Vil du vite mer om persienner? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om persienner, hvor mye de koster, om du kan montere dem selv, hvilke alternativer som finnes på markedet og mye mer. Persienner er et klassisk alternativ til solskjerming. De passer i nærmest alle hjem og gir god beskyttelse mot sola. Visste du at enkelte persienner kan styres via app? Og er du klar over forskjellen mellom innvendige og utvendige persienner? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Persienner er en form for solskjerming som monteres på innsiden eller utsiden av et vindu og som hindrer sollyset i å slippe inn i huset. Persienner har blitt brukt til solskjerming opp mot 1.000 år tilbake i tid, men kom først til Europa via Venezia i løpet av 1700-tallet. Vanligvis blir persienner laget av aluminium, plast eller tre. De består av vannrette lameller som kan tiltes opp og ned slik at brukeren selv kan velge hvor mye lys som slippes inn. Persienner kommer i mange ulike varianter og forskjellige farger. De senere årene har man også kunnet få persienner som er motorstyrte i stedet for å være snorbetjente. På den måten kan lysmengden som slippes inn justeres ved hjelp av en bryter, fjernkontroll eller en app på telefonen. En ulempe med innvendige persienner er at de ikke beskytter like godt mot varme som de utvendige. I tillegg må de vaskes og tørkes støv av nokså ofte.
Selv om det tradisjonelt har vært mest vanlig å montere persienner på innsiden av huset, får du også kjøpt utvendige persienner. På samme måte som de innvendige beskytter disse godt mot sollys og forhindrer bleking av møbler, gulv og interiør. De utvendige persiennene beskytter dessuten godt mot uønsket varme fra sola. Det er i mindre grad tilfellet for innvendige persienner. Det stilles noe strengere krav til robusthet for utvendige persienner fordi de gjennom året utsettes for vind, snø og regn. De utvendige modellene kan styres ved hjelp av en sveiv, snor eller med motor. Mer avanserte modeller har motor med solføler og vindmåler slik at persiennen kan regulere seg selv automatisk. Med en solføler unngår du at huset blir for varmt mens du er borte. En vindmåler kan brukes til å beskytte persiennene ved at de trekkes opp automatisk når det blåser for mye ute.
I tillegg til å beskytte mot sollys og varme fra sola er persienner effektive hvis du ønsker å begrense innsyn fra naboer og forbipasserende. Som regel vil dette også begrense din egen utsikt ut av vinduet, men det finnes mer transparente persienner som man kan se gjennom og som demper sollyset snarere enn å fjerne det. Det finnes i dag et stort utvalg av persienner på det norske markedet. Persienner kommer i ulike fasonger og mønstre i flere prisklasser, og stadig flere funksjoner blir tilgjengelige. Derunder funksjonalitet som motorstyring med app og ulike barnesikringer, som tar sikte på å øke komforten i hjemmet.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Prisen for persienner varierer i stor grad, og flere faktorer spiller inn. Først og fremst er det prisforskjeller mellom innvendige og utvendige persienner, der sistnevnte er dyrere. Videre vil materialet de er laget av (aluminium, plast eller tre) ha betydning for prisen. Det samme vil størrelsen på persiennene dine. Størrelsen avhenger naturligvis av størrelsen på vinduene dine. Skal du ha persienner på mange vinduer, så vil det føre til at totalkostnaden går opp. Persiennenes kvalitet og utseende vil ha betydning for prisen, og du må regne med å betale mer for motoriserte løsninger som kan styres via fjernkontroll og app.
Man kan finne rimelige innvendige persienner for et par hundrelapper og til og med under hundrelappen hos ordinære interiørbutikker som Jysk og Kid. Dette er nokså enkle alternativer med lameller av aluminium og snorbetjening dimensjonert for små vinduer. Du finner imidlertid også dyrere alternativer med persienner tilpasset dine egne vinduer i stilrent design. Persienner i tre er som regel dyrere og du må betale mer for motorstyrte løsninger. Utvendige persienner med motor koster som regel mye mer. For ett vindu kan slike persienner koste alt mellom 4.000 og over 20.000 kroner, avhengig av størrelse og hvilken type persienner man ser etter.
