Vil du vite mer om screens til solskjerming? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hva screens er, hva det koster, hvorfor screens kan være det rette valget for deg og mye mer. Visste du at screens kan lages på mål? Er du klar over at duken til solskjermen lar deg beholde utsikten? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Solskjerming kommer i mange varianter, og du er nok kjent med noen av dem, som persienner og rullegardiner. De vanligste typene er innendørs solskjermingsløsninger, som de forannevnte samt lamellgardiner og plisségardiner. Screens er derimot en type utvendig solskjerming, som innebærer at det monteres en justerbar, uttrekkbar duk (oftest svart) i en ramme utenpå vinduene dine, og gjerne tett inntil glasset på disse. Den fungerer som en ekstra kraftig rullegardin, og kan installeres både vertikalt og horisontalt.
Solskjerming som monteres på innsiden av vinduet, absorberer mye av varmen og sprer den ut i det tilhørende rommet. Screens som monterer utendørs, vil i motsetning til dette absorbere varme og holde den ute, noe som kan være helt ideelt på de aller varmeste sommerdagene. Utvendig solskjerming skjermer også noe for kald vind, som kan være hjelpsomt dersom man bor et sted hvor det blir veldig kaldt om vinteren. De fleste utvendige rullegardinene som benyttes i screens, er laget av pvc-belagt glassfiber, som gjør at man kan se gjennom dem i stor grad, samtidig som de skjermer for innsyn.
Screens til solskjerming sitter som nevnt tett innpå fasaden, slik at det setter et moderne preg på boligen din samtidig som det ser glatt og pent ut; perfekt for den som er ute etter noe som gir boligen noe ekstra når det kommer til estetikk. Samtidig er det ikke fare for at noen skader seg på spisse kanter på lave vinduer, for alt skal monteres tett innpå vinduet, uten deler som stikker ut. Det er mulig å få screens til vinduer i alle slags størrelser - alt fra små baderomsvinduer til vinduer som strekker seg fra gulvet og opp mot taket.
Screens til solskjerming trenger heller ikke bare å bli montert på vinduer. Det er også mulig å bruke såkalte zip screens som levegg (!) på en eventuell terrasse eller veranda. I det tilfellet er det bare å dra den ut fra en eventuell stolpe eller veggen den er montert i. De fleste som selger solskjermer, tilbyr også screens som levegg.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Utvendig solskjerming begynner vanligvis på 2.000 kroner, og kan gå opp til 17.000 per screen. Det er svært store variasjoner i pris, basert på mange forskjellige faktorer. En av de største faktorene er størrelsen på screenen du skal ha. De største koster naturlig nok mest. Vanlige maksimale mål for screens er 3 x 2, målt i meter, men det kan utvides ved spesielle behov.
Motoren som driver solskjermingen, er stort sett alltid en del av prisen; nesten alle utvendige screens kommer med motor. Om du velger å bruke screens som levegg, kan du velge bort motoren og få ned prisen noe. Velger du solskjerming med motor, kan du inkludere fjernstyring med fjernkontroll, eller en bryter. Bryteren vil da være på innsiden av boligen, enten rett ved vinduet, eller ved en annen bryter som allerede er installert i huset. Som oftest er en av delene inkludert i prisen, og du kan velge selv hvilken du ønsker. Det er også mulig med app-styring, som betyr at du kan åpne og lukke solskjermen via mobil, PC eller nettbrett, så sant du har tilgang til Wi-Fi.
Monteringen av den utvendige solskjermingen er ikke nødvendigvis inkludert i prisen. Det er mulig å velge bort montering om man ikke vil ha det hos de du kjøper screens av, eller velge det i en egen pakke dersom det ikke automatisk blir en del av prisen. Du kan velge å benytte en annen bedrift for monteringen, men det kan bli billigere å benytte bedriften du kjøper screens av. På grunn av motoren og alt det tekniske som er involvert, anbefales det ikke å montere utvendige screens på egenhånd. Skal motoren kobles direkte til det elektriske anlegget, trenger du uansett hjelp av en faglært elektriker.
I forkant av bestillingen kan du få en ansatt i bedriften på besøk for en gratis og uforpliktende befaring. Dette kan være spesielt interessant dersom du har vinduer som vil være vanskelige å måle fra utsiden på egen hånd, eller om det er noe annet som kommer i veien for at du klarer det selv.
