Vil du vite mer om utvendige persienner? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om utvendige persienner. Skal du velge tre, plast eller metall? Kan du montere dem selv? Hva koster de med motor og kan de automatiseres? Om du er minimalistisk og liker det mekanisk eller liker det helautomatisert og smart, så finnes det ei løsning som passer deg. Og hva i all verden har venetianske krigsfanger med persienner å gjøre? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Hva fordrev venetianske soldater og gaster tida med da de var krigsfanger hos perserne? I alle fall noen av dem valgte å studere interiørdesign – enkelte lærte seg nemlig å lage persienner hos middelalderens persere og tok med seg denne kunnskapen til Europa. Du har kanskje hørt om sjalusigardiner? Det kommer fra franskmennenes ord for innvendige persienner, jalousies, mens utvendige persienner fortsatt kalles persiennes.
Enkelt forklart er persienner nedsenkbare gardiner, foran eller utenpå en dør- eller vindusflate, laget av vannrette strimler av tre, metall eller plast. Avstanden mellom strimlene (lamellene) er kortere enn bredden deres (strengt tatt dybden; bredden på selve lamellen, ikke deres horisontale bredde), slik at man kan dreie dem for å regulere hvor mye og hvilken retning lyset skal slippes inn – og om ønskelig avstenge innsyn fullstendig. Kanskje det aller beste med utvendige persienner er at de (med intet energiforbruk) kan stagge økningen av innetemperaturen med opp mot 90 prosent på varme sommerdager, som tilsvarer 3–4 grader.
Persienner kan monteres både utvendig og innvendig, men vi skal her fokusere på de utvendige persiennene. Disse er langt mer solid bygd, slik at de tåler ruskete norsk høstvær og hutrige vintre, og da særlig de sterke vindene som vi kan få i store deler av landet. «Men hvorfor i all verden skulle jeg ville ha persienner foran vinduet og stenge ute sollyset?» lurer du kanskje på. Med moderne persienner av blankt metall kan man faktisk reflektere lyset opp i taket for slik å få lyst opp rommet naturlig uten å beglos av nysgjerrige naboer.
Utvendige persienner koster naturlig nok mer enn innvendige persienner. Hvorfor? Siden de må bygges langt mer solid, kreves det langt sterkere materialer, som i seg selv øker kostnaden. Dessuten lages utvendige persienner vanligvis på mål for å få nødvendig sideveis støtte. Montør på hjemmebesøk inkluderer gjerne ekstra garanti mot skade på hus og folk, men koster selvsagt ekstra.
Persiennene leveres med både manuell, mekanisk styring og som elektromekanisk, helautomatisert smarthjemløsning. Spørsmålet er hvor mye du vil investere i dem. Hva trenger du? Hva vil du betale for det? Les denne artikkelen, så får du kunnskapen du trenger til å ta en klok avgjørelse, kartlegge hva du trenger, hvilken vare som kan levere det, hvor du får tak i det og hvor mye du må regne med å legge ut for det.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Hva den endelige prisen for persiennene blir, avhenger av behovene og preferansene dine. , Men utvendige persienner er ikke noe du får kjøpt hos byggvarehandler som Jula og Maxbo; utvendige persienner må kjøpes fra spesialister. Det er mange å velge mellom, så som Fasadeprodukter, Kjells markiser, Markisehuset ⅍, Markisemannen, og Solskjerming ⅍. Spørsmålet om pris avhenger av hva du trenger og hva du vil ha av ekstra funksjonalitet.
Det er særlig tre faktorer som er avgjørende for pris:
Det er mange alternativer å velge mellom til solskjerming, blant annet plisségardiner, altså gardiner sydd med de samme smale pressfoldene man har i plisséskjørt; solskjermer, gjerne kalt screens, som fås med og uten glidelås; doble gardiner kalt Duette®; og lamellgardiner, altså gardiner av hengende lameller. Ikke alle disse egner seg godt ute, så vi skal her kun ta for oss priseksempler på utvendige persienner. Vi har egne artikler om prisene på utvendig solskjerming med plisségardiner, pergolaer, markiser og såkalte screens.
Utvendige persienner leveres i tre vanlige dimensjoner og to vanlige profiler på lamellene:
Dimensjoner:
Profil:
Den lokale montøren kan gir råd om hva som egner seg best akkurat der du bor. De lokale værforholdene kan variere ekstremt i Norge, så å få fagfolk på befaring først er alltid en god idé, og de fleste tilbyr dette gratis.
Hvor mye må du betale for ulike vindusstørrelser? I oversikten nedenfor tar vi for oss noen typiske eksempler med utgangspunkt i realistiske vindusstørrelser og priser fra ulike aktører i markedet, slik at du lettere kan orientere deg. Den siste størrelsen for hver profil er den største som er mulig å levere; vindusstørrelsen kan være ett enkeltvindu eller flere sammenhengende vindu med éi persienne over.
