Vil du vite mer om elektriske markiser? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om “smarte markiser”, hva du trenger for å få det, hva det koster og mye mer. Med dagens teknologi kan du slippe turen ut i den iskalde høstnatten for å sveive opp markiseduken. Visste du at elektrisk solskjerming kan gjøre hjemmet ditt tryggere? Og er du klar over at du kan motorisere mormors manuelle markise? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Markiser er en klassisk form for utvendig solskjerming, enten til vinduer eller terrasser. Terrassemarkisene egner seg for oppholdssteder utendørs og har typisk støttearmene gjemt oppunder duken. Trenger du en terrassemarkise som er mer enn fire meter i bredden? Ikke noe problem; det finnes løsninger som er dobbelt så store. Vindusmarkisene er derimot mindre og har synlige armer.
Solskjerming beskytter ikke bare mot uønsket sollys, men også mot høye temperaturer innendørs. Ved å benytte markisen til å stanse solvarmen før den slipper inn i boligen din, vil du kunne spare strømutgifter til for eksempel air-condition om sommeren. At markisene skjermer mot sterke solstråler, er spesielt nyttig for å unngå blending, gjenskinn i skjermer, solbrente planter og blekede møbler. Terrassemarkisene kan i tillegg gjøre uteplassen din lun og god ved å beskytte mot ruskevær. Begge typene hindrer innsyn til en viss grad.
Markiser kan kjøpes som ferdige elektriske løsninger, eller du kan oppdaterer en manuell markise du allerede har ved å kjøpe markisemotor separat. Denne kan i ettertid konverteres og brukes i forbindelse med app-styring, uten behov for ytterligere inngripen i motoren eller strømledninger. I dag kan du altså velge betjening av markiser på gamlemåten med sveiv eller snor, eller du kan skaffe deg en motorisert løsning enten med kablet bryter eller med fjernkontroll. Solskjerming med trådløs styring kan viderekobles slik at du kan bruke mobilen, nettbrettet eller pc-en. I tillegg trenger du da en nettverksbasert styringsenhet, en nett, liten boks, som gjør at motoren kan kommunisere med for eksempel mobilen din.
Videre kan du stille inn markisen din i henhold til ukedager, tidspunkter, værmeldingen, eller humøret ditt. Noen systemer har dessuten stemmestyring, deriblant Google Home, men også mange andre digitale “butlere”. Andre kommer med solføler og vindmåler, som også kan kjøpes separat. Markisen kan da regulere seg selv; den trekkes inn hvis det blåser for mye eller det er sterk sol. Det finnes også kombinasjonsløsninger med både solføler og vindmåler. Følerne vil da kunne kommunisere på en måte som gjør at den viktigste funksjonen under de gjeldende omstendighetene overstyrer den andre.
Markiser kan kjøpes i standardstørrelser i butikker som Ikea, Maxbo, Europris, Plantasjen og Obs! bygg, for å nevne noen. Ellers er det vanlig å kontakte spesialister som måltilpasser og skreddersyr løsninger for deg. Fra dem kan du også bestille monteringshjelp. Herunder har vi blant andre Kjells markiser, Solskjerming AS, Scandic Markiser og Markisemannen.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Under følger en oversikt over omtrentlige produktpriser:
I det billigste sjiktet finner du ferdigproduserte markiser til salgs i butikk, og i det dyreste tilpassede markiser, potensielt med bedre kvalitet, som kjøpes via bedrifter som spesialiserer seg på solskjerming. Prisene her vil variere stort basert på behovene du har hjemme hos deg.
Ofte har solskjermingleverandørene en egen priskalkulator på nettsidene sine. Der plotter du typisk inn mål, antall, modell og annet, og får generert en omtrentlig pris. Ofte kan du også legge inn postkoden din og få opp fraktkostnadene.
Det koster ekstra å bestille hjelp hos solskjermingspesialistene. Men kanskje har du vinduer med avvikende form og trenger mer avanserte løsninger, ønsker måltilpasset eller kreativ skjerming, eller trenger hjelp med montering og installasjon av det elektriske. Det er dessuten ikke uvanlig at leverandørene har faste avtaler med kvalifiserte elektrofagarbeidere.
De fleste aktørene innen solskjerming tilbyr gratis befaring der du bor, slik at du kan få råd og pristilbud. Eventuelt kan du sammenligne priser fra flere av dem. Husk å undersøke hva hver enkelt inkluderer i sitt tilbud: Gjelder prisen markiseduk, motor, fjernkontroll, bryter, styringsenhet, monteringshjelp og/eller leveringskostnader? Og hvor lenge varer produktgarantien på deres produkter?
En markise kan du i utgangspunktet montere selv ‒ alene, eller med en venn: Da kan dere klare jobben, med en tremeters markise, i løpet av en time. Du trenger kun noen få skruer (seks), en skrutrekker og et vater. Det sikreste er å montere markisen i stenderne, de vertikale bærende trestolpene på et trebygg. Dersom underlaget er av mur eller betong, må du bruke festemateriell beregnet til nettopp dette. Husk at regnvannet skal kunne renne av duken; det skal være minimum 15 graders fall på den utstrakte duken. Vi kan vel konkluderer med at det enkleste er å be fagpersoner om hjelp; utvendig solskjerming er mer komplisert å montere enn innvendig.
