Vil du vite mer om plisségardiner på mål? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hvordan du går fram for å skaffe deg skreddersydde plisségardiner, hvilke nyttige faguttrykk du bør kjenne til, og hvilke varianter du kan velge mellom. Hvor lystett kan du få det med slike gardiner? Og har det seg virkelig slik at vikinger sydde fransk søm? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Plissé er opprinnelig et fransk ord, men det betyr ikke at metoden er fransk av opphav; alle sivilisasjoner som har vevd, har nok hver for seg sett at parallellførte folder i vevnaden ga et veldig behagelig resultat, det være seg i kjolestoff, kjortler, skjorter eller gardiner. Ordet «plissé» har ei lang språkhistorisk reise: Det franske verbet plier (å brette) kom fra latinens plīcō (jeg bretter, jeg folder), som går helt tilbake til de protoindoeuropeiske ordene for å flette, veve og brette. At sømteknikker har en mangetusenårig tradisjon er altså ingen overdrivelse.
Det som for oss var en vikingtradisjon, benevner vi i dag med det franske «plissé». Moderne plissé viderefører den gamle tradisjonen. Enkelt forklart lager man plissé ved å legge stoffet i skarpe, parallelle folder; disse kan da syes i topp og eventuelt bunn slik at foldene holder seg som ønsket. Stoffet kan være av ull, bomull, lin, eller et hvilket som helst annet materiale, både naturlig og syntetisk. Ull er særlig velegnet, for det kan danne nye bindinger og slik bevare det nye utseendet; det er nettopp denne egenskapen som utnyttes når man for eksempel presser hatter til ønsket form eller tover ull – for å få samme effekt med andre materialer, må de etterbehandles.
Plisségardiner er altså karakterisert av den dybdefølelsen og behagelige tilstedeværelsen de får av å ha nettopp flere dybder: De gjør rommet lunt, de skjermer utmerket for lys og varme, slik at du sommerstid sparer strøm på kjøling og vinterstid på oppvarming, og de kan i dag produseres i et stort utvalg av materialer slik at de passer godt til boligen din både hva gjelder utførelse og yteevne. Når du så får laget disse på mål – altså eksakt tilpasset rommet ditt og vinduene dine, både i størrelse, tykkelse, fargevalg og ønsket funksjon – får du den perfekte kombinasjonen av form og funksjon. Men hva koster de? Hvor får man tak i dem? Og hva er egentlig lystetthet? Les videre, så får du svar på alle disse spørsmålene og mye mer.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Det enorme utvalget av gardiner man kan velge mellom, gjør at prisene kan variere stort, men plisségardinene har to ting som taler for en lavere kostnad enn mange andre solskjermingsprodukter: Skal du ha plisségardiner, er det nesten utelukkende til innendørs bruk. Det betyr at du for det første ikke trenger dyrt ingeniørarbeid som tåler sterk vind, regn og ikke minst vintertemperaturer, og for det andre at materialene (både til gardin og oppheng) kan være mer delikate. Det sistnevnte er også noe av det som gir plisségardinene litt mer sjarm enn mange andre solskjermingsprodukter.
Så hva koster plisségardiner egentlig? Hvis du skal ha en standardgardin fra en av kjedebutikkene, begynner prisene på en eller to hundrelapper for enkle trekkspillgardiner. Cellulære plisségardiner med mer gjennomført utseende koster 300-500 kroner eller mer. De mest eksklusive variantene kan koste det dobbelte eller mer - Kid har noen modeller til over 1.000 kroner. Jysk og Ikea tilbyr plisségardiner til under hundrelappen også, om du kun trenger noe helt enkelt og har et vindu med svært standardiserte mål. Men hvis du trenger skreddersydde plisségardiner, blir svaret om pris noe mer komplisert:
De fleste av forhandlerne som kun baserer seg på nettbutikker og bestilling på nett, tilbyr praktiske kalkulatorer som kan være til hjelp for å få grundige og gode svar på spørsmålet om pris. Mange av forhandlerne, derunder Solkontroll, Gardinshoppen og Luxaflex, har ingen priseksempler på hjemmesidene sine og tilbyr kun overslag på forespørsel. Her er man altså nødt til å ta kontakt direkte eller benytte de nevnte verktøyene for å få et prisestimat.
På nettsidene kan du fylle ut diverse informasjon for å designe den plisségardinen du trenger: kalkulatorene lar deg velge vindusform og størrelse; opphengtype, fra de enkleste manuelle uten noen kostnad, til avanserte elektromekaniske maskiner som kan styres med smarttelefonen din; hvilken side de skal betjenes på; monteringshøyde; profilfarge; og om de skal vegg- eller takmonteres.