Lamell med C-formet profil og 50 mm bredde; trådløs motorstyring; godkjent for 12 sekundmeter vind:
Lamell med C-formet profil og 80 mm bredde; trådløs motorstyring; godkjent for 15 sekundmeter vind:
Lamell med Z-formet profil og 90 mm bredde; trådløs motorstyring; godkjent for 15 sekundmeter vind:
Alle prisene over tar utgangspunkt i trådløs styring. I den neste seksjonen skal vi se nærmere på hvilke andre faktorer som kan ha innvirkning på prisen.
Prisene du så i eksempelet over, inkluderer grunnpakken, men med trådløs styring, siden dette er noe de fleste ønsker. Men hvis du ønsker å spare noen kroner på en billigere motor, kan det faktisk fort bli en del kroner å spare. Bare ved å skifte fra den trådløse Somfy J4RTS til en Geiger-motor med mekanisk endestopp (som for øvrig er velegnet til smarthus!), kan man spare mellom 1.200 og 1.500 kroner per persienne. Hvilke motorer man kan velge mellom, varierer etter hvor stor og hvilken type persienne man ønsker og etter lokale værforhold; dette er noe en god forhandler informerer om på befaring.
I tillegg til dette har man i dag mye å velge blant hva gjelder styring, følere, fjernkontroller og styringsprogramvare. Tommelfingerregelen er enkel: Dess mindre du vil måtte styre dem selv, dess mer må du betale. De vanligste valgene du må ta stilling er:
I dag kan man faktisk få fjernkontroller med inntil 16 kanaler trådløs styring. Prisene er ikke ille, men merk at styring må multipliseres med antall persienner og at følere må multipliseres med antall kontrollpunkt man ønsker.
Fjernkontrollen er nok den ekstrakostnaden som er enklest å si ja eller nei til: Med én kontroll kan du styre hele huset ditt. Dersom du ønsker å kunne styre og kontrollere anlegget fra datamaskinen din, går det også an å kjøpe seg Somfy SET & GO IO for cirka 1.400 kroner. Et annet alternativ, også fra Somfy, er TaHoma Switch, som lar deg styre huset fra telefonen eller nettbrettet ditt, eller med Google Home/Assistant, Apple Homekit og Amazon Alexa og bortimot 280 andre hjemmestyringsprogrammer i tillegg. Prisen på den er rundt 3.000 kroner.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Når var sist gang du hang opp persienner og dro til jernvarehandelen og forhørte deg om utvalget deres av hirschmannplugger? Hvem kan lære deg mer om hann- og hunnplugger, og hva er nå egentlig lameller og plissé? Du er slett ikke den eneste som synes det er mange ord og uttrykk å holde styr på, så her finner du de viktigste forklart kort, konsist og enkelt.
Ordet stammer fra latin og betyr «tynn plate» og det er nettopp dét de er: de tynne platene av plast, tre eller metall som vris fram og tilbake for å slippe inn mer eller mindre sollys. Når de ligger vannrett, har man persienner; når de ligger loddrett, har man lamellgardiner. De vanligste profilene er rette til gardiner, eller C- eller Z-formet til persienner. Innvendig er det vanligst med plastpersienner, men hvis man ønsker å spandere på seg noe litt penere, er trepersienner uslåelige; utvendig er aluminiumspersienner å foretrekke. Siden det bare koster 5 % av energien å lage dem fra resirkulert aluminium, er disse dessuten svært miljøvennlige.
Uttrykket kommer fra sømfaget. Plissering av stoff er en svært gammel teknikk – faktisk var det populært i norsk vikingtid og middelalder! – og vil si at stoffet brettes i mange skarpe parallelle folder. Plisségardiner har blitt svært populære alternativ til vanlige gardiner nå de siste årene, og siden stoffet er brettet, gir det både god lys- og varmeskjerming: Huset kjøles ned på sommeren og holdes varmere vinterstid.
Duette® er et registrert varemerke. Opphavet er plissé, og Duette® er som en termovariant av plisségardinene der de to langsgående kantene på hver lamell er sydd sammen i front- og bakkant. Denne konstruksjonen gjør dem gode til å isolere ved vinduene og gir dem et behagelig innlys når de er nedsenket; i tillegg gjør dette at snora kan føres usynlig inni dem, i stedet for gjennom et hull slik man må gjøre med plisségardiner. Prisen tilsvarer de dyreste variantene av plissé.
Enkelt sagt, akkurat som ordet tilsier, er dette en skjerm. Denne skjermen er av ulike gjennomhullede stoff og har vært svært vanlig i Sør-Europa, men man får i dag alternativer som er spesielt tilvirket for de langt hardere værforholdene vi har i Norden. Både gjennomsiktige eller lystette duker tilbys, og typene som monteres i Norden i dag, er vanligvis festet med en motorstyrt glidelåsmekanisme, ettersom å bare ha et tungt lodd i bunnen ikke duger i sørvest kuling fra Norskehavet.
Markiser kalles også solseil. De er vanligvis laget av stoff og monteres over vinduer, men kan også monteres over balkonger, altaner, verandaer, terrasser og andre uteområder, deriblant romernes flaviske amfiteater Colosseum. Konstruksjonen kan være manuelt styrt eller motorisert og er vanligvis av metall eller tre, slik at duken holdes stramt.
