Vil du vite mer om pergolaer? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hva en pergola er, hvilke kostnader du må regne med hvis du vurderer å skaffe deg pergola, hvordan du går frem for å bygge din egen pergola og mye mer. Visste du at vi kan spore pergolaen tilbake til 1600-tallets Italia? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Nordmenn er glad i å reise, og det er nok flere av oss som har vært på tur i vin- og matlandet Italia. Å sitte på verandaen med et glass med noe godt i, og se utover jordene mens biene surrer i blomstene som henger ned fra takbjelkene over deg, det er virkelig idyllisk. Og denne idyllen har italienerne faktisk levd med i over fire tusen år.
Den første pergolaen vi kjenner til, var mest sannsynlig å finne i en klosterhage i Roma på midten av 1600-tallet. Selve ordet har sine etymologiske røtter fra latin, og betyr egentlig “løvhytte”. Dette er egentlig en god beskrivelse av den klassiske pergolaen, som var en konstruksjon bestående av takbjelker som hvilte på fire søyler. Tradisjonelt sett var det snakk om trestokker som hvilte på søyler av sten, og det var store mellomrom mellom takbjelkene, ment for slyngplanter. Formålet med pergolaen var ikke utelukkende dekorativt. Plantene formet et grønt tak som ga skygge, eller så skapte søylene og takbjelkene skygge avhengig av hvor solen stod på himmelen. Pergolaen ble ofte anlagt i tilknytning til en bygning eller som et pittoresk hageelement på store eiendommer som vingårder.
Pergolaen er altså for solskjerming å regne, og selv om pergolaen som konstruksjon har en lang historie, er den overhodet ikke utdatert! De siste årene har pergolaer blitt et populært tilskudd til både hager og verandaer her i landet. Det 21. århundrets pergola har byttet ut trestokker og steinsøyler med aluminium og glass, og selv om de fremdeles også bygges i tre med blomster og planter rundt seg, ser man stadig oftere moderne pergolaer benyttet som utestue ved bassengkanten, med fjernstyrt tak som skygger for solen og blinkende lyslenker om kvelden.
Lenger ut i denne artikkelen forteller vi om de vanligste variantene av moderne pergolaer og hvor du kan få tak i dem, og allerede i neste seksjon skal vi se på hva du må regne med å betale for en moderne pergola, og hva det vil koste å bygge din egen!
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Prisene på de ferdige pergolaene varierer fra rundt 15.000 kroner for en enkel pergola i aluminium på 3 x 3 meter med manuelt justerbare lameller i taket, til de store pergolaene på 4 x 6 meter i eksklusive materialer med motoriserte lameller eller screens, som ofte koster fra 80.000 kroner og oppover. Prisene varierer avhengig av kompleksiteten i utførelsen, materialene, størrelsen, leverandøren og hvilke tilleggsfunksjoner man ønsker.
Som et eksempel vil en pergola i stor størrelse med motorisert lamelltak, glassdører og LED-belysning ligge på ca 100.000 kroner, mens en såkalt pergolamarkise, som generelt sett er et billigere alternativ, vil kunne skaffes for så lite som 20.000 kroner. Tilleggsvalgene og utførelsen har som sagt mye å si for den endelige summen, og hvis du kun er ute etter selve rammeverket, kan du få en pergola i aluminium med manuelt styrte lameller i taket til rundt 35.000 kroner.
Velger du derimot å bygge din egen pergola, vil prislappen bli betydelig lavere. Hovedkostnaden blir da prisen på materialene (trelast, skruer, verktøy og lignende). For eksempel vil materialkostnadene for en pergola i impregnert furu på ca. 3 x 4 meter komme på rundt 13.000 kroner. Dette avhenger av designet og størrelsen på pergolaen du skal bygge, og du må selvsagt også ta med arbeidet og tidsomfanget i prisvurderingen. Hvis du kjøper et ferdig byggesett fra en byggevarekjede, vil de kanskje ta en liten sum for byggeanvisningen. I neste seksjon kan du lese mer om hvordan du går frem for å bygge din egen pergola.
Hvis du velger å gå for en pergola fra en spesifikk leverandør, vil de som regel gi deg et pristilbud etter å ha kommet på befaring for å ta mål og diskutere den beste løsningen for din uteplass. Flere leverandører har også avtaler om betalingsutsettelse eller delbetaling i samarbeid med banker, hvor du kan søke om finansiering.
De fleste som skaffer seg pergola, gjør det via en leverandør som da også monterer byggverket for dem. På denne måten er det leverandøren som har alt ansvaret for at pergolaen settes opp korrekt, at alt fungerer som det skal, og at resultatet blir pent. Leverandørene gir også ofte minimum fem års garanti på produktet. Vi nordmenn er dog glad i oppussing, småskala byggeprosjekter og “gjør det selv”-prinsippet, og det å bygge sin egen pergola til hagen har blitt et yndet vårprosjekt for mange. Det er også kostnadsbesparende! Les videre for å få en rask “Steg-for-steg”-oversikt om hvordan du kommer i gang med å bygge din egen pergola!
