Vil du vite mer om pergola med duk? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om pergolaer med duk eller tak, ulike løsninger for solskjerming til uteplassen din, hva dette koster og mye mer. Med en pergola kan du skape søreuropeisk stemning i hagen din. Visste du at du kan få pergolaer til overkommelige priser? Og er du klar over at solskjerming til terrassen til kan automatiseres og styres med mobilen? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
En pergola er et utvendig tilbygg med solskjerming: Den består av et solid rammeverk med bein og tak som kan åpnes opp. Dette taket kommer for eksempel i form av duk ‒ markise, solseil eller lignende ‒ men kan også lages med egne takplater i hard plast eller glass, eventuelt også med skjermingsløsninger til pergolaens sideflater. Byggestilen er opprinnelig italiensk, men passer óg godt til solskjerming på varme skandinaviske sommerdager. Samtidig kan en pergola gi deg en lun utestue slik at du kan sitte ute utover høsten eller så fort våren gjør sitt inntog. Den skaper et ekstra rom eller sone utendørs; slik kan du utnytte hagearealene dine til det fulle.
I denne artikkelen skal vi se nærmere på pergolaer med tak, først og fremst i form av pergola med duk. Pergoladuker er tilpasset nordiske forhold og kommer i varianter som kan foldes, markiser som rulles inn eller solskjermingsscreens, en egen form for skjermingsduker. Disse kan festes slik at de er enkle å ta ned eller monteres helt fast. Duken kan for eksempel kjøres i skinner, noe som er med på å gjøre den til en mer permanent løsning. Om du i stedet for duk ønsker et tak i form av takplater, kan du også kombinere disse med solseil, for å nevne én løsning. Du kan lese mer i våre dedikerte artikler om screens og solskjermingsseil!
En pergola kan, som du har skjønt, gjøre mer enn bare å skjerme for solen. Jo, den er veldig god å ha når det gjelder å unngå å bli blendet mens du er grillmester eller mens du leser morgenavisen; og ja, den er god til å hindre gjenskinn i skjermen på nettbrettet når du sitter på verandaen og jobber, og ja da, den er UV-beskyttende slik at utemøbler, planter og blomster skjermes fra sterke solstråler. Men i tillegg skjermer de vanntette dukene for vind og nedbør, og med vegger i form av lameller eller sidemarkiser begrenses innsynet inn i uterommet ditt.
Dagens teknologi gjør det dessuten mulig med automatisk styring av duk, lameller og lignende. Automatisk styring kan du gjøre med bryter, fjernkontroll eller via app på mobil eller nettbrett, for eksempel. Solskjermingsproduktene til pergolaer kan fås med styringssystem fra Somfy, en solskjermingsleverandør og spesialist på motoriserte løsninger. Slik kan du styre solskjermingen din ved hjelp av digitale assistenter som Google Home eller Ikea Home Smart, blant andre. Det gjør det mulig å forhåndsinnstille verdier på for eksempel vindstyrke og nedbør slik at duken trekkes inn eller føres ut etter forholdene.
Prisene varierer stort etter størrelsen på prosjektet, eventuelle kombinasjonsløsninger, motorisert versus manuell betjening og måltilpassede produkter versus standardstørrelser. Solskjermingsspesialister som Kjells markiser, Utecomfort AS og Markisemannen kan måltilpasse og skreddersy løsninger som passer din uteplass perfekt. Disse, som de aller fleste aktørene på markedet for solskjerming, tilbyr gratis befaring, uten kjøpsforpliktelser. Slik kan du unngå at gode råd blir dyre, samtidig som du kan sammenligne pristilbud fra flere aktører, om du skulle ønske det. Om du i stedet ser for deg rimeligere solskjerming, kan du få kjøpt standardløsninger i butikker som Plantasjen, Maxbo og Obs! Bygg.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Hos solskjermingsspesialistene begynner gjerne prisene for pergola med duk, foldetak eller markiser, på rundt 60.000 kroner ‒ med manuell betjening. Enkle modeller kan kjøpes i butikker som Maxbo og Obs! Bygg, da til priser helt ned mot 6.000 kroner.
Det vil altså koste mer å få måltilpassede og skreddersydde løsninger. Og dersom det frister mest med motoriserte løsninger og intelligent app-styring ‒ som jo har mange fordeler: Du kan styre flere skjermer samtidig, stille inn solskjermingstaket slik at det justerer seg selv etter værforholdene, slippe å måtte gå ut i dårlig vær, og til og med styre skjermene selv når du ikke er hjemme. Med en motorisert pergola vil du dessuten kunne få fem års garanti med på kjøpet.
Vit at de aller fleste spesialiserte aktørene på markedet tilbyr å komme på gratis befaring hjemme hos deg, uten forpliktelser om kjøp. Det er en god mulighet til å få pristilbud, undersøke hva tilbudet inkluderer, og eventuelt å sammenligne priser fra flere leverandører.
Du kan eventuelt velge å betale ekstra for å få monteringshjelp, selv om de fleste solskjermingsløsninger kan monteres for egen hånd ved hjelp av bruksanvisninger og eventuelt videoer tilgjengelig på produsentenes nettsider.
Du kan alltids registrere behovene dine hos oss i Boligsmart, så hjelper vi deg med å finne dyktige aktører i nærområdet ditt så du slipper å sitte på nettet og lete for mye selv!
