Vil du vite mer om gardinskinner for taket? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om gardinskinner du kan feste i taket, hvilke alternativer du har, hva det koster, og mye mer. Vil du ha motoriserte gardiner? Ikke noe problem. Visste du at du kan montere to skinner ved siden av hverandre og henge opp både transparente og lystette gardinduker? Og er du klar over at du kan ordne dette selv? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Gardinskinner for taket er en nett type gardinoppheng, et alternativ til gardinstang, som fås til klassiske gardiner og liftgardiner. Systemet kommer med “rulleglidere” som skal sitte inne i skinnesporet og som gardinen henger i - slik at gardinen kan føres frem og tilbake. Skinnen har ett eller to spor - to dersom du ønsker to lag med gardin. Dette kan også ordnes ved å henge opp to langsgående skinner med en viss avstand mellom hverandre, cirka 10 centimeter. Tanken er å ha en transparent gardin innerst og en tykkere gardin nærmest vindusglasset. Slik kan du velge å slippe inn lys, men samtidig bevare noe av skjermingen mot innsyn.
Gardinskinner til taket passer til lette gardiner, men kan også benyttes til middels tunge og tyngre gardiner. Da kan det riktignok være behov for å benytte flere fester og kortere avstand mellom dem - maks 80 centimeter som en hovedregel. Skinnen festes direkte i taket ved hjelp av skruer. Noen typer tak, som gipstak, krever muligens litt ekstra triksing: Her kan det være lurt å bruke hurtigtørkende og sterkt lim, som fås kjøpt hos forhandlere som Jernia, Felleskjøpet eller Obs! Bygg. Limet påføres skinnene som så festes mot taket. For at limet skal få tørke og skinnen få feste, holdes den mot taket mens du benytter skruehullene og fester skinnen som vanlig.
Gardinskinner for tak er smale og synes lite, og med bølgende gardiner vil selve skinnen synes enda mindre. Wave, som i wave-gardiner eller wave-bånd, er en sømteknikk som innebærer at gardinen ordnes og henger nettopp i jevne bølger ned fra gardinskinnen. En annen måte å skjule skinnen på er å sørge for at gardinens folder eller rynker blir tette og jevne ved hjelp av rynkebånd. Skroll ned til “Gardin-ordboken vår” for utdypende informasjon om disse betegnelsene.
Har du lyst på elektriske gardiner, ja? Det koster jo mer, men lar deg altså styre gardindukene med fjernkontroll eller app; med smart-home-systemer som Google Home, Ikea Home Smart eller andre kan du stille inn solskjermingen etter ønskede tidspunkter og styre dem med stemmen alene.
Du kan kjøpe manuelle gardinskinner og gardiner i standardstørrelser i kjedebutikker som Kid, Princess, Clas Ohlson og Ikea. Og gardinskinner kan du montere selv - skrutrekker eller drill er det du trenger. Disse selges gjerne i lengder på 150, 200 og 250 centimeter, men det er også mulig å få tak i gardinskinner som er lenger - 3 meter, og til og med mer. De kan også kuttes til - med baufil (en form for håndsag) eller metallsag.
Kanskje ønsker du at gardinen skal passere et hjørne eller tilpasses på en spesiell måte? Weba og Luxaflex er eksempler på spesialister som tilbyr målbestilte gardinskinner. Skinnene kan fås både rundbuet og vinkelbuet; rett og slett buet etter behovene hjemme hos deg. Leverandører som de ovennevnte kan også skreddersy gardinlengder etter ønske.