Dette er to ulike måter å levere strøm på. Det kalles likestrøm når strømmen er enveiskjørt; dette er den typen strøm de fleste elektroniske apparatene krever. Når strømmen veksler fram og tilbake fra sender til mottaker – i Europa på 50 hertz (altså 50 ganger i sekundet) – er den strømmen som går mellom deg og kraftselskapet ditt; dette er den typen strøm som kommer inn i huset ditt og ut av stikkontaktene.
Dette brukes om kontakter og plugger på samme måte som hos dyr (og skrives derfor med dobbelkonsonant). Det er akkurat så banalt som det høres ut: Ledninga har en hannplugg hvis pluggen stikker ut, hunnplugg hvis kontaktpunktet er innovervendt.
Hirschmannplugger har fire kontaktpunkt for tilkopling til husets strømnett. De brukes til motorisert styring av persienner og lignende utstyr, og har kontaktpunkt for styring opp og ned, samt strøm og jord.
Den kanskje viktigste fordelen med utvendige persienner, er lyskontrollen de byr på: Det er ingen andre alternativer som gir de samme mulighetene til lyskontroll som utvendige persienner; kun med utvendige persienner har du mulighet til å stenge alt innsyn og samtidig føre dagslys inn i rommet ved å vende det mot taket. Men det betyr ikke at det ikke finnes gode alternativer. Innvendig kan man bruke rulle-, plissé-, lamell- eller Duette®-gardiner, persienner og selvsagt ordinære tøygardiner.
Utvendig har man også flere alternativer:
Markiser gir ikke bare godt vern mot varmen.Siden de kan strekkes svært langt ut, gir de også en følelse av lunhet, vern og varme – faktisk er de vel så gode vinterstid, siden de gjør det lunere, som sommerstid, der de gir behagelig temperatur når sola er mest brennende og skjermer for skybruddet når det kommer uventet over grillfesten.
Screens gir huset et elegant utseende og er en diskret variant av solskjerming. Ja, rent grunnleggende er screens ei utvendig rullegardin, men de er mye mer enn det òg: Siden duken har tusenvis av små mikrohull, slipper den lys inn, gir deg utsikt ut, og skjermer deg for sol og uønsket innsyn.
Pergolaer, av latin pérgula, var opprinnelig en struktur med stolper og åpent espalier-aktig takskjelett som slyngplanter kunne gro på for slik å danne et løvtak. I dag dekker man taket og/eller veggene med lameller eller markiser lik et tynt tak. Pergolaen kan bygges på terrassen eller plattingen og også fungere som en vinterhage.
En god parasoll eller levegg er et godt og billigere alternativ til de faste installasjonene. De beskytter deg mot sola når den er på det mest intense og mot kveldstrekken når sola står lavt og været er for fint til å gå inn, men temperaturen blir litt ubekvem. Leveggen kan være fin å ha i nærheten av soverommet, slik at det ikke blir ubehagelig varmt der inne før man skal legge seg.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Husk at prisen du får oppgitt for persiennene, vanligvis ikke inkluderer frakt og montering. Siden det er snakk om store mengder gods, er det ikke mulig å oppgi noen normert fraktkostnad i en artikkel som dette, ettersom det er helt avhengig av hvor mange og hvor store persienner du kjøper deg. Ha dette i mente når du går i gang med å bestille.
Det er ingenting i veien for at du monterer persiennene selv, men sjekk da med forsikringsselskapet ditt hvordan de forholder seg til eventuell skade på egenmontert utstyr. Hvis du er nevenyttig, er det ikke alt for vanskelig, og langt de fleste produsenter leverer gode monteringsanvisninger med bilder av alle delene du skal ha, hva de brukes til og hvordan de skal festes. Hvis du er usikker på hvilke skruer og festeanordninger du trenger, notér deg vekta av utstyret og ta en tur innom nærmeste byggvarehandel; de kan gi deg gode råd så du får utstyret du trenger til å gjøre jobben ikke bare bra, men riktig. Såvel de som leverandøren av markisene er jo tross alt interessert i at du skal være en fornøyd kunde.
Dersom du har mulighet til å få fagfolk på befaring, be om det, i alle fall hvis du kan få det gratis. Det verste som kan skje er … vel, hva skulle det kunne være? Firmaet ønsker fornøyde kunder, og du ønsker et godt produkt, så forvent at alle som kommer innom, gjør sitt ytterste for at du skal få en god opplevelse. Hvis de tar betalt for det, påse at du får skriftlig fastprisavtale så du ikke blir ubehagelig overrasket når fakturaen kommer.
Sist, men ikke minst: Hvis du står fast mens du monterer, er det bedre å legge utstyret til side og ringe forhandleren av produktet. Det er ingen skam i å spørre om hjelp, og serviceinnstilte bedrifter har mye erfaring de villig deler av.
Gjør smarte boligvalg