Vil du vite mer om rullegardiner? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om rullegardiner, hvilke typer rullegardiner som finnes, hvor mye de koster, om du kan montere dem selv, og mye mer. Enten du ønsker et helt lystett soverom eller bare vil dempe lyset i stuen, kan rullegardiner være riktig valg av solskjerming for deg. Visste du at moderne rullegardiner kan styres via en app på telefonen? Og har du oversikt over hva som skiller dyre og billige rullegardin? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Et rullegardin er en form for innvendig solskjerming som brukes til å dempe belysningen i et rom eller å gjøre rommet helt mørkt. Rullegardiner er særlig populært på soverommet fordi de kan fås helt lystette og gi et behagelig mørke som det er lett å sove i. Det finnes imidlertid også rullegardiner som bare skjermer for sollys til en viss grad, som er delvis transparente og som gir et behagelig lys inne, enten det er i stuen eller andre rom. Noen kan du også se gjennom. Disse passer bra for deg som gjerne skulle hatt det litt mørkere uten å miste utsikten eller som ikke vil ha det helt bekmørkt på soverommet.
Foruten å mørklegge eller redusere lysinnslipp i et rom, er rullegardin effektive når det gjelder å beskytte møbler og interiør mot UV-stråler fra direkte sollys. Du finner både enkle rullegardiner som hovedsakelig er ment til å skjerme mot sollys og rullegardiner som det er lagt ned mer arbeid i, med flott og moderne design, slik at rullegardinene blir en naturlig del av interiøret i huset og i større grad fungerer som dekorasjon. Med det store utvalget som finnes i dag, kan du velge mellom lystette og transparente duker, duker med forskjellige mønstre og farger, varmereflekterende rullegardiner og et bredt spekter av betjeningsmekanismer.
Noen rullegardiner kommer med snorbetjening, men hvis du ikke ønsker snor, for eksempel for å beskytte barn som leker, kan du velge et snorløst rullegardin som enkelt kan trekkes ned eller heises opp ved å dra eller løfte i det. Noen rullegardiner er utstyrt med kjedetrekk, mens andre mer avanserte varianter kan styres med en veggbryter, fjernkontroll eller en app på telefonen. Du får også kjøpt rullegardiner som rulles inn i en kassett. Den teknologiske utviklingen går stadig raskere og nye innovative idéer kan overføres til rullegardin. For eksempel kan du kjøpe rullegardin utstyrt med en temperatursensor som automatisk rulles opp eller ned etter behov for å unngå at det blir for varmt på soverommet. Alternativt kan du velge et rullegardin med timer slik at du selv kan stille inn rullegardinet til å rulle opp eller ned på bestemte tidspunkter.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Rullegardiner kan koste alt fra 200 kroner til over 10.000 kroner. Hvor mye du ender opp med å betale, avhenger av kvaliteten du ønsker, design, størrelse, hvor brede vinduer du har, tilleggsfunksjoner, om du trenger hjelp til oppmåling og montering, hvilken forhandler du kjøper fra og så videre. Billigst blir det hvis du kjøper rullegardiner hos en lavpriskjede som Ikea eller Jysk. Her kan du få de enkleste typene rullegardiner til ned mot 100 kroner. Jysk selger rullegardiner laget av bambus til mellom 200 og 300 kroner, mens du hos Ikea kan få elektriske rullegardiner for mellom 1.000 og 2.000 kroner.
Hvis du er mer opptatt av kvalitet, kan du vurdere å kjøpe rullegardiner hos en forhandler som spesialiserer seg på rullegardiner og solskjermingsprodukter. Her kan prisene variere fra under 1.000 kroner og helt opp mot 10.000 kroner for de beste variantene. Hos spesialister er det i større grad mulig å tilpasse rullegardinene til ditt eget hjem og din egen smak. Hos lavpriskjeder får du som regel rullegardiner i standardiserte størrelser, mens du hos en spesialist kan oppgi konkrete mål i cm og mm for å få rullegardiner som passer helt perfekt til dine vinduer. De har som regel et stort utvalg av tekstiler og farger, med en rekke muligheter for betjening, for eksempel med kulekjede, snor eller motorstyrt.