Vi har også satt sammen en liten oversikt over hva du kan regne med å betale; slik at du vet bedre hvor stor investering du må sette av penger til.
Prislisten nedenfor er laget på følgende grunnlag:
Når man ser på prisen per kvadratmeter, ser man altså at små vinduer er forholdsmessig dyrere; dette skyldes at engangskostnaden for rammeverk, motor (selv en manuelt styrt mekanikk er en motor) og annet som kommer i tillegg til stoffet, utgjør en større andel dess mindre vinduet er. Hvis du bruker tallene over, kan du gjøre et grovt overslag over hva du kan regne med å måtte legge ut, og dermed få resultatet du ønsker deg, til en kostnad du kan leve med.
Kun de enkleste modellene kommer uten prispåslag. Hvilken side gardinene skal betjenes på, har ingen betydning for prisen, ei heller monteringshøyde, profilfarge eller om de skal henges opp i tak eller på vegg; modellvalget, derimot, har stor betydning. Prisene varierer enormt mye; du må ganske enkelt undersøke de ulike variantene ut fra hva du selv trenger, og finne den varianten som tilfredsstiller behovene du selv har identifisert; merk deg dog at vindusstørrelsen begrenser modellutvalget.
Her er det enorme prisvariasjoner: fra rundt 700 og opp til i overkant av 6.900 kroner; medianprisen er ca. 3.500 kroner.
Når det gjelder plisségardiner, har du mange funksjoner – eller utforminger, som vi også kan kalle det – å velge mellom. Gardinene kan justeres nedenfra og opp eller ovenfra og ned, eller være svevende (og dette kalles gjerne “up&down” eller “oppe og nede-gardiner”). Hva du velger av disse tre (gjensidig utelukkende) alternativene, avgjør hva du kan velge blant av betjening.
Det er for eksempel vanlig at svevefunksjonen, det at gardinene kan dras fra både topp og bunn, slik at du dekker for midten av vinduet, kun gir mulighet for snorbetjening. Her får du altså det mest begrensede utvalget. Prisene på disse varierer fra rundt 450 til 1.050 kroner, og medianprisen ligger på rundt 900 kroner.
Både ovenfra-og-ned- og nedenfra-og-opp-funksjonene spriker stort i pris, og de dyreste alternativene koster ofte mange tusen kroner. Nedenfra-og-opp-funksjonen varierer fra i overkant av en femhundrelapp og opp til over 7.000 kroner; medianprisen ligger på rundt 4.300 kroner. Ovenfra-og-ned-funksjonen kan man få uten pristillegg, skjønt den dyreste varianten koster over 6.000 kroner; her ligger medianprisen på nærmere 3.000 kroner.
Du kan velge mellom snor eller kjede, elmotorer på batteri og el-motorer som går på 24 volt; noen varianter leveres også med fjernstyring.
Det billigste er selvsagt ei snor; forvent at det koster deg ingen verdens ting. Litt dyrere snordrevne mekanismer koster noen hundrelapper, og de dyreste ligger på rundt 1.100 kroner; medianprisen er rundt 650 kroner. Kjede er et litt dyrere alternativ, men tar seg godt ut; forvent å betale mellom rundt 900 og 1.300 kroner.
De motoriserte alternativene er selvsagt langt mer kostbare, med en mediankostnad på henholdsvis rundt 5.800, 3.800 og 2.800 kroner for 24 volt fjernstyrt, 24 volt bryterstyrt og batteridrevet fjernstyrt motor. De dyreste alternativene nærmer seg 7.000 kroner mens de billigste ligger på rundt 2.800 kroner, eller 3.800 kroner for 24-voltssystem.
Som med det meste innen interiør finnes det selvsagt ferdigløsninger også når det gjelder plisségardiner. IKEA, Jysk og Kid, med flere, har mange standardmodeller innen plisségardiner, og her har du faktisk en del valgmuligheter selv om målene er hugget i stein: IKEA har for eksempel standardmålene 80, 120 og 140 centimeter i bredden, mens Jysk opererer med 75, 90 og 120 centimeter. Det er med andre ord ofte mulig å finne en plisségardin som sannsynligvis passer, selv om du ikke får den spesialtilpasset av en spesialist eller laget på mål
Når det er sagt: standardløsninger innebærer ofte en billigere type mekanikk og masseprodusert (og billigere) stoff og kvalitet, og ikke minst at gardinene ikke nødvendigvis passer helt til målene i akkurat ditt hjem. Hvis du vil ha noe som passer ordentlig inn i rommet det gjelder; noe som har de fargene og mønstrene du liker, og som har helt rett passform til vinduet ditt så det ikke bare tar seg godt ut, men også virker optimalt; da er det ofte mest hensiktsmessig å få plisségardinene laget på mål.
