Vil du vite mer om solskjerming for takvindu? I denne guiden får du vite hva det koster, hva du kan velge mellom, hva som er forskjellen på screens, rullegardiner, plisségardiner og persienner, hva du kan gjøre selv og mye mer. Visste du at mange av solskjermingsproduktene du kan velge blant i dag, er mangfoldige hundre år gamle? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Persienner går tilbake til 1400-tallets Venezia, vikingene brukte plisséstoff og Colosseum hadde utfellbare solskjermer. Moderne solskjermingsprodukter har kanskje ikke funnet opp kruttet på nytt, men de har så visst raffinert det! I dag bruker man glassfiber, polyvinylklorid, elektriske motorer og sol- og vindfølere, slik at du ikke bare får et mer robust produkt, men en langt bedre opplevelse av det òg. Hvis du da har ei loftsleilighet, kontor på loftet, loftsstue eller på annet vis har tatt i bruk loftet, vil du gjerne kunne nyte dette rommet til fulle. Men hvordan kan du både nyte det naturlige dagslyset og unngå å koke vekk i varmen fra sola?
Moderne solskjermingsprodukter muliggjør dette, og du kan velge mellom mange alternativer, avhengig av hva rommet brukes til, lys- og varmebehov og ikke minst hva du selv synes tar seg godt ut. Gardiner på gardinstreng eller -stang er det billigste alternativet, ja, men ikke alltid like anvendelig. Persienner lar deg justere lysmengden og kan til og med reflektere lyset i ønsket retning. Hvis du trenger å mørklegge rommet helt, er blendingsgardiner tingen, og slike kan skaffes både som rullegardiner og som permanent monterte gardiner. Plisségardiner isolerer godt og stenger lyset effektivt ute, uten å mørklegge rommet helt. Såkalte screens gir deg utsyn og dagslys, men skjermer deg for innsyn. Rulleskodder isolerer, kan mørklegge helt og holder varmen maksimalt ute.
Det er altså mye å velge mellom. Les videre, så får du vite hva du må regne med å legge ut, hva fordelen og ulempene er med de ulike alternativene, hva du kan gjøre selv og hva som krever montører, og ikke minst hvor du kan få tak i de forskjellige varene.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Kort sagt: Dess mer elektronikk og automatikk, dess dyrere kan du regne med at solskjermingen blir. Men elektronikken er ikke alt. Materialvalg er også viktig; bomullsgardiner er billigere en lingardiner, og solskjermer av glassfiber eller PVC havner i en helt egen prisklasse. En tredje prisfaktor er om solskjermingen skal monteres utvendig eller innvendig: Innvendig kan de fleste gjøre jobben selv med helt vanlig verktøy; hvis den må monteres utvendig, må du ta med kostnader til fagfolk i regnestykket, og særlig hvis du har ei loftsleilighet i ei byblokk. Da er det ikke sikkert du har lov å få montert utvendig solskjerming i det hele tatt, så dét må du undersøke aller først!
I denne seksjonen får du en kort oversikt over hva prisene for de ulike alternativene er. Utover i artikkelen, og spesielt i siste avsnitt, gir vi deg en grundigere innføring i hva de ulike solskjermingsproduktene er og hva som egner seg best til hva.
Dette er vanligvis det billigste alternativet og utvilsomt det enkleste når det gjelder solskjerming for takvinduer, skjønt du går kanskje glipp av litt spenning: Deriblant å klatre oppetter husveggen på en regnvåt stige, risikofylt balansegang på taktekkinga og verktøy som faller ned i hodet på assistenten. Men pengene du sparer, kan du alltids bruke på strikk- eller fallskjermhopp!
Enklest, billigst og med størst utvalg er helt vanlige gardiner. Med to gardinstrenger, fire øyekroker og et fint stoff som du selv velger, kan du få enkel solskjerming foran takvinduet til bare et par hundrelapper. Gardiner gir akseptabel lysblokkering, demper brukbart for varme og gir deg en fin oppmuntrende fargeklatt som pynter opp rommet. Totalprisen er kun noen få hundrelapper.