For inspirasjon kan du besøke nettsidene til for eksempel Markisemannen og Markisehuset. Disse, som andre solskjermingsspesialister, tilbyr hjemmebesøk - gratis befaring uten kjøpsforpliktelser. Under befaringen kan du få pristilbud og eventuelt sammenligne tilbudene fra flere aktører samt undersøke hva hver av dem inkluderer i sitt tilbud. Tenk ulike modeller, garantitid, frakt, monteringshjelp og eventuelt elektrisk arbeid. Spesialister som disse kan også hjelpe deg om du ønsker hjelp med installering av motoriserte gardinskinner.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Du kan gå ut fra at en to meter lang takskinne med 30 glidere vil koste omtrent 200 kroner i butikker og nettbutikker. Men her finner du også modeller helt ned mot 120 kroner, og opp mot 300. I den dyreste prisklassen vil eksempelvis en skinne tilpasset to-lags-gardiner, med omtrent samme mål, koste rundt 1.200 kroner.
Under har vi listet opp typiske lengder med tilhørende produktpriser, for enkeltskinne, i henhold til omtrentlig prisnivå hos spesialistene:
Skinnene selges ofte komplett, da med endelokk, skruer for takmontering og glidere inkludert i prisen. Dette mens krokene som trengs for å oppnå wave-effekten, kommer utenom, som du kan se i prislisten over. Tillegg som deksel, vinkler for montering i hjørner, skjøtestykker (aktuelt om du kutter til skinnen selv), ekstra kroker, fester (braketter) og den slags kan fås kjøp separat. Det vil ofte ikke koste mer enn 100 kroner.
Produktgarantien er gjerne på to år.
Et tips når det gjelder løsninger for innvendig solskjerming, er å registrere behovene dine hos oss i Boligsmart. Da kan vi hjelpe deg med å finne dyktige aktører i nærområdet ditt, slik at du slipper å sitte på nettet og lete for mye selv.
Generelt kan vi si at det er verdt å betale for god solskjerming, særlig fordi det nordiske sollyset kan være utfordrende med skarpt lys og lange soldager i sommerhalvåret. Gardiner hindrer også oppvarming av rommene dine, kan gjøre godt for lydbilde i tillegg til å beskytte deg mot blending og gjenskinn i skjermer.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
En gardinskinne skal ha slikt som glidere, endedeksel og vristopper, og ønsker du førerstang “kan den festes i gliderens øye” - det er ikke alltid gardin-verden er så lett å forstå seg på. Så her kommer en forklarende gardin-ordliste!
Ellers velger du mellom:
Under følger en liste over leverandører du kan kontakte for å skaffe deg gardinskinne til tak:
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Litt praktisk info: For at gardinen skal kunne henge fritt, bør du trekke 2 centimeter fra takhøyden når du måler opp. Husk å måle flere steder dersom gulvet eller taket er litt skjevt. Ved forskjellige mål benyttes det minste målet. Skinnene monteres som regel med 10 centimeters avstand for å få plass til doble gardiner. Skal du ha store wave-bølger på gardinene, er det behov for et større mellomrom enn om du velger tradisjonelt rynkebånd.
Dersom du har for eksempel en kommode, ovn eller andre elementer som stikker ut fra vinduet eller veggen, vil det være best å plassere takskinnen noen centimeter lenger ut enn disse, slik at gardinen ikke kommer borti møblene. Ellers kan gardiner eller andre former for oppheng med skinne, brukes til å skjule for eksempel en bokhylle eller skjerme av en seng i en sovealkove! Dette er også det mest geniale med gardinskinner i tak - du er ikke avhengig av at skinnen er parallell med vinduskarmene; her kan gardinen monteres mer fritt, slik at den ikke henger inn mot vinduet som sådan, radiatorer under vinduet, eller lignende, men kan styres lenger ut i rommet.
Om fargen på skinnene - som regel laget av metall, for eksempel aluminium - ikke harmonerer med fargene hjemme hos deg, kan du spraymale dem. For å gjøre fargevalget ditt lettere har flere tilbydere av solskjerming laget egne digitale designverktøy på sine nettsider, deriblant Markisemannen. Her kan du sammenligne ulike varianter gardiner og farger på oppheng med ulikt interiør og ulike rom.
Du kan lese mer om temaet i vår komplette guide om gardinskinner.
Gjør smarte boligvalg