Vil du vite mer om å få elbillader hjemme? Da er dette artikkelen for deg! I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser på hjemmeladere, montering, hva slags ladebokser som finnes på markedet i dag, og mye mer. Lurer du på om det lønner seg å installere en elbillader hjemme, og ønsker du å vite mer om de ulike variantene? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene.
En elbillader er nettopp det ordet tilsier - en lader for elbilen din. De ulike leverandørene har gjerne sine egne navn på elbilladerne de tilbyr, men de mest vanlige termene som brukes nå, er ladeboks, vegglader og hjemmeladestasjon. Prinsippet vil være det samme for alle tre, siden det bare er navnene som er forskjellige.
Det er to måter du kan lade elbilen din på hjemme: med en ladeboks eller via en vanlig stikkontakt.
Å bruke en vanlig stikkontakt er kjent som “nødlading” og fører med seg mange risikoer. For eksempel er det økt sjanse for at sikringer går, og en stor risiko for brann. Dette gjