Vil du vite mer om lystette plisségardiner? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om plisségardiner som stenger lyset ute; vi tar for oss tema som pris, ulike modeller, fordeler og ulemper med lystette plisségardiner og mye mer. De aller fleste foretrekker å ha det mørkt på soverommet om natten. Visste du at det er forskjell på lystette og lysdempende plisségardiner? Vet du hva en up&down-plisségardin er? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Plisségardinen er en videreutvikling av persiennen. Den har sin opprinnelse på 70-tallet, og har vært i stadig utvikling siden den gang. Plisségardinen er en innvendig solskjerming som foldes sammen i plisséer når den lukkes, akkurat som et trekkspill, og beholder assosiasjonene til trekkspillformen når den åpnes med sine synlige, spisse bretter. Gardinen kan trekkes ut og skyves sammen vertikalt ved hjelp av snorer, som føres gjennom små hull i gardinen. Plissé forandrer seg fra toppen og nedover. Foldene blir mer strekt i toppen og blir gradvis mer markante nedover gardinen.
Plisségardinen kan enten være fastmontert på toppen i øvre vinduskarm og trekkes nedover, da fungerer den på samme måte som en tradisjonell rullegardin eller persienne, eller så kan plisségardinen festes i alle hjørnene og skyves både ovenfra og ned og nedenfra og opp. Denne gardinen kan skyves dit du måtte ønske det: øverst, i midten eller nederst i vinduet. Den ser ut som den nærmest svever av seg selv; derav også navnet. Slike plisségardiner kalles nemlig svevegardiner, svevende plisségardiner, up&down-gardiner, eller top down/bottom up-gardiner. Slik kan du få en veldig fleksibel gardin som skjermer for innsyn, samtidig som du får naturlig dagslys inn gjennom vinduet. Plisségardiner kan fås med enten manuell eller motorisert styring. Motoriserte plisségardiner kan styres via app, fjernkontroll eller en bryter på veggen.
Sliter du med å få sove på et altfor lyst soverom? En plisségardin med mørkleggende tekstiler kan hjelpe deg med det. Velger du plisségardiner med sideskinner i tillegg, gjør dette at det ikke kommer noe lys inn på sidene av gardinen. Men det vil likevel komme noe lys gjennom de små hullene i tekstilen der snorene går igjennom. Derfor vil denne gardinen kun ha en lysdempende effekt, og ikke en lystett effekt.
Hvis du vil ha en total mørkleggingseffekt, bør du heller velge en plisségardin med dobbelt plissert vev. Den er 100 % lystett, med tekstiler som ikke har snorhull og som dermed ikke slipper lys gjennom. Om du velger mørk eller lys farge på disse, har heller ingenting å si for mørkleggingseffekten.
Vil du ha en plisségardin med mørkleggende effekt om natten og transparent effekt om dagen? Det kan du få ved å velge en plissegardin med dag/natt-funksjon. Denne gardinen kombinerer et mørkleggende vev og et transparent vev i én og samme gardin.
Har du vinduer med en uvanlig vindusform? Plisségardiner kan tilpasses spesielle vindusformer som skråvinduer, runde og trekantede, fem- og sekskantede vinduer. Du kan få kjøpt skreddersydde plisségardiner etter mål hos flere forhandlere. Har du vanlige vinduer, kan du finne plisségardiner med standardmål i mange kjedebutikker. Merk deg størrelsen på bretten på plisséene på gardinen. Større brett passer i større vinduer, mens mindre brett vil passer i mindre vinduer.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Lystette plisségardiner varierer mye i pris fra forhandler til forhandler. Du kan få en lystett plisségardin til under hundre kroner på IKEA, mens hos forhandlere som Markisehuset, som tilbyr skreddersydde plisségardiner, koster det cirka fra 2.000 kroner og oppover for en mørkleggende plisségardin. Hos de fleste forhandlerne som tilbyr skreddersydde plisségardiner. oppgis ikke prisene på nettsiden deres, men du kan få pristilbud over telefon eller på e-post, eller forhandleren kan komme hjem til deg på en gratis befaring. Under befaringen kan de hjelpe deg med oppmåling og komme med gode råd i forbindelse med valg av plisségardiner eller annen solskjerming. De kan også hjelpe deg med å montere gardinene dine. Men de aller fleste varianter kan du klare å montere selv.
Hvis du vil ha sideskinner på plisségardinene, for å hindre lyset i å sive inn på sidene av gardinene, så varierer disse veldig i pris. En sideskinne kan du måtte betale alt fra 700 kroner til 7.000 kroner for. Om du ønsker plisségardiner med smarthus-løsning og muligheten til å styre gardinene dine ved hjelp av en app, må du kjøpe en egen styringsenhet. En styringsenhet koster omkring 2.000-3.000 kroner.
Her er et utvalg av forhandlerne som selger lystette plisségardiner:
En lystett plisségardin er en gardin som passer både i moderne hus og i mer tradisjonelle boliger. Her går vi gjennom noen av fordelene med en lystett plisségardin:
Noen ulemper med lystett plisségardiner finnes også. Nedenfor går vi gjennom to av disse:
Om vi leser omtaler på nettet, ser vi at forbrukerne synes det forekommer svært store prisforskjeller mellom lystette plisségardiner som fås kjøpt i kjedebutikker og de som er å få kjøpt via faghandler. Men de aller fleste er fornøyd med utseendet og kvaliteten på kjøpet, om de er billige eller dyre varianter. De mener det er viktig å velge gardiner som er helt lystette, og ikke bare lysdempende, for å få en skikkelig blendingseffekt.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Duette® plisségardiner består av to lag med plissert vev. Lystette Duette® plisségardiner stenger garantert lyset helt ute. Gardinene er 100% lystette siden tekstilen består av et mørkleggende materiale, og i motsetning til vanlige, enkle plisségardiner har den ikke snorhull i tekstilen som slipper gjennom lys. Snorene er ikke synlige fordi de går på innsiden av tekstilen. Du trenger ikke velge mørke gardiner for å få mørkleggingseffekten; du kan fritt velge hvilke farger du vil og få samme mørkleggingseffekt. Duette® plisségardiner kan du også få med sideskinner og som up&down-gardin (også kjent som svevende plisségardiner).
