphetede innerom og samtidig nyte sommerlufta og lyden av utelivet. Markisene blafrer og bråker ikke i vinden slik gardiner gjør, de varer i mange, mange år, de tåler å være ute også på vinteren, de kan lages av miljøvennlige materialer, og ikke minst: de er rimelige i bruk! Med unntak av eventuelle deler som må byttes eller repareres og en duk som kan trenge utskiftning etter noen år, er markiser svært bestandige.
Markiser fås i dag mangfoldige varianter. Om du har balkong eller terrasse, store vindusflater eller elegante romerske buer, finnes det allerede et alternativ for deg. Moderne markiseduker falmer nesten ikke i det hele tatt – normalt har de 7 eller 8 av 8 mulige poeng på lysekthetsskalaen. Så lenge du tar godt vare på dem og ikke strekker dem ut i høstblesten, får du årevis med glede av dem.
Men hvordan går du frem? Kan du kjøpe markiser hos kjedebutikker som Jula og IKEA, eller må du til spesialister? I det følgende får du svar på dét og mye mer.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Markiser er helst noe man har fått montert av fagfolk, og de har nesten utelukkende vært laget på mål. Men det lar seg gjøre å skaffe markiser som ferdigvare, laget for hjemmemontering. Jula har en type som bare koster en tusenlapp, skjønt det er da snakk om en markiser på spede 0,84 kvadratmeter (1,2 m brede, 0,7 m dyp) og kun ett års garanti utover det kjøpsloven gir.
Et annet alternativ – en liten prisklasse opp, men mer robust – er Byggmakkers Talgø®-markise på 3,0 × 2,5 m (7,5 m²) til rundt 6.100 kroner: Den har vanlig toårig reklamasjonstid, og for øvrig femårig reklamasjonstid på produksjonsfeil, leveres med kraftig elmotor som tar nettspenning, tåler hardt, norsk vær så lenge seilet er rullet inn, og leveres i værtett kassett.
To nøkkelord er nyttige å lære seg med én gang: klassisk markise og kassettmarkise. Klassiske markiser har færre deler med større feiltoleranse, men noen kan synes de blir litt vel dominerende. Kassettmarkiser pakker alt sammen inn i ei kasse, som er det eneste som vises på veggen når markisen ikke er ute. Klassiske markiser er enklere å gjøre vedlikehold på og ofte billigere å skifte duken på; kassettmarkiser er estetisk tiltrekkende, men skjønnhet har som kjent sin pris. Det finnes også en mellomting, halvkassett, der bunnen er åpen.
Det er ikke uten grunn at du ikke finner prislister på markiser på nettet; det er alt for mange variasjoner til det. Avhengig av hva du ønsker deg, kan det koste så lite som 5.000 og så mye som 100.000 kroner. Men det kan være greit å vite hva som forøker prisen: Mange tar et pristillegg for andre farger enn sølvgrå natureloksert aluminium. Eventuelle tilleggsartikler kommer i tillegg. Avgjørende prisfaktorer er derfor:
Markiser på mål koster mer, men kvaliteten er deretter; leverandørene viser dette ved at de ikke bare «gir» deg reklamasjonsretten som kreves av kjøpsloven, men har utvidede garantier. Her er det også mange forhandlere å velge blant, som spesialiserer seg på vindusmarkiser tilpasset nettopp dine vinduer, til konkurransedyktige priser. “Problemet” er at du må kontakte leverandørene direkte for å få et pristilbud; dette skyldes selvsagt at leverandøren her tar mange flere hensyn enn kjedebutikkene og gir pristilbud basert på din nøyaktige forespørsel og dine spesifikke behov:
Mange synes det er stas å støtte produksjon i eget land, og det finnes faktisk fortsatt én helnorsk produsent: Rex. De får aluminiumen fra Hydro, og foruten råvarene til aluminium (som vanligvis kommer fra Brasil), lages markisene i Norge av norske produsenter. Rex fås blant annet hos Markisehuset.
