Vil du vite mer om gardinskinner? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om pris, montering, utvalg, leverandører og mye mer. Visste du at gardiner nå kan bli del av smarthjemløsningene dine? Det er noe deilig beroligende med å vekkes gradvis opp av sollyset som siver inn mellom gardinene, heller enn av en skjærende vekkerklokke. Men hva om du trenger å ha det helt og fullstendig mørkt på soverommet? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Gardiner ble vanlige i norske bondehjem først på 1800-tallet, og selv om gardinløse hjem har vært populært flere ganger, og ofte er tilfellet i trendy deler av storbyene, er det lite som kan konkurrere med gardinene hva gjelder både å pynte opp rommet og samtidig gi innsynsvern og holde på eller stenge varmen ute. Faktisk kan få andre interiørprodukter gi deg så mye å velge mellom til en så behagelig penge! Man får gardinkapper og gardinlengder, liftgardiner og kjøkkengardiner; ensfargete, blomstrete, rutete eller stripete gardiner; hele og halve fag, med dusker og uten; lin, bomull, silke og ull. For ikke å glemme det omfattende spekteret fra gjennomsiktige, florlette gardiner foran høye vinduer til mørkleggingsgardiner som stenger absolutt alt lys ute. Utvalget er i praksis ubegrenset – til glede for deg.
Selv om det finnes få alternativer når det gjelder oppheng, kan man gjøre mye ut av det som tilbys: Gardinstrengen har sin bruk, men gardinstenger er vanligvis langt penere og gir deg langt flere valg hva gjelder utførelse. Men vil du ha fleksibilitet og ei pen løsning, velger du gardinskinner. Moderne gardinskinner fås i et utall varianter og kan både vegg- og takmonteres. De kan utstyres med trådkontroll eller elektrisk motor, og en eventuell elektrisk motor kan styres med avanserte betjeningsløsninger som PowerView® og Pebble®, eller med ei av de mange løsningene som leveres av f.eks. Toso – dermed lar gardinskinnene deg integrere vinduene dine i smarthjemløsningene dine. Gardinskinner kan være rette, buede, vinklede, eller til og med i selvvalgte former. De fås med synlig, dekorativ utførelse eller skjult montering bak gardinene. Du får dem ikke bare i sort eller hvit utførelse, men også i ask, eik eller valnøtt, så det passer til heltregolvet ditt, eller i aluminium, antrasittgrå, sølv eller champagne, for å stå i stil med kjøkkenet ditt. Det beste er at de kan leveres til alle typer stoff: Om du vil ha florlette gardiner til lyse, luftige rom, eller tunge gardiner til høytidspregede rom, så finnes det gardinskinner som kan handtere oppgaven.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Det er i hovedsak to (og et halvt) alternativ å velge mellom: manuell styring med tråd eller motorisert styring (eventuelt med smartløsning). Gardinskinne med trådstyring får du kjøpt hos de fleste interiørforretningene, så som Kid interiør eller Princess. Skal du ha motorisert styring, må du ofte velge spesialister, som for eksempel Luxaflex eller Toso. Vi skal se på disse alternativene i tur og orden.
For egenmontering hjemme på faste mål, kan du gå til interiørbutikker som Kid, Princess eller Ellos. Selv om interiørbutikkene selger skinner på faste mål, tilbyr de vanligvis også enkle løsninger for å forlenge skinnene sømløst; en slik forlengelsesbrakett får du gjerne til under 50 kroner. Prisene du får oppgitt, bruker å inkludere alt du trenger: skinne, glidere, endedeksel og vristopper.
Typiske cirkapriser på noen velkjente merkevarer er:
Kostnaden er høyere for motoriserte gardinoppheng, men til gjengjeld får du noe moderne, elegant og smart: noe som gjør livet ditt et lite knepp bedre. Hvordan? Mange av disse løsningene kan kombineres med ulike smarthjemløsninger, slik at du kan stille inn tider for gardinene for å hindre innsyn mens du er bortreist, slippe sola inn på morgenen på soverommet og la deg vekkes av naturlys, og i det hele tatt modernisere hjemmet ditt.
To velrenommerte leverandører er Luxaflex og Toso. Mange som leverer på mål, har ikke egne prislister liggende på nett. Toso skiller seg ut ved å la kunden slå opp alt av priser via nettbutikken deres. Følgende prisoversikt kan være til hjelp:
Motoriserte gardiner krever spesialskinner. Her har Toso fire varianter: TI-8040, en svært stillegående motor for gardiner inntil 40 kg; Progress 80 for tunge gardiner (inntil 80 kg); New Delac, en motor med særlig høy driftssikkerhet; Supertrac, med særlig høy driftssikkerhet for tunge gardiner (inntil 80 kg); og Theatrac, en motor for særlig eksklusive, tunge gardiner på inntil 120 kg.
Oversikt over priser på motorskinner basert på lengder på 2, 5 og 10 meter, henholdsvis:
Systemene kan utvides etter hvilke behov nettopp du har. Det tilkommer rundt 3.000 kroner på prisen over for fjernkontroll og bryter. Det kan være nødvendig med strammeregulatorer (rundt 1.000 kroner) og motoradapter (rundt 2.500 kroner), men dette avhenger av hva som skal henges opp hjemme hos deg. Når du bestiller, får du veiledning på dette, men ha i mente at et gardinskinneanlegg som skal dra vekta av et dobbelt sett med både vanlige gardiner og knalltunge mørkleggingsgardiner, på opp mot 120 kg, må bygges sterkere enn det som skal dra noen gjennomsiktige lingardiner.
