Vil du vite mer om pergola på terrasse? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om pergolaer til terrassen, hva du må forvente å betale for dette, hvilke varianter som finnes, hvilke lover og regler som gjelder for bygging av pergola, og mye mer. Med pergola på terrassen blir det komfortabelt å sitte ute om sommeren, i ly for sol, regn og vind. Vet du hvilke takløsninger som finnes for pergolaer? Og er du klar over søknadsplikten som kan dukke opp, og når den trer i kraft? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Det finnes mange måter å gjøre terrassen til et triveligere sted å være på. En populære måte er å bygge eller kjøpe en pergola. En pergola er en struktur som består av søyler og åpne takbjelker eller sperrer som skaper et skjermet område der den plasseres. Noen ganger er pergolaen en forlengelse av huset, men formålet med den er å skape et hyggelig uteområde på terrassen eller i hagen. Opprinnelig stammer pergolaen fra Italia der den i romertiden ble bygget av stein, murstein og tre og ofte var omkranset av vakre klatreplanter.
I dag har den flere bruksområder. Selv om pergolaen ikke blokkerer solen fullstendig, brukes den for å skape et område med skygge på terrassen. Den reduserer direkte sollys samtidig som luften kan sirkulere fritt. Takkonstruksjonen som består av bjelker eller lameller gir bare delvis skygge, men det er mulig å dekorere taket med klatreplanter, å kjøpe en pergola med duk til tak (eller en eller annen form for tak av stoff) slik at du selv kan trekke duken over når du ønsker mer skygge, eller med lameller som kan vris på for å gi ønsket mengde skygge. På sidene kan du velge å ha det helt åpent, eller du kan sette opp enkle vegger med gardiner, screens, spilevegger eller skyvedører i glass.
For mange blir en pergola på terrassen en slags utvidelse av boligen med et ekstra uterom. Enten du ønsker et egnet sted å spise utendørs på med venner og familie på solfylte dager eller du bare vil drikke en kopp kaffe i fred og ro, er en pergola et godt alternativ. I tillegg til å skygge for solen, vil en pergola gi en følelse av å sitte mer isolert og innsyn fra naboer og forbipasserende vil begrenses mer enn hvis man bare sitter en vanlig terrasse. Dessuten kan en pergola skape et flott estetisk uttrykk på husets fasade hvis det gjøres på riktig måte. Du kan få kjøpt og montert pergola hos profesjonelle aktører, men det er også mange som velger å bygge en pergola på terrassen selv. For at resultatet skal bli bra, forutsetter imidlertid dette at du har noe erfaring med snekring eller er praktisk anlagt. I alle tilfeller er det viktig å huske at bygging av pergola noen ganger rammes av regelverk og at dette kan ha implikasjoner for pergolaens størrelse.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Pergola er blant de mer kostbare formene for solskjerming. Du må som regel regne med å betale mellom 70.000 og 120.000 kroner for en ferdig pergola, men prisene varierer i stor grad og du kan finne både billigere og dyrere alternativer. Prisen avhenger av størrelsen på pergolaen, hva slags materialer du ønsker, om du vil ha vegger, hvilken takløsning du velger og om du vil ha med eventuelle tilvalg som belysning eller varmeløsninger inne i pergolaen. I tillegg må du betale for montering eller bygging hvis du ikke skal bygge pergolaen selv. Her vil antall arbeidstimer og reisevei mellom deg og montør være avgjørende for pris. Det kan også være noe dyrere å få jobben gjort utenom vanlige arbeidstider, for eksempel i helgen eller på kveldstid.
Pergolaer får du normalt bare kjøpt hos forhandlere som spesialiserer seg på solskjermingsprodukter. Ofte kan det være vanskelig å finne konkrete priser for pergola på hjemmesidene deres, og det kreves gjerne at du kontakter forhandleren for motta et pristilbud. Slik er det fordi prisen er så forskjellig i hvert tilfelle. Pergolaen skal ofte spesialtilpasses din terrasse og komme i riktige mål. Dette vil ha betydning for prisen. Det er vanlig å bestille en befaring slik at du kan få en fagperson hjem til deg for å vurdere forholdene på terrassen din. På den måten får du vite hva som er mulig å gjennomføre og du kan få gode tips til løsninger som fungerer der du bor. Normalt er befaringen gratis. Du kan få kjøpt pergola hos en rekke forhandlere over hele landet. Noen populære bedrifter som selger pergola inkluderer blant andre Pergolux, Utecomfort, Celcius og Solskjermingsgruppen.