Et viktig fortrinn dette gir deg, er kvaliteten på varen som helhet. Leverandøren du velger deg, er jo en spesialist. Bestiller du fra aktører som Gardinshoppen, Solkontroll, Markisemannen, Luxaflex, Markisehuset eller Kjells markiser, kan du være sikker på én ting: Du handler hos spesialister som brenner for spesifikt det du har kontaktet dem om, og som har garantert noen tips breddetilbyderne ikke kjenner til. Ikke minst kan de spesialtilpasse produktene etter dine ønsker på en langt mer avansert og spesifisert måte, og ofte kommer de også på befaring hjem til deg for å ta mål og beregne hvordan plisségardinene kan og må se ut.
Med andre ord er det dette du (ideelt sett) sitter igjen med når du kjøper plisségardiner på mål: nøyaktig den varen du ønsker, som passer perfekt inn i boligen din, laget av materialer som spesialisten vet varer lenge og som tilfredsstiller kundene deres.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Så du har bestemt deg for å skaffe deg plisségardiner, og du har bestemt deg for at du vil ha dem gjort på mål. Hvordan går du frem?
Det første du må gjøre er å ta mål av vinduene og dørene som du vil ha gardinene montert i eller foran. Husk å måle ikke bare høyde og bredde, men også dybde. Avhengig av plassering kan det være at du trenger mål av handtakene også, både plassering og størrelse.
Vinduet består av flere deler: Selve vindusglasset sitter i vindusramma som igjen sitter innenfor vinduskarmen. Dersom vinduet ikke kan åpnes, danner vindusramma og vinduskarmen én del: vinduskaret. Den delen av vinduet som går fra innerveggen til selve vinduet, kalles fôringa. Fôringa og vinduskaret (eller vindusramma og vinduskarmen) er som ei kasse som settes inn i veggen; glipa som er mellom veggen og denne kassa dekkes til med vinduslister.
Når du måler, er det viktig at du måler så nøyaktig som mulig; hver millimeter teller! Husk: Mål to ganger; kapp én gang. Du må ta mål av vinduets høyde, samt bredde øverst, på midten og nederst. Siden plisségardiner kan monteres både på vinduslistene, innenfor fôringa eller på vindusramma, er metodene litt ulike avhengig av hvor de skal monteres.
Monterer du på vinduslistene, får du god lysskjerming, men det er ikke like diskret som å ha dem på innsida og de blir litt dyrere siden du må dekke større flate. Monterer du på innsida av fôringa, blir det svært diskret, men gardinene kan bli i veien dersom vinduene åpnes innover. Monterer du på vinduskarmen, kan du skjerme for innsyn selv om vinduet er på gløtt, skjønt du får ei glipe på 2–3 mm der sollys slipper inn, og du må bruke monteringsplater dersom vinduskarmen er mindre enn 23 mm dyp. Det finnes faktisk også plisségardiner som kan monteres på selve vinduet, med lister som tapes direkte på glasset for å unngå skruehull.
Notā bene: Hvor mye du må trekke fra på breddemålet, kan variere fra produsent til produsent. Kontroller målene, så er du klar til å bestille.
Plisségardiner finnes i flere ulike varianter basert på lystetthet, lengde og utforming. Noen av dem er utformet som “trekkspill”, med snorer på sidene, andre er utformet som “hylser” på rekke nedover, såkalt cellulære plisségardiner (hos mange forhandlere også kalt cellulære persienner). Noen trekkes ned som en vanlig gullegardin, mens andre – såkalte up and down-persienner – kan åpnes både øverst og nederst og skape lysblokkering midt i vinduet eller nøyaktig der du trenger det.
Hvis vi ser til kjedebutikker som IKEA, Jysk og Kid, selger disse plisségardiner med lystetthetsgraderinger som lystett, lysdempende og dobbel. Her må igjen vurdere hvor mye lysinnslipp du kan tåle. Kanskje har du lyst på litt mer lys inn? Da holder det nok med vanlige doble eller lysdempende plisségardiner. Hvis du trenger å ha det helt stummende mørkt på soverommer, går du for den fullstendig lystette sorten. Luxaflex tilbyr en variant som kombinerer det beste fra to verdener: Dag/Natt-gardiner, med en transparent vev til bruk om dagen, og en mørkleggende vev til nattestid.
