Vil du vite mer om markisebrytere? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig det du må vite om hva en markisebryter er, hvilke ulike modeller du kan velge mellom, og hva de koster. Vi kommer også med noen nyttige avklaringer til deg som vurderer å montere markisebryteren selv. Tenk å kunne få det skyggefullt på terrassen bare med ett trykk! Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
I denne artikkelen skal vi ta for oss markisebrytere, hvilket fordrer noe forkunnskap. En markisebryter er en styringsmetode for en markisemotor (en liten, sylinderformet elektrisk motor som monteres inne i røret på markisen din). Markisebryteren kan ligne en tradisjonell lysbryter, og når du trykker på den, settes markisemotoren i gang og fører vindus- eller terrassemarkisen ut og inn for deg.
Vi regner med at du som ønsker å lese om markisebrytere, mest sannsynlig allerede har en motorisert markise eller tenker på å skaffe deg en. Du kan lese mer om hvor du får tak i dette samt alternative styringsmetoder i vår dedikerte guide til markise med motor.
Hvis vi så tar utgangspunkt i at du allerede har en markisemotor å bruke bryteren til, vil neste steg være å bestemme hvor bryteren skal være. Dette kan nemlig ha innvirkning på hva slags markisebryter du velger.
I utgangspunktet kan en markisebryter monteres både innendørs og utendørs, men her må man holde tungen rett i munnen; det er nemlig forskjell på bryterne og det kan være farlig å montere elektronikk som ikke er laget for det, utendørs.
Vi deler elektronikk inn i en internasjonal klassifisering som heter IP. Denne viser hvor godt elektronisk materiell er beskyttet mot støv- og vanninntrengning, og består av bokstavene IP etterfulgt av et tosifret nummer. Det første sifferet indikerer resistens mot støv, smuss eller grus på en skala fra null (ubeskyttet) til seks (fullstendig tett) og siffer nummer to oppgir hvor godt produktet tåler kontakt med vann på en skala fra null (ingen beskyttelse) til åtte (kan senkes under vann uten funksjonsfeil).
En markisebryter som skal monteres utendørs burde derfor ha IP23 (regnsikker) eller IP44 (sprutsikker) som IP-klassifisering, mens IP20 (standard kapslingsklasse for innendørs elektronikk) holder for en markisebryter til innendørs bruk.
Nå som vi vet litt mer om forskjellen på markisebrytere, er det på tide å se på prisen.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
En markisebryter koster mellom 200 og 1.200 kroner, avhengig av modell og ønskede funksjoner. De enkleste markisebryterne er kablede, veggmonterte brytere (ofte kalt “påvegg”-brytere) med to vippestykker; en for opp og en for ned. Slike markisebrytere ligger som oftest på mellom 200 og 750 kroner. De mer avanserte bryterne er ofte trådløse og med høyteknologiske funksjoner som berøringsskjermer og Smart Home-kompatibilitet. Disse koster mellom 650 og 1.200 kroner.
Du kan altså finne markisebrytere til ganske så gunstige priser, men som med så mye annet, må du forvente å betale mer for de mer avanserte utgavene.
La oss så se på totalkostnaden hvis du også skal kjøpe ny markise med motor til bryteren: En manuell vindusmarkise koster mellom 3.500 og 6.500 kroner avhengig av størrelse, mens en manuell terrassemarkise, som ofte i utgangspunktet er større, kan komme helt opp i 13.000 kroner. Selve motoren til en markise koster mellom 1.600 og 6.000 kroner.
Skal du altså ha en ny motorisert terrassemarkise med en trådløs bryter du kan koble til smart-hjemmet ditt, kan totalkostnaden fort komme opp i 16.000 kroner. Velger du en enkel markisebryter og en av de mer rimelige markisemotorene til en vindusmarkise, vil prislappen derimot ende på ca. 5.200 kroner.
En annen prispåvirkende faktor verdt å ta med i beregningen, er at du mest sannsynlig må kontakte elektriker for montering. Du er faktisk nødt til la en kvalifisert elektriker gjøre jobben hvis det er snakk om arbeid på det faste elektriske anlegget, og i alle tilfeller foretrekker de fleste å la fagfolk, altså elektrikere eller el-montører, ta seg av arbeid som involverer ledninger og strøm. Elektrikerkostnaden avhenger av oppdragets omfang, men et generelt prisoverslag for elektrikertjenester ligger på mellom 650 og 2.000 kroner i timen.
Betalingsmodellen for markisebrytere varierer ut ifra hvor du kjøper dem. Mens du i butikk som oftest betaler et engangsbeløp med en gang, vil en leverandør av solskjerming gi deg et pristilbud etter å ha kommet på befaring for å finne den beste løsningen for din situasjon. Vi kommer tilbake til hvor du kan kjøpe markisebrytere i seksjonen "Populære modeller og leverandører". Flere solskjermingsleverandører har også avtaler om betalingsutsettelse eller delbetaling i samarbeid med banker, hvor du kan søke om finansiering.
En grei tommelfingerregel for alle hobby-renovatører og DIY-tilhengere der ute er at når det gjelder strømanlegget i boligen, bør du - som nevnt i forrige avsnitt - kontakte en kvalifisert elektriker. Det er nemlig strenge lover og regler som legger føringer for hva du som ikke er utdannet elektriker, har lov til å gjøre av elektrisk arbeid i hjemmet ditt, og det å mekke noen “enkle løsninger” selv kan fort bli både dyrt og farlig samt påvirke forsikringsutbetalingen din. Rett under halvparten av branner i norske hjem kan spores tilbake til feil i det elektriske anlegget.