Siden pergola kan være nokså kostbart, anbefaler vi at du henter inn pristilbud fra flere forhandlere. Da blir det lettere å vurdere realistisk prisnivå på markedet for løsningen du ønsker deg, og det blir lettere å unngå de aller dyreste aktørene. Hvis du henter inn minst tre pristilbud har du et godt utgangspunkt for å gjennomføre en grundig sammenligning av priser. Pristilbudet må imidlertid sjekkes nøye og du bør se om alle inkluderer de samme postene. Finn ut hva som er inkludert i prisen og om det er noe du må betale ekstra for, for eksempel montering. Husk at du ikke nødvendigvis må velge det billigste pristilbudet. En pergola kan være med på å øke boligens verdi og den skal helst holde tilstrekkelig høy kvalitet og ha lang levetid. Om du må betale litt ekstra for en pergola av høyere kvalitet, kan det være verdt det.
Det finnes mange gode solskjermingsprodukter som kan brukes på terrassen, men de som velger pergola setter gjerne stor pris på den avgrensede plassen som skapes med en pergola. Et avgrenset område hvor det er koselig å tilbringe tid eller spise og drikke sammen med venner og familie. Det er særlig nyttig hvis du bare har en terrasse og ikke hage. Pergola er dessuten et godt valg hvis du ikke liker at nysgjerrige naboer kikker mens du skal slappe av eller når du har besøk. Selv om pergolaen er nokså åpen uten vegger og tak, kan du i mange tilfeller justere hvor lukket den skal være ved å henge opp gardin, screens eller andre elementer.
Hvis du har utemøbler på terrassen kan du beskytte disse mot sol og UV-stråler ved å plassere dem under pergolaen. På den måten unngår du at møblene blekes over tid. En av de viktigste årsakene til pergolaens popularitet er at de rett og slett er veldig pene å se på. Den er for mange et attraktivt tilskudd til terrassen, og du kan gjøre det enda penere ved å dekorere pergolaen med planter, lys, gardiner og andre elementer som kan gi det avgrensede uteområdet et personlig preg med din egen stil.
Hvis du synes pergola virker i overkant dyrt eller bare ønsker en annen form for solskjerming på terrassen, kan du vurdere å kjøpe terrassemarkise. I tillegg til å skape et område med skygge på terrassen hvor går an å sitte i skyggen, vil en terrassemarkise forhindre solen i å trenge inn i og varme opp huset. Derfor egner den seg også som solskjerming innendørs. Gode terrassemarkiser koster normalt mellom 10.000 og 25.000 kroner og er derfor et rimeligere alternativ enn en pergola. Du finner terrassemarkiser som kan styres med en manuell sveiv og mer moderne motorstyrte alternativer som du kan justere ved å trykke på en bryter, fjernkontroll eller app på telefonen. Les gjerne mer i vår komplette guide om terrassemarkiser og vår guide til elektriske markiser.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
I utgangspunktet må man søke om tillatelse til å gjennomføre tiltak som omfattes av byggesaksbestemmelsene jf. Plan- og bygningsloven (pbl.) § 20-2. Mange tiltak er imidlertid unntatt søknadsplikten etter pbl. §20-5 og byggesaksforskriften §4-1 og bygging av pergola vil i de fleste tilfeller falle under unntaket om at «mindre frittliggende bygning som oppføres på bebygd eiendom, og som ikke kan brukes til beboelse» er unntatt søknadsplikten. Det innebærer at bygget ikke skal ha stue, kjøkken, våtrom eller soverom.
Det fremgår dessuten av forskriften at byggets bruksareal eller bebygd areal ikke skal overstige 50 kvadratmeter, samt at mønehøyden ikke være være høyere enn 4 meter. En pergola er vanligvis vesentlig mindre og lavere enn dette. Pergolaer med isolert glass som kan lukkes helt, vil i noen tilfeller kunne anses som en bygning som kan brukes til beboelse. Vurderer du en slik pergola, bør du vurdere å sende en søknad eller å spørre forhandleren om erfaringer de har med salg av det bestemte produktet knyttet til søknadsplikt.