Noen forhandlere tilbyr en gratis befaring, der en fagperson kommer hjem til deg og gir deg gode råd om hva som passer spesifikt til ditt hjem. En montør tar da mål av vinduer og sørger for at du får rullegardiner i riktig størrelse. Ofte er befaringen gratis, men noen tar i underkant av 1.000 kroner for dette. Du kan velge å montere rullegardinene selv eller få hjelp fra en montør. Ønsker du montering, kommer det som et tillegg i prisen, som regel rundt 1.000 kroner, men prisen kan bli høyere hvis det er mange rullegardiner som skal monteres, hvis det er lang kjørevei eller hvis du ønsker montering utenfor vanlige arbeidstider, for eksempel på kveldstid eller i helg.
Hos forhandlere som spesialiserer seg på rullegardiner og solskjermingsprodukter, er det ofte vanskelig å få oppgitt konkrete priser. Det skyldes at de ofte vil gjennomføre en befaring først for å se hva som er mulig å gjennomføre der du bor, for så å sende deg et pristilbud. Hvis du velger å gå denne veien, bør du hente inn pristilbud fra flere forhandlere slik at du kan sammenligne alternativene dine. Da unngår du å betale for mye. Husk å sjekke pristilbudet nøye og finne ut hva som er inkludert i prisen og om noe kommer i tillegg. Da blir sammenligningen mer presis.
Hvis du vil spare penger, kan du montere rullegardinene selv. Hvis du derimot er usikker på hvordan det skal gjøres eller ikke er særlig praktisk anlagt, kan det være lurt å få montering med på kjøpet der det er mulig. Fremgangsmåten for montering kan variere fra et produkt til et annet, så det er viktig at du følger monteringsanvisningen som følger med nøye. Hvis du foretar oppmålingene selv før du bestiller, må du være presis slik at du får rullegardiner i riktige mål.
Rullegardinen kan monteres på vinduskarmen, på innsiden av vinduskarmen, eller på veggen over vinduet. For å finne best egnet plassering, må du se om det er noen hindringer i veien. Dette kan for eksempel være vindusbeslag eller håndtak på vindu. Som regel kommer rullegardiner med monteringsbraketter som skal monteres på vegg eller vinduskarm. På en vinduskarm bør du bruke et tynt bor på cirka 2,5 mm, mens du på veggen kan bruke rundt 6 mm bor og veggplugger. For å unngå at noe blir skjevt, er det viktig at du setter skruene på riktig plass. Du kan gjerne bruke et vater. Et godt tips er å sjekke monteringsanvisningen før du kjøper rullegardinen. Hvis det virker for komplisert, er det sannsynligvis best å overlate monteringsjobben til en fagperson.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Rullegardiner er en klassiker i norske hjem. Populariteten skyldes at de er pene å se på, enkle å bruke og svært anvendelige. Rullegardiner er stilrene og passer derfor godt inn i skandinavisk innredningsstil. Utvalget er dessuten stort med en rekke forskjellige mønstre og fargekombinasjoner. I tillegg finnes mange forskjellige varianter tilpasset ulike bruksområder. Lystette mørkleggingsgardiner er for eksempel et populært alternativ for solskjerming på soverommet, men du får også tak i rullegardiner med mindre tetthet som bare slipper inn litt lys. De er anvendelige ved at de både kan monteres på vanlige vinduer, store vinduer og på skråvinduer. Skulle du ønske mer lys inn på rommet, kan du enkelt trekke opp rullegardinene som på en diskré måte legges inn i en kassett. Mulighetene til å styre rullegardinene elektrisk fra komforten av sofaen har også bidratt til å gjøre rullegardinene mer populære. Mer avanserte modeller kan nemlig kobles til Smart home og rulles opp og ned ved hjelp av en fjernkontroll, en app på mobilen eller med talestyring.
Foruten å skjerme for sollys, vil rullegardiner forhindre eller begrense innsyn fra naboer og forbipasserende. En ulempe knyttet til dette er at du samtidig mister utsyn fra hjemmet ditt. Hvis det er viktig for deg, kan du vurdere andre alternativer som i mindre grad begrenser din egen utsikt, men som samtidig skjermer godt mot sollys. Du kan for eksempel vurdere såkalte screens, som er spesielt egnet i så måte, men også en mer kostbar løsning, eller enklere vindusmarkiser eller terrassemarkiser. Da beholder du for det meste godt utsyn gjennom vinduer, du unngår at solen skinner på TV og PC-skjerm eller at den bleker møbler og interiør, men du får ikke like god effekt som med et lystett rullegardin hvis du ønsker å mørklegge et rom helt. Du kan lese mer om markiser som et alternativ for solskjerming i våre dedikerte guider om vindusmarkiser, terrassemarkiser og pergolamarkiser.
