Vil du vite mer om elektriske rullegardiner? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om rullegardiner med motor, hvor “smarte” de egentlig er, hvor du kan kjøpe dem, til hvilken pris, og mye mer. Motoriserte gardiner kan faktisk gjøre hjemmet ditt sikrere, på flere måter. Visste du at du kan styre solskjerming med stemmen din alene? Er du klar over alle fordelene gode rullegardiner kan ha, også for rommets lydkvalitet og estetikk? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Rullegardiner er en effektiv solskjermingsløsning som egner seg godt til for eksempel soverom. De kan i dag motoriseres slik at du kan justere dem med fjernkontroll eller med mobilen din. Tenk så deilig å kunne ligge i sengen og med et klikk heve gardinene, slippe inn lyset utenfra og la det vekke deg. Rullegardiner kan fås i helt lystette modeller eller med mer gjennomsiktig stoff, basert på hva du ønsker deg og hva slags rom det er snakk om.
I tillegg til å regulere sollys og innsyn kan rullegardiner, som andre solskjermingstyper, regulere mengden varme som slipper inn om sommeren og hvor mye som slippes ut om vinteren. Du kan også få dem lyddempende slik at akustikken i det aktuelle rommet blir behagelig. I tillegg finnes det materialer som er flammehemmende. Og for de som er opptatt av interiør: Det finnes massevis av ulike farger, stoffer og modeller å velge blant. Dagens produsenter sørger samtidig for at det tekniske anlegget ikke er for fremtredende og lar solskjermingen, også elektriske typer, kunne utgjøre et dekorativ element i hjemmet ditt.
Uansett, vi er vel alle enige om hva dette dreier seg om: gardinene skal kjøre av seg selv og teknologien skal gjøre livet ditt enklere! Motoren til elektriske rullegardiner kan drives via ekstern strømtilførsel, men også med oppladbare batterier. Batterier til gardinmotorer må som regel lades hvert andre til tredje år, selv om Ikeas rullegardiner har batterier som må lades etter fire til seks måneder med én heving og senking om dagen. Ved å velge automatiserte løsninger som går på oppladbare batteri, kan du unngå elektrisk installasjon og sjenerende ledninger. Men om du ikke vil at møblementet, eller gardinene dine, skal bli for intelligente heller, så kan du alltids velge gode gammeldagse metoder for styring med kulekjeder, snorer, sveiver eller stenger. Det må jo ikke være så avansert heller.
Du kunne tenke deg den fancy versjonen, ja? Da kan du enten undersøke bedrifter som har spesialisert seg på solskjerming og kan skreddersy løsninger for akkurat ditt hjem, eller du kan oppsøke vanlige interiørbutikker for å kjøpe modeller i standardstørrelser. Sjekk ut henholdsvis Solskjerming AS og Luxaflex eller Jysk og Ikea, for å nevne noen.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Elektriske gardiner har gjerne en produktpris som varierer mellom 1.000 og 3.000 kroner. Eksempelvis tar Solskjerming AS 2.800 kroner for sin modell og selger fjernkontroller separat til en prislapp på mellom 500 og 700 kroner. Ikea og Jysk har flere modeller nærmere tusenlappen. Vit at solskjermingsspesialistene gjerne har egne priskalkulatorer på nettsidene sine. Du skriver inn litt informasjon om hva slags produkt du kunne tenke deg, typisk modell, antall og mål, og kalkulatorene genererer en omtrentlig pris.
Videre tilbyr de fleste spesialistene gratis befaring, uten forpliktelser. Dette er en fin mulighet til å få pristilbud på profesjonell hjelp som inkluderer både produkter, eventuelt måltilpassede løsninger, samt installasjon. Det er så klart ikke slik at prosessen behøver å være såpass omfattende: Om du det du trenger, er rullegardiner til vinduer i standardstørrelser, og du egentlig er ganske glad i å sette sammen dingser, kan du sjekke ut rullegardiner som tilbys i butikkene (Jysk, Ikea, med fler). Det vil naturlig nok også bli billigere.
I noen få tilfeller kan det oppstå sprekkdannelser i vindusglasset ved bruk av innvendige solskjermingsprodukter; ved sterk solvarme vil det tildekkede glasset kunne bli for varmt og skape trøbbel, som regel dersom det har vært en skade eller svakhet i glasset fra før av. For å være på den sikre siden, kan du ta prat med leverandøren av vinduene dine og høre om glasset skal kunne tåle solskjerming. Du vil som regel selv stå ansvarlig om det oppstår slike sprekker, det vil si at reklamasjonsretten ikke vil gjelde.
Rullegardiner, også visse motoriserte typer, er i utgangspunktet enkle å montere ‒ så dette kan du gjøre selv om du ønsker det. I så fall er det viktig å være nøye når du tar bredde- og høydemål på vinduet du ønsker solskjerming til. Flere av aktørene som tilbyr slik solskjerming, deriblant Solskjerming AS, har nettsider der du kan finne teknisk, detaljert informasjon om hvordan dette gjøres riktig slik at du kan føle deg trygg når du bestiller rullegardinene dine. Ofte finner du også fullstendige monteringsanvisninger på nettsidene til produsentene.
