Vil du vite mer om plisségardiner? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig det du må vite om hva plisségardiner er, hvilke ulike typer som finnes, prisen, hvor du får tak i dem, og mye mer. I tillegg gir vi deg en innføring i hvordan du kan montere plisségardinene selv, og du får alle våre beste tips, blant annet om design og materialer! Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Plisségardiner er en form for solskjerming, primært benyttet innendørs. Ordet plissé kommer fra det franske verbet “plisser” (å brette) og betyr brett eller fold. Opprinnelig var plissé en behandlingsmetode for vevde stoffer som ga smale, pressede og sammenhengende folder av stoff. I dag benytter vi ordet som betegnelse på selve stoffet, som er å finne i form av plisséskjørt i klesmoten og altså i form av en gardin innenfor solskjerming.
Plisségardinen er satt sammen av et enkelt eller dobbelt lag med plisséstoff, og kan trekkes ut og skyves sammen i høyden, hvilket får den til å ligne litt på belgen til et trekkspill. Gardinen festes som utgangspunkt med snorer i vinduskarmen, slik at gardinen kan gli opp og ned langs snorene. Dette åpner opp for stor variasjon i plasseringen; plisségardinen kan festes stasjonært i toppen av vinduet som en persienne, eller være frittstående, slik at den til enhver tid kan plasseres der man ønsker i vinduet.
Resultatet er en fleksibel gardin som gir deg mulighet til å dekke hele eller deler av vinduet fullstendig, samtidig som det naturlige dagslyset slipper inn. Stoffet plisseen lages av kan variere i både tekstur og farge, hvilket gjør plisségardinen til en del av interiøret. Plisségardiner leveres enten med solid snorbetjening eller trådløs betjening som standard. Håndtak er et vanlig alternativ, men gardinen finnes også i motorisert utgave, hvilket vi kommer nærmere inn på i neste avsnitt.
Plisségardinen finnes i flere ulike utførelser og nedenunder skal vi ta for oss de vanligste variantene, deres ulike bruksområder og beste plasseringer. Når du skal velge plisségardiner, vil det være lurt å først tenke over solskjermingsbehovet i det aktuelle rommet, deretter designet (både selve gardinutførelsen og stoffet i plisseen) og til slutt betjeningsmetoden du ønsker.
En fellesnevner for alle plisségardinene nedenfor er at det finnes varianter med både tett og transparent vev. Med det menes at stoffets tekstur har noe å si for innslippet av, og skjermingen for, sollyset, og også inn- og utsyn. De fleste variantene nedenfor finnes derfor ofte som lysfiltrerende og lystett modell.
Topphengt plisségardin er det vi kan kalle standardutførelsen av plisségardin. Denne varianten monteres øverst i vinduet, og kan dras opp og ned på samme måte som en persienne. Dersom du ønsker et stilrent, stramt uttrykk, er dette et godt alternativ for deg. Topphengte plisségardiner fåes i alle størrelser og passer til de aller fleste vinduer. Du kan lese mer om plisségardinens fleksibilitet og hvordan den passer godt også i uvanlig formede vinduer i seksjonen “Hvorfor plisségardiner?”
Up & Down / Opp og ned / svevende plisségardiner er alle navn på den typen plisségardin som er festet i alle hjørner og dermed blir frittstående i vinduet. Du kan på den måten trekke gardinen opp og ned fra forskjellige vinkler, dekke til hele eller deler av vinduet - Ja, rett og slett, plassere den akkurat der du har behov for i øyeblikket. Opp og ned-gardiner egner seg spesielt godt i rom man oppholder seg mye i og hvor man dermed har behov for skjerming for sol og innsyn gjennom hele dagen. På et hjemmekontor eller i en stue, vil de derfor være ypperlige.
