Vil du vite mer om utvendige rullegardiner? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om rullegardiner til å feste utenpå vinduene, eller solskjermer, som ofte også bare kalles screens. Elias Howe tenkte neppe da han fant opp glidelåsen i 1851 at den seinere skulle kunne kombineres med moderne solskjermingsteknologi, slik at du i dag kan få i pose og sekk: solid materiale som stenger for solen, men gir flott utsikt, uten at du plages med sjenerende innsyn. Visste du at moderne solskjermer til og med kan lages av supersterkt glassfiber? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene.
Man kan fort bli forvirret når interiørblad, helgemagasin og ukeblad forteller at «gardinenes tid er forbi» og at moderne hjem styrer vindusåpninga med smarttelefonapper. Duger ikke helt vanlige gardiner lenger? Selvsagt er gardiner fortsatt flotte! Men når man kombinerer moderne materialteknologi, som for eksempel PVC eller glassfiber, med tradisjonelle solskjermingsmetoder, får du mye mer å velge mellom. Er det ikke fint å kunne nyte dagslyset uten at naboene skal kunne holde oppsyn med deg? De mange solskjermingsalternativene du har å velge mellom i dag, handler altså nettopp om det: at du skal få valgmuligheter.
Utvendige rullegardiner, screens, lages i dag av enten glassfiber eller polyvinylklorid (PVC). Glassfiber lages av resirkulert glass som blandes med andre råstoffer og smeltes; slik får man lange, svært sterke fibre, som tåler stor belastning og som retter seg ut igjen etter å ha vært bøyd. PVC er en type plast som på grunn av klorinnholdet krever mindre av miljøbelastende petroleumsprodukter enn andre typer plast. Dermed er begge disse materialene gode alternativ for de miljøbevisste.
At de er sterke er vel og bra, men man kan da ikke ha ei rullegardin som blafrer i vinden? Her i nord kan jo værforholdene bli rimelig heftige. Når stormer på 40 sekundmeter røsker tak over det ganske land, da duger ikke middelhavsløsningene lenger. Moderne utvendige rullegardiner er derfor montert i værsterke kassetter og festes til husveggen med sterke glidelåser, slik at du kan nyte dem i mange, mange år. Og når uværet har dratt og sola skinner? Da kan du fornøyd skue ut av de store vinduene dine mot fjorden, uten at noen kan sniktitte på deg der inne.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Det er klart at moderne teknologi kommer med en viss prislapp, så da er det fristende å fort riste på hodet å tenke at «Dette er ikke noe for meg.» Men både varene og monteringa av dem har blitt billigere; selv de mer avanserte rullegardinene koster langt mindre enn hva man skulle tro.
Langt de fleste solskjermingsprodukter må lages på mål. Hvis du ringer leverandøren i god tid før du ønsker å få rullegardinene levert, gjerne et par måneder i forveien, kan du planlegge monteringa så alt er klart til sola står høyt på himmelen og behovet melder seg. Noen forhandlere leverer til hele landet og legger derfor opp til at du skal gjøre monteringa selv; du kan lese mer i avsnittet som handler om å montere selv. Andre leverandører virker kun lokalt og sender derfor også montør om du ønsker det.
Men hva koster det egentlig? Avgjørende faktorer er størrelse, materialvalg, farge og motor. Regn med å betale ekstra for spesielle farger og tekstiler. Du betaler mer per kvadratmeter dess mindre gardinene er, så dersom du kan dekke til flere vinduer med ei rullegardin, kan det være ganske mye penger å spare. Hvorvidt dette er mulig, er helt og holdent avhengig av hvordan vinduene dine er bygd; som regel må du regne med éi gardin per vindu.
Nedenfor er noen priseksempler fra et par standardmodeller.
ZIP Screen 95:
- Bredde inntil 2.700 mm
- Høyde inntil 3.000 mm
- Priseksempler standard:
ZIP Screen 126:
- Bredde inntil 5.000 mm
- Høyde inntil 4.000 mm, men 3.000 mm hvis bredde over 4.000 mm.
- Priseksempler standard:
Er det egentlig lurt å montere utvendige rullegardiner selv? Det kommer an på hvilket system du kjøper, hvor det skal henges opp og hvor hendig du selv er. Mange leverandører tilbyr egne monteringsveiledninger på hjemmesidene sine, og noen av dem har til og med hjelpsomme videosnutter du kan lene deg på.
