Vil du vite mer om pergolamarkiser? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om pergolamarkiser, hva som kjennetegner dem, hvor mye de koster, hvilke typer og varianter du kan velge mellom og mye mer. En pergolamarkise er en slags kombinasjon av en markise og en pergola hvor du får det beste fra begge produkter i ett. Visste du at pergolamarkiser er stødigere enn vanlige markiser? Og vet du hva integrert drenering er? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Du har sikkert hørt om vindusmarkiser og terrassemarkiser, men vet du hva en pergolamarkise er? Hvis man vil dekke til store terrasse- eller hageområder, kommer vanlige markisers begrensninger raskt til syne. Markiser dekker bare mindre områder og siden de henger fra veggen uten særlig støtte, står de nokså utsatt til ved sterke vindkast. En vanlig pergola skaper et koselig uteområde som ser pent og elegant ut, gjerne omkranset av planter og blomster, men beskyttelse mot sol og regn er nokså begrenset fordi taket gjerne er åpent eller bare delvis lukket. En pergolamarkise er som navnet tilsier en kombinasjon av pergola og markiser, der man får det beste av begge produkter i ett produkt.
En pergolamarkise er normalt montert til veggen som en vanlig markise, men de kan også være frittstående. I motsetning til en vanlig markise, holdes den ikke oppe av markisearmene, men av to stolper på enden av markisen som festes til bakken. Det gjør at pergolamarkisen står stødigere og tåler tøffere værforhold enn ordinære markiser. I tillegg kan pergolamarkisen strekke seg lengre og dekke større områder fordi vekten bæres av de to stolpene. I likhet med en vanlig pergola vil pergolamarkisen skape et område som er delvis innrammet slik at det føles som om man har et ekstra uterom i hagen eller på terrassen. Dette ser både pent ut og gir husets fasade en ekstra dimensjon.
I restaurantbransjen har pergolamarkiser nå blitt vanlig å se. Det er et populært alternativ fordi man kan sitte i skyggen, skjermet for sol og regn, og samtidig få frisk luft. Det er koselig å tilbringe tid under pergolamarkisen om sommeren og området vil egne seg for en rekke formål, som å spise utendørs med venner eller familie, holde barneselskap og andre sammenkomster eller som et skjermet område hvor du kan slappe av helt alene. Det finnes mange forskjellige modeller på markedet og pergolamarkisen kan skreddersys i forskjellige størrelser slik at sjansen er stor for at du finner en pergolamarkise som passer perfekt til ditt hjem.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Mange faktorer er med på å påvirke prisen for en pergolamarkise, men som regel må du regne med å betale et sted mellom 70.000 og 120.000 kroner for en pergolamarkise av god kvalitet. Prisen henger særlig sammen med størrelse og det innebærer at du må betale mer hvis du ønsker at pergolamarkisen skal dekke et større område. I tillegg er det mange modeller å velge mellom på markedet. Noen er av høyere kvalitet og koster mer enn andre. Kvaliteten på den bærende strukturen og markiseduk er her av vesentlig betydning. Forøvrig avhenger pris av diverse preferanser og tilvalg. Ønsker du en pergolamarkise som styres med motor eller som kan kobles til et smart hjem, kan dette bli dyrere. Ønsker du å ha kjøpe med belysning eller varmeløsninger som du kan ha under pergolamarkisen, kan dette også være med på å presse opp prisen.
70.000 til 120.000 kroner kan høres mye ut for solskjerming, men med en pergolamarkise betaler man ikke bare for skjerming mot sol og regn. En av de viktigste grunnene til at folk velger pergolamarkise, er at man får et nytt uterom. Hvis du først skal ut med penger i denne størrelsesordenen, er det viktig at du tar deg god tid til å finne en pergolamarkise som passer perfekt til ditt hjem og som holder tilstrekkelig høy kvalitet med lang levetid. Det er ikke alltid så lett å vite hva du bør se etter, men de fleste tilbydere av pergolamarkiser er spesialister på solskjerming som tilbyr befaring. Befaringen er normalt gratis og innebærer at en fagperson kommer hjem til deg for å se hva som er mulig å sette opp på uteområdet ditt. Hvis du benytter deg av en slik befaring, kan du få gode råd og tips om løsninger som passer akkurat der du bor.
