Vil du vite mer om markiser? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om markiser, hva de koster, hvorfor markiser kan være et godt alternativ for akkurat deg, om du kan montere dem selv og mye mer. Gode markiser skjermer effektivt mot solstråler og skaper i tillegg en hyggelig og lun stemning på terrassen eller i hagen. Visste du at du kan styre moderne markiser med en app? Og kjenner du til de ulike variantene av markiser? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
En markise er et solskjermingsprodukt med lange tradisjoner både i Norge og i resten av verden. Markiser ble først brukt i oldtidens Egypt, men ble først populære i Norge i løpet av 1800-tallet. En markise består av en duk, som regel laget av akryl, strukket over en struktur av aluminium, jern eller stål. Markisen festes normalt til fasaden på leiligheten eller huset og kan trekkes ut ved hjelp av en sveivemekanisme eller en motor slik at duken skjermer vindu eller terrasse mot solstråler. En markise kan brukes for å hindre at solstråler trenger inn i huset gjennom vinduene, men også for å skape et område med skygge på terrassen, på balkongen eller i hagen, hvor det er mer lunt og komfortabelt å sitte på varme sommerdager. Den beskytter dessuten mot lett regn, og kan fungere som et slags ekstra tak som er behagelig å sitte under.
I dag finnes flere typer markiser beregnet til bruk på forskjellige steder. De mest utbredte er terrassemarkiser og vindusmarkiser. Terrassemarkisen monteres på veggen ved en terrasse og kommer med forskjellige løsninger. De mer avanserte kan trekkes inn i en kassett slik at armer og duk forblir beskyttet ved dårlige værforhold, mens det med andre varianter bare er mulig å beskytte selve duken eller verken duk eller armer. En terrassemarkise kan brukes både til å beskytte innsiden av huset mot solstråler og til å skape et hyggelig sitteområde i skygge på terrassen.
En vindusmarkise monteres over et vindu og er mindre enn terrassemarkiser. Disse skal hovedsakelig beskytte mot solen og redusere solskinn inn i bolig. Dette er særlig nyttig hvis solen skinner på TV eller PC-skjerm eller hvis man vil beskytte møbler og interiør mot UV-stråler. Både vindusmarkiser og terrassemarkiser bidrar til å redusere innsyn fra naboer og forbipasserende og gir på den måten en følelse av å ha det mer privat hjemme uten å miste utsikt fra vinduet eller føle seg innestengt. Vindusmarkiser gir også huset en ekstra estetisk dimensjon på fasaden.
Mindre utbredte typer markiser inkluderer fasademarkiser som gjerne brukes på butikker og andre næringsbygg, pergolamarkiser (også kalt pergolino) som kombinerer pergola og en markiseduk, og frittstående markiser som fritt kan plasseres for å skape skygge der du selv ønsker. Frittstående markiser fungerer nesten som en parasoll, men har en fasong som ligner mer på vanlige markiser. Det er vanlig å bruke slike på uteplasser i restaurantbransjen, men de kan også brukes på en terrasse eller i hagen.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Prisen for nye markiser varierer i veldig stor grad og nettopp derfor er det vanskelig å finne konkret prisinformasjon om markiser på nett. Kjøper du markiser hos en lavpriskjede, kan du få markiser til et par tusen kroner. Hvis du derimot skal kjøpe markiser av høy kvalitet hos en spesialist på solskjerming, vil du finne markiser som koster helt opp mot 100.000 kroner. Du får imidlertid gode markiser av solid kvalitet til en vanlig terrasse på 15-25 kvadratmeter for mellom 20.000 og 25.000 kroner, og de fleste ender opp med å betale noe i denne størrelsesordenen.
Det er flere grunner til at markiser varierer så mye i pris. De aller beste modellene er svært kostbare på grunn av design, typen lakkering som brukes, kvalitet på markiseduken og tilleggsutstyr. Dessuten vil markisens størrelse ha stor innvirkning på prisen og størrelsen avhenger naturlig nok av størrelsen på terrassen eller vinduene dine. Derfor ser vi at forhandlere som spesialiserer seg på markiser og andre solskjermingsprodukter sjeldent oppgir konkrete priser på dere nettsider. De foretrekker gjerne å gjennomføre en befaring først, som forøvrig er gratis, for å se hva som er mulig å gjennomføre der du bor. På den måten går det an å tilpasse markisene ditt hus og dine behov. Er du særlig kvalitetsbevisst, vil du kanskje ha innebygget belysning under markisen, et flott design som matcher huset forøvrig og motordreven markise som kan styres med fjernkontroll eller en app. Da får du mer ut av solskjerming, men du må til gjengjeld betale mer.