Hvis pergolaen er større enn 15 kvadratmeter, men mindre enn 50 kvadratmeter, er det vanligvis nok å sende en forenklet byggemelding. Regler kan imidlertid variere noe fra kommune til kommune, så det kan være lurt å ta kontakt med din lokale kommune og forhøre deg før du velger å kjøpe eller bygge pergola. Selv om pergolaen viser seg å være er unntatt søknadsplikten etter plan- og bygningsloven, er det likevel viktig å være obs på at den ikke kan plasseres nærmere enn én meter fra grensen til naboen. Hvis du bor i et borettslag, bør du finne ut om det å bygge pergola strider mot borettslagets vedtekter.
Mulighetene med pergola er mange og det finnes mange forskjellige varianter på markedet. Skal du bygge pergolaen selv kan du prøve å hente inspirasjon via løsninger du har sett i andre hjem eller ved å søke på nett. Hvis du heller skal kjøpe en ferdig pergola, kan du vurdere en pergola med bevegelig duk. Disse kommer med et stilig utseende og duken er trukket for, sitter du skjermet for både sol, regn og vind. Du kan også la møbler og interiør ligge i pergolaen uten å bekymre deg så mye for værforholdene. Les mer om dette i guiden vår om pergolaer med duk.
Har du en mer moderne bolig, vil sannsynligvis pergola med lamelltak passe veldig godt. Lamellene er nyttige fordi de enkelt kan vendes og justeres slik at du selv kan bestemme hvor mye sollys du ønsker å slippe inn mens du sitter under pergolaen. Med mange av disse variantene kan lamellene lukkes helt slik at det også blir vanntett når det regner. Noen tåler også at det legger seg visse mengder snø på taket. Et annet populært alternativ er pergola med glasstak. Denne løsningen fungerer hele året og variantene kan fås med integrert markise slik at du kan justere solskjerming etter behov. Du kan lese mer i guiden vår om pergolaer med tak.
Du som ønsker det beste av en markise og en pergola kan vurdere en såkalt pergolino, eller pergolamarkise som de også kalles. Pergolamarkisen festes til husets vegg på samme måte som en vanlig markise, men har to stolper i endene. Stolpene bidrar til at markisen står mer stabilt, noe som gjør dette til et stødigere alternativ enn vanlige markiser når værforholdene er dårlig og det blåser mye. Du kan lese mer i guiden vår om pergolamarkiser.
Uansett hvilken variant du velger, finnes flere muligheter for belysning. LED-lys er for eksempel et populært alternativ for utendørs belysning og disse kan enkelt monteres i de fleste typer pergola. Spør forhandleren hva de tilbyr av tilvalg og skaff inspirasjon ved å søke opp flotte løsninger for pergola på nett.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Størrelsen på terrassen din vil langt på vei avgjøre hvor stor pergola du kan kjøpe. Husets struktur, terrassens utforming og andre ting du måtte ha på terrassen kan dessuten være med på å sette grenser. For å få en pergola som passer bra til terrassen størrelsesmessig, er det viktig å ta mål på forhånd. Hvis du ikke har erfaring med bygging tidligere, kan det være lurt å få hjelp til dette. Ved å bestille en gratis befaring, kan du få hjelp til oppmålingen slik at du får en pergola i riktig størrelse.
Dersom du ønsker å dekorere pergolaen, kan du vurdere å skaffe deg klatreplanter som du kan plassere på taket eller langs veggene. Dette skaper både skygge og ser samtidig veldig pent ut. Noen klatreplanter må settes opp ved hjelp av ståltråder, mens andre finner veien selv. Klatreplanter som egner seg godt for pergola inkluderer blant annet blåregn, klematis, kaprifol, klatreroser, klatrevillvin og eføy.
Til slutt er det viktig å huske at pergola er en kostbar investering som du helst skal kunne ha glede av i mange år fremover. Hvis pergolaen er med på å forbedre husets utseende og funksjonalitet kan det også innebære at boligen øker i verdi. For å forlenge pergolaens levetid er det viktig at du velger god kvalitet på materialene du bruker, selv om det koster litt mer. Godt vedlikehold vil også bidra til å forlenge levetiden.
Gjør smarte boligvalg