Med en halv til en hel tusenlapp til kan du velge mellom rulle- og blendingsgardiner, persienner og plisségardiner. Rullegardiner er forholdsvis rimelige og du kan enkelt justere hvor mye lys som slipper inn; likedan er det med blendingsgardiner, men forskjellen er at disse kan blokkere lyset fullstendig når midnattssola holder deg våken. Regn med 200–600 kroner for rullegardiner og 800–1.200 for blendingsgardiner. Persienner gir god lys- og temperaturkontroll. De krever skinnegang i takvindu, og er derfor litt dyrere enn vanlige persienner; forvent å bruke rundt 1.200 kroner eller mer. Plisségardiner gir mindre lys- og temperaturkontroll enn persienner, men et langt mer innbydende stiluttrykk. Normalprisen er 900 kroner og oppover.
Utvendig solskjerming er mer kostbart, og særlig for takmontering. Sett av ekstra penger til montører, med mindre du har lett tilgang til taket selv. Hvis det viktigste problemet er at rommet blir svært varmt i løpet av dagen, er dette uansett det beste alternativet, og du kan velge mellom blant annet utvendige rullegardiner (såkalte screens), rulleskodder og utvendige persienner. Forvent å måtte legge ut rundt 3.300 kroner eller mer for utvendige rullegardiner, 4.300 kroner eller mer for rulleskodder, og 5.400 kroner eller mer for utvendige persienner. Dersom vinduet ikke ligger slik til at du kan montere selv, må du også sette av penger til montør og eventuell elektriker.
Det beste er selvsagt å kunne montere solskjerminga selv. Men vil du egentlig gjøre det? Hva med risikoen for at man ikke greier det, eller at det ikke blir pent? Å henge opp innvendige persienner med trelameller og pyntelist kan ideelt sett være gjort på en halvtime, og alt man trenger av verktøy, er en boremaskin, noen bor, et skrujern med tilhørende bitsett og noen gipsplugger. Hvis vinduet er stort, kan det være kjekt å ha noen til å hjelpe med å løfte, men det eneste tilfellet der du må ha fagfolk på besøk, er hvis du skal koble noe til det faste el-anlegget ditt, da dette er forbudt å gjøre for ufaglærte.
Dersom du skal ha utvendig solskjerming, er det derimot en annen sak. Med mindre vinduet ditt er på et flatt eller nokså flatt tak, slik at det er enkelt (og trygt) å komme til det, bør du sterkt vurdere å få egen montør til å ta seg av arbeidet. De har verktøyet og utstyret som kreves for å gjøre jobben på en trygg og god måte, og kan gjerne komme på (uforpliktende) befaring å gi deg et overslag på hva det kommer til å koste. Husk å skrive kontrakt før jobben utføres!
Dersom du likevel skal, kan og har lov til å gjøre arbeidet selv, er langt de fleste av disse varene svært enkle å montere selv. Du bør ha litt mer verktøy: et vaterpass og en gummihammer er til meget god hjelp, så også en tommestokk eller et måleband. Ha med deg en venn som kan hjelpe deg når du skal løfte utstyret opp og på plass, og gå rolig fram.
Det viktigste av alt, uansett om du skal montere innvendig eller utvendig, er at du forbereder deg godt. Sett av tid til å undersøke at alle delene er levert og ubeskadiget; hvis dette ikke er tilfellet, ta kontakt med leverandøren og få det ettersendt før du iverksetter. Kontrollér at du har verktøyet, skruene og pluggene du trenger, før du klatrer opp på stigen. Skal du arbeide med store gjenstander eller fra stige, sørg for at noen er i nærheten i tilfelle uhellet er ute. Sist, men ikke minst: Det er så visst ingen skam i å spørre om hjelp! Slik blir du med enda større sannsynlighet sikret et resultat du er fornøyd med, du kan smile over å ha lært noe nytt, og du kan klappe deg selv på skuldra for godt utført arbeid.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Den kanskje viktigste grunnen til å få solskjerming foran takvinduet, er for å gjøre rommet innenfor levelig på sommeren. Norske hus er gjennomgående godt isolert, men selv om vi har svært gode vinduer, er ikke det nok. Varmeisolasjonsevne betegnes med noe som kalles U-verdi, som forteller hvor mange watt energi som går tapt gjennom en vegg per kvadratmeter. Mens en moderne vegg kan ha en U-verdi så lav som 0,18, har toglassvindu en U-verdi nærmere 1,1 og selv moderne treglassvindu rundt 0,6; med andre ord slipper de gjennom tre til seks ganger så mye varme – eller mer. Varmetransporten virker begge veier: På sommeren blir rommet varmere enn du ønsker, og vinterstid varmer du kråka i stedet for deg selv.
