Vil du vite mer om solskjerming for balkong? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om solskjermingsløsninger for balkonger, hvilke alternativer som finnes, hva det koster, hva som er inkludert i prisen, og mye mer. Hvis du plages av for mye sol på balkongen om sommeren eller innsyn fra naboer, kan solskjerming løse problemet ditt. Kjenner du til prisene på balkongmarkiser? Og vet du hva en zip screen er? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Med balkong har du mulighet til å tilbringe tid utendørs og nyte det gode været, spise frokost om morgenen eller ta en drink med venner om kvelden. Men på de varmeste sommerdagene kan det være ubehagelig å oppholde seg på balkongen hvis du ikke har noen form for solskjerming. Det finnes flere typer solskjerming som passer godt til balkongen. Felles for alle er at de beskytter mot solstråler, men noen vil også begrense innsyn fra naboer og andre leiligheter i området der du bor, slik at du i større grad får en følelse av å ha mer privatliv på balkongen.
Et populært alternativ er balkongmarkiser. En markise består av en konstruksjon med armer i metall som har en markiseduk trukket over seg. Markiseduken er ofte laget av akryl og beskytter effektivt mot UV-stråler. Markisen kan trekkes ut og inn etter behov, enten ved hjelp av en sveiv eller ved å trykke på en bryter eller en fjernkontroll hvis det er en motorisert variant. En balkongmarkise hindrer sollys i å trenge inn i leiligheten samtidig som den skaper et hyggelig og lunt område med skygge ute på balkongen hvor det er behagelig å sitte når sola steker som mest. Det finnes også balkongmarkiser som er utviklet for innebygde balkonger.
Hvis du har en innglasset balkong der du bor, kan du vurdere å kjøpe plisségardiner. Plisségardiner er fleksible fordi de enkelt kan trekkes opp eller ned og plasseres der du selv ønsker på vinduet. Du kan for eksempel låse plisségardinet fast på midten og la det være åpninger på toppen og bunnen av vinduet. På den måten unngår du å få solstrålene rett i ansiktet, samtidig som du beholder utsikten fra balkongen din. Plisségardin er dessuten et optimalt valg for deg som er opptatt av å hindre innsyn til den innglassede balkongen fra omkringliggende leiligheter. Du kan få plisségardiner spesialtilpasset etter egne ønsker og de kommer i en rekke stilige former og farger.
Et moderne alternativ som blir stadig mer populært i Norge, er screens. Screen-en ligner litt på et utvendig rullegardin og kan enten være innebygd i en kassett eller komme i en åpen rull. De beskytter effektivt mot sollys og innsyn, men du kan likevel se ut. Du får screens i forskjellige tekstiler og farger og med ønsket tetthetsgrad. Designet gir dessuten leiligheten et stilrent estetisk uttrykk på fasaden. Med screens har du flere betjeningsmuligheter. Du kan velge en tradisjonell snorløsning, eller veggbryter, fjernkontroll eller app på telefon dersom du har motoriserte screens.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Prisen for solskjerming på balkongen avhenger av hva slags produkt du ønsker deg, hvor stor balkong du har, hvor mye solskjerming du trenger, om du ønsker solskjerming av særlig høy kvalitet og hvilke funksjoner produktet er utstyrt med. Du finner både billige og dyre alternativer, og det er opp til deg å vurdere hvor mye du ønsker å investere i solskjerming til balkongen.
En markise for balkongen kan du få for så lite som 2.000 kroner eller så mye som 100.000 kroner. Det er altså store variasjoner på markedet. Du kan imidlertid regne med å få en balkongmarkise av god kvalitet for mellom 10.000 og 30.000 kroner. De billigste markisene får du hos lavpriskjeder, mens de mer kostbare alternativene kjøpes hos forhandlere som spesialiserer seg på solskjerming og markiser.
Plisségardiner er rimeligere alternativ enn markiser. Du finner rimelige plisségardiner til et par hundre kroner hos lavpriskjeder, og svært gode plisségardin til opp mot 10.000 kroner hos forhandlere som spesialiserer seg på solskjerming. Hos en lavpriskjede har du som regel bare mulighet til å kjøpe gardin i en standardstørrelse, mens du hos en spesialist kan be om å få det spesialtilpasset til din egen balkong, for eksempel med ulike størrelser, former eller farger. Jo mer spesialtilpasninger du ønsker, og jo flere vinduer du trenger plisségardiner til, desto mer kostbart blir det.