I tillegg til at gardinene er lystette vil de også isolere bedre, og holde varmen ute om sommeren og kulden ute om vinteren. Det er fordi mellom de to lagene av plissert vev oppstår det celler med luft, og disse cellene skaper en isolerende effekt og en barriere for luftgjennomstrømning. Gardinene bidrar dermed til å minske energiforbruket ditt og gir deg et bedre inneklima. De cellulære luftlommene i gardinene og den riflede plisséen gjør at gardinene også er lydabsorberende, og reduserer ubehagelig romklang i rommet.
Lystette rullegardiner finnes i utallige tekstiler, strukturer og farger. Du kan velge lystette rullegardiner i både lyse og mørke farger. Det er det mørkleggende vevet i rullegardinen som sørger for at lyset utenfra dempes, så fargen på tekstilen har ingenting å si. Du får også lystette rullegardiner med sideskinner, som gjør at det ikke blir noe lysinslipp mellom vindu og gardin. Du kan få lystette rullegardiner som inngår i smarthus-løsninger med automatisk styring, som kan programmeres på forhånd. IKEA har lystette rullegardiner som er batteridrevne. Du kan lese mer om hvordan den smarte lystette rullegardinen fungerer, i denne artikkelen.
Lystette gardiner finnes i lystette materialer med opptil 99 prosent mørkleggingseffekt. Om du foretrekker vanlige gardiner, så skjermer disse godt. Gardiner med lyst stoff vil ikke gi like stor grad av mørklegging som mørke gardiner. Lystette gardiner skjermer også veldig godt for innsyn.
Lystette screengardiner er utvendige rullegardiner med lystette duker som sitter tett på vinduet. Screengardiner tar liten plass, og har et stilrent og minimalistisk design. De vanligste screengardinene kalles zip screens. Zip screens er festet i en kassett med en PVC-belagt glassfiberduk eller polyesterduk. På hver side av duken sitter en glidelås som låser duken inne i sideskinnene. Duken holder seg dermed stram og tåler sterk vind. Screengardiner er laget for å tåle Norges skiftende værforhold, og de har lang levetid. Screengardiner er gjerne motoriserte. Screengardiner koster litt mer en annen type solskjerming.
Falk dekosol, lystett plisségardin, dobbelt lag med plissert vev. Hvit farge, med topphengt montering. Finnes i mange størrelser, fra 60x160 centimeter til 160x160 centimeter. Gardinen kan kappes totalt 10 centimeter i bredden. Kan kjøpes hos Kid.
Trippevals, lystett plisségardin, dobbelt lag med plissert vev. Slipper ikke gjennom lys og mørklegger rommet ditt fullstendig. Lysgrå farge. Finnes i størrelsene 60x195 centimeter, 80x195 centimeter, 100x195 centimeter, 120x195 centimeter og 140x195 centimeter. Kan monteres i vegg eller tak. Topphengt montering. Kan enkelt dras opp og ned ved hjelp av en trekkstang. Gardinen kan ikke kuttes. Kan kjøpes på IKEA.
Debel touch LR, lysdempende plisségardin, enkelt lag med plissert vev. Hvit eller svart farge. Finnes i størrelsene 60x160 centimeter, 70x160 centimeter, 90x160 centimeter og 80x210 centimeter. 70-80% mørkleggende effekt. Topphengt montering, manøvreres gjennom å ta tak i underlisten og dra ned eller skyve opp gardinen til ønsket høyde. Du kan avkorte gardinen med totalt 10 centimeter i bredden, det vil si totalt 5 centimeter på hver side. Kan kjøpes på Bauhaus eller Bygghjemme.
Hven, lysdempende plissegardin, enkelt lag med plissert vev. Grå farge. Finnes i størrelser fra 60x130 centimeter til 140x130 centimeter, og i størrelsen 90x220 centimeter. Fleksibel og trådløs up&down-plisségardin, som kan heves og senkes både øverst og nederst. Gardinen kan avkortes i bredden, opptil 6,5 centimeter på hver side. Kan kjøpes hos Jysk.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Hvis du ønsker å kjøpe lystette plisségardiner eller annen form for solskjerming, må du først finne ut hvilke behov du har for skjerming. Du kan ha ulike behov i ulike rom. For eksempel vil du kanskje ha lystett skjerming på soverommet, men kun lysdempende skjerming i tv-stua. Hvilke farger liker du? Fargen på gardinene kan gjøre mye for et rom. Hvilken type solskjerming liker du best, og hva passer hjemme hos deg, rent interiørmessig? Hvor mye er du villig til å betale for solskjerming? Og hvor lang levetid ønsker du at solskjermingen din skal ha? Dette er blant spørsmålene du bør finne svar på før du eventuelt går til innkjøp av solskjerming.
Noen faktorer som påvirker plisségardinens levetid:
Gjør smarte boligvalg