Fordi det er så stort utvalg og store prisforskjeller på markiser, kan det lønne seg å hente inn tilbud fra flere forhandlere slik at du enklere kan foreta grundige sammenligninger og et opplyst valg. Du kan be om en gratis befaring og deretter spørre om et pristilbud. Hvis du henter inn flere pristilbud, er det viktig at du foretar en mest mulig presis sammenligning. Sjekk for eksempel om prisen i alle tilbudene inkluderer det samme, om det er vesentlig kvalitetsforskjell på markisene, om montering er inkludert i prisen eller om du må gjøre det selv, og om tilleggsfunksjoner er inkludert eller om dette kommer som et tillegg i prisen. Selv om vi alle ønsker å spare penger, kan det likevel lønne seg å betale litt mer for en markise av høy kvalitet med lang levetid.
Mange er usikre på om de bør betale for monteringshjelp eller om de skal gjøre jobben selv. Hos spesialister på solskjermingsprodukter får man ofte pakketilbud som inkluderer montering, men det betaler man som regel noen tusenlapper ekstra for. Hvis du er praktisk anlagt, er det likevel fullt mulig å montere markisen selv. Det er imidlertid viktig at du følger monteringsanvisningen til punkt og prikke slik at alt blir riktig. De konkrete stegene i monteringsprosessen kan variere fra den ene markisen til den andre, men på generelt grunnlag er det i alle tilfeller viktig at du er nøye med oppmålingen, underlaget som markisen skal festes i, og festematerialet som brukes.
Siden markiser kan det være tunge, må du forsikre deg om at underlaget tåler vekten. Hvis du har et trehus, må du sjekke om treverket er i orden eller at det ikke er råttent. Kan du montere markisen i stenderne, så er det best. Hvis markisen skal monteres i et underlag av betong eller mur, er det viktig at du bruker festemateriell som er beregnet for dette. Når det gjelder oppmålingen, bør du være grundig og ta deg god tid slik at du unngår noe blir skjevt. Avstanden mellom monteringsfestene må måles opp korrekt og skruene må komme på riktig plass. Du bør bruke vater for å forsikre deg om at alt blir helt rett. Videre må du ta hensyn til hellingsgrad. Dette er særlig viktig hvis du skal montere markisen under et halvtak. Markisen må ha tilstrekkelig plass slik at den kan trekkes helt ut, og for å unngå at regn skal samles opp på markisen bør hellingsgraden være på minst 15 grader.
Oppmåling er også viktig i forbindelse med kjøp av markiser. Måler du opp feil, risikerer du å kjøpe markiser som ikke passer til vinduet eller terrassen din. Nettopp derfor velger mange å benytte seg av gratis befaring i forkant. Da kan forhandleren ta nødvendige mål og sørge for at du får en markise som passer perfekt til din terrasse eller ditt vindu.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Det finnes mange grunner til at markiser er et populært valg for folk som kjøper solskjermingsprodukter. Markiser er enkle å bruke og de sørger effektivt for å holde sollys ute når det er behov for det. Noen trenger det for å redusere lys i huset, enten det er for å redusere solskinn som reflekteres på TV eller PC-skjerm eller om man ønsker å beskytte interiør og møbler mot blending. Motordrevne løsninger gjør dessuten markiser svært enkle å bruke ved hjelp av en fjernkontroll eller en app på telefonen fra komforten i sofaen. Du finner også mer avanserte motordrevne markiser som automatisk regulerer seg selv i forhold til sol og vind. Med en solføler kan markisen sørge trekke seg inn og ut etter behov for å forhindre at huset blir for varmt innen du kommer hjem fra jobb. En vindmåler kan få markisen til å automatisk trekkes seg inn når vinden blir så kraftig at den kan skade markisen.
Sammenlignet med andre alternativer, er markiser også populære fordi de ikke gir en følelse av å være innestengt på samme måte som med lukkede persienner eller gardiner som er trukket for. Markiser er ikke bare populære for deres evne til å stoppe sollys. Den skaper en hyggelig og lun stemning på terrassen, og mange setter pris på å kunne sitte ute i skyggen på varme sommerdager. Om du bare er opptatt av å ha solskjerming på terrassen eller i hagen, men allerede har en løsning tilpasset vinduene dine, for eksempel persienner eller gardiner, kan du også velge blant andre gode alternativer. Mange velger for eksempel å montere en levegg som kan trekkes ut fra veggen for å skape skygge og hindre innsyn fra naboer. Leveggen fungerer litt på samme måte som en markise, men er en vegg i stedet for et tak. Pergola er et annet populært alternativ for deg som ønsker et ekstra "uterom". Pergolaen består av fire stolper og et åpent tak som man kan trekkes en markiseduk over ved behov.
