Vil du vite mer om utvendig solskjerming? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om de ulike mulighetene du har, enten det gjelder markiser, persienner eller screens, hva de koster og mye mer. Visste du at solskjerming kan virke temperaturregulerende inne, og at det er en god måte å lage stemningslys på? Og er du klar over at det finnes løsninger som kan bevare utsikten og hindre innsyn samtidig, men også visse typer som krever ekstra vedlikehold? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Utvendige solskjermingsløsninger skal gjøre det behagelig å være innendørs når lyset er skarpt ute. Gode løsninger vil gjøre det mulig å slippe inn noe lys, eller stenge det ute ‒ om du for eksempel skal ha hjemmekontor; vi vet vel alle hvor irriterende det er med gjenskinn i pc-skjermen. Skjerming hindrer også at solen gjør skade på planter og interiør. Det finnes også gode løsninger som gjør verandaen din lun og beskyttet mot regn, i tillegg til sterk sol.
De ulike formene for solskjerming som vi skal se på her, er laget for å kunne styre mengden energi - solskinn, sollys, endog lyd - som slipper inn i et bygg. De vil kunne gi deg mer privatliv, noe vi nordmenn kanskje er ekstra glad i, ved at de lar deg regulere graden av innsyn. Solskjerming lar deg utnytte og regulere det naturlige lyset utenfra slik at behovet for kunstig, elektrisk lys dempes. På varme dager brukes mye energi til nedkjøling av bygninger også her i Norge; med god solskjerming minsker også dette behovet. Solskjermer er energieffektive! Vi kan regne god solskjerming som en nyttig, varig og lønnsom investering. Og her i Norge gjør lav vintersol og lange sommerdager temaet særlig interessant.
Det finnes løsninger både for små og store vindu, skråvindu og om du for eksempel har en skyvedør du trenger skjerming til; solskjermer kan nemlig spesialtilpasses behovene i boligen din, eller de kan kjøpes som ferdige standardprodukt. Du kan velge blant klassikere som persienner og markiser eller velge moderne skjermer ‒ “screens”. Vi skal gå gjennom disse alternativene samt noen andre nedenfor.
Vit også at du har mulighet til å få gratis befaring fra en rekke aktører, blant andre Kjells markiser og Norsol, som begge leverer produkter og tjenester over hele landet, eller for eksempel Markisemannen og Fasadeprodukter som dekker mesteparten av Norge.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Prisen varierer altså etter valg av type og modell, størrelser og andre kvaliteter som typen materiale, om duken eventuelt er antistatisk og/eller smussavvisende og om justeringen av solskjermingen skal automatiseres.
Noen leverandører har en egen priskalkulator på nettsidene sine hvor du eksempelvis legger inn systemtype, mål, reguleringsløsning (sveiv eller motor) og antall, og får generert en omtrentlig pris. Du velger selv om du vil hente varen selv eller få den levert. For måltilpassede løsninger og monteringshjelp vil det påløpe ekstra kostnader.
Avhengig av smak og behov kan du velge blant flere ulike typer utvendig solskjerming:
Her er noen av aktørene som finnes på markedet:
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Tenk igjennom hva du har behov for: Har du utfordringer med mye direkte sollys, hvor mye utsikt ønsker du, og i hvor stor grad vil du eventuelt hindre innsyn? Om det gjelder et soverom, ønsker du sikkert at det skal kunne bli helt mørkt. Og hvordan er behovet for varmeregulering på det aktuelle rommet? Hvilke mål har området som skal skjermes? Flere av de store solskjermingsaktørene har veiledninger på nettet som viser hvordan du tar mål av vinduet ditt, hvis du for eksempel skal installere zip-screens.
Hvilke produkter passer dine behov og størrelsen på området som skal skjermes? Gjør et søk på nettet, for eksempel hos Kjells markiser, Norsol, Markisemannen eller Fasadeprodukter. Klikk deg rundt og bli inspirert av de mange solskjermene og stilene som finnes, og sjekk gjerne anmeldelser av produkter og bedrifter i sosiale medier eller hos store søkemotorer. Du kan også lese anmeldelser på produsentenes egne nettsider, men husk at disse ikke alltid er like objektive. Vi tipser også om at du kan registrere behovene dine hos oss i Boligsmart, så hjelper vi deg med å finne dyktige aktører i nærområdet ditt, og du slipper å sitte på nettet og lete selv!