Spesialistene blant aktørene på nettet tilbyr plisségardiner i all verdens ulike farger og stoffkvaliteter – vanlige “harde” polyestergardiner med trekkspilleffekt eller tynne og elegante plisségardiner i stoff. Her setter bare fantasien grenser; utvalget innen farger, utforming og kvalitet er nærmest endeløst. Kanskje finner du en variant som matcher veggen på soverommet? Kanskje trenger du en som slipper inn mer lys enn blendingsgardinene du hadde før, for å gjøre soverommet mindre dystert?
Hvis du er usikker på om plisségardiner er det riktige for deg, kan du altids sjekke ut de mange alternativene som finnes på markedet; noen mer kostbare, andre billigere.
Først og fremst må selvsagt nevnes helt ordinære gardiner – som slett ikke trenger å være ordinære! Langt de fleste greier fint å sy gardiner selv, og å henge dem opp krever minimalt av verktøy: boremaskin og bor, eventuelle gips- eller murplugger, et par skruer til å feste gardinstangopphenget, og så er det bare å tre gardina på, og du har et fiks ferdig, nydelig innrammet vindu til en meget behagelig penge. Bonus: Hvis du blir lei av dem, kan du gjøre som oldemor og sy flotte klær av gardinene!
Det finnes også andre gardinvarianter: Lamellgardiner er som persienner, men med lamellene hengende loddrett ned; dermed får du de behagelige fargene og elegansen som gardiner har, men med mulighet til å justere lysmengde. Det finnes dessuten en «oppgradert» variant av plisségardinene kalt Duette®. Disse er formet som trekkspillbelger; siden snora derfor er skjult inni gardina, blir de svært elegante, men prisen er selvsagt noe høyere.
Et annet utmerket alternativ, er selvsagt persienner. Persienner er særs gode til å hindre at rommet blir ubehagelig varmt, og de er enkle å montere. De kan skaffes både som ferdigvare og laget på mål, og de tilvirkes i både plast, metall og tre. Dersom den ene sida av persiennene er refleksiv, kan du dessuten få behagelig, naturlig lys fra sola, men rettet opp mot taket slik at du slipper innsyn. Vi har en egen artikkel om innvendige persienner, og for optimal sol- og varmeskjerming kan du vurdere utvendige persienner.
Hvis du har behov for å kunne mørklegge helt, er rullegardiner det beste alternativet. De billigste rullegardinene koster bare noen få hundrelapper, og gjør det mulig å få et bortimot fullstendig mørklagt rom. Man kan også få rullegardiner som er mer gjennomsiktige, dersom man bare ønsker mild lysdemping, og dersom man ønsker begge deler, er det faktisk fullt mulig å henge opp to rullegardiner i samme vindu.
I tillegg til dette bør nevnes at det finnes flere alternativer dersom man velger utvendig solskjerming, som du kan lese mer om i artikkelen vår om markiser, artikkelen vår om utvendige rullegardiner og artikkelen vår om solskjerming med screens.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
«Interiørmagasiner og forståsegpåere vet da ikke alt her i verden!» tenker du kanskje når du åpner brosjyren fra en eller annen plisségardin-forhandler og ser ei ekstrem-stylet stue med cellulære plisségardiner i dusgrønt ved siden av en sofa i brent oransje. Hvorfor i all verden skal en eller annen interiørekspert bestemme hva jeg skal ha i stua mi? Vel! Selv om enkelte kanskje har litt eksperimentelle tanker rundt fargevalg (i dusgrønt og oransje, for eksempel), og selv om det til syvende og sist er du som bestemmer hvordan hjemmet ditt skal se ut, kan råd fra en interiørekspert likevel være nyttige:
Når tida er inne for å bestille nye plisségardiner til stua eller hjemmekontoret, er det derfor en god idé å sjekke om det er noen lokale forhandlere du kan benytte deg av som kan tilby personlig og personorientert ekspertise. Ja, det er enkelt og lettvint å bestille på nettet, men den dagen du trenger hjelp til å bytte ut et gardinfeste som har knekt eller lurer på hvor du finner en matchende gardin til skråvinduet i gangen, kan det være fint å ha en ekspert lett tilgjengelig i nærheten. Du kan også registrere behovene dine hos oss i Boligsmart, så hjelper vi deg med å finne flere aktører i nærområdet ditt og sammenligne tilbud fra disse, slik at du slipper å lete selv!
Og husk: hvilken solskjerming du ender opp med til slutt, er alltid opp til deg. Så lenge du og dine er fornøyde med hvordan dere har det, har du lyktes!
Gjør smarte boligvalg