En pergola er en fleksibel løsning: du kan montere den slik at den står fritt og alene, eller plassere den inn mot en vegg. Pergolaer på to bein kalles gjerne pergolino, og er kjent som såkalte pergolamarkiser; enkelt forklart er dette moderne og avanserte markiseduker med pergolaføtter som forankres i veggen. Rammeverket, enten du har en pergola eller en pergolino, kan designes slik at skruer, bindepunkter og lignende skjules. Om du ønsker lys utover kveldene, kan du få installert led-lys i rammen, enten som spotter eller som lysstriper. Også lysene integreres på en diskré måte og kan, som selve duken, fjernstyres. Regnvann kan effektiv dreneres bort med takrenner.
Så til fordelene med solskjerming til pergola i form av duk: Du kan velge mellom foldetak, stramme skjermer/screens eller markiser. En pergola med duk skjermer godt både mot mye sol og regn. Den kan den enkelt kjøres inn om du ønsker å sitte under åpen himmel når forholdene tillater det.
Pergoladukene er slitesterke, vanntette og UV-beskyttende; utvendige solskjermingsduker kan redusere varmeinnslippet med opp til 90 prosent. De er også formet for å sørge for god vanndrenering, og de kan vaskes med mild såpe og vann.
Videre regulerer duktak lyset effektivt uavhengig av lysforholdene ute og er på den måten stemningsskapende. En annen estetisk fordel ved å velge duk i stedet for for eksempel aluminiumslameller, er utvalget av dukfarger. Dukene gir dessuten pergolaen et mykere uttrykk.
Pergolaer kan leveres med integrerte screens enten som tak eller vegger, eller for eksempel med skyvedør i glass dersom du velger en pergola-variant med glassvegger. Glassveggene vil kunne la deg bruke terrassen hele året, særlig om du i tillegg setter inn egne infrarøde varmeovner.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Rammeverket til en pergola lages enten i behandlet tre eller i aluminium, som regel pulverlakkert aluminium, et slitesterkt materiale som er både miljøvennlig og værbestandig. Du kan velge å montere en levegg, eller for eksempel glassvegger, på én eller flere av sidene. Så til taket: Under skal vi se på tre typer pergolatak med duk, og deretter noen andre løsninger:
Fordi pergolaer kan leveres i så mange varianter og kombineres med ulike former for solskjerming, i tillegg til at du kan velge mellom manuell og automatisk styring av duken, vil prisene nødvendigvis variere stort. For priser på motoriserte løsninger må du ofte ta kontakt med leverandørene direkte; de mest avanserte løsningene kan koste helt opp mot 150.000 kroner, men det finnes altså enklere og billigere versjoner enn dette. I det billigste sjiktet finner du standardstørrelser som fås kjøpt i butikk, for eksempel pergola med polyester-duk til omtrent 6.000 kroner.
Om du er typen til å ta fatt på slike prosjekt, er det også mulig å bygge rammen - selve pergolaen - selv, og deretter kjøpe solskjerming i form av duk eller annet dekkende materiale. Under finner du omtrentlige priser på noen solskjermingsløsninger til pergola:
Som du har skjønt kan det være vanskelig å beregne nøyaktig hva en pergola vil komme til å koste. Vårt råd er å kontakte en eller flere solskjermingsspesialister. Slik vil du kunne få gode råd ved en gratis befaring, og dessuten kunne sammenligne pristilbud samt hva de ulike tilbudene inkluderer. Under finner du et lite utvalg leverandører:
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
La deg inspirere av sør-europeiske hager, og bekymre deg ikke: Du får tak i pergolaer som er tilpasset norske forhold, bygd i solide og funksjonelle materialer ‒ og kombinert med en god varmeovn vil en pergola la deg kunne bruke terrassen også på vinterstid.
Har du tenkt på muligheten for å bygge en selv? Maxbo støtter deg og har lagt ut en egen video på nettsiden sin som viser hvordan du kan gjøre det. På denne måten kan du lage en rimeligere løsning, etter egne ønsker, og kanskje få hjelp av en seilmaker til å sy et solskjermende seiltak?
Enten du er glad i byggeprosjekter, vil kjøpe pergolaen i butikk eller utføre prosjektet med hjelp fra en solskjermingsspesialist: Du kan velge solskjerming i form av seilduk, markiseduke, takplater, persienner, screens, levegger eller glass, og til og med planter ‒ en pergola kan nemlig også bygges med tanke på beplantning; eføy, for eksempel, kan vokse oppetter sidestolpene og danne et naturlig, lett solskjermende lag. Plantene kan nok ikke automatiseres og fjernstyres, men det kan solskjerming i form av duk eller annet. Mulighetene og stilene er mange, og fargeutvalget stort; når det gjelder pergola med duk, er det fint å være klar over at dukfargene vil komme til å blekne over tid og at dette særlig vil være synlig ved sterkere farger som utgangspunkt. Mange velger derfor hvitt, til tross for at lyse farger fortere blir skitne.
Før du bestemmer deg for hvor og hvordan en eventuell pergola skal plasseres, og hvilken variant du vil gå for, kan det være lurt å bruke en dag på å kartlegge hvordan solen treffer boligen din i løpet av dagen, slik at solskjermingen kan plasseres så du får størst utbytte av den. I utgangspunktet er ikke pergolaer søknadspliktige, men husk å sjekke kommunens byggetekniske reguleringsplan for sikkerhets skyld. Det er i alle tilfeller en god idé å holde en god dialog med naboen; en pergola er stor nok til at den vil kunne sjenere andre i nabolaget. Men like gjerne vil den kunne være en god og pen løsning for alle!
Gjør smarte boligvalg