Vil du vite mer om rullegardiner på mål? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hvilken rullegardin som passer dine lysbehov best, hva denne kan koste og hvor mye som er inkludert i den endelige prisen, samt hvor du kan kjøpe rullegardiner på mål. Visste du at noen typer rullegardiner garanterer fullstendig lystetthet, selv ved midnattssol? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
En rullegardin er rett og slett en slags gardin (også referert til som solskjermer) som kommer sammenrullet over en stokk og så kan rulles ut over vindusflater, som trenger tildekning for å redusere lysinnslipp. Den kan monteres på veggen over vinduet ditt, i taket, eller i vinduskarmen. I motsetning til vanlige gardiner, som gjerne bare monteres på veggen over et vindu og ofte går helt ned til bakken, vil en rullegardin være mer tilpasset vinduets lengde og bredde. Noen rullegardiner kan også tilpasses ved at du klipper av overflødig stoff.
Rullegardiner finnes i flere ulike varianter, både manuelt styrte, motoriserte, standardversjoner og spesialsydde gardiner. Å kjøpe rullegardin på mål vil si at du har mottatt en rullegardin som er tilpasset ditt spesifikke vindu, i stedet for å kjøpe de som har forhåndsbestemte mål. Det kan være svært gunstig å kjøpe rullegardin produsert i henhold til dine spesifikke mål dersom du har vinduer i mange forskjellige størrelser, arkitekttegnede vinduer i sære størrelser eller et gammelt hus med vinduer som ikke er standard eller overhodet produseres lenger. Alle disse vinduene kan være utfordrende å finne “vanlige” rullegardiner til, da disse gjerne har svært spesifikke og lite fleksible mål.
Sommeren er veldig lys i Norge, og selv når solen har gått ned, kan det virke lyst ute. Dersom du bor langt nok nord, er du nok også godt kjent med midnattssolen, og hvordan denne kan påvirke søvnvaner. Mennesker trenger rett og slett mørke for å produsere nok melatonin slik at vi får sove. Noen rullegardiner er laget spesielt for å holde (midnatts)solen ute om natten, slik at du får søvnen du trenger. De kan også selvfølgelig benyttes dersom du vil holde solen ute på dagtid også.
Mange foretrekker å slippe inn litt dagslys, selv om de ikke nødvendigvis ønsker at solen skal skinne direkte inn i hele rommet. I det tilfellet kan man få lysfiltrerende og mer eller mindre transparente rullegardiner, som slipper inn en god mengde dagslys, men som likevel passer på at eventuelle naboer ikke får innsyn i boligen din.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Startprisen til rullegardin på mål er vanligvis 300 kroner for én rullegardin på minstemål. Det minste målet hos de fleste forhandlere av rullegardiner er 30 centimeter X 30 centimeter.
Det vil være stor variasjon når det gjelder hvor mange rullegardiner du trenger og hva målene er på de forskjellige vinduene, og den endelige prisen vil dermed være vanskelig å fastslå uten å ha alle detaljer. Dersom du har mange vinduer som trenger rullegardin, eller veldig store vinduer, kan prisen komme opp i noen tusen kroner totalt, avhengig av hva slags rullegardiner du ønsker.
Typen rullegardin kan nemlig også påvirke prisen; tykkere rullegardiner som er ment å mørklegge et rom, kan være noe dyrere enn tynnere rullegardiner som er ment å filtrere lyset i stedet for å stenge det ute.
Elektriske rullegardiner kommer også til å trekke opp prisen. Elektrisk rullegardin vil si at rullegardinen kan justeres opp og ned med for eksempel en fjernkontroll eller en app, i stedet for med en vanlig snor. Prisen på en elektrisk rullegardin starter gjerne på 1.400-1.500 kroner for standardmodeller og kan ligge på opptil 4.000 kroner for mer avanserte modeller, og inkluderer da et innebygd batteri. Som med ikke-elektriske rullegardiner stiger prisen i takt med størrelsen og antall vinduer.
Utenom selve rullegardinen og stangen den festes i, kan du også legge til en kassett når du skal kjøpe produktet. Kassetten er en slags boks som du kan montere rundt stangen til rullegardinen. Disse finnes i ulike farger og utforminger. På den måten kan rullegardinen forsvinne opp i boksen når den ikke er i bruk, og den harmonerer bedre med veggen og resten av interiøret. Kassetten kan legge til et par hundrelapper til prisen, alt ettersom hvilken type du ønsker.
Dersom du er ute etter billigere alternativ, er det også mulig å få rullegardiner i standard utførelse fra butikker som Ikea og Jysk. Disse pleier ikke å ha rullegardiner på mål, noe som kan bli en ulempe dersom vinduene dine ikke passer inn i de faste målene de selger.
Å anskaffe en rullegardin og montere den er heldigvis ikke en veldig komplisert prosess, og det meste kan gjøres på egen hånd. Vi skal gå gjennom nettopp det i denne seksjonen, slik at du føler deg litt tryggere når du skal ut for å kjøpe rullegardiner og senere montere rullegardinene.
Det aller første du må gjøre, er å finne ut nøyaktig hvor mange vinduer du trenger rullegardiner til, samt hvilken type rullegardin du trenger til de forskjellige vinduene. For eksempel vil du kanskje ha rullegardiner som skjermer for alt lys på soverommet, mens du kanskje heller vil ha en rullegardin som slipper inn litt lys i stuen.
Neste steg er å måle vinduene. Det er lurt å få så nøyaktige mål som mulig, slik at du slipper å modifisere rullegardinen selv etter du har kjøpt den. Dersom du vil ha rullegardinen hengende i vinduskarmen, må du huske å ta målene der, i stedet for langs listene til vinduet. Om du er usikker på hvordan du skal ta riktige mål eller av ulike årsaker ikke kan gjøre det på egen hånd, kan du hos de fleste bedrifter få en gratis befaring hvor de tar målene for deg. Eventuelt kan du også be en venn hjelpe deg med det.
Når antall vinduer og riktige mål er i boks, er du klar til å se på hvor du vil kjøpe rullegardinene fra. Det er mange bedrifter som selger rullegardiner, og blant de største aktørene har vi navn som Unig, Nordeko, Kjells Markiser og Markisemannen. Også kjedebutikker som KID Interiør tilbyr nå faktisk solskjerming etter spesifikke, unike mål. Vi anbefaler at du søker opp bedrifter som er nær deg hvis du vil innom en fysisk butikk fremfor å bestille rullegardinen på nett. Det er vanlig med levering på døren når du bestiller rullegardiner fra en nettbutikk, men dersom nettbutikken har fysiske lokaler i ditt område, kan det være at du kan plukke opp rullegardinene i butikken. Hvordan din valgte butikk gjør dette, skal fremgå tydelig på hjemmesiden deres.
Noen bedrifter tilbyr montering når du kjøper rullegardin. Det kan være et tillegg du velger i nettbutikken, eller en avtale du gjør når du kjøper produktet i en fysisk butikk. Hvorvidt en butikk tilbyr montering eller ikke, vil også som regel stå klart og tydelig på hjemmesiden deres.
Det vanligste er derimot å montere rullegardinen selv. Rullegardinene du har kjøpt, bør komme med tydelige instruksjoner, men vi skal likevel gi deg en kort oversikt over prosessen!
Nedenfor er en forenklet forklaring på hvordan monteringen kan gjennomføres:
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Det kan være forskjell på hva som er inkludert i prisen. For eksempel er ikke montering alltid inkludert, siden det er noe du i utgangspunktet kan gjøre på egen hånd. Ved nettbestilling med levering på dør vil kostnaden for levering være inkludert i den endelige prisen. Vanligvis legges prisen for levering til i kassen.
Utenom dette er det vanlig at disse tingene inkluderes i den endelige prisen:
Det finnes mange alternativer til rullegardiner, alle med sine egne fordeler og ulemper. Det kan godt være at rullegardin på mål ikke er den beste løsningen for deg, og derfor skal vi nå se på hvilke andre alternativer du har:
Plisségardin er en type persienne som ved første øyekast kan minne om en rullegardin. Mange plisségardiner er laget slik at de kan trekkes begge veier og “møtes på midten” (såkalte up and down-gardiner) så man trenger ikke dekke hele vinduet for å unngå innsyn. Som med rullegardiner kan man få dem både lystette og lysfiltrerende.