Før du setter i gang med arbeidet, bør du sikre at du har i hvert fall én person til å hjelpe deg; ikke bare fordi det gjør arbeidet enklere, men vel så mye fordi det beskytter både deg og rullegardinene mot å bli skadet mens du holder på. Rammeverket veier en del, og det bør alltid være to personer til stede dersom det er risiko for skade.
Monteringsarbeidet er enkelt og krever kun vanlige verktøy: Et skrujern og bitsett, boremaskin, vaterpass og eventuelt et vinkeljern, og kanskje en gummihammer og en tommestokk skulle dekke det meste. Hvis du må høyt opp, sørg for å ha en god stige og at noen støtter den opp godt. Er det så krevende at du bør ha stillas, kan det være at det er like greit å få en handverker til å komme å gjøre hele monteringsarbeidet.
Den eneste delen av arbeidet som du må regne med at du må tilkalle fagfolk til, er elektrikerarbeidet. Husk at alt arbeid som skal gjøres på faste installasjoner, krever kvalifisert elektriker; gjør du det selv, ugyldiggjør du forsikringa di og står selv ansvarlig for all skade som måtte skje. Dersom det eneste du trenger å gjøre, er å føre ledninga fra motoren gjennom veggen og kople på et støpsel, har du lov til å gjøre dette selv, ettersom det da er snakk om løse installasjoner. Er du usikker, ring en elektriker. Du kan lese mer om dette i artikkelen vår om elektrikere.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Utvendige rullegardiner er ikke det eneste alternativet hva gjelder utvendig solskjerming. Mange velger for eksempel å heller skaffe seg utvendige persienner eller markiser. Det er noen fordeler med utvendige persienner som utvendige rullegardiner ikke har: Utvendige persienner kan f.eks. vendes oppover, slik at dagslyset reflekteres inn i rommet, uten at andre får innsyn; man kan altså få bedre opplysing av rommet enn hva man kan med utvendige rullegardiner. Dessuten kan man fullstendig blokkere alt sollys, og dermed all UV-stråling, med persienner, eller gradere hvor mye lys man vil ha; utvendige rullegardiner blokkerer bare rundt 90 prosent av UV-strålinga (noen særdeles gode merker greier inntil 98 prosent), og når de er nedsenket, kan du ikke gradere hvor mye lys du slipper gjennom.
Men utvendige rullegardiner har mange fordeler som utvendige persienner ikke har. Kanskje viktigst av disse er det at man kan nyte utsikten uten at det blokkeres av lameller, og dét uten at noen kan se inn. Hvordan det? Fordi utvendige persienner er laget av et materiale som lar en se gjennom dem kun én vei. I tillegg holder de lenge og er de enklere å rengjøre: Dukens store flate vaskes lett, og rullegardinene tåler fint å tørkes sammenrullet. Persienner av aluminium ruster riktignok ikke, men de kan korrodere; plast og glass har ikke disse utfordringene.
Utvendige rullegardiner er i alle henseende miljøvennlige og gjør dessuten at du bruker mindre penger på avkjøling og oppvarming. Selve solskjerminga gir deg behagelig innelys samtidig som du slipper at bilder og maling falmer, siden UV-strålene er nesten helt blokkert. I tillegg til dette har de fleste minst fem års garanti på dem, og noen, som Weba, har enda lengre.
Når det kommer til stykket, står valget på hva som tjener behovene dine best, og ikke minst hvilke værforhold du kan vente der du bor. Utvendige rullegardiner er omtrent dobbelt så sterke som utvendige persienner med 50-millimeters lameller og bråker dessuten mindre i vinden. Dessuten er alle deler utskiftbare, og de er enklere å gjøre service på. Med mye sol er mørke screens utmerkede, da de gir aller best utsyn. Den eneste viktige ulempa, punktet der utvendige persienner helt klart er bedre, er at utvendige rullegardiner (annet enn blendegardiner) aldri kan blokkere lyset helt eller rette lyset i bestemte retninger.
Så du har bestemt deg for at det er utvendige rullegardiner som er det rette valget for deg og boligen din? Men hvem skal du kontakte? Det er flere aktører som tilbyr denne typen solskjerming, deriblant Kjells markiser, Solskjerming ⅍, Weba, Anwis, Markisehuset og Markisemannen. Nedenfor skriver vi mer om et lite knippe av disse, slik at det blir enklere for deg å orientere deg i markedet:
Dette er en nasjonal leverandør, så du må derfor enten bestille montør lokalt eller montere selv, skjønt montering er ofte lettvint. Regn med 4–7 ukers leveringstid. Særlig to varianter er aktuelle for folk flest: ZIP Screen 95 og 126; tallet er kassettens høyde i millimeter og avgrenser hvor stort vindu som kan dekkes. Begge alternativene har pulverlakkert aluminiumskonstruksjon, PVC-belagt glassfiberduk som blokkerer inntil 90 prosent av all solstråling og tåler inntil sterk kuling, altså 40 sekundmeter.