En hjemmesnekret pergola i impregnert treverk kan bli minst like fin som en du kjøper i glass og aluminium. Kombiner den med et solseil for ekstra beskyttelse mot elementene, eller la takbjelkene ha godt med rom mellom seg og plant blomster og vekster som kan slynge seg rundt dem, for en liten smak av Italia hjemme.
Før du tar fatt på byggingen, bør du tenke gjennom plasseringen av pergolaen. Hvor er det best solforhold? Pergolaen burde dessuten plasseres så den ikke er til sjenanse for eventuelle naboer. Den burde bygges på et plant og stabilt underlag, og det aller enkleste er å skru den fast i et allerede eksisterende terrassegulv eller platting. Hvis du ikke har dette, kan et gulv bygges med pergolaen. Disse forutsetningene gjør at pergola passer best på bakkenivå, for eksempel i hage, på veranda og terrasse, eller på takterrasse.
Er en pergola søknadspliktig? Det er mulig å bygge en vanlig pergola på inntil 50 kvadratmeter uten å søke om det, da dette faller innunder utnyttelsesgraden på eiendommen (pass bare på at pergolaen ikke overskrider denne). Som regel vil dette være tatt høyde for i designet på pergolaene man kan bygge selv, og de vil sjelden være større enn fire meter i lengden og bredden pluss under tre meter i høyden. Sjekk uansett alltid din kommunes bestemmelser før du begynner på et byggeprosjekt, så slipper du å måtte gjøre dobbeltarbeid eller havne i nabokrangel! Vi skriver mer om dette under “Gode råd”.
Flere byggevarekjeder har byggesett med materialer og byggeanvisning til pergola klart eller byggeanvisning med tilhørende materialoversikt og innkjøpsliste. Sistnevnte kan du også finne gratis på internett. Gå til innkjøp av materialene og sjekk samtidig at du har alt nødvendig verktøy. Se seksjonen “Hva koster pergola?” for prisoverslag på en hjemmesnekret pergola.
De fleste byggeanvisninger for pergola er relativt enkle å følge. Det kan likevel være lurt å ha litt snekkererfaring fra før av, eller å få hjelp av noen. Da pergolaen ofte vil ha en høyde på mellom to og tre meter, kan det også være lurt å få hjelp med å reise konstruksjonen.
En byggeanvisning for pergola vil som regel inneholde følgende hovedpunkter:
Når du har bygget ferdig pergolaen kan du beise, olje eller male den. Ettersom trevirket man benytter til slike byggeprosjekter som regel er impregnert treverk, er ikke dette avgjørende for det endelige uttrykket, og vær og vind vil gi treverket en attraktiv, rustikk gråtone. For et festlig uttrykk kan du henge opp lyslenker i taket, og holde neste fødselsdagsfeiring i din splitter nye pergola!
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Pandemien har fått reiselystne nordmenn til å skape sydenstemning i hagene og på verandaene sine. Den italienskættede pergolaen er derfor ikke lenger bare å se på takterrasser på trendy hoteller i storbyene, men i hager og boligfelt over hele Norge.
Hva er det som har gjort denne over fire tusen år gamle bjelkekonstruksjonen så populær? Og trenger du det? Pergolaen kan ha mange funksjoner og fylle mange behov. Det er på mange måter den komplette uteplassen, og med en fullt utstyrt pergola får du alt fra et sted å nyte morgenkaffen ute uansett vær, til et sted å underholde gjester til langt på natt uansett temperatur. Den fungerer effektivt som solskjerming og kan oppleves som en eksklusiv forlengelse av stuen. En moderne og stilig pergola er et estetisk tilskudd til boligen og kan dessuten være et flott salgspunkt ved eventuelt boligsalg.
Ved ønske om en av de mer eksklusive pergolaene som finnes på markedet, står man ovenfor en nokså dyr investering. Det vil ta tid å spare inn investeringen, og dette er absolutt noe å ta med i vurderingen. Hvis målet er å kunne benytte uteplassen større deler av året, kan man argumentere for at det heller vil være gunstig å ta seg råd til innglassing av den allerede eksisterende terrassen eller å gå til anskaffelse av varmelampe til verandaen.
Du finner pergolaer hos de fleste store leverandører av utvendige solskjermingsprodukter. Det finnes i tillegg flere leverandører som har spesialisert seg på produkter til uteplassen, og som dermed har ekstra fokus på pergola og utestuer. Det som i hovedsak skiller disse leverandørene fra hverandre er prisen, som igjen er basert på produktenes størrelse og eksklusivitet gjennom materialer og tilleggsvalg til (eller tilpasning av) pergolaen.