Med persienner kan du enkelt regulere hvor mye innsyn og lysinnslipp du vil ha, og persiennen kan være nede hele døgnet dersom du ønsker det. Persienner består av individuelle lameller forbundet med snorer eller lignende, i tre eller aluminium, og er ikke like lystette som rullegardiner og plisségardiner, men det er mulig å få innvendige persienner som skjermer mer for lyset.
Lamellgardiner minner om persienner, men i stedet for å trekkes ned foran vinduet, så fordeler de seg bortover langsmed vindusflaten. De er ofte laget av stoff. Dersom du ønsker mye lysinnslipp men mindre innsyn på for eksempel stua, eller har svært høye vinduer, kan dette være et godt alternativ.
Dersom du søker opp rullegardiner på nett, finner du gjerne linker til nettsteder som selger standardløsninger, som vil si at de har rullegardiner som allerede er ferdig oppmålt og som ikke kan endres på før du får produktet. Siden det kan være vanskelig å finne frem til bedrifter som selger rullegardiner på mål, skal vi se på noen av de nå, slik at du får en bedre oversikt over hva som finnes der ute:
Markisemannen leverer alle slags solskjermingsprodukter på mål, og har også gratis befaring. Det vil si at de kommer til deg for å ta mål og gi en kort oversikt over hvilke løsninger som kan funke for deg. De tilbyr også montering av produktene sine.
Markisehuset og Kjells Markiser er begge store og kjente aktører i markedet, som kan skilte med store sortiment som inneholder det meste av solskjerming på mål, og de tilbyr både montering og gratis befaring.
Luxaflex har forhandlere over hele landet, og tilbyr et bredt sortiment av solskjerming. Dersom du allerede har målene dine klart, kan du enkelt føre dem opp på hjemmesiden deres, eller be om gratis befaring. De tilbyr også montering.
UNIG tilbyr skreddersydde solskjermingsløsninger med rask levering og gratis befaring. De har også flere nivåer av kvalitet, og tilbyr både “lux”- og “premium”-gardiner.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Dersom du har små barn eller kjæledyr, er det viktig at du installerer en trygg rullegardin uten snor på rommene der disse befinner seg alene eller uten kontinuerlig oppsyn. Dette er fordi rullegardiner med snor kan være skadelig - spesielt for små barn kan det være lett å sette seg fast i snoren, og det er fare for kvelning og i verste fall død. Heldigvis er de fleste rullegardiner enkle nok å dra opp og ned uten at du må bruke snor, og det er mulig å velge bort snor når du kjøper rullegardin. Dersom du har økonomisk og praktisk anledning til det, kan det også være en idé å vurdere elektrisk rullegardin som kommer med fjernkontroll, app-løsning eller bryter.
Installerer du såkalte black-out-rullegardiner (altså, de rullegardinene som skaper total mørke), er det verdt å vite at det kan forekomme noe lysinnslipp langs kantene av rullegardinen. Sjansen for lysinnslipp minskes dersom du installerer den helt inn i vinduskarmen, men det kan likevel forekomme. Uansett vil rommet bli betydelig mørkere, selv på lyse dagen, og det lille lyset som kanskje slipper inn, vil ikke være et stort problem.
Om du velger rullegardiner på mål fremfor å kjøpe dem som er ferdiglaget, får du en rullegardin som passer perfekt til vinduet ditt; du minsker altså sjansen for både innsyn og lysinnslipp fordi rullegardinen er for smal eller for kort. Samtidig slipper du at den kanskje blir for bred til vinduet, og at du dermed må kutte den opp for at den skal passe. Rullegardin på mål passer rett og slett for de fleste nivåer av lysinnslipp du ønsker, og for å skjerme hjemmet ditt for innsyn av både forbigående og naboer.
Gjør smarte boligvalg