Det finnes en rekke andre innvendige alternativer til rullegardin, inkludert vanlige gardiner, liftgardiner, lamellgardiner, plisségardiner, panelgardiner eller innvendige persienner. I vår komplette guide til solskjerming kan du lese mer om både innvendige og utvendige løsninger til solskjerming.
Rullegardiner kan fås kjøpt hos mange forhandlere over hele landet. Ønsker du rullegardiner i standardstørrelser til en rimelig penge, vil en lavpriskjede være et aktuelt alternativ. Hvis du derimot trenger gardiner spesialtilpasset ditt hjem med profesjonell hjelp til oppmåling og montering, bør du se etter en aktør som spesialiserer seg på solskjermingsprodukter og rullegardiner. Nedenfor ser vi nærmere på noen populære forhandlere av rullegardiner i Norge.
UNIGgardin: UNIGgardin ble etablert i 2006 og har siden solgt over 1 million gardiner. I tillegg til rullegardiner selger bedriften blant annet panelgardiner, liftgardiner, lamellgardiner og plisségardiner. Du kan velge mellom 2000 ulike farger, strukturer og mønstre på dine gardiner og utvalget er derfor stort. UNIGgardin tilbyr gratis befaring og en av deres konsulenter kan hjelpe til med oppmåling og montering. Du kan også få tilsendt gratis stoffprøver fra UNIGgardin slik at du kan sammenligne alternativer.
IKEA: Hos IKEA finner du et stort utvalg gardiner i standardstørrelser til rimelige priser. IKEA tilbyr vanlige rullegardiner, lystette rullegardiner og elektriske rullegardiner. De elektriske variantene koster litt mer, men sjeldent over 2.000 kroner.
Jysk: Hos jysk får du svært rimelige rullegardiner til rundt hundrelappen. Du kan velge mellom et utvalg farger, men størrelsene er standardiserte slik at du må finne ut om de faktisk passer på dine vinduer før du kjøper. Jysk har også flotte rullegardiner fremstilt av bambus til en rimelig penge.
Markisehuset: Markisehuset er et godt valg for deg som er på utkikk etter spesialtilpassede rullegardiner. Denne bedriften har holdt på siden 2012 og spesialiserer seg på ulike produkter beregnet for solskjerming, inkludert rullegardiner. Hos Markisehuset kan det velge blant en stor kolleksjon av strukturer og farger, med tekstiler som er støyavvisende, transparente eller lystette. Markisemannen tilbyr befaring i Oslo og omegn.
Solskjerming AS: Solskjerming AS er en nettbasert leverandør av solskjermingsløsninger. Her får du kjøpt både lystette og elektriske rullegardiner i svært høy kvalitet, men i det øvre prissjiktet. Du kan selv oppgi mål på gardinene ned til millimeteren for å få gardinene tilpasset dine behov og preferanser.
Dette er et lite utvalg populære forhandlere av rullegardiner i Norge. Fordi det er mange aktører på markedet og store prisvariasjoner, anbefales det at du sjekker ut flere alternativer før du bestemmer deg.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Hvis du har små barn, bør du vurdere å kjøpe rullegardiner uten snorer som henger lavt. Dette for å unngå at barna leker med snorene og i verste fall kveles eller skader seg på annen måte. Du finner rullegardiner med mange forskjellige betjeningsmekanismer, og særlig de elektriske alternativene som kan styres med app fra telefonen er populære i disse tider. Hvis du kjøper rullegardin med snor eller kjede og har små barn hjemme, anbefales det å finne alternativer med snor som henger minst 1 meter over bakken. Snorer bør i alle tilfeller holdes utenfor barnas rekkevidde så langt det lar seg gjøre.
Som nevnt ovenfor, kan man fint montere rullegardinene selv. Skal du kjøpe veldig kostbare rullegardiner kan det likevel være lurt å overlate monteringsjobben til fagperson slik at du unngår å gjøre noe feil eller i verste fall ødelegge de nye gardinene. Gjør det du selv, må du huske å følge monteringsinstruksene til punkt og prikke. Du mister ikke nødvendigvis garantien ved å montere rullegardinene selv, men hvis noe blir ødelagt som følge av at du ikke har fulgt monteringsanvisningen, så kan det føre til at du mister eller får redusert garantien din.
Gjør smarte boligvalg