Dessverre er det slik at det er mange elektriske enheter du som ufaglært har lov til å kjøpe, men ikke montere selv. Ettersom de fleste markisebrytere må kobles til det faste strømnettet og festes i veggen, gjelder dette også for dem.
Ditt neste steg, når du har kjøpt markisebryter, vil derfor være å kontakte en av de over 30.000 elektrikerne som finnes i Norge. Ved å registrere behovene dine hos oss i Boligsmart kan du bli kontaktet av elektrikere i ditt lokalmiljø. Da slipper du å bruke tid på selv å sitte på nettet og lete etter den beste aktøren; vi kan finne dem for deg.
Det skal også nevnes at mange leverandører av solskjermingsprodukter har profesjonelle montører som er trent i å installere alle produktene de selger, så også markisemotorer og -brytere. Hvis du bestiller markisebryteren din fra disse, vil de da sende en av sine elektrikere for å gjøre monteringsjobben. I alle tilfeller er det din jobb som kunde å sjekke at de som installerer bryteren, har kvalifikasjonene i orden!
Selv om anbefalingen altså er å kontakte en kvalifisert elektriker, vil vi gå igjennom noen begreper og huskeregler som kan være greie å ha oversikt over når du skal hanskes med markisebrytere:
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
I denne seksjonen vil vi gå igjennom noen gode grunner til å ha markisebryter samt diskutere nødvendigheten av det.
I et samfunn med elektrifisering og digitalisering av stadig nye ting vi omgir oss med, kan det være en utfordring å gripe rett fjernkontroll eller huske hva som styres fra hvor. Var det stuelysene vi dempet fra nettbrettet eller garasjeporten vi åpnet?
Noen ganger kan noe så enkelt som en bryter du vet hvor er, uten å måtte tenke over det, være det beste alternativet, spesielt når den er godt designet og kan gå estetisk og sømløst i ett med interiøret i boligen. Funksjonell og tidsriktig solskjerming som er lett å håndtere, kan dessuten øke boligens verdi, skulle du ønske å selge.
Sammenlignet med noen av de andre styringsmetodene som tilbys til motoriserte markiser, som for eksempel Smart Home-hub som koster mellom 1.500 og 3.000 kroner, er markisebrytere rimeligere og kommer i et bredere, mer tilgjengelig prissjikt.
For personer med spesielle behov eller funksjonsnedsettelse, er dessuten en markisebryter som styrer en motorisert markise en god løsning, da markisebryteren kommer med forskjellige knappeutførelser og man kan montere bryteren i tilpasset høyde på veggen.
Dette er jo vel og bra, men er det virkelig sånn at man må ha en markisebryter?
Når du går til anskaffelse av en motorisert markise, er den vanligste inkluderte styringsmetoden en ganske alminnelig fjernkontroll, hvilket kan være veldig praktisk. Andre styringsmetoder for markisemotorer inkluderer app-styring via smarttelefon eller nettbrett. De to sistnevnte er noe de fleste av oss allerede eier, og på den måten slipper man enda en utgift. Et siste poeng er at du i mange tilfeller vil kunne klare deg med en (på flere måter) prisbesparende manuell markise, som hverken drar strøm eller krever elektrikerarbeid, hvis du synes markise med motor blir for dyrt eller komplisert. Vær like fullt oppmerksom på at en motorisert markise er en god investering både av praktiske hensyn (enkel justering og heving/senking, på avstand) og for potensielt å øke verdien på boligen.
Hva er de mest populære markisebryterne? Nå som du har lest mye om markisebrytere, lurer du sikkert på hvilken bryter du skal velge.
Nedenunder har vi samlet sammen noen av de mest brukte modellene for deg:
Så, hvor får du tak i disse markisebryterne? Som tidligere nevnt, tar vi utgangspunkt i at du som er ute etter markisebryter, allerede har en markise og/eller en markisemotor å bruke bryteren til. Flere av leverandørene av solskjerming som selger markiser, markisemotorer og ferdig motoriserte markiser, selger også styresystemer til disse, deriblant markisebrytere. Det kommer imidlertid enda en aktør på banen når vi begynner å jakte på slikt elektronikkmateriell som en markisebryter er, og det er jernvarehandelen og elektronikkforhandlere. Oversikten nedenunder er derfor delt inn i populære solskjermingsleverandører, byggevarekjeder og elektroforhandlere som alle fører markisebrytere.
Leverandører av solskjerming:
Byggevarekjeder:
Elektronikkforhandlere:
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Uansett om du nå er overbevist om at en markisebryter vil gi deg komforten du har lengtet etter på uteplassen, eller om du fremdeles er litt usikker på om det er den rette løsningen for deg, håper vi å ha gitt deg den informasjonen du søkte gjennom denne guiden!
La oss ta en liten oppsummering:
Til slutt vil vi minne om at det endelige svaret på om du skal gå til anskaffelse av markisebryter kommer uansett an på hva du selv har anledning til, foretrekker og har fokus på, samt din økonomiske situasjon.
Gjør smarte boligvalg