Hvis du heller ønsker screens, må du regne med å betale mellom 5.000 og 20.000 kroner. Har du en stor balkong og trenger flere screens, vil prisen øke tilsvarende. Prisen på screens avhenger for øvrig av størrelse (høyde og bredde), hvilken type duk du velger, hvilken type motor du ønsker og farger. Screens er, i motsetning til plisségardin, et utvendig alternativ og de må derfor tåle nokså store påkjenninger fra vind. Screens av god kvalitet er som regel mer motstandsdyktige enn markiser.
Solskjermingsprodukter i standardstørrelser finner du ofte pris for på nett, men hvis du skal kjøpe balkongmarkise, plisségardin, screens eller andre solskjermingsprodukt til balkongen hos en spesialist, vil du se at det kan være vanskelig å finne konkrete priser. Dette skyldes at prisen gjerne er forskjellig i hvert tilfelle, avhengig av din balkong og hvilke tilpasninger som eventuelt må gjøres. Derfor foretrekker spesialister at du tar kontakt for å be om et pristilbud. I det inkluderes en befaring hjemme hos deg som normalt er gratis. Da kan en fagperson se hva som er mulig å gjøre på balkongen din og komme med gode tips både når det kommer til det praktiske og det rent estetiske.
Ofte vil det være behov for å foreta oppmålinger på balkongen slik at du får produktet ditt i riktig størrelse. Oppmålingen inngår som regel i befaringen som oftest er gratis. Det er selvsagt mulig å ta mål selv, men hvis du velger å gjøre det, er det viktig at du måler riktig slik at du slipper å betale flere tusen kroner for et produkt som ikke er riktig dimensjonert. Hva som blir inkludert i pristilbudet du mottar kan variere fra den ene leverandøren til den andre. Derfor er det viktig å sjekke pristilbudet nøye og se hva som er inkludert og hva som eventuelt kommer som et tillegg i pris. Ofte vil montering være inkludert i pristilbudet, men hvis du bor veldig langt unna forhandleren eller hvis arbeidet med montering av ulike grunner er ekstra krevende, kan det føre til et tillegg i pris utover det som fremgår av pristilbudet. Det er viktig at du finner ut av dette før du velger å kjøpe et produkt fra en bestemt aktør. Finn også ut hva slags duk som er inkludert hvis du velger screens eller balkongmarkise og hva slags betjeningsløsning som brukes, for eksempel manuell styring eller motorstyring.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Hvis du skal kjøpe solskjerming for første gang, kan du møte på en del nye begreper som enten virker uklare eller som du kanskje ikke kjenner viktigheten av. Vi skal derfor se nærmere på en del sentrale begreper om solskjerming nedenfor.
Utvendig og innvendig solskjerming: Når vi snakker om solskjerming, skiller vi mellom utvendig og innvendig solskjerming. Som navnene tilsier er dette snakk om solskjermingsprodukter som enten monteres på utsiden eller innsiden av huset. Likevel er det viktige forskjeller utover dette som er nyttig å kjenne til. Innvendige solskjermingsprodukter inkluderer for eksempel rullegardiner, plisségardiner, lamellgardiner og innvendige persienner. Disse har til formål å begrense innslipp av lys i huset. Utvendige solskjermingsprodukter kan derimot ha til formål å begrense lysinnslipp, men også å skape skygge på et uteområde, som en balkong eller i en hage. Populære utvendig solskjerming inkluderer blant annet markiser, pergola, screens og levegger. Generelt er utvendig solskjerming noe dyrere, men mange beskytter også i større grad mot innslipp av varme.
Duette: Ofte snakkes det om plisségardiner og duette om hverandre og ikke alle kjenner til forskjellen mellom de to. Mens plisségardin består av én gardinlengde som er plissert, består en duette av to plisserte gardinlengder som er satt sammen. Dette gjør at hullene og snorene på duetter ikke er synlige fordi snorene legges mellom de to gardinlengdene. Med to gardinlengder vil en duette også isolere enda bedre enn vanlig plisségardin, noe som gir bedre lystetthet. Plisségardiner fås i flere forskjellige priskategorier, mens duette gjerne ligger i samme prisklasse som de dyreste plisségardinene.