Mange av produktene for utvendig solskjerming kan du montere selv ved hjelp av monteringsanvisning. Noen leverandører har også lagt ut steg-for-steg-videoer på nettsidene sine. Men vær oppmerksom på at dette kan være langt mer krevende enn ved innvendig solskjerming. Husk derfor at du alltids har muligheten til å be fagfolk om råd og hjelp med montering, for eksempel om du ønsker et skreddersydd system eller om vinduene som trenger solskjerming, befinner seg høyt oppe på husveggen. Noen løsninger krever tilrettelegging i form av reservering av plass, muligheter for solid feste og eventuelt strømtilførsel.
De fleste aktørene innen solskjerming tilbyr gratis befaring. Da kan du benytte anledningen til å få pristilbud på produktet og monteringen så du eventuelt kan sammenligne mellom flere leverandører. Altså: Enkel solskjerming i standardstørrelser kan du kjøpe i butikk, men for mer omfattende løsninger anbefaler vi å be om hjelp.
Har du noen alternativer til utvendig solskjerming? Joda: Som nevnt har utvendig solskjerming effekt på varmereguleringen innendørs. Når det gjelder alternativer her, kan vi nevne air-condition, vifter og varmeovner som jo bruker strøm. Solskjermingsløsninger trenger ikke strøm til annet enn eventuell regulering av lameller og heving og senking av skjermer eller duker; solskjerming er mer miljøvennlig.
Du har også muligheten til å velge innvendig solskjerming. Her er det sikkert viktig for mange også å tenke stil og samklang med interiøret for øvrig, og du har mye pent og moderne å velge blant.
Gardiner kjenner du nok allerede til. Her er noen flere muligheter:
Hos leverandøren Fasadeprodukter kan du få hjelp til å velge utseende på solskjerming til innendørs bruk med deres “Fasade Design Space”, et virtuelt interiørstudio. Her kan du sette sammen produkter, stiler og farger slik at valget ditt blir både lettere og gøyere.
For innvendig solskjerming kan du kontakte produsenter som Solskjerming AS, Fasadeprodukter, Kjells Markiser, eller Markisehuset, men også gå for enklere modeller i standardstørrelser fra butikker som Jysk, Kid, Maxbo, Europris og Ikea, for å nevne noen.
Du kan lese mer om alt dette i vår artikkel om innvendig solskjerming.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Grad av innsyn og vedlikehold, plassen de opptar, utseende og støy er faktorer det er lurt å ta med i vurderingen når du skal velge blant markiser, persienner, screens og andre løsninger for utvendig solskjerming. Ikke noe valg er et dårlig valg her, så lenge du er bevisst på fordelene og ulempene ved hvert alternativ. Et godt råd er å begynne med å tenke gjennom hvilke behov du faktisk har. Er det viktigst å regulere innsyn, hindre sterkt sollys eller regulere varmen som kommer utenfra? Gjelder det soverom eller kjøkken, og hvilke behov har du der?
Solskjermingen betjenes og justeres etter behov med sveiv, snor eller motor. Av sikkerhetsmessige årsaker anbefales solskjerming uten snorer om du har barn i hus. For øvrig har flere solskjermingsalternativer automatiserte løsninger og kan styres via for eksempel smarttelefon og nettbrett – også når du ikke er hjemme. Kjekt om det er vanskelig å komme til eller du har behov for å justere flere av solskjermene samtidig.
Kassettene, de avlange boksene som plasseres øverst i vinduet og oppbevarer og fungerer som feste for duk eller lameller, kan vanligvis lakkeres i valgfri farge, som alt av synlig metall tilhørende solskjermingen. De minste kassettene kan også felles inn i fasaden og skjules.
Det finnes i det hele tatt mange gode og pene løsninger for solskjerming. Og om du ønsker det, får du måltilpassede, skreddersydde løsninger for akkurat dine behov.
Gjør smarte boligvalg