Vil du vite mer om screens til vindu? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om screens som solskjerming. Vi tar for oss tema som pris, forhandlere, fordeler og ulemper med screens og mye mer. Visste du at når sola står rett på vinduene dine en sommerdag, strømmer det like mye varme gjennom vinduene dine som om du skulle ha satt alle varmeelementer på full styrke? Ved hjelp av en screengardin kan du derimot senke innetemperaturen betraktelig. Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
De vanlige gardinenes tid er forbi, solskjerming og spesielt screens blir stadig mer populære i norske hjem. Screens er kraftige og hardføre, utvendige rullegardiner. Screens blokkerer opptil 96% av solstrålene som skinner inn gjennom ditt vindu og reduserer varmeinnslippet med 90%. Er du klar over at solens dagbue (det vil si banen solen følger på himmelen i sin daglige bevegelse) er lavere i Norge enn i sydligere land? Dette er grunnen til at solskjermingsbehovet er langt større her enn i for eksempel Spania. Og i denne artikkelen skal vi ta for oss hvordan nettopp screens kan være til hjelp i så måte:
Det geniale med screengardinen er at den reduserer innsynet, samtidig som du får lys inn og kan se ut gjennom vinduet. Du kan altså nyte utsikten, selv når screengardinene er trukket ned for vinduene. Men vær oppmerksom på at når lyset står på inne og det er mørkt ute er det mulig å se inn til deg, selv når screengardinene er trukket ned.
Screengardinen har et stilrent og minimalistisk design. Duken sitter tett opp mot fasaden på bygningen, det er ingenting som stikker ut. Dette gir bygningen et moderne uttrykk, og passer spesielt godt på en funkisbolig eller andre moderne bygninger.
De siste 20 årene har screens utviklet seg mye. De første gardinene, som selges fortsatt, kalles «screens». Det er rullegardiner som holdes nede kun av tyngdekraften. Duken er løs på siden og vekten i bunn sørger for at gardinen holder seg på plass. Ulempen med dette er at den er noe sårbar for vind, og duken kan dermed bevege på seg. Derfor var det behov for en ny type screens, nemlig zip screens.
Zip screens er den mest solgte screengardinen de siste årene. Zip screens er festet i en kassett og har en diagonal-vevd PVC-belagt glassfiberduk eller polyesterduk. På hver side av duken sitter en glidelås (derav navnet zip screens) som låser duken inne i sideskinnene. Duken holdes dermed stram og tåler en vindstyrke på 40 m/s (144 km/t). Screengardinen har lang levetid og er laget for å tåle Norges skiftende værforhold, både regn, sol og snø.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Du finner leverandører av screens på nettet og i enkelte spesialforretninger. Prisen på en screengardin varierer fra en forhandler til en annen. De fleste forhandlerne oppgir ikke priser på sine screens annet enn på spesifikk forespørsel, siden det er mange ulike valg som må tas underveis i bestillingsprosessen med tanke på materialer, størrelse, plassering og mål, og det blir da for komplisert å oppgi priser på forhånd. Vi tar derfor utgangspunkt i prisene til noen få aktører, som har oppgitt prisene på sine nettsider. Her vil en screengardin ha en prislapp på cirka 5.800 til 7.000 kroner.
I tillegg trenger du ulike betjeningsutstyr:
Blant forhandlerne som fører screens, har vi blant andre:
Mange leverandører tilbyr gratis befaring, noe som innebærer at en konsulent kommer hjem til deg og tar mål for å finne den nøyaktige størrelsen du trenger på screengardinene dine. Konsulenten viser deg ulike farger og materialprøver, for så å diskutere ulike løsninger med deg, før du får et pristilbud. Så kan du i ro og mak vurdere løsningene og ta valgene i din egen stue.
Du kan montere screengardinene selv, men det er fordel å få hjelp til montering av en fagperson. Screengardinene kan være ganske tunge, og det er viktig at de blir montert på riktig måte. Omtrentlig pris for montering er vanskelig å angi, siden den vil variere ut ifra leverandør, størrelse og antall screens som skal monteres.
Å montere screens har flere gunstige fordeler. Nedenfor ser vi på noen av de viktigste grunnene til at screens kan lønne seg for nettopp deg:
Screens kan imidlertid også ha noen få ulemper du bør være oppmerksom på. Nedenfor går vi gjennom noen av de viktigste:
Leser man omtaler av screens på nettet, later det til at de aller fleste er fornøyde etter at de har installert screens på boligen sin. Lystetthet, holdbarhet, enkel montering og diskret fremtoning er kvaliteter som fremheves her. Men det opplyses også om at det er store prisforskjeller mellom de ulike tilbyderne, så det er viktig å sjekke priser fra flere leverandører før du går til innkjøp av screens. Og det er også lurt å spørre leverandøren om hvem som er produsent av screengardinene, og gjøre seg litt kjent med de ulike produktene.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Selve screengardinen består hovedsakelig av kassett, underlist, styreskinner, dukrør og duk:
Du kan få screens med transparente eller lystette duker. Transparente screens er perforert med mange små hull i duken som er store nok til at du beholder utsikten og dagslyset slipper igjennom, selv når duken er rullet ned og står i lukket posisjon. Samtidig reduserer duken innsyn på avstand og skjermer godt for sola. Screens er en energiøkonomisk investering som hindrer varmetap gjennom vinduene om vinteren og reduserer behovet for nedkjøling på varme sommerdager.