Under følger en oversikt over noen av de mest populære leverandørene som tilbyr pergola:
Solskjermingsgruppen: Leverandøren leverer til privatpersoner, men har spesialkompetanse på solskjerming til store næringsbygg. Denne leverandøren ligger i det øvre prissjiktet og har showroom i Oslo, men leverer produkter i hele landet.
Markisemannen: Leverandøren fokuserer på at kunden skal slippe å gå i butikken, og har derfor uforpliktende befaring med anbefalinger fra konsulenter. Denne leverandøren ligger i det midtre prissjiktet og har showroom i Oslo, Nord-Trøndelag, Østfold og Telemark, men leverer produkter i hele landet.
uteDESIGN AS: Leverandøren spesialiserer seg på produkter og løsninger som skal gjøre det mulig å benytte uteplassen året rundt i norsk klima. Denne leverandøren ligger i det høyere prissjiktet og har showroom i Oslo, Bergen, Stavanger og Sandefjord, men leverer produkter i hele landet.
Det er mange leverandører av produkter til uteplassen der ute. Ved å registrere behovene dine hos oss i Boligsmart, kan du bli kontaktet av tilbydere av pergola i ditt lokalmiljø. Ikke bruk tid på selv å sitte på nettet og lete etter den beste aktøren; la oss finne dem for deg.
Her har du en oversikt over de mest populære pergola-variantene som tilbys av de tidligere nevnte leverandørene:
Lamell- og foldepergolaer er mulig å få med vegger, enten levegger, screens som filtrerer og beskytter mot sollyset eller luksuriøse glassvegger for et eksklusivt uttrykk. Det er også mulig å få glasstak på pergolaen din. Pergolamarkisen har en litt enklere konstruksjon, og kan derfor ikke kombineres med glasstak eller -vegger.
Flere pergola-leverandører tilbyr tilvalg som pergolaene kan leveres med slik som motoriserte tak, skråtak, lys og varmelamper.
Alternativer til pergola, som mange av leverandørene også tilbyr, inkluderer:
Det er mange muligheter der ute, og leverandøren vil ofte kunne tilpasse pergolaen etter dine ønsker og behov.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Uansett om du nå er overbevist om at en pergola vil gjøre hagen til den idylliske oasen du alltid har drømt om, eller om du fremdeles er litt usikker på om pergola er noe for deg, håper vi å ha gitt deg den informasjonen du søkte gjennom denne guiden!
For å oppsummere kan vi si at en pergola i aluminium med foldetak er en dekorativ og anvendelig utvidelse av uteplassen, men må sees på som en investering. Hvis du velger en slik pergola, er det dog leverandøren som monterer og har alt ansvar, hvilket kan være fordelaktig i en travel hverdag. Hvis du derimot ønsker en rimeligere variant og samtidig et spennende hageprosjekt, kan det å bygge din egen pergola i impregnert treverk, være løsningen. Det endelige svaret på om pergola er det rette for din uteplass kommer an på hva du selv har anledning til, foretrekker og har fokus på samt din økonomiske situasjon.
Pergolaer er selvstendige byggverk, og selv om bygging av pergola i utgangspunktet ikke er søknadspliktig, finnes det visse unntak du bør kjenne til, og det gjelder spesielt om du bygger tak på pergolaen, slik vi nevnte over. Et annet problem er tomtens utnyttelsesgrad; og disse to faktorene henger sammen. En pergola med tak teller nemlig som en “overbygget konstruksjon” og skal medregnes i såkalt “bebygget areal”, og kan dermed fordre byggesøknad. Pergolaer på over 70 kvm fordrer endog ansvarlig søker, altså byggesøknad via kvalifisert foretak.
Løsningen på dette er å bygge en pergola på under 50 kvm BYA (bebygd areal), som holder lenge for de fleste, som ikke skal brukes til beboelse, og sørge for at den ikke overstiger tomtens utnyttelsesgrad og er uten tak, med en mønehøyde på mindre enn fire meter og gesimshøyde på mindre enn tre meter. Hvis du vil ha tak på pergolaen, kan du holde deg innenfor regelen om 15 kvm tilbygg, som også vil kunne være fritatt fra søknadsplikten, men når det er sagt: Du må alltid dobbeltsjekke at pergolaen din bygges i samsvar med plan- og bygningslovens regelverk og at den er i tråd med gjeldende reguleringsplaner og kommuneplaner, som legger føringer for avstand til nabogrenser, veier og ledninger.
Hva du enn lander på, ønsker vi å gi deg våre beste råd og anbefalinger med på veien, og vi har samlet dem nedenfor:
Gjør smarte boligvalg