Duette ® er en dobbel plissegardin, hvilket innebærer at plisséstoffet er lagt dobbelt. Luftkanalene som dannes mellom stoffene holder varmen ute om sommeren og inne om vinteren. Det doble stoffet sørger også for lyddemping. Slike doble plisségardiner vil være et godt alternativ på for eksempel soverommet, der man ofte ønsker å både ha det stille og kjølig. Kombiner dette med en lystett utgave, så er alt lagt til rette for en god natts søvn, selv på lyse og varme sommernetter.
Når du så har valgt deg din foretrukne plisségardin-variant og stoff, vil du måtte ta stilling til om du skal holde deg til trådløs eller snorbetjening, som er standard på de fleste plisségardiner, eller en alternativ betjeningsmetode.
De vanligste betjeningsmetodene som tilbys, er:
Den elektriske betjeningen vil selvsagt innebære en noe større utgift, men hva må du egentlig regne med å betale for plisségardiner til hjemmet?
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
En plisségardin koster et sted mellom 300 og 8.000 kroner. Prisene varierer avhengig av typen plisségardin, størrelsen, diverse tilvalg og hvorvidt du kjøper gardinen hos en leverandør eller i en interiørbutikk. På generell basis kan vi si at det er litt dyrere å kjøpe plisségardiner fra en ekspertleverandør av solskjerming enn i en interiørbutikk.
Vi kan dele inn i et lavere og et høyere prissjikt. Det lavere prissjiktet strekker seg fra 300 til 1.200 kroner for en plisségardin, og det er i dette prissjiktet du vil finne de fleste plisségardinene fra de vanlige interiørbutikkene. Som et eksempel vil du i en interiørbutikk kunne få en topphengt, enkel, lysfiltrerende plisségardin til et vindu på 60x160 cm til 450 kroner, mens en dobbel, lystett opp og ned-gardin på 80x210 cm koster 1.100 kroner.
Det høyere prissjiktet begynner på 1.700 kroner og kan gå opp til rundt 8.000 kroner for en plisségardin. I denne kategorien finner vi som regel leverandørene av solskjerming. Årsaken til prisgapet er i hovedsak at plisségardiner fra en solskjermingsleverandør lages på mål, at de tilbyr flere tilvalg som forskjellige betjeningsløsninger, farger og stoffer, og at det er fagfolk som tar seg av både befaring og montering. Eksempelvis vil en Duette ® (dobbel plisségardin) på 100x100 cm i utgangspunktet koste mellom 1.700 og 2.900 kroner, men prisen dobler seg hvis du for eksempel ønsker elektrisk betjening.
Betalingsmodellen for plisségardiner avhenger av hvor du kjøper dem. Hvis du kjøper plisségardinene dine i en interiørbutikk, vil du betale en engangssum der og da. Velger du å gå for plisségardiner fra en leverandør, vil de som regel gi deg et pristilbud etter å ha kommet på befaring for å ta mål og diskutere den beste løsningen for dine vinduer.
Flere slike leverandører har også avtaler om betalingsutsettelse eller delbetaling i samarbeid med banker, hvor du kan søke om finansiering.
I dette avsnittet skal vi snakke litt om hvordan standardløsninger og skreddersydde løsninger påvirker den endelige prislappen.
Leverandører av solskjerming tilbyr som oftest plisségardiner på mål, mens interiørbutikkene på generell basis har standardiserte størrelser på max 140 cm i bredden og 210 cm i høyden. Som forbruker må du dermed ta dine behov i betraktning: Skal du dekke store vinduer i et rom med tre meters takhøyde eller skråvinduer i loftsetasjen, vil en spesialist på solskjerming mest sannsynlig kunne gi deg de beste løsningene, men du må regne med å investere litt mer i prosjektet. Er du derimot ute etter solskjerming til smale kjøkkenvinduer i en sentrumsnær leilighet, vil du kunne klare deg lenge med en av de mer prisgunstige variantene fra en interiørbutikk.
Vi kommer tilbake til utfordringer en leverandør av solskjerming kan løse med skreddersydde produkter, i seksjonen “Hvorfor plisségardiner?”.
For å oppsummere kan vi si at du kan spare noen kroner ved å gå for nøye utvalgte standard plisségardiner, mens du ved å kjøpe fra leverandør må regne med å betale mer, men vil få perfekt tilpassede plisségardiner til dine behov.
Plisségardiner er, sammen med rullegardiner, noen av de vanligste formene for gardiner å montere selv. Dette kan være fordi det å montere selve gardinen i vinduet er en nokså liten jobb som er relativt enkel å gjennomføre, og ikke innebærer tunge løft eller store verktøy.
Det er altså fullstendig mulig å skru opp plisségardinene selv. Mange kan imidlertid være redde for at de skal gjøre noe galt ved monteringen eller at resultatet skal bli stygt. Det er heldigvis alltid mulig å ta kontakt med dyktige fagfolk! De fleste leverandører av større solskjermingsprodukter vil inkludere montering i et eventuelt tilbud når du tar kontakt med dem. Enkelte tilvalg slik som veggbryter-betjening av gardinen, er det som regel lurt å la en spesialist montere. Hjelp til montering vil nødvendigvis medføre en ekstrakostnad. På den annen side er det da leverandøren som har alt ansvaret for at alt fungerer som det skal og at resultatet blir pent.
For deg som klør i fingrene etter å gripe hammeren fatt, har vi inkludert en enkel guide til hvordan du monterer plisségardinene dine selv i neste avsnitt!
I denne guiden har vi tatt utgangspunkt i en opp og ned-plissegardin som skal monteres i vinduskarmen til et standard vindu på 60x160 cm. Hvis du ønsker å montere en trådløs plisségardin, kan du følge den samme guiden, men kun feste beslagene oppe, for så å klikke gardinskinnen på plass.
I pakken følger det som regel med festebeslag, tråder, eventuelle toppdeksler og festemateriell (som spiker eller skruer). Av verktøy kommer du til å trenge et målebånd, en skrutrekker eller drill og eventuelt et vater.
Slik går du frem:
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Plisségardinens viktigste salgspunkt må kunne sies å være den ekstreme fleksibiliteten og tilpasningsmulighetene.
Plisségardinen er ofte omtalt som markedets mest fleksible solskjermingsløsning. I tillegg til alle valgmulighetene når det gjelder farger og stoffer, samt mulighetene for selektiv dekningsgrad, som de forskjellige modellene gir, gjør tilpasningsdyktigheten plisségardinen til en strålende løsning for utfordrende vinduer. Det finnes nemlig skreddersydde plisségardin-løsninger til både skrå og runde vinduer. På grunn av trekkspill-effekten i plisségardinen, vil man kunne tilpasse lengden på snorene etter vinkelen i skråvinduet og få en kortere side der plisségardinen vil krympe sammen og en lengre side der den vil strekke seg ut, og på den måten dekke hele skråvinduets vindusflate.
Plisségardiner er også spesielt gunstige til takvinduer eller skylights, ettersom gardinen festes vertikalt langs hele vinduskarmen, og dermed vil sitte fast uavhengig av takvinkel.
I tillegg til fleksibiliteten er plisségardinen enkel å montere og betjene, og krever dessuten lite vedlikehold. Du kan enkelt holde plisségardinene dine rene med støvkost eller støvsuger på lav effekt, og eventuelle flekker kan fjernes med en svamp vætet med lunkent vann og ikke altfor sterk såpe.
På den annen side kan plisségardiner til alle vinduer i hele boligen være en ganske stor investering. Ettersom plisségardinene kan fungere som en integrert del av interiøret, fristes man fort til å satse på et mer modig fargevalg, som man like fort risikerer å gå lei av, hvorpå man ønsker å bytte ut gardinene. Ved leie av bolig er det også skruemerker i vinduskarmen å tenke på.
Summa summarum: Mange vil kanskje tenke at de kan klare seg med klassiske rullegardiner, men plisségardinen har altså en del gode kvaliteter, som gjør den verdt å vurdere.
Så, hvor får du tak i plisségardiner? Solskjermingsmarkedet er delt mellom leverandører som har spesialisert seg på solskjerming, og interiørbutikker som i tillegg til sengetøy og duker også selger solskjermingsprodukter. La oss ta for oss de forskjellige alternativene:
Det ene alternativet når du vil gå til innkjøp av plisségardiner, er altså å gå i en interiørbutikk. Her vil du finne produkter i standardisert skala, og utvalget varierer fra butikk til butikk.
Kid Interiør: Denne butikken tilbyr både enkle og doble plisségardiner i sjatteringer av hvitt og grått. De har et relativt bredt størrelsesregister og tilbyr opp og ned-gardin samt lystette og trådløse modeller.
Skeidar: Sammen med Kid er Skeidar en av interiørbutikkene med størst utvalg av de vi presenterer i denne guiden. Skeidar tilbyr trådløse, topphengte og opp og ned-gardiner i sort, hvitt og grått, i over 11 forskjellige størrelser.
Jysk: Interiørbutikken Jysk tilbyr de rimeligste plisségardinene på markedet, i hvitt eller grått og i tre forskjellige størrelser. De har lysfiltrerende og lystette gardiner samt opp og ned-variant.
Europris: Butikken tilbyr enkle topphengte og trådløse plisségardiner i syv forskjellige størrelser, enten i hvitt eller grått. Europris har ingen muligheter for tilvalg.
Til slutt vil vi også nevne Luxaflex som har eksistert siden 1951 og er en produsent av skreddersydde gardiner, som selges som merke hos forhandlere som møbel- og malingsforretninger. De var de første som lagde aluminiumspersienner og står bak Duette®-plisségardiner.
En leverandør med spisskompetanse på solskjerming er det andre alternativet. En slik leverandør tilbyr som hovedregel alltid måltilpassede produkter som de selv monterer, og ønsker at kundene tar kontakt gjennom kontaktskjema på nettsidene deres.
Markisehuset: Denne leverandøren legger stoltheten sin i måltilpassede løsninger og et stort stoff- og fargeutvalg innen plisségardiner. De tilbyr alle variantene vi har tatt for oss i denne guiden. Markisehuset produserer i tillegg 90 prosent av produktene sine i Norge, hvilket er et pluss for den klimabevisste. Markisehuset har tre avdelinger i Østlandsområdet (Oslo, Bærum og Jessheim).
Markisemannen: I likhet med Markisehuset, tilbyr Markisemannen et stort spekter av farger og tekstiler til sine plisségardiner, samt alle varianter vi har tatt for oss i tidligere seksjoner. Denne leverandøren har showroom i Oslo, Nord-Trøndelag, Østfold og Telemark, men leverer produkter i hele landet.
Det er mange alternativer der ute! Ved å registrere behovene dine hos oss i Boligsmart, kan du bli kontaktet av tilbydere av solskjerming i ditt lokalmiljø. Ikke bruk tid på selv å sitte på nettet og lete etter den beste aktøren; la oss finne dem for deg.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Uansett om du nå er overbevist om at plisségardiner vil gi vinduene dine det moderne og stilfulle uttrykket du alltid har drømt om, eller om du fremdeles er litt usikker på om det er den rette løsningen for deg, håper vi å ha gitt deg den informasjonen du søkte gjennom denne guiden!
Vi vil gjerne avslutte med å gi deg våre beste tips om plisségardiner:
Det endelige svaret på hvorvidt plisségardiner er det rette for dine vinduer, kommer uansett an på hva du selv har anledning til, foretrekker og har fokus på, samt din økonomiske situasjon.
Gjør smarte boligvalg