Vil du vite mer om pergola med tak? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, forhandlere, ulike typer pergolaer med tak og mye mer. Visste du at pergolaer med tak er som skapt for norske værforhold? Er du klar for å kose deg i hagen når sommeren kommer, under din helt egen pergola? Og uten å måtte frykte for hverken sol eller regn? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ordet «pergola» kommer fra italiensk og betyr «lysthus av vinranker». I Italia benyttet de pergolaen til å bygge inn gangstier ved hjelp av slyngplanter, og til å ha et svalt og skyggefullt sted å oppholde seg, godt skjermet for sola. Pergolaer er blitt benyttet i hager i Italia helt fra renessansetiden og frem til i dag. Nå er pergolaen også å se i norske hager.
I utgangspunktet er pergolaen egentlig et luftig reisverk av tre med eller uten et enkelt tak. I dag består gjerne pergolaen av et reisverk i metall med solid ramme og bein fastmontert i bakken. Taket består som regel av lameller, foldetak eller markiseduk. Pergolaen kan enten settes opp over terrassen mot en husvegg eller et eksisterende tak, eller den kan settes frittstående i hagen. I tillegg kan man også tilføre en eller flere vegger i glass eller screenduk.
Pergolaen gjør at du får et ekstra uterom hvor du kan plassere dine favorittmøbler. Den gir deg litt følelsen av å være ute og inne på en gang. Du kan ha pergolaen på terrassen eller i hagen. Du får en uteplass som er skjermet for sol, vind og regn, og du kan nyte å være ute både på de varmeste dagene og de mer regntunge sommerdagene og kveldene. Tilfører du en vegg eller to, og en varmelampe i pergolaen, kan du utvide utesesongen fra tidlig vår til sen høst. En av godene med pergola med tak, må vel være at du kan ha grillfest uansett vær. Du trenger ikke lenger bekymre deg for hvilket vær værmeldingen melder, og det er slutt på å løpe rundt og redde puter og pledd når det plutselig begynner å regne.
Visuelt gir pergolaen et luftig og lett inntrykk, man legger nesten ikke merke til den. Hvis du vil pynte opp pergolaen, kan du plante klatreplanter ved stolpene og feste lyslenker langs bjelkene i taket. Slik kan du enkelt skape et lunt og stemningsfullt uterom som skapt for rekreasjon og festlige lag, nesten som i Italia.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Du finner mange leverandører av pergola på nett, og i enkelte byggevarehus og i spesialbutikker eller showrooms rundt om i landet.
For å komme med et priseksempel, velger vi en pergola som måler 4x4 meter, med motor og markiseduk. Disse koster fra cirka 60.000 til 70.000 kroner. En mer avansert pergola med lameller vil ha en pris på cirka 80.000 kroner og oppover. Samtidig kan du få billigere varianter helt ned i cirka 20.000 kroner.
Her er noen eksempler på pergolaer med tak, i en lav prisklasse:
Blant forhandlerne som fører pergola med tak, har vi blant andre:
Mange leverandører tilbyr gratis befaring. En konsulent vil komme hjem til deg for å diskutere med deg hvilken løsning du ønsker og har behov for. Etter befaringen vil du få et pristilbud spesialtilpasset til din pergola.
Å sette opp en pergola har flere gunstige fordeler. Nedenfor ser vi på noen av de viktigste grunnene til at pergola med tak kan være noe for nettopp deg:
Å nevne spesifikke ulemper med pergolaer er vanskelig, for hvis man først vurderer å bygge eller montere en pergola, vet man gjerne hva det innebærer. Det eneste vi kan nevne, er at en pergola er et ganske omfattende byggverk som bør og skal være svært solid, og at bygging av pergola kan være søknadspliktig (noe vi ser nærmere på i neste avsnitt), samt at det kan være en ganske kostbar investering avhengig av hvilken modell du velger. Det er et mindre fleksibelt solskjermingsprodukt enn markiser og persienner og vanskeligere å bare skifte ut enn en levegg, for eksempel. Hvis man bygger en pergola med blomsterranker som vokser oppetter stolper og lister i taket, kan disse også tære på treverket. En pergola vil også kunne skygge for solen, og da spesielt en pergola med tak, hvilket er noe man må tenke over hvis man skal bygge en pergola som tar opp mye plass i hagen - sørg da for at du har en egen solflekk også! En pergola er i alle tilfeller en konstruksjon man bør tenke noenlunde grundig gjennom før man setter i gang.
Om vi leser omtaler på nettet, virker de fleste fornøyd med sitt kjøp av pergola. Mange av kundeomtalene trekker frem at pergolaen de har kjøpt, er av solid og god kvalitet - hvilket de jo også må være, og dette tegner et bilde av at dette er noe som prioriteres i produksjonen av pergolaer. Mange synes pergolaene skaper en lun og koselig stemning, og flere uttrykker at de er enkle å montere selv. Mange har også opplevd at ved å ha pergolaen på terrassen inntil vegg gir dette betydelig svalere temperaturer, også i rommene i huset innenfor pergolaen. Pergolaen skjermer for ubehagelig sol, for eksempel når man spiser.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Mange nordmenn liker å være ute og bruker mye tid på hage og friluftsliv. Med en pergola med tak, og eventuelt vegger, kan du tilbringe tid i hagen uten å bli våt og kald selv om det regner og blåser utenfor. Det finnes mange ulike typer pergolaer med tak, her skal vi gå gjennom noen av dem:
Pergola med lameller isolerer og skjermer mot uønskede værforhold som nedbør og sterk sol. Lamellene er av slitesterkt aluminium. Du får dem motoriserte eller med sveiv, så kan du rotetere og åpne og lukke lamellene som du vil. Med roterende lameller kan du variere stemningen utfra hvor mye lys som slipper gjennom lamellene. Enkelte pergolaer har lameller som kan skyves helt til siden om du ønsker å få sol på deg. I regnvær vil taket automatisk drenenes. De fleste lamelltak har drenering på sidene med integrert takrenne og nedløpssystem. Vannet vil ikke falle ned på deg når du åpner lamellene, hver enkelt lamell har en liten takrenne slik at vannet dreneres ut til siden til hovedtakrennen.
