Vil du vite mer om opp&ned-plisségardiner? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om slike “svevende” gardiner, fordeler med denne typen solskjerming og med plisségardiner generelt, og mye mer. Med opp&ned-plisségardiner kan du skjerme de fleste vinduer, og dét med presisjon. Visste du at plisségardiner finnes i lystette varianter? Er du klar over at plisséduken er energibesparende? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Som et moderne alternativ til vanlige gardiner, rullegardiner og persienner, kan du velge plisségardiner. Denne formen for innvendig solskjerming fås med ulik grad av lysfiltrering, tar liten plass i vinduet og kan utgjøre et dekorativt element i hjemmet ditt. De kan tilpasses de aller fleste vinduer, også store vinduer på for eksempel et kontor. I tillegg til at de beskytter mot sterkt sollys, regulerer de både varmeinnslipp om sommeren og varmeutslipp om vinteren.
Med skjermende plisséduker kan du skape godt, mykt lys i rommene dine. Du velger selv om duken skal ha lystett eller transparent, lysfiltrerende vev. Noe av det som gjør plisségardiner så populært, er at de egner seg godt til vinduer med avvikende form, til takvinduer, skråvinduer, til verandadører, skyvedører og store vinduer til for eksempel en vinterhage.
En egen type plisségardiner, Duette®-gardiner, isolerer særlig godt om vinteren og bidrar til mindre varmeinnslipp om sommeren; de har dobbelt lag med duk. To-lagsduker passer dessuten godt til soverom; du kan nemlig velge tekstiler som gjør det helt mørkt og typer som kommer med sideskinner slik at du unngår glipper. De beskytter generelt godt mot solen (varme, lys, UV-stråling), kan fungere lyddempende og gjøre godt for akustikken. De små, synlige hullene der styresnorene går, er skjult på Duette®-gardiner.
Videre kan du velge mellom topphengt plisségardin, eller stjernen i denne artikkelen: opp&ned-plisségardin.
En opp&ned-plisségardin skjermer for direkte sollys, samtidig som den lar deg slippe inn ønsket mengde dagslys, bevarer utsynet og reduserer innsyn i ønsket grad. Den omtales også som up&down-plisségardin og svevende (plissé)gardin. Hvordan, hvor og hvorfor? Dette er solskjerming som er justerbar på en særlig fleksibel måte: Opp&ned-variantene lar deg posisjonere duken på vinduet slik at du kan stenge for solen i et gitt område, ved å slippe inn lys gjennom den nedre delen av vinduet, den øvre, eller både på oversiden og undersiden av duken - derav uttrykket svevende; duken kan skyves slik at den blir stående midt på vinduet. Den kan også skyves helt sammen, og tar da liten plass. Den kan så klart også plasseres slik at den dekker hele vinduet. Plisségardiner reguleres som regel ved hjelp av små håndtak på dukens øvre og nedre del.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Opp&ned-plisségardiner koster fra cirka 250 og helt opp til 3.700 kroner. De typene som har to lag, befinner seg i det dyreste sjiktet.
De fleste varianter kan du i utgangspunktet montere selv, uten større vanskeligheter. Om du likevel trenger eller ønsker monteringshjelp, vil det påløpe ekstra kostnader. Også frakt betales gjerne separat. For øvrig tilbyr de aller fleste aktørene på markedet å komme på gratis befaring hjemme hos deg. Da kan du benytte anledningen til sammenligne tilbud fra flere tilbydere, og å forhøre deg om hva hver enkelt inkluderer i sin pris.
Om du ønsker intelligent app-styring, må du kjøpe en egen styringsenhet; systemene som brukes er typisk Google Home, Ikea Home Smart, men også andre digitale assistenter. Styringsenheten som tilrettelegger for appen, koster omkring 2.000-3.000 kroner. Egne sensorer registrere forholdene utendørs og justerer solskjermingen deretter.
Det er ikke nødvendigvis like lett å finne plisségardiner med opp&ned-funksjon som også er motorisert, men Luxaflex er en tilbyder her. Kid, Jysk, Markisemannen, Fasadeprodukter og Plisséhjelpen er andre du kan forhøre deg med, og som har større utvalg plisségardiner generelt. Det er gjerne i butikkene (Kid, Jysk, med flere) du får de billigste produktene innen solskjerming, da i standardstørrelser, mens solskjermingsspesialistene kan hjelpe deg med måltilpassede og skreddersydde løsninger.
Plisségardiner er både funksjonelle og dekorative, enkle å justere og skjermer mot solen bare der det faktisk behøves. Og det uten å oppta stor plass. De finnes både i lysfiltrerende og lystette varianter og for vinduer i de fleste størrelser. I tillegg kan de fungere lyddempende og er energibesparende ved at de stanser solstrålene og holder rommet avkjølt uten at du behøver å bruke strøm til for eksempel air-condition.
Du kan selv kappe til og tilpasse størrelsen på plisségardinene dersom du ikke finner standardstørrelser som passer akkurat ditt vindu. Kid har lagt ut video på nettsiden sin som viser deg hvordan. Du kutter da i bredden, og kan gjøre dette helt inn til der hvor trådene som holder systemet sammen er tredd gjennom duken, maksimalt en centimeter på hver side. Før du kutter, må du fjerne plastdekslene. Du bruker målebånd og skjærer gjennom duken med en skarp tapetkniv. Skinnene kapper du til med en baufil.
Kanskje ønsker du matchende solskjermer, men har vinduer i ulike størrelser - det er ikke noe problem med fleksible gardiner som dette! De egner seg dessuten også for rom med stort solskjermingsbehov, som kontorer med større vindusflater; åpne kontorlandskap får fort utfordringer med mye plagsomt, skarpt, nordisk sollys - dét løser seg ved å velge solskjerming i form av plisségardiner. Mange og store skjermer gjør automatisk styring ekstra nyttig.