Hvis du kan montere persiennene selv, blir det hele billigere for deg. Vil du ha med montering, må du regne med å betale litt ekstra, avhengig av hvor lang tid jobben tar. Ekstrakostnaden kan imidlertid fort komme på et par tusen kroner. Det er viktig at du tar mål og finner ut hvor store persienner du trenger, nøyaktig i centimeter eller millimeter, før du kjøper. Hvis du synes det er vanskelig, kan du benytte deg av en gratis befaring som tilbys av mange leverandører. På den måten kan du også hente inn pristilbud for kjøp og eventuelt montering av persienner hjemme hos deg. Det anbefales i så fall at du henter inn pristilbud fra flere leverandører slik at du kan sammenligne dem på pris og kvalitet. Det kan likevel lønne seg å betale litt mer for god kvalitet.
Det er fullt mulig å montere persienner selv, men hvis du ikke er særlig praktisk anlagt og føler deg usikker, kan du få montering med på kjøpet hos mange forhandlere. Skal du gjøre jobben selv, er det først og fremst viktig at du kjøper persienner med riktige mål. Hvis du har vinduer i standardstørrelser, er det som regel lettere å finne persienner som allerede er tilpasset størrelsen på disse vinduene. Noen ganger kan leverandøren av vinduskarmene anbefale persienner som passer godt til vinduene, både når det gjelder størrelse og design.
Ved kjøp av persienner får du monteringsinstrukser som det er viktig at du følger til punkt og prikke. Hvis du ikke vet hva du gjør, kan det fort ende med at noe blir skjevt eller feil når du monterer selv, og persiennene kan enkelt knekke eller bøyes hvis du er uheldig. Normalt følger det med monteringsbraketter som skal festes på veggen eller vinduskarmen. Dette krever vanligvis boring av hull slik at monteringsbrakettene kan skrus fast. Hullene må skrus på riktige punkter og du bør bruke vater for å sikre at alt blir rett og du unngår å montere persiennene skjevt. Fremgangsmåten kan variere fra det ene produktet til det andre, så det er viktig at du leser de spesifikke instruksene nøye og følger disse. Her fremgår det dessuten hva slags verktøy du trenger. Når du kjøper persienner, kan det lønne seg å se gjennom monteringsinstruksjonene på forhånd for lettere å kunne vurdere om du trenger hjelp til montering eller ikke.
Ofte er det verd å betale litt mer for profesjonell hjelp. Da kan du føle deg trygg på at persiennene monteres korrekt og at ingenting blir skjevt eller bøyd i prosessen. Husk at garantien ofte bare gjelder dersom du monterer persiennene i henhold til instruksjonene i monteringsanvisningen.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Selv om de fleste er glad i sol og pent vær, kan for mye sol gå utover komforten i hjemmet. Enten du ønsker å se på TV uten at sola gjør det vanskelig å se, eller du ønsker å redusere varmen som slippes inn av sollyset eller begrense innsyn utenfra, er en eller annen form for solskjerming løsningen. Det finnes flere ulike former for solskjerming, men ofte er persienner er et naturlig valg for mange fordi det gir et flott og klassisk design som passer inn i de fleste hjem. I tillegg er det enkelt å stenge sola ute og regulere ønsket mengde sollys ved å justere på persiennenes lameller. Persienner derfor ikke bare et godt valg av estetiske hensyn. De er også funksjonelle og enkle å bruke.
Det er ikke uvanlig at forhandlere bruker begreper som plisségardiner, lamellgardiner og persienner om hverandre og omtaler samtlige som kategorier av persienner. Det er likevel mer presist å kalle dem ulike former for solskjerming. Plisségardiner og lamellgardiner er mer moderne og blir stadig vekk mer populære alternativer til tradisjonelle persienner i tre og aluminium. Selv om tradisjonelle persienner fortsatt er veldig populære i Norge, kan du også vurdere andre alternativer, herunder såkalte "cellulære persienner" eller plisségardiner - hos forhandlere som Ikea eller Europris.