Når du så kjøper markise, betaler du for to ting: selve varen og eventuell montering. Å montere selv er ikke fryktelig vanskelig, men man bør være to, ha litt verktøy tilgjengelig og ta seg tid til å lese og følge instruksjonene nøye. Men hvis du kjøper deg et drog som Rex’ Herkules, som har et solseil på 9 meters bredde (!), da kan det være svært praktisk å hyre en montør. Montering koster gjerne mellom ca. 2.500 kroner til opp mot 5.000, avhengig av størrelsen på produktet og lokale forhold. Ring og spør, så får du anbud, eller registrer behovene dine hos tjenester som oss i Boligsmart, så hjelper vi deg med å finne tilbydere i ditt nærområde som kan påta seg slikeoppdrag!
Hvis du kjøper markiser til 10.000 kroner og i tillegg må betale mellom 2.500 og 5.000 kroner for montering, koster det kanskje litt mer enn det smaker. Mange monterer derfor markisene selv, og hvis markisene skal opp på ei hytte mellom bakkar og berg, er dette ofte eneste mulighet. Leverandørene gir derfor gode veiledninger til egenmontering, som vi anbefaler at du leser nøye før du går i gang.
Før du i det hele tatt bestemmer deg for å montere selv, bør du dog stille deg tre avgjørende spørsmål:
Egenmontering koster deg sannsynligvis nesten ingenting, og det er et trivelig helgeprosjekt å ha sammen med livsledsageren, kompisen eller venninna. Med verktøyet du sannsynligvis allerede eier, tilkommer kun noen få nødvendige tilleggskostnader for å holde dere gående: noe leskende til å holde koken, kanskje sveler eller noe annet å tygge på og en vennlig invitasjon til grillkveld etterpå, som takk for bryet.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Utvendig solskjerming har særlig én viktig fordel innvendig solskjerming ikke har: langt bedre varmeskjerming. Solvendte rom som brukes mye lar seg vanligvis langt bedre kjøles med utvendig solskjerming. Men hvorfor markiser? I motsetning til med utvendige rullegardiner og utvendige persienner, kan du med markiser både nyte utsikten, få effektiv solskjerming og åpne vinduene for å få frisk luft. Innvendige alternativer lar deg vanligvis ikke gjøre dette; hederlige unntak er vinduslistmonterte plisségardiner eller rullegardiner, skjønt disse er ofte mer sårbare for plutselig trekk.
Markiser har dessuten svært, svært lang holdbarhet. Faktisk er det slik at når man skifter ut duken, er det vanligvis ikke fordi den er ødelagt, men fordi den har overlevd ti år med sol, regn, sludd, hagl og alt det som følger med været der ingen skulle tru at nokon kunne bu: Den er ikke like fin å se på lenger (skjønt når dette gjelder folk, kaller vi det «værbitt» og synes det er sjarmerende).
Markiser har altså mange viktige fordeler:
Den kanskje viktigste grunnen til å velge markiser fremfor andre solskjermingsprodukter, er hvor slitesterke de er, særlig hvis man velger den klassiske typen. Så lenge man har i mente at markiser i praksis er seil og dermed passer på å «fire seilet» når vinden blir for sterk (og vil du ha ordentlig le, er en levegg ofte bedre), kan de holde svært lenge – i mange år – og ofte så lenge at man får lyst til å skifte ut duken ikke for vedlikeholdets skyld, men rett og slett for estetikken! Dessuten er vedlikehold og reparasjoner av markiser rimelig lettvint, særlig hvis de ikke er av kassettypen. Sett under ett blir markiser dermed ei billig investering i ikke bare påske- og sommeridyll, men noe som også kan gjøre verandaen til et koselig uterom midtvinters.