Siden gardinskinner kommer i så mange varianter, kan det være vanskelig å få oversikten over hva de er egnet til og hvorfor de er så velegnet i første omgang. Duger ikke ei vanlig gardinstang, liksom? Vel, gardinskinner har flere fordeler som gardinstenger ikke har, og vi skal se på noen av dem her:
Gardinstenger er vanligvis montert i veggen på to bærende vinkler, kanskje tre, som vanligvis er festet med to skruer; de kan derfor bære lite vekt. Gardinskinner festet i tak har derimot mange festepunkt og er derfor langt sterkere, slik at du slipper å få «gardin med buksesig» etter et par år. Du får dessuten et mye større utvalg av gardiner å velge blant: Vinterstid kan for eksempel tjukkere stoff være godt – det gjør rommet lunere, koseligere og holder bedre på varmen – som kan bli for tungt for vanlig gardinstangoppheng.
Gardinstenger gjør det vanligvis ikke mulig å motorisere opphenget, så gardinene blir bare hengende der – til du går lei av dem. Gardinskinner lar deg koble en motor til, som lar deg bruke gardinene aktivt til å endre rommet etter tid på døgnet, humør, bruksbehov og så mye annet. Vil du slippe å vekkes brått av alarmen i otta? En enkel elmotor lar deg koble gardinene til smarthjemløsningene dine og få dem til å åpnes ved soloppgang. Å bli vekt av dagslys er både langt mer behagelig og mer naturlig enn av en digital, pipende mobillyd.
Med gardinskinner kan gardinene henge like fra taket og hele veien til golvet, som gir følelsen av stor takhøyde og romslighet. Særlig leiligheter, som gjerne har mer begrenset plass enn eneboliger, kan få varmet gjenklangen i rommet betraktelig og få langt større komfort- og romslighetsfølelse slik.
Gardinbrett i stedet for taklister gjør gardinskinnene enda mer attraktive: Man kan feste vegg- eller takmonterte gardinskinner på baksida av gardinbrettet, og dermed få tilsynelatende fritthengende gardiner. Også en eventuell motor kan monteres skjult bak gardinbrettet, som gjør at hele løsninga får et svevende, sofistikert uttrykk.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Martin Luther sa at «Sann ydmykhet vet ikke selv at den er det.» Det er lov å ikke vite alt her i verden, så hvis du undrer deg over noe, vær glad, for det betyr at du får gleden av å lære noe nytt. Gardinskinner virker nok enkle, men det betyr ikke at det ikke finnes fikse løsninger som kanskje har noen ukjente begrep man må gjøre seg kjent med. Nedenfor finner du derfor en enkel oversikt over noen av de vanligste ordene man bør kjenne til når man skal kjøpe seg gardiner.
Selvsagt kan du montere gardinskinnene selv! Og hvis du trenger lengder i noe annet enn standardstørrelse, er det heller ingen hindring. Med helt vanlig verktøy fikser du det enkelt på én, to, tre: Montér brakettene i veggen eller taket, klikk på skinnene og hekt på krokene. Blir du usikker, har interiørbutikkene gjerne instruksjonsfilmer og tekst-og-bilde-forklaringer under «Inspirasjon» eller lignende menyvalg.
Men hva gjør jeg hvis jeg trenger lengder som ikke er standard? Ei baufil (koster fra en femtilapp og opp til bare et par hundrelapper) lar deg kappe skinnene til nødvendig lengde; er du lur, kapper du like mye på begge endene. Når du så skjøter dem sammen med skjøtebraketter (rundt 50 kroner stykket) og har på endestykkene, blir det like usynlig som når du føyer sammen to ferdiglengder.
Du kan også montere motoriserte gardinskinner selv, skjønt det er mer krevende. Her er noen gode råd om hvordan du går fram:
Husk at hvis motoren til skinnene har løse ledninger og skal kobles til det faste anlegget, kreves faglært montør. Dette kan du lese mer om i guidene våre til elektriker og elektriske anlegg.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Gardina gjør ikke så mye av seg der den henger på veggen eller fra taket, men det unnselige stykket tøy er i dag langt mer enn bare pynt: Den holder huset varmt når det er kaldt ute, kjøligere når det er varmt ute, gir deg farge i hverdagen og lar deg sove godt om natta. Og når tida er inne for å ta fatt på dagens dont, kan du med dagens smarte gardinskinneløsninger bytte ut mobilvekking med gardinvekking: automatisk, tidsinnstilt fratrekk av gardinene foran vinduet, som lar morgensola slippe gradvis inn på soverommet ditt.
Gardinskinner kan også monteres på skråtak, men du må da forvente at du må ha en sterkere motor (eller tilsvarende manuell styring) enn ved vannrett montering, siden motoren da må jobbe mot tyngdekrafta. Ved manuell styring monterer du vristoppere for å hindre at gardinene farer ut av opphenget (de koster mellom 50 og 100 kroner).
Både gardinskinner og gardinstenger gir deg alle muligheter uansett hvordan vinduet er formet, men med gardinskinner bør gardinene være fritthengende, særlig hvis man har motorisert oppheng – hvis man starter motoren og gardinene henger fast i noe, kan man brenne i stykker motoren.
Med moderne materialer og løsninger lar gardinskinner deg dekorere hjemmet ditt slik du ønsker, til en pris som er overkommelig selv for Hvermannsen. For bare noen få hundrelapper kan du få et elegant, innbydende uttrykk i hjemmet; du kan velge mellom alle slag gardiner, for her finnes det praktiske løsninger tilpasset alle varianter; og siden systemene i dag er såpass robuste som de er, kan du være sikker på at du kan ha glede av gardinene i mange år framover!
Gjør smarte boligvalg