Etter befaringen kan du be om å få tilsendt pristilbud på pergolamarkise. Prisene på markedet varierer imidlertid mellom de ulike aktørene, så det er lurt å hente inn flere pristilbud fra ulike forhandlere. På den måten kan du sammenligne alternativene dine og du kan unngå å betale de dyreste prisene hvis du finner en pergolamarkise av tilsvarende kvalitet til billigere pris hos andre forhandlere. En presis sammenligning forutsetter imidlertid at du sjekker pristilbudet grundig og ser nøyaktig hva som er inkludert. Da sikrer du at tilbudene blir sammenlignet på like vilkår. Det kan for eksempel skje at en forhandler inkluderer montering i prisen, mens montering hos en annen forhandler kommer som et tillegg i prisen.
Det finnes mange ulike produkter som egner seg for solskjerming ute på terrassen eller i hagen, så hvorfor skal du velge nettopp pergolamarkise? Pergolamarkisen egner seg for deg som ønsker det beste fra en markise og en pergola, eller som synes de disse to alternativene hver for seg kommer til kort på enkelte områder. Hvis du for eksempel ønsker deg en større tildekket uteplass enn du kan få ved hjelp av en markise, hvis du ønsker noe som står mer stabilt under tøffe værforhold enn vanlige markiser, eller hvis du føler du ikke får tilstrekkelig god skjerming mot sol, vind og regn med en vanlig pergola, kan denne kombinasjonsløsningen være noe å vurdere for deg.
Mange setter også pris på det at pergolamarkisen gir huset en ny look fra utsiden. De to stolpene og eventuelle tilvalg til sidene (som screens eller ulike typer gardiner) bidrar til å definere et avgrenset område som gir følelsen av å ha et helt nytt uterom. I tillegg til at det ser pent ut, er det også veldig praktisk når man har besøk. Pergolamarkisen beskytter effektivt mot sol og regn. Det gjør det mer behagelig å sitte ute når solen er veldig sterk eller når det regner om høsten. Men det er også nyttig hvis du ønsker å beskytte hagemøbler mot bleking fra UV-stråler.
Hvis du synes det blir for dyrt med pergolamarkise eller du tenker at du får tilstrekkelig solskjerming med andre produkter, kan du vurdere å kjøpe en vanlig terrassemarkise i stedet. Prisen for en god terrassemarkise ligger normalt mellom 10.000 og 25.000 kroner, så dette er med andre ord et rimeligere alternativ. Vanlige markiser kan kjøpes med kassett slik at duken skjermes mot værforholdene når den er trukket inn. Du kan også vurdere å bare kjøpe en vanlig pergola og kjøpe til duker eller andre former for solskjerming slik at det ikke blir så åpent i taket. En pergola koster imidlertid cirka det samme som en pergolamarkise, så det er ikke så mye penger å spare på å velge dette i stedet. Det kan likevel bli billigere hvis du velger å bygge din egen pergola fremfor å kjøpe en ferdig bygd.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Hvis du ønsker deg en vanlig pergola, kan du velge å bygge den selv. Det forutsetter imidlertid at du har litt generell erfaring med å bygge, og gjerne at du er litt praktisk anlagt. Fremgangsmåten kan variere, og du kan tegne opp og bygge pergolaen slik du selv ønsker, men hvis du trenger litt veiledning, finner du gode guider som leder deg gjennom prosessen via enkle søk på Google. Enten du skal kjøpe eller bygge en egen pergola, er det viktig at du først finner ut om prosjektet er søknadspliktig der du bor. Det er først og fremst størrelsen på konstruksjonen og hva den skal brukes til, som vil avgjøre om prosjektet faller inn under søknadsplikten i Plan- og bygningsloven § 20-2.
Man trenger ikke å søke om tillatelse for å å bygge en liten frittstående bygning på egen eiendom hvis den ikke skal brukes til beboelse. Som regel vil en pergola faller inn under dette unntaket. Videre fremgår det av byggesaksforskriften at bruksarealet ikke kan være på mer enn 50 kvadratmeter og ikke over 4 meter høyde ved mønet. Vanlige pergolaer er normalt vesentlig mindre enn dette. Vær oppmerksom på at pergolaen kan antas å være til bruk for beboelse dersom den kan lukkes helt. I slike tilfeller er det best å forhøre seg med kommunen på forhånd. Skal du bygge en pergola som måler mer enn 15 kvadratmeter, men under 50 kvadratmeter, trenger du som regel bare å sende en forenklet byggemelding.