Solskjerming av takvinduene begrenser dette. Hvis målet er å kunne se ut av vinduet, er utvendige rullegardiner (screens) et glimrende alternativ. Mørke gardiner gir best utsyn, ettersom de reflekterer mindre lys. Det har blitt gjennomført flere større tester av markiseduker for å se hva som kjøler best: mørk eller lys duk. Mørke duker tar jo til seg mer varmeenergi, så man skulle forvente at det er varmere under dem. Testene har derimot vist at de mørke bare er 5 % varmere (altså tilsvarende 1 grad per 20. grad) målt like oppunder duken; siden luftgjennomstrømming i praksis utligner differansen, er den viktigste grunnen til å velge mørk duk at de generelt varer lenger.
Det er mange gode grunner til å få montert solskjerming til takvinduet ditt:
Videre lar solskjermingsalternativene deg innfri nettopp dine behov:
Mange av produktene festes dessuten på selve vinduet; hvis vinduet kan snus helt, kan du dermed gjøre utvendig montering selv, som reduserer investeringskostnaden betraktelig.
Som vi har sett, er det heldigvis mye å velge mellom når det gjelder solskjerming for takvinduer. Gardiner er ikke bare gardiner lenger; nå får du også plissé- og lamellgardiner. Rullegardiner er ikke bare rullegardiner lenger; nå får du også blendingsrullegardiner og utvendige rullegardiner som gir deg utsyn uten uønsket innsyn. I motsetning til mange andre markeder for solskjermingsprodukter, som i stor grad er dominert av leverandører som leverer skreddersydde varer, kan du i dette tilfellet finne det du trenger hos flere av byggevare- og interørkjedene.
Byggmakker har et stort utvalg av utfôringer, dampsperrekrager, beslagpakker, inndekninger og ikke minst takvindu til egenmontering. De har også et stort utvalg av rullegardiner, plisségardiner, persienner og insektnettinger. De samarbeider med Velux, som leverer alt av alternativer til solskjerming: enkle og doble blendingsgardiner med fullstendig eller delvis blending; plisségardiner; insektnett; ordinære rullegardiner, persienner; elektriske motorer til ulike solskjermingsvarer; screens, både med mild soldemping (76 % varmedemping) og sterk soldemping (94 %); rulleskodder; og til og med flere alternativer til vinduer montert i flate tak.
Jysk har et stort utvalg av varer for innendørs solskjerming: lamellgardiner ligger på rundt 450–700 kroner og noen litt mer luksuriøse varer til rundt 1.100–1.300 kroner; rullegardiner kan fås både i bambus (250 kroner) og stoff (100–300 kroner, elektrisk: 800 kroner), som mildt lysdempende gardiner til rundt 150 til 300 kroner og som Duo til rundt 200 kroner. I tillegg til dette har de et rikholdig utvalg av ferdigsydde gardiner.
Princess er spesialisert på interiør, og har derfor et rikholdig utvalg av solskjermingsartikler til innendørs montering. De tilbyr solskjermer, plisségardiner, lameller og lamellgardiner, og persienner, og prisene varierer fra rundt 300 kroner og inntil rundt 1.100 kroner.
Gardineksperten er spesialisert på gardiner, men har et rikholdig utvalg av solskjermingsvarer. De har dessuten samarbeidsavtaler med et stort utvalg av både nordiske, europeiske og verdensomspennende interiørhus, som for eksempel Nya nordiska, Luxaflex og Weba.
Home & Cottage leverer ferdigsydde gardiner; mesteparten av gardinene ligger på rundt 600–700 kroner faget. Hvis du ønsker noe ekstra luksuriøst, er ikke prisen for ille der heller: 1.600–1.700 kroner faget gir deg utsøkte lingardiner.
Stua interiør har et rikholdig utvalg av både ferdigsydde gardiner, gardiner sydd på mål, og øvrige solskjermingsprodukter. De skiller seg ut ved at de ikke bare tilbyr både innendørs og utendørs solskjermingsartikler, men at man også kan få varer både i standardsstørrelser og laget på mål. Innendørs kan man få både rullegardiner, persienner, plisségardiner og lamellgardiner, og alt kan fås på mål om ønskelig; og til utvendig solskjerming samarbeider de med Vista for å levere utendørs rullegardiner, markiser og pergolaer.