Hva skal du egentlig velge? Markiser er nemlig ikke bare markiser; det er mangfoldige typer å velge mellom, og det er lett å gå seg vill i skogen av varianter. Terrasse- og vindusmarkiser er kanskje vanligst, men det mye mer å velge mellom. Følgende slag dekker det meste:
Disse elegante kafémarkisene skjermer også for sidesola; kurvmarkiser egner seg derfor ekstra godt foran vinduer som får mye uønsket kvelds- eller morgensol. De er særdeles dekorative, og den kurvede fasongen og reduserte størrelsen gir dem strukturell styrke.
Dette er de normale typene markiser som er montert over vinduer i et flatt skråplan. Man kan justere vinkelen på dem; dersom du har kassettmarkiser, krever dette en del arbeid, mens med klassiske markiser er det gjort i ei håndvending. En viktig fordel er derfor fleksibilitet.
Dette er en kombinasjon av screens og vindusmarkiser, med forlengelsesarmer som kan åpnes til minst 155°. De er svært enkle å justere etter behov, og lar deg blende halve vinduet mens du har åpning på nederste del, alt etter hvor mye solskjerming du trenger.
Tenk deg et typisk festtelt, men med den strukturelle styrken og bruksfleksibiliteten som markiser gir: Det er dét frittstående markiser er. De er perfekte over for eksempel lekeområder eller andre sted som brukes av dem som trenger ekstra solvern.
Hvis markisen hadde en pappa med større muskler og tøffere bart enn pappa’n din, så er pergolaen! Føringsprofilene er her fastmontert i bakken (eller terrasse- eller balkonggulvet), som gjør at pergolaer ikke bare tåler mer juling enn vanlige markiser, men også kan være frittstående. Du kan lese mer om emnet i vår dedikerte guide om pergolaer.
Takmarkiser gjør drivhus og vinterhager levelige sommerstid. Som avanserte rullegardiner går de i solide metallskinner, og når de er rullet opp, ligger de i en værtett kassett. Duken, med over 160 ulike varianter, egner seg særlig til vinterhager, glasstak og takvinduer. Airomatic leveres i inntil 5,5 × 6 m størrelse. Du kan lese mer om emnet i vår guide til solskjerming for takvinduer.
Terrassemarkise gir ei fleksibel løsning for å gjøre terrassen om til et trivelig uterom. Det blir svalere under sola, innetemperaturen senkes òg, og terrassen blir utrolig trivelig selv når det regner. Du kan lese mer i guiden vår til terrassemarkiser.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Markiser er enklere å skaffe seg enn hva man skulle tro. For bare et par tusenlapper kan du forbedre opplevelsen av uteområdene dine, og det med en vare du fint greier å montere selv. Dersom du har behov for noe større og mer varig, kan du få fullverdige solseil som strekker seg ni meter i bredden og inntil 3½ meter ut; med noe slikt blir terrassen et fullverdig uterom som er større enn mange stuer.
Spriket fra det billigste til det dyreste er enormt. Lag deg derfor ei liste over hvilke behov du ønsker å få dekket, før du kjøper noe som helst. Hvis du er plaget av kveldssola, er kanskje kurvmarkiser tingen for deg; hvis det regner mye hos deg, men du likevel trives ute, er kanskje terrassemarkiser tingen; hvis du vil ha et ekstra uterom, er kanskje en pergola noe å vurdere. Kartlegg ønskene dine, og bruk det du finner ut, til å finne det du tror egner seg best. Hvis du ser at markisene som kan kjøpes i ferdigstørrelser, ikke egner seg, ta kontakt med lokale spesialister, fortell dem hva du ønsker å få installert, og innhent flere tilbud, gjerne fra tre ulike aktører. Seriøse bedrifter tar kundene sine på alvor; seriøse bedrifter som har drevet i mange år, lykkes som oftest fordi de tar vare på kundene sine.
Til syvende og sist er det kun du som vet hva du trenger og hva du har råd til; hvis du lytter ærlig til begge deler, kan du være sikker på at du blir fornøyd når alt er på plass!
Gjør smarte boligvalg