Vil du vite mer om solskjerming for skyvedør? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om solskjerming for store dører eller vinduer som du tenker kan være vanskelig å skjerme, hvem du kan kontakte for dette, hvilket budsjett du bør sette opp, og mye mer. Hva med moderne plisségardiner? Visste du at slike kan motoriseres og betjenes via app? Er du klar over alle fordelene med solskjerming generelt? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Vi i Norge bor under en lur sol: Den er våken nær sagt hele sommeren, og på vinteren ligger den gjerne lavt på lur langs horisonten og kan lett blende oss med de skarpe strålene sine. Derfor er god solskjerming spesielt nyttig for oss. Heldigvis finnes det mange alternativer som både er estetisk tiltalende og praktiske.
Innvendig og utvendig solskjerming kan, på ulike måter, sørge for flere typer beskyttelse på én gang: regulere mengden sollys som slipper inn i boligen din, beskytte mot UV-stråling, regulere temperaturen inne (det gjelder særlig utvendig solskjerming som stanser solstrålene før du slipper inn i boligen din), samt hindre innsyn. Innvendig solskjerming kan, i tillegg til å gi behagelig, mykt lys, fungere lyddempende. Unngå å bli blendet og å bli plaget av gjenskinn i PC-skjermen, beskytt møbler og potteplanter ‒ det mye å velge mellom: Klassiske gardiner og persienner, lamellgardiner, screens og plisségardiner med ett eller to lag. Det finnes også massevis av materialer, farger og stiler så du kan la solskjermingen utgjøre et nyttig og dekorativt element i hjemmet ditt.
For vinduer med standardmål kan du kjøpe solskjerming i butikker som Kid, Jysk eller Maxbo ‒ eller du kan ta kontakt med en av de mange spesialiserte bedriftene der ute for å få råd, befaring og pristilbud på produkter og eventuelt hjelp med montering. Fagfolk fra Kjells markiser, NorDan, Markisemannen, Fasadeprodukter eller andre tilbyr skreddersydde løsninger. Du kan velge enten å betjene skjermene med snorer, håndtak eller motor. Motoriserte solskjermer kan reguleres med fjernkontroll eller mobilapp.
Og ja da, det finnes løsninger for ethvert vindu, enten det gjelder skyvedører med vindu, skråvinduer eller andre pussige vindusfenomen! Her er noe for enhver smak! For eksempel:
Ja, hva med balkong- eller verandadøren? Vinduene her trenger jo også ofte solskjerming. Samtidig skal det jo være mulig - og enkelt - å åpne og lukke dørene. Frykt ei, det finnes solskjermingsløsninger for slike dører; ja, også for skyvedører. Trikset er å ha solskjerming som kan sitte tett mot vinduet. En populær løsning da er plisségardiner. Når du ikke trenger skjerming og plisségardinene dras/skyves opp, tar de nesten ingen plass. En annen passende variant er screens. Også disse sitter helt tett mot vinduet og er dermed særlig godt egnet for skyvedører. Begge typer kan bestilles på mål og fås med ulik grad av lysfiltrering. Rullegardiner og persienner er også blant mulighetene. Vi skal gå gjennom dem alle i denne artikkelen, også utvendige solskjermingsløsninger, under “Typer og varianter for skyvedører” og “Andre alternativer”, og i avsnittet “Hvordan går du frem?” ser vi nærmere på hvilke aktører du kan kontakte.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Plisségardiner koster fra cirka 300 og helt opp til 3.700 kroner. For screens kan du se for deg en pris på rundt 2.000 kroner. Rullegardiner koster et sted mellom 200 og 3.400 kroner og persienner så lite som en 100-lapp eller så mye som 1.600 kroner.
Prisen vil øke dersom du ønsker å kontakte en solskjermingsspesialist for å få måltilpasset og skreddersydd en løsning, eller dersom du synes det høres interessant ut med motoriserte løsninger og intelligent app-styring.
Solskjermingsspesialistene ønsker ofte at du tar kontakt med dem direkte for å få en pris på akkurat ditt prosjekt. Men flere av dem har egne priskalkulatorer på nettsidene sine, der du plotter inn informasjon om mål, antall, postnummer for fraktkostnader og annet, og får generert en omtrentlig pris.
Under seksjonen “Andre alternativer” skal vi se nærmere på hvilke ulike alternativer som finnes (overraskende nok), deriblant utvendig solskjerming. Men la oss først ta for oss ulike typer som kan benyttes innendørs, også på mer spesielle vinduer:
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Aller først er det lurt å tenke gjennom hva du faktisk trenger. I hvor stor grad ønsker du at solskjermingen skal hindre blending, bevare utsikt, skjerme mot innsyn og virke varmeregulerende? Hvilke mål har det aktuelle vinduet? Med det i bakhodet kan du gå til innkjøp av modeller som fås kjøpt i standardstørrelser i butikk. Det er i utgangspunktet ikke noe problem å montere solskjerming til vinduene dine, eller skyvedøren, selv. For modeller i standardstørrelser er dette da noen av dem du kan oppsøke:
Men dersom du trenger råd, ønsker å få installert et automatisk solskjermingssystem eller trenger hjelp med strømtilførsel eller lignende, tar du kontakt med fagfolk: Ofte har solskjermingsspesialistene faste avtaler med en egen elektriker. En konsulent på feltet vil dessuten kunne komme med forslag til kreative solskjermingsløsninger det kan være vanskelig å tenke seg til for oss vanlig dødelige. Så her kommer listen:
Vit at du alltids kan registrere behovene dine hos oss i Boligsmart, så hjelper vi deg med å finne dyktige aktører i nærområdet ditt så du slipper å sitte på nettet og lete for mye selv!
Hva om du ikke ønsker noen av de typene solskjerming vi har nevnt så langt? Vel, her er noen flere:
Utvendig solskjerming vil kunne redusere behovet for annen, innvendig solskjerming. Her kan vi nevne følgende:
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Om du skal kjøpe ferdige produkter i butikk og montere solskjermingen selv, bør du være nøye når du tar mål av vinduene dine; produktmålene beskriver bredden på selve duken. For å få totalbredden på solskjermingssystemet, må du legge til 4,3 centimeter. Det gjør at vinduskarmens lengde bør være minst fem centimeter bredere enn duken.
Når det gjelder stil, kan vi tipse om at det finnes virtuelle designstudioer på nett som lar deg velge utseende på solskjerming og sammenligne typer, materialer og farger. Slike tjenester kan du prøve hos for eksempel Kjells markiser eller Fasadeprodukter, og dette er en god mulighet til å være kreativ og finne en løsning som vil passe akkurat ditt hjem. Og får vi komme med et lite stiltips: Hva med å la plisségardinen eller rullegardinen på terrassedøren ha en annen farge enn vinduene i resten av stuen, for å skape kontrast?
Hvorpå vi alle forhåpentligvis har kommet til samme konklusjon, helt til slutt: Solskjerming til skyvedørsvinduer er ingen utfordring så lenge de sitter tett mot glasset ‒ da skaper de null friksjon og null irritasjon! Spesielt godt egnet er plisségardiner og screens, men også rullegardiner og persienner får jobben gjort.
Gjør smarte boligvalg