Hos mange av spesialistene får du pris først etter befaring. Det betyr selvsagt ikke at du må ta avgjørelsen uten å ha fått prisen først, bare at det kan være vanskelig å sondere markedet for å kartlegge normale prisforhold. Heldigvis finnes det noen unntak. Vi har satt opp noen praktiske prisoversikter dersom du vurderer utvendige persienner eller utvendige rullegardiner. Loftsvinduer gir dog noen flere muligheter og begrensninger: Siden det ofte er snakk om bare ett vindu, er motoriserte, utvendige solskjermingsalternativer ofte svært kostbare per kvadratmeter; men samtidig kan man vurdere å kombinere flere tiltak for å få ønsket effekt. Vinkelen på taket er også viktig, da ikke alle produktene egner seg til liggende vindu.
Velux har flere solskjermingsalternativer, inkludert dekorative artikler: Blendingsrullegardinene ligger på rundt 900–1.200 kroner; plisségardinene ligger på omtrent det samme; persiennene på rundt 1.200 kroner. Det billigste alternativet, Velux screen, koster i underkant av 600 kroner. Rulleskodder, mørkleggende solskjermer og alternativer til flate tak er mer kostbare og har startpris på i overkant av 4.000 kroner.
I tillegg bør nevnes aktørene som har spesialisert seg på spesialtilpassede løsninger for solskjerming. Regn med én til to måneders leveringstid hos de fleste av dem. Solskjerming ⅍ er en nasjonal aktør, og særlig populært hos dem er utvendige rullegardiner (Zip Screen). Anwis er internasjonale og tilbyr blant annet alle varianter av utvendige persienner. Weba har et stort utvalg av varer ikke bare til vinduer, men også terrasser, balkonger og andre uteareal. Kjells markiser har montører over det ganske land, og tilbyr omtrent alt som finnes av sol- og vindskjermingsprodukter. Markisehuset ⅍ har et rikholdig utvalg av markiser, persienner og rullegardiner.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Når man skal prøve å sette seg inn i alle begrepene interiørbladene bruker innenfor området solskjerming, blir det gjerne veldig fort veldig fullt i hodet på selv den beste. Nedenfor får du derfor en enkel oversikt over de vanligste solskjermingsproduktene som kan være aktuelle i hjemmet ditt, med forklaring på hva de er:
Hvis du ønsker å kunne mørklegge rommet, er rullegardiner det beste alternativet. Dersom du får rullegardiner med ei tverrstang i bunnen som stikker litt ut på sidene, kan du montere låsehaker i ønskede avstander og slik velge hvor mye lys du vil slippe inn. Hvis du bor i midnattsolens land, kan det være at blendingsgardiner er det aller beste alternativet, da de lar deg stenge ute alt lys. Regn med å bruke mellom 200 og 600 kroner for rullegardiner og 800 til 1.200 kroner for blendingsgardiner. Motoriserte varianter er vesentlig dyrere.
Persienner og lamellgardiner er omtrent det samme: Begge variantene stenger lyset ute med tvers- eller langsgående lameller. Men kun persienner er aktuelle til loftsvindu siden lamellgardinenes papir- eller stofflameller ikke er stive nok. Persienner gir deg utmerket lys- og temperaturkontroll, men krever skinnegang når montert i tak. Velux har gode persienner til rundt 1.200 kroner og oppover.
Plisségardiner er av stoff og sydd på samme vis som plisséskjørt: Stoffet brettes i skarpe kanter slik at det isolerer godt. Det rikholdige utvalget av tekstiler gjør disse til et utmerket alternativ som gir god lys- og temperaturkontroll uten å gå på akkord med stiluttrykket. Prisene starter på rundt 900 kroner.
Dette er som ei avansert rullegardin, vanligvis festet til vinduet med en elektromotor. Fordelen med disse er hvor elegant de passer sammen med resten av husets fasade, og hvor enkle de er å holde rene. De leveres både som lystette og med énveis gjennomsiktighet, og reduserer solvarmen med minst tre fjerdedeler. Prisen starter gjerne på rundt 700 kroner for manuelle gardiner og går opp til et par tusen per kvadratmeter for større installasjoner. Vi har en egen artikkel om screens til solskjerming hvis dette er aktuelt for deg!
Gjør smarte boligvalg