Frakt er nesten alltid inkludert i den endelige prisen. Prisen på frakt skal enten stå oppgitt på bestillingssiden til bedriften eller på en spørsmål og svar-side. Frakten skal alltid være tydelig oppgitt når du har lagt alt i handlekurven og er klar for å betale. Som alltid: se etter skjulte kostnader!
Det er mange grunner til at du bør velge utvendige screens fremfor andre typer solskjermer. Først og fremst er utvendige screens laget for å tåle mye mer enn innvendige persienner og rullegardiner. Været kan være hardt i Norge, og screens tåler både snø, regn og den varmeste solen. Dersom du velger zip screens, får du en solskjerming som også tåler kraftig vind, siden screenen blir “låst” fast i skinner i vinduskarmen ved bruk av glidelås. Screens gir også fra seg mindre lyd ved kraftig vind, i motsetning til persienner og markiser.
Mikrostrukturen i stoffet gjør også at du kan ha solskjermingen nede hele dagen, uten at det blokkerer utsikten! På samme tid blir det betydelig mindre lysinnslipp, og du slipper skarpt sollys direkte inn i boligen din. Potensielt innsyn blir også kraftig redusert med screens. De aller fleste typer screens har mørk utside, slik at det ser ut som en alminnelig gardin eller rullegardin for folk som ser på fra utsiden, mens det for deg fremdeles er god sikt til verden utenfor.
Screens er lette å holde rene; alt du trenger er vann og noe å vaske med, for eksempel en svamp, så er det gjort. Duken man bruker til screens, er av en annen kvalitet enn vanlige innvendige solskjermer, så den tåler frost i mye høyere grad og er som nevnt laget for å takle klimaet vi har i Norge. Likevel kan vi anbefale at du om vinteren holder et øye med hvor mye snø og frost som kommer på solskjermen. Ved mye snøfall og plutselig minusgrader kan det være at noe fryser fast, og selv om reparasjon er mulig, kan det fort bli dyrt.
Screens kan benyttes på alle typer vinduer, noe som gjør det til et av de mest fleksible valgene i forhold til persienner, rullegardiner, og annen innvendig solskjerming. Screens kan monteres utenpå skråvinduer, vinduer som kan åpnes (da er det snakk om både vinduer som vippes opp en gløtt og vinduer som åpnes helt ut), små vinduer, store vinduer; det er få grenser, så sant målene er korrekte og monteringen blir gjort av en som vet hva hen gjør. Den eneste grensen ligger i grensen til leverandørens størrelse, men det kan også gjøres avtaler der. Formen på vinduet kan også være en begrensing. Dersom du har et rundt vindu, eller et vindu i en annen spesiallaget form, anbefaler vi at du tar direkte kontakt med forhandleren slik at de kan hjelpe deg med å finne en annen løsning.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
For å gjøre søket lettere, skal vi se på noen sentrale begreper som kan komme deg til nytte når du leter etter screens til solskjerming.
Zip screens er en type screen hvor duken (solskjermen) holdes fast med en glidelås i sideskinnene. Det har blitt en vanligere type screen de siste årene, og holder solskjermen fast ved kraftige vindkast.
“På mål” vil si at størrelsen av solskjermen er skreddersydd til dine vindu. Det kan være spesielt relevant dersom du har vinduer som ikke er laget i standardstørrelser.
Vanlig screen vil si screens som ikke holdes fast med glidelås. I stedet har disse solskjermene en tung vekt i bunn som skal holde solskjermen nede. De er mindre populære nå, men selges fremdeles hos de fleste leverandører.
Kassett er den delen av solskjermen som skjuler røret som duken festes i. Det er spesielt vanlig for utvendige screens, siden det kamuflerer solskjermen bedre utenpå fasaden. På innvendig solskjerming er det vanligere at kassetten velges bort.
Befaring vil si at en bedrift kommer innom, dersom du har bedt om det, for å snakke med deg om produktene og sjekke forholdene i hjemmet ditt. I dette tilfellet betyr det at bedriften vil hjelpe deg med å finne den utvendige solskjermingen som passer best for deg, samt hjelpe deg med å ta alle nødvendige mål på de gjeldende vinduene.