Det finnes fire ulike typer duker for screens. Forskjellen er perforeringen, som avgjør hvor godt innsyn og utsyn du får, og hvor mye lysinnslipp og varme som slipper gjennom vinduene. Med en transparent duk vil du synes fra utsiden når det er mørkt ute og lys på inne. Om du ønsker å hindre mest mulig innsyn og bevare privatlivet, bør du velge en helt lystett duk. Disse dukene finnes i en rekke ulike farger, i et tekstilaktig utseende.
Screengardinen har styreskinner langs begge sidene, noe som gir stor stabilitet i sterk vind. Duken er festet øverst i kassetten. Kassetten kommer i ulike størrelser avhengig av størrelsen på duken. Kassetten og styreskinnen kan du få i ulike farger. Kassetten kan enkelt monteres under vannbrettet på de fleste vinduer.
Screengardinen har liten pakkhøyde. Pakkhøyden angir hvor mye den bygger i høyden når duken er trukket helt opp. Duken er godt beskyttet for vær og vind inne i kassetten når den er trukket opp. Kassetten er todelt med inspeksjonsluke i front for enkelt å komme til ved montering og service.
Kassett, underlist og styreskinner er av ekstrudert, pulverlakkert aluminium for å stå imot vær, vind og korrosjon. Dukrøne er av galvanisert stål. Endedeksel og trinser er i plast. Underlisten er utstyrt med ekstra tyngde for å gjøre den mer stabil.
Screens leveres med en kablet motor som standard. De alle fleste velger en trådløs betjening med fjernkontroll eller veggbryter. Da kan du i tillegg styre screengardinene via en app på mobiltelefonen eller nettbrettet uansett hvor du måtte befinne deg. Med en timer kan du programmere screengardinene til å bevege seg opp eller ned til faste tidspunkter. Du kan installere en solsensor som gjør at screengardinene regulerer seg selv etter solen. Du kan også installere en vindvakt, hvor screengardinene vil kjøres automatisk opp hvis det blir for mye vind.
Forskjellen på å ha store stuevinduer som vender mot sørvest sammenlignet med nordvest er stor. Om du får ettermiddagssola rett inn gjennom vinduene om sommeren, er screens et godt valg for deg. Får du morgen- eller kveldsola inn gjennom stuevinduene, kan innvendig solskjerming være tilstrekkelig.
Velger du screens, så finnes det hovedsakelig tre hovedtyper:
Det er mulig å kombinere ulike typer screens og annen type solskjerming, for eksempel kan du ha screens på én del av fasaden, og markiser på en annen del. En markise er perfekt å ha over en uteplass, en terrasse eller balkong for å skjerme for sol og regn. Markisen vil skape en lun og behagelig stemning om kvelden.
Om du ønsker å hindre innsyn gjennom vinduene på kveldstid, går det fint an å kombinere utvendige screens med innvendig solskjerming som rullegardin eller plissegardin. Da kan du beholde privatlivets fred, noe som vil spesielt være aktuelt på bad og soverom.
Mange nyere hus har skråvindu, som ser ganske stilig ut, men kan by på et problem når sola skinner inn gjennom vinduet. Du kan nemlig ikke få tak i standard-screens for skråvinduer; screens er laget bare for firkantede vinduer. Hvis du vil ha utvendig solskjerming som du kan regulere selv, er persienner det mest aktuelle alternativet for skråvinduer. Dette er en mye mer kostbar løsning enn for vanlig persienner, siden disse må spesialproduseres. Velger du heller innvendig solskjerming kan du gå for plisségardiner eller lameller.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
En screengardin gjør noe med det estetiske utrykket på fasaden av boligen din. Så det er viktig å velge riktig type screengardin så det står i stil med bygningen. Og det er veldig viktig at den blir montert på en riktig måte.
Valg av farge på duken har mye å si. Du kan velge lyse duker, men siden lyse duker skaper mye gjenskinn, som igjen skaper begrenset utsyn når solen skinner på vinduet, så er ikke dette så lurt. Da blir poenget med screengardinen borte, nemlig å bevare utsikten. Du bør derfor heller velge en mørk duk som ikke skaper gjenskinn. Mørke farger vil også hindre varmen å trenge igjennom bedre enn lyse farger.
Screens kan hovedsakelig monteres på tre forskjellige måter: På veggen, der screens festes direkte på fasaden utenpå et vindu, i vindusnisjene, eller ut fra fasaden ved hjelp av braketter.
Vinduer kan ofte være litt skjeve, altså ikke helt i vater. Monterer du screengardinen skjevt på linje med vinduet, vil screengardinen bli skjev, og det vil kunne bli bølger i duken. Monterer du screengardinen i vater, blir gardinen rett, mens vinduet skjevt, og det ser ikke bra ut. Dermed må du prøve å montere duken litt midt imellom, ikke for rett og ikke for skjevt.
Gjør smarte boligvalg