Du kan feste plisségardiner både til tak og til veggen, og de kan henges enten utenpå eller inni vinduskarmen, avhengig av vinduets størrelse og form. De leveres både med og uten snortrekk for betjening av duken, eventuelt med pumpefunksjon som setter i gang heving og senking ved et lett trekk i tråden. Det er ellers vanlig at plisségardinen har langsgående, horisontale og diskré håndtak, festet på dukens bredde oppe og nede.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Opp-og-ned-plisségardiner, up&down-plisségardiner, svevende plisségardiner og trekkspillgardiner - kjært barn har mange navn. Opp-og-ned-navnet kommer av den fleksible justeringen, det at du kan trekke ned duken ovenfra eller nedenfra. Betegnelsen svevende kommer som nevnt av at duken da kan stilles slik at den dekker midten av vinduet, med glipper over og under seg. Trekkspill-begrepet gjelder måten duken samles sammen i jevne, regelmessige småfolder.
Uansett hva du vil kalle dem, det gjelder å gjøre oppmålingen av opp&ned-plisségardiner riktig. Dette er ofte beskrevet på nettsidene til de ulike tilbyderne, for eksempel hos Plisséhjelpen, som vi skriver mer om i neste avsnitt. Men vi kan gå kjapt gjennom hvordan dette gjøres under. Vit at du kan velge om gardinen skal monteres på vinduskarmen, eller i selve vindusrammen og gjør oppmålingen deretter.
Først skal vi se på oppmåling for festing i vinduskarm: Fordi det kan være skjevheter i vinduskarmen, er det lurt å måle bredden på vinduet både i toppen og bunnen. Hvis du finner avvik, oppgir du det laveste tallet. Når du videre skal fylle inn målene i et bestillingsskjemaet på nett, trekker du fra fem millimeter i bredden, slik at det blir litt luft på hver side av plisséduken når den henges opp.
Så oppmåling i vindusrammen: Her må det måles på selve vindusglasset. Når du måler, inkluderer du da den sorte pakningen som skiller glasset og rammen. Etter denne målingen trekker du fra fem millimeter i bredden; det skal være litt klaring mellom duken og listen for at gardinen ikke skal gnisse inntil sidene.
Etter oppmålingen kommer monteringen. De fire festene til opp&ned-gardinen skrus fast i eller utenpå vinduskarmen, før du fester trådene: Begynn med festene nederst i karmen. Press eller skyv deretter toppdekselet på plass, og stram trådene. Merk av lengden på snorene ved stopperen på toppdekselet, knyt en knute og klipp av snorene. Så festes håndtakene, midt på hver skinne oppe og nede. Når du utfører monteringen, bør du benytte deg av monteringsanvisning og/eller monteringsvideoer på leverandørenes nettsider.
En opp&ned-plisségardin festes altså i hvert av de fire hjørnene av vinduet. Slik kan den trekkes ned ovenfra, og dras opp nedenfra, og skjerme akkurat den delene av vinduet som er nødvendig - kanskje bare midtdelen, om det er der solen treffer. En enklere versjon er topphengt plisségardin. Den festes kun i toppen av vinduskarmen og trekkes ned ovenfra. Begge typer sitter tett mot vinduet og gir et stilrent uttrykk. Et annet valg gjelder graden av lysinnslipp, enten du ønsker en duk med to lag for å kunne stenge ut mest mulig lys eller en som mer transparent.
Under finner du en liste med forslag over aktører å kontakte for innvendig solskjerming:
Vit at du alltids kan registrere behovene dine hos oss i Boligsmart, så hjelper vi deg med å finne dyktige aktører i nærområdet ditt så du slipper å sitte på nettet og lete for mye selv!
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Det er viktig å være nøye med monteringen for å sikre knirkefri betjening av duken, unngå at den gnisser mot sidene på karmen. Viktigere er anbefalingen om å velge snorløs betjening av solskjermingssystemet dersom du har barn eller kjæledyr i hus - de kan skape forviklinger, bokstavelig talt. Løsningen blir da små håndtak eller en automatisert løsning med bryter, fjernkontroll eller app-styring fra mobiltelefon eller lignende. Automatisk justering er spesielt nyttig dersom det står møbler foran vinduet som gjør det litt kronglete å få tilgang til eventuelle håndtak eller snorer.
Som nevnt kan også plisségardiner fås med duker med flammehemmende egenskaper, og det finnes typer med tekstiler for fuktige rom. Du kan også be om utvalg på plisségardiner i miljøvennlig, resirkulerbart stoff. Videre finnes det mange modeller, stiler og farger å velge blant. For å gjøre valget ditt lettere har flere tilbydere av solskjerming laget egne digitale designverktøy på sine nettsider. Her kan du sammenligne ulike varianter gardiner med ulikt interiør og ulike rom. Lyse tekstilfarger er gunstige når det gjelder å unngå overoppheting.
Lav, skarp sol i det norske vinterhalvåret og eviglange sommerdager- og netter resten av tiden, gjør at god solskjerming er særlig aktuelt for oss. Men det handler jo ikke bare om å stenge lyset ute - selv om det er godt å kunne mørklegge soverommet helt, og å kunne unngå å bli blendet samt skader på møbler, interiør og planter - det handler jo også, for oss vinterbleke nordmenn, å bevare det naturlige lyset når det først er der. Og det er det plisségardiner gjør så godt - filtrerer inn ønsket mengde lys gjennom duken og gjør det mykt. Med opp&ned-variantene kan du i tillegg skjerme mot solstrålene med presisjon, slik at vindusglasset kan få stå utildekket der strålene ikke treffer. Full kontroll, med andre ord!
Gjør smarte boligvalg