Om du ikke vil ha vanlige persienner, kan du vurdere zipscreens. Dette er utvendige rullegardiner plassert i en kassett. Rullegardinene er utstyrt med en duk av polyester eller glassfiber med PVC og gir utsiden et moderne look. Zipscreen-en kan plasseres i ønsket posisjon for å beskytte mot sollys. De er robuste og tåler dårlig vær, slik de må gjøre siden de monteres på utsiden. En av fordelene med zipscreens er at de hindrer innsyn fra utsiden, mens utsyn bevares. Vindusmarkiser eller terrassemarkiser er et annet populært alternativ. Siden disse trekkes ut fra veggen og ikke dekker hele vinduet, føler man seg ofte mindre innestengt med markiser.
Hvis du skal kjøpe persienner, har du mange forhandlere å velge mellom. Vi skal her se nærmere på et lite utvalg av populære forhandlere av persienner i Norge:
Kjells markiser: Kjells markiser er landets største bedrift innen salg av produkter til solskjerming og har siden 1978 spesialisert seg på en rekke solskjermingsprodukter, inkludert persienner. Bedriften tilbyr gratis befaring over hele landet og har et bredt utvalg av innvendige og utvendige persienner.
Princess: Princess ble etablert allerede i 1957 og har derfor lang erfaring i bransjen. Selskapet er en av landets største aktører innen interiør og hjemmetekstil og har cirka 150 butikker over hele landet. Hos Princess finner du innvendige persienner i flere forskjellige standardstørrelser til rimelige priser.
Markisehuset: Markisehuset er en bedrift som har spesialisert seg på solskjermingsprodukter både innvendig og utvendig. Markisehuset ble etablert i 2012 og er derfor relativt ferske på markedet. Her kan du finne et bredt utvalg av innvendige og utvendige persienner, med kreative motorløsninger som har solføler, vindmåler og app-styring. Markisehuset holder til på Østlandet.
Markisemannen: Markisemannen er blant de største aktørene på markedet for solskjerming i Norge og persienner har vært i fokus siden oppstarten i 1956. Bedriften dekker mesteparten av Norge og har egne kontorer i de fleste fylker. Her får du både innvendige og utvendige persienner og du får gratis befaring om du ønsker det.
Solskjerming AS: Solskjerming AS er en nettbasert leverandør som spesialiserer seg på en rekke forskjellige solskjermingsprodukter. Selskapet hører til i Fredrikstad og tar enkelte monteringsoppdrag i nærområdet der. Solskjerming AS har et bredt utvalg solskjermingsprodukter, inkludert innvendige og utvendige persienner. Med deres priskalkulator er det dessuten enkelt å sammenligne alternativer.
Dette er bare noen populære forhandlere av persienner i Norge. Det finnes selvsagt mange flere, derunder også mange lokale spesialister, og det anbefales å sjekke ut hvilke alternativer som finnes i nærområdet ditt før du bestemmer deg!
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
For at du skal bli fornøyd med de nye persiennene, er det viktig at du tar deg god tid til å finne persienner som passer godt til ditt hjem. Til slutt gir vi deg noen gode råd som kan hjelpe deg med det:
Mange forhandlere tilbyr gratis befaring og som regel er det lurt å benytte seg av dette tilbudet. Da får du en fagperson på besøk hjemme hos deg slik at du kan få gode råd og tips om hva som er praktisk gjennomførbart på ditt hus, hvilke alternativer som finnes og hva som passer best til ditt interiør. Ved å bestille befaring, slipper du selv å ta mål for å sikre at du får persienner av riktig størrelse. Det kan fort gå galt, og da blir det hele fort dyrere enn nødvendig.
Utvendige persienner koster riktignok mer, men de er også mer effektive når det kommer til å holde varmen fra sola ute. Gode utvendige persienner holder cirka 90% av varmen fra sola ute og du vil ikke oppnå like god effekt med innvendige persienner. Dessuten gir utvendige persienner huset et stilig ytre.
Som vi har sett, er det mange aktører på markedet og flere ulike typer persienner å velge mellom. Det store utvalget innebærer at du har mer å tjene på å sammenligne alternativene dine både på pris og kvalitet før du velger. Da unngår du å betale for mye. Det er ikke alltid lett å vurdere kvalitet på et produkt før man har prøvd det, men du kommer langt ved å lese brukeranmeldelser på nett eller å spørre venner og bekjente som har kjøpt lignende produkter om deres erfaringer.
Gjør smarte boligvalg