Mange leverandører har lagt ut steg-for-steg-videoer på nettsidene sine i tillegg til monteringsanvisninger, både for montering av selve markisen og for ettermontering av motorer. Du finner også informasjon om hvordan du stiller inn en eventuell fjernkontroll.
For å få satt inn motor i en manuell markise må dekselet rundt systemet demonteres. Før du begynner på selve demonteringen, bør du binde sammen den sylinderen som oppbevarer duken og en tilknyttet stang som ligger langs med denne. Hvorfor er det så viktig? Jo, for å unngå at stangen og sylinderen beveger seg fra hverandre på grunn av spennet i markisens armer. Når det er gjort, kan du gå i gang med å ta fra hverandre dekslet som består av to deler, ett feste på hver side av markiserullen. Når dekselet er av, motoren satt inn og dekselet så skrudd på plass igjen, skal motoren tilkobles elektrisk strøm i henhold til spesifikasjoner i bruksanvisningen. Ledninger og kontakter som skal være utendørs, må være sikret mot vannsprut. Dersom du mangler strømtilgang der markisen er, eller du er usikker, kontakter du en elektriker eller solskjermingspesialist.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Selv når du ikke er hjemme, kan du med en fjernstyrt markise styre ikke bare én, men flere markiser samtidig. Du kan også stille dem inn slik at de går opp eller ned avhengig av hvordan værforholdene er. Siden dette skjer automatisk og med en gang, effektiviseres energibruken i boligen din: Når markisen føres ned, holdes rommet svalt når det er varmt ute og du sparer utgifter som ellers ville gått til strøm for å holde i gang eventuelle vifter eller air-condition.
Med en elektrisk markise slipper du å kjempe deg gjennom kratt med småkryp om sommeren og snøfonner større enn deg selv om vinteren, bare for å nå frem til den hersens markisen som i tillegg er tung å sveive, men som du jo står der og sveiver på mens du står med ryggen i en posisjon den aldri burde ha vært i ‒ for å overdrive det litt.
Av sikkerhetsmessige årsaker anbefaler vi dessuten å unngå solskjerming med snorer dersom du har barn i hus, noe du unngår med fjernstyring. Og, med app-innstillinger kan markisen din fungere som dørvakt ved at duken heves og senkes slik at det ser ut som om noen hjemme selv når du er ute på vift.
Noen ulemper klarer vi å finne: Du mister den gratis armtreningen fra sveivingen og den friske luften. Det er dessuten også klart at elektriske anlegg vil kunne bli defekt og føre til ekstra behov for tilsyn.
Her følger en oversikt over noen av produsentene og/eller leverandørene du kan undersøke som første steg på veien:
Markisedukene har jo en viss størrelse, samler endel skitt og blafrer i vinden, noe som kan virke forstyrrende. Du kan gjerne ta en titt på alternative utvendige solskjermingsløsninger, som vi har listet opp her, og som alle finnes både med og uten motor:
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Der du går rundt og vurderer ny markise, eller motor til den gamle, mens du lurer på hvor og hvordan det hele kan henge sammen: Du kan velge hvilken side av markiserøret du vil ha motoren slik at strømledningen havner der du enten har, eller planer å legge, strømuttaket. Dersom du skal montere markisen selv, bør du være klar over at en terrassemarkise kan være tung. Det er viktig å sjekke at underlaget tåler monteringen; skal markisen plasseres på en trevegg, bør du forsikre deg om at treverket ikke er morkent. Mål også diameteren på den sylinderen som markiseduken rulles opp rundt. Motoren har en avlang form som skal kunne passe inne i denne. Målene skal være tilgjengelige på nett under produktinformasjonen. Det gjelder også informasjon om hvor stor vekt den tåler: Ha i bakhodet at større markiser krever kraftigere motorer. Om du er usikker på om den motoren du vurderer passer til markisen din, tar du kontakt med leverandøren.
Gode markiser er laget for å vare: Det finnes markiseduker laget med tråd som brukes av seildukprodusenter som tåler solstråler ekstra godt. Markiseduker kan dessuten gjøres helt vanntette, og for å holde dem slik er det lurt å impregnere duken med teltimpregnering. Det beskytter markisen mot vær og vind og gjør den mer motstandsdyktig mot mugg. I tillegg anbefaler vi å rengjøre markiseduken minst én gang i løpet av sesongen. Du trenger bare vanlig såpe, klut og vann. Apropos vann, det er lurt å la duken få tørke før den kjøres inn igjen etter at den har vært våt.
Vi tipser til slutt om at du kan registrere behovene dine hos oss i Boligsmart, så hjelper vi deg med å finne dyktige aktører i nærområdet ditt, og du slipper å sitte på nettet og lete for mye selv!
Gjør smarte boligvalg