Utvendig solskjerming er solskjerming som monteres utenpå en bygning. Screens er den mest vanlige typen solskjerming som monteres utenpå bygninger. Når det kommer til solskjerming som monteres inne i hus (som gardiner, persienner og rullegardiner), snakker man om innvendig solskjerming.
Nå som du har litt bedre kontroll over hva screens til solskjerming er, skal vi se på noen aktører som du kan kjøpe solskjermer av. De aller fleste tilbyr de samme modellene eller varianter av disse, og forskjellene beror gjerne på hvem som produserer produktene deres, eller hvilke farger de tilbyr. Noen leverandører kan for eksempel også tilby bare zip screens.
De tilbyr både vanlige screens og zip screens i et bredt utvalg av farger og modeller. For å komme i kontakt med dem kan du dra til deres avdelinger i for eksempel Oslo eller Bærum, eller kontakte dem via nettbutikken. Du får da gratis og uforpliktende veiledning av en av deres ansatte. De har ikke screens i nettbutikken, og du må derfor enten ringe/sende e-post for et pristilbud, eller få en kundekonsulent på befaring. De tilbyr mange modeller av både zip screens og vanlige screens, hvor forskjellene vanligvis ligger i størrelsen på kassetten. De tilbyr montering og levering.
Kjells markiser tilbyr zip screens og vanlige screens, både med faste størrelser og på mål. Ved å kontakte dem via hjemmesiden deres kan du også få gratis befaring. De tilbyr ikke kjøp på hjemmesiden sin, så du må eventuelt dra innom en av deres forhandlere eller kontakte bedriften for en uforpliktende befaring. De har også diverse screens som er tilpasset vinduer som er ment å skulle åpnes samt for terrassedører med vindu. De tilbyr montering og levering.
De tilbyr zip screens uten lysinnslipp på sidene, som sitter tett på fasaden og dermed ikke har skarpe kanter som stikker ut. De tilbyr rask levering og montering, samt uforpliktende befaring. Solskjerming AS har screens i nettbutikken sin. Så sant du har alle de riktige målene, kan du bestille både screens og montering av dem. Det betyr at du slipper befaring på forhånd, dersom det ikke er ønskelig. Solskjerming AS har også en detaljert katalog på hjemmesidene sine, hvor du kan få et prisoverslag basert på de vanligste målene på alle modellene deres.
Markisemannen har zip screens som kan monteres på alle slags vinduer, inkludert vippevinduer. Markisemannen kommer på uforpliktende befaring dersom det er ønskelig, slik at du får alle de korrekte målene. For å få et pristilbud fra Markisemannen må du bestille befaring. Om du ikke ønsker befaring før du har fått sett på produktene deres, har de en produktkatalog hvor du kan få et inntrykk av både prissjiktene og produktene de tilbyr. De tilbyr også montering og levering.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
De fleste leverandører selger screens på skreddersydde mål, og det vil være klokt å benytte den løsningen hvis du ikke har ekstremt standardiserte vinduer eller får screens installert som en del av husbygging fra bunnen av. Med skreddersydde mål blir det også lettere å få montert screens som går i ett med fasaden, dersom vinduet har plass til det. Om vinduet stikker lenger inn i fasaden, kan screens monteres slik at man ikke ser dem i det hele tatt når de er dratt opp, og når de er trukket ned, vil det se ut som at duken er en del av veggen.
Det er viktig å huske på at tekstilet som brukes i screens, er transparent, og at det dermed kan forekomme innsyn når det er mørkt ute og lyst inne. Solskjermen begrenser innsynet på natten noe, men det stopper ikke innsyn helt. I motsetning til innvendig solskjerming har ikke utvendig solskjerming “sprekker” langs kantene som slipper inn lys (med mindre solskjermingen må monteres utenpå veggen eller fasaden, noe som er lite ideelt).
Screens kan virke som en stor investering dersom du har trang økonomi fra før, og spesielt om man har mange vinduer - noe som trekker opp prisen. Samtidig er screens er en god løsning for den som ønsker god solskjerming som ikke bare passer på at naboene ikke får innsyn i boligen din, men som samtidig tar vare på utsikten din!
Gjør smarte boligvalg