Selve rullegardinen festes ved hjelp av mindre, vinkelrette fester: braketter. Duken kan enten festes og skjules inne i det som kalles for en kassett, altså en avlang boks øverst i vinduet som rullegardinen “bor i”, eller den kan monteres med åpen rull. Når du har skaffet deg ønsket produkt og fått det i hus, er det bare én ting til å kjøpe om du ikke allerede har det: skruer, og skruer som da egner seg for den typen materiale de skal skrus inn i. Montering skal som regel kunne la seg gjøre av én person. Men litt hjelp, særlig med tyngre deler, er jo aldri å forakte.
Så lenge det er snakk om modeller som går på batteri, kan du ordne monteringen selv. Det gjelder også dersom det elektriske gardinanlegget har ledninger og skal plasseres en plass hvor det er tilgang til et støpsel i veggen. Det er klart at dersom du behøver å få utført elektrisk arbeid i forbindelse med installeringen av de smarte rullegardinene, må du kontakte en solskjermingsspesialist eller en elektriker.
For å ta ett eksempel: Har du et vindu som er 160 centimeter i høyden, er det ikke sikkert du finner elektriske rullegardiner i butikk som passer så godt som de burde. Husk at du da kan få måltilpassede produkter, for eksempel hos solskjermingsaktører som Solskjerming AS og Kjells markiser, blant mange flere.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Kanskje drømmer du om et “smarthjem”, og da er jo automatiserte rullegardiner et steg på veien. Ja, til og med rullegardiner kan kobles opp til Wi-Fi-nettverket ditt, både til Google Home og andre digitale assistenter. Slike “assistenter” kan kommunisere med sensorer som oppdager direkte sollys og temperaturer over en viss grense. De vil kunne senkes, heves, vippes og dreies automatisk etter dine behov og døgnrytme; du kan stille inn gardinene etter bestemte ukedager eller tidspunkter, etter solnedgang eller soloppgang, eller få dem til å senke og heve seg før og etter en lur. Alt dette styrer du ved hjelp av mobil eller nettbrett, i egen app, eller ved å skaffe deg en tilpasset fjernkontroll.
Slike system tillater også stemmestyring, og de muliggjør synkron kommunikasjon mellom gardinene. Har du tenkt på at du med fjernstyring av solskjerming kan betjene flere skjermer samtidig? Rullegardiner som for eksempel er festet bak en stor sofa eller henger foran et skråvindu høyt oppe, kan jo også være kronglete å nå for manuell betjening...
Og la oss si at du dro hjemmefra uten å huske på å dra for vinduene, eller senke solskjermingen. Med elektriske, fjernstyrte løsninger for rullegardiner kan du stille inn skjermingen slik at den nye sofaen likevel blir trygg for solens blekende stråler og plantene dine unngår å bli solbrente.
Av sikkerhetsmessige årsaker anbefaler vi å unngå rullegardiner med snorer dersom du har barn i hus. Slik tenkt er automatiserte rullegardiner med trådløs betjening ikke bare kjekt, men et tryggere alternativ.
Men hvor skal jeg så begynne; hvor kan jeg få tak i elektriske rullegardiner? Frykt ikke, her følger en oversikt over noen av produsentene du kan undersøke som første steg på veien:
Er du usikker på hvilken innvendig solskjerming som passer hjemme hos deg? Det kan være fint å vite om hvilke alternativer du har ved siden av rullegardiner:
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Det finnes rullegardiner med duker som er flammehemmende ‒ godt å vite om. Og hør på dette: Elektriske gardiner kan fungere som dørvakt for hjemmet ditt. Du kan nemlig få løsninger som får det til å se ut som om det er noen hjemme, selv om du er i jungelen på Costa Rica; det er nemlig mulig å stille inn systemet slik at det trekker for og fra gardinene av selv selv.
Fordi visse typer rullegardiner skjermer for det verste av solvarmen når det er varmt og slik holder rommet avkjølt, og samtidig kan holde på varmen i vinterhalvåret, vil du kunne spare både lommeboka og miljøet ved å senke behovet for temperaturregulering som bruker strøm.
Vi tar et eksempel: Ikea har rullegardiner i forskjellige bredder: 60, 80, 100, 120 og 140 centimeter, samtlige 195 centimeter i høyden. Og det er her en bør følge med, for disse målene beskriver bredden på selve gardinduken ‒ for å få totalbredden på systemet må du legge til 4,3 centimeter. Det vil si at dersom du skal montere gardinen din i et vindu med vinduskarm, bør karmens lengde være minst fem centimeter bredere enn duken. Vær obs på slike mål når du skal kjøpe produkter i butikk og henge dem opp selv.
Det er altså ikke bare rullegardiner blant solskjermingsløsningene som kan motoriseres. Du kan for eksempel ta en titt på alternativene på nettsidene til de leverandørene vi har nevnt: lamellgardiner, persienner, screen-duker, liftgardiner, og motoriserte gardiner på skinner. Samtidig er jo rullegardinen en klassiker av en grunn.
Gjør smarte boligvalg