Husk at regler kan variere fra den ene kommunen til den andre. Derfor er det lurt å ta kontakt med din lokale kommune hvis du er usikker. I alle tilfeller må du sørge for å følge regelen om at pergolaen ikke kan stå nærmere enn én meter fra nabogrensen. Bor du i et borettslag, er det dessuten lurt å sjekke om noen av borettslagets regler er til hinder for å sette opp pergola på eiendommen.
Enten du bestemmer deg for å kjøpe pergolamarkise, vanlig markise eller en pergola, eller om du helst vil bygge din egen pergola, så er mulighetene mange. Du får pergolamarkiser med et stort utvalg av duker i en rekke forskjellige former og farger. Mange ønsker muligheten til å skjerme på sidene med vegger i tillegg. Da kan du for eksempel velge mellom elegante glassvegger, zip screens eller forskjellige typer gardiner. Dette er særlig nyttig hvis du plages av innsyn fra naboer og folk som går forbi huset deres, eller hvis du bare ønsker bedre skjerming mot vind i tillegg.
Pergolamarkiser fås dessuten kjøpt med ulike former for betjening. Noen enklere modeller kan betjenes manuelt med en sveiv, mens mer avanserte pergolamarkiser er utstyrt med motor og kan styres ved å trykke på en bryter, en fjernkontroll eller en app på telefonen for modeller som kan kobles til smarthus. Noen typer markiser kan dessuten trekke seg inn og ut automatisk ved hjelp av solfølere og vindmålere. På den måten unngår du å utsette markisen for skade når det blåser for mye, og du kan unngå at huset blir overopphetet ved at markisen automatisk kjøres ut når det blir særlig varmt.
Enten du kjøper pergolamarkise eller vanlig pergola, kan du kjøpe med tilbehør som LED-lys eller varmeløsninger. Da blir det mulig å sitte ute også etter at solen går ned og det begynner å bli kaldt. Når det gjelder vanlig pergola, kan du velge en delvis åpen takløsning og kle tak og vegger med flotte klatreplanter. Alternativt får du kjøpt pergola med lameller i taket slik at du enkelt kan justere selv hvor mye sol du ønsker å slippe inn.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Før du kjøper en pergolamarkise er det lurt å sjekke hva den tåler av påkjenninger fra været. Normalt vil en pergolamarkise være mer motstandsdyktig mot dårlige værforhold enn en vanlig markise fordi den har to stolper ved enden å støtte seg på, men når vinteren kommer og det begynner å snø, bør den i de fleste tilfeller rulles inn. Nøyaktig hva en pergolamarkise tåler av uvær, kan variere fra det ene produktet til det andre, og de fleste produsenter gir detaljert informasjon om dette. Enkelte modeller fås dessuten med integrert drenering slik at vann som treffer duken vil samles opp og renne ned i innebygde kanaler i beina. En slik modell kan være lurt å vurdere hvis du bor i et område med mye nedbør.
Har du bestemt deg for å kjøpe en vanlig pergola i stedet, bør du vurdere å kle tak og vegger med klatreplanter. Dette ser utrolig pent ut og gir dessuten en god og naturlig form for skjerming mot solstråler. Mange forskjellige typer planter passer bra til pergola. Du kan blant annet velge mellom klematis, blåregn, vinplanter eller klatreroser. Bygger du pergolaen selv, bør du passe på å ikke bygge den for lav. Etterhvert som klatreplantene gror, vil de henge litt ned fra taket. Da er det lurt å ha litt slingringsmonn å gå på.
Hvis du er usikker på hvilken type solskjerming som egner seg best der du bor og ikke riktig klarer å bestemme deg for om du vil ha vanlige markiser, pergolamarkiser eller en vanlig pergola, bør du bestille en befaring slik at du kan få en fagperson hjem til deg for å se på forholdene. Sjansen er stor for at du da kan få råd og innspill som du ikke har tenkt på før og som kan være med på å gjøre valget enklere for deg.
Gjør smarte boligvalg