Markiseduk: De fleste vet hva en markiseduk er, men hvis du skal kjøpe markise til balkongen, er det viktig at du tar deg tid til å velge riktig markiseduk. Markiseduken skal tåle nokså harde påkjenninger og hvis den ikke holder tilstrekkelig høy kvalitet, må den raskt skiftes ut. De fleste markiseduker er laget av akryl og noen kan være impregnert mot vann og råte. Du får også tak i markiseduker som er vannavstøtende og selvrengjørende. Dette vil redusere behovet for vedlikehold. Lyse duker beskytter ikke like godt mot UV-stråler og hvis de blir skitne, vil det i større grad prege fasadens estetiske uttrykk.
Til nå har vi sett på produkter som kan brukes til solskjerming på balkong. Hvis du ikke har balkong, men trenger solskjerming til terrassen eller hagen slik at du kan sitte komfortabelt ute i skyggen på de varmeste sommerdagene, har du en rekke andre alternativer å velge mellom. I slike tilfeller kan du vurdere følgende.
Pergolaen stammer opprinnelig fra Italia og ble først brukt til gangstier i hager med slyngplanter festet til seg. Nå til dags brukes pergola som en sitteplass ute i hagen. Den består av et byggverk med stolper og et mer eller mindre åpent tak som eventuelt kan dekkes til dersom man ønsker mer skygge. Pergolaen skjermer derfor mot solen, samtidig som den skaper et hyggelig uteområde hvor det er behagelig å spise eller tilbringe tid med venner og familie om sommeren.
Et solseil ligner i grunn på en parasoll, men seilet har samme fasong som et vanlig seil og festes over et utvendig oppholdssted, enten på terrassen eller i hagen. Solseilet beskytter godt mot sol, men den tåler kraftigere vind og står stødigere enn en vanlig parasoll fordi den festes til andre deler av husets konstruksjon. Mange velger dessuten å parkere bilen under et solseil for å unngå at det blir for varmt i bilen når solen skinner.
En annen måte å skape skygge og en lun uteplass på, er ved å sette opp en levegg på terrassen eller i hagen. En levegg beskytter både mot solskinn, vind og innsyn fra naboer og forbipasserende. Levegger monteres som regel på veggen og kan trekkes ut ved behov. Hvis du ikke ønsker å miste utsikt, kan du kjøpe en semi-transparent levegg som du kan se gjennom, samtidig som den stopper de varme solstrålene.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
For at du skal bli fornøyd med solskjermingen på balkongen, er det viktig at du tar deg god tid til å finne riktig produkt. Her gir vi deg noen gode råd i den anledning:
Markiser til balkongen kan kjøpes med eller uten kassett eller med en mellomløsning. Med en kassett kan markisen trekkes inn og beskyttes mot værforholdene. På den måten unngår du at vind og regn forårsaker skader på markiseduken eller armene. Det finnes også mellomløsninger som bare beskytter markiseduken, men ikke armene. Ved å kjøpe en markise som kommer med kassett, blir behovet for vedlikehold mindre og markisen lever lengre.
Både markiser, plisségardiner og screens kan kjøpes med motorbetjente løsninger. På den måten kan du styre solskjerming ved å trykke på en bryter, en fjernkontroll eller med en app på telefonen fra komforten av sofaen din. Enkelte typer markiser kan dessuten fås kjøpt med avansert teknologi som gjør at markisen automatisk trekkes ut når det blir varmt eller trekkes inn når den blir utsatt for sterk vind.
For å unngå å betale for mye, lønner det seg å hente inn flere tilbud slik at de ulike forhandlerne konkurrerer om deg som kunde. Ved å hente inn minst tre tilbud kan du sammenligne alternativene dine både på pris og kvalitet. For en mest mulig presis sammenligning er det viktig at du ser på hva som er inkludert i tilbudene. Da sørger du for at pristilbudene blir sammenlignet på like vilkår. Husk at det likevel kan være lurt å betale litt mer for et produkt av høy kvalitet.
Gjør smarte boligvalg