Pergola med markiseduk skjermer godt mot både sol, regn og vind. Du regulerer enkelt selv hvor mye lys du ønsker å slippe gjennom. Mange pergolaer med markiseduk har drenering integrert, som fungerer effektivt selv på tunge regnværsdager. Siden duken sitter stramt og tett inntil rammeverket vil du også oppnå en god beskyttelse mot vind, bedre enn for markiser som ikke har et rammeverk. Rammeverket er av solid aluminium. Selve duken fås i mange ulike farger og design. Taket har ofte zip-screen teknologi, det vil si at på hver side av duken sitter en glidelås inne i en skinne som låser duken inne i skinnene. Når duken er lukket, fungerer den som et fullverdig tak. Er den åpen, tar den minimalt med plass. Pergola med markiseduk settes gjerne opp over terrassen mot en husvegg eller et eksisterende tak, med andre ord, en overbygd terrasse. Markisene kan fås med motor og fjernkontroll.
Pergola med foldetak har et rammeverk av aluminium og slitesterk markiseduk i taket. Bruk av foldetak gir et mykere uttrykk enn for eksempel lameller. Duken kan rulles inn på finværsdager. Kan fås motorisert og med fjernkontroll. Den kan monteres frittstående eller mot en vegg. Vanndrenering fører vekk regnet fra pergolaen på regnværsdager.
Pergola av tre kan du bygge selv. Du kan kjøpe et ferdig modulbasert byggesett hvor du enkelt kan bygge opp pergolaen selv. Om du ikke vil bruke et byggesett kan pergolaen bygges på mange forskjellige måter, bare fantasien setter grenser. Du kan hente inspirasjon fra de mange bilder av pergolaer på nettet, og lage din egen versjon. I tillegg til treverk kan du også bruke andre materialer som glass og betong. Du kan legge tak over pergolaen, av for eksempel plast eller glass. Her må du huske på at taket må tåle vekten av snø og nedbør.
Å bygge en vanlig pergola uten tak er ikke søknadspliktig, fordi det er en såpass liten konstruksjon at den vil gå inn under reglene om byggverk som er unntatt søknadsplikt. Vanligvis kan du bygge byggverk opp til 50 kvadratmeter uten søknad. Men det er verdt å merke seg at hvis du bygger pergola med tak, så blir det et byggverk som går inn under bebygget areal, og utnyttelsesgraden på tomten kan da overskrides. Utnyttelsesgraden vil si hvor mye av tomten som kan bebygges. Mange eneboliger og rekkehus har allerede nådd denne utnyttelsesgraden på grunn av bolig og garasje. Du bør sette deg nøye inn i de aktuelle reglene fra plan- og bygningsloven, reguleringsplan og kommunens arealplan før du begynner å bygge. Det kan være lurt å levere inn en byggesøknad for å få bekreftet at byggeplanen er godkjent av både naboer og kommune.
Å bygge en pergola uten tak selv koster fra cirka 3.000 til 5.000 kroner avhengig av hvilke materialer du bruker. Skal du tilføre tak på pergolaen, blir det en ekstra kostnad. Du kan enkelt legge over et tak med plast eller glass, som ikke vil koste så mye. Eller du kan feste lameller, markiser eller duker på den hjemmebygde pergolaen din. Prisforskjellen på en pergola du bygger selv til en ferdigbygd pergola, som kan koste alt fra 20.000 til 80.000, er betydelig.
Som du kan se, er det også store prisforskjeller mellom de ulike pergolaene som er få kjøpt. Prisen på pergola varierer utfra hvilken løsning du velger. Størrelse, modell og tilleggsprodukter som vegger, LED lys og varmelamper spiller inn i totalkostnadene. De dyreste modellene har gjerne litt mer avanserte tak. De kan ha elektrisk tak som kan kontrolleres via fjernkontroll, mens de billigere modellene kontrolleres med en sveiv. Hvis du for eksempel kjøper pergola med lamelltak, kan lamellene på de dyreste modellene skyves helt til side, noe de ikke kan på de billige modellene, som bare kan roteres. Prisforskjellene er derfor avhengig av hvilket tak du velger.
Av de tidligere nevnte modellene så har Pergola Sensum Fyrholmen et fast tak som ikke kan roteres eller sveives vekk. Dette gjør at denne modellen er billigere enn de andre. Pergolux pergola og Stavern Pergola har begge lameller som kan roteres, men her er Pergolux pergola av en litt høyere kvalitet enn Stavern pergola, og er derfor noe dyrere.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Med en pergola trenger du altså ikke bo i Italia for å få litt sydlandsk følelse. En pergola finnes i mange varianter, størrelser og priser.
Det du trenger å tenke gjennom før du kjøper eller begynner å bygge en pergola selv, er:
Tilleggsprodukter du kan velge:
Gjør smarte boligvalg