Blant de mest populære modellene finner vi Zip Screen 95 og Zip Screen 126, som leveres i størrelser inntil henholdsvis 2.700 × 3.000 mm og 5.000 × 3.000 mm.
Den internasjonale aktøren Anwis har hovedkontor i Polen. De tilbyr 15 systemfarger og 47 ulike mønstre, så her vet du at du får noe som utsmykker boligen din heller enn å sjenere den. De har fire alternativer, der størrelsen begrenses av hvilken form kassetten har (skrå- eller rettskåret, oval eller innebygd modell). Man kan velge mellom disse alternativene:
Weba skiller seg ut ved at de ikke bare tilbyr utvendige rullegardiner til ordinære vindu, men også har løsninger tilpasset for eksempel balkonger og hagestuer. Utvalget er rikholdig: Mottura er velegnet til store vindu med glidelås- eller bunnprofilsystem, har egne modeller tilpasset leiligheter og kan dessuten leveres med skjult installasjon; Resstende egner seg til skrå vindu, fasader, takvindu, innfelte vindu, balkonger og hagestuer, og kan dessuten leveres med egne løsninger for å få ekstra luftsirkulasjon. Både Mottura- og Resstende-systemene deres tåler vind inntil 25 sekundmeter, altså liten kuling. I tillegg kan de tilby både glidelåsløsning og en ny type vektbelastning som tåler sterk vind.
Størrelsen begrenses først og fremst av hva rullegardina er ment å brukes til. De har en komplett produktkatalog tilpasset alle ulike utendørs formål, og tilbyr inntil følgende størrelser:
Terrasse:
Hagestue: 5.000 × 4.000 mm
Balkong:
Pergola: 14–78 m²
Fasade:
Skråtak: 4.500 × 3.000–5.000 mm (Veranda)
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Når du til slutt har bestemt deg for å gå til anskaffelse av utvendig rullegardin, hva må du tenke på til slutt? Hva gjenstår å gjøre?
Viktigst av alt er at du sjekker varene ved ankomst. Sjekk alle delene: Tell medfølgende skruer, sjekk at stag ikke er bøyd, at plast ikke er sprukket og at duken ikke er revnet – da sparer du deg for plager senere. Undersøk dessuten at motoren virker og at ledningene stikker ut der de skal, og dessuten at du har riktige ledninger! Kablene skal være ubeskadiget, og du må ha riktig antall ledere; noen motorer krever kun to ledere, mens andre skal ha tre.
Noen motortyper krever kopling til hver sin bryter eller kontakt. Med andre ord, hvis du har valgt rullegardiner som skal styres enkeltvis, er det nesten garantert at du må få en elektriker på besøk. Dersom du har mange rullegardiner, kan det være lurt å få elektrikeren på befaring på forhånd, så får du vite hva de trenger at du gjør før de kan iverksette arbeidet sitt.
Hva slags vegg du har, avgjør hvilke skruer du må ha. Dersom du har betongvegg eller murvegg, kan det være at du trenger en slagboremaskin og dertilhørende murbor. Hvis du låner en maskin, prøv å få lånt en som ikke er batteridrevet, da de har langt kraftigere motor. Skaff deg gode bor; det er bedre å bruke et par hundrelapper på et skikkelig bor fra en faghandel enn å kjøpe noen billige bor som knekker og koster deg timevis med banning og irritasjon.
Til sist: Det er lov å ringe og be om hjelp. Det er kanskje noe av det viktigste vi kan tipse deg om i denne artikkelen, for når du velger deg leverandør, bør du også høre hva de tilbyr av hjelp når du står og skal montere opp rullegardinene. Alle firma ønsker seg fornøyde kunder. Du skal ha glede av rullegardinene i mange år fremover, og når tida er inne og du skal skifte duk, få skaffet en reservedel til motoren eller hva det måtte være, da vil du gjerne være sikker på at du gjør det hos noen som gjorde at du smilte da du betalte.
Gjør smarte boligvalg