Hvis du er på utkikk etter markiser, vil du se at det finnes svært mange ulike alternativer og forhandlere. Her skal vi se nærmere på noen populære forhandlere av markiser i Norge:
Lavpriskjeder: Hvis du er mest opptatt av pris kan du vurdere lavpriskjeder som Jula og Europris. Her får du rimelige markiser til under 5.000 kroner, men utvalget er nokså begrenset og det selges som regel bare markiser i standardstørrelser. Skal du kjøpe markiser hos en lavpriskjede, bør du altså være helt sikker på at markiser i en standard størrelse passer til ditt vindu eller din terrasse.
Markisehuset: Markisehuset er en bedrift som spesialiserer seg på ulike løsninger til solskjerming. Markisehuset ble etablert i 2012 i Oslo-området og har nå avdelinger på Alnabru og Jessheim i tillegg. Deres kolleksjon består av et bredt utvalg markiser i mange forskjellige fasonger og farger tilpasset ethvert behov. Her får du dessuten kjøpt markiser med solføler, vindmåler og app-styring.
Markisemannen: Markisemannen er spesialist på solskjermingsprodukter og har hatt stor suksess med salg av markiser siden oppstart allerede i 1956. Markisemannen har forhandlere over mesteparten av landet og tar oppdrag på vegne av privatkunder, så vel som bedrifter og det offentlige. Hos Markisemannen får du terrassemarkiser, vindusmarkiser, frittstående markiser eller levegg og pergola om du også er interessert i andre alternativ.
Solskjerming AS: Solskjerming AS er en nettbasert leverandør av solskjermingsprodukter med tilholdssted i Fredrikstad. Dette selskapet tar bestillinger fra hele landet, men monteringsoppdrag er begrenset til Fredrikstad og omegn. Hos Solskjerming AS får du kjøpt terrassemarkiser og vindusmarkiser. I tillegg har de et bredt utvalg av markiseduker som du kan tilpasse ønsket størrelse og farge.
Kjells markiser: Kjells markiser har siden 1978 spesialisert seg på en rekke solskjermingsprodukter, inkludert markiser. Bedriften dekker hele landet og produktene er for det meste produsert i Norge. Hos Kjells markiser får du vindusmarkiser, terrassemarkiser, frittstående markiser og et bredt utvalg markiseduker.
Dette er bare noen populære forhandlere av markiser i Norge, men de mest populære er ikke alltid de beste. Derfor anbefales det at du sjekker hvilke alternativer som finnes der du bor, før du bestiller nye markiser.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Avslutningsvis har vi noen gode råd til deg som vurderer å kjøpe markiser:
Mange er usikre på hva slags farge de bør ha på markiseduken og om det spiller noen rolle om markiseduken er lys eller mørk. Ofte vil valget avhenge av fargen på huset forøvrig, da markisene gjerne skal passe inn i husets fasade. Undersøkelser har imidlertid vist at det er litt varmere under en mørk duk sammenlignet med en lys. Forskjellen er imidlertid liten og det skiller sjeldent mer enn 1 grad. Markiseduker med mørkere farge beskytter imidlertid enda bedre mot UV-stråler, noe som er verdt å ta i betraktning hvis du er opptatt av det.
Hvis du betaler litt ekstra, kan du få med en markiseduk med selvrensende effekt. Disse er opptil 50% mer smussavvisende og har gjerne mer rivestyrke. Dette kan forlenge dukens levetid og redusere behovet for vedlikehold. De fleste markiseduker må imidlertid vedlikeholdes og vaskes en gang i blant. Dukene kan vaskes med mildt såpevann ved behov, men unngå sterkere vaskemidler, da disse kan fjerne impregnering og redusere dukens beskyttelsesevne mot regn.
Før du bestiller nye markiser er det viktig å ta riktige mål slik at du får markiser i den størrelsen du trenger. Det enkleste er ofte å benytte seg av tilbud om gratis befaring og overlate jobben med å ta mål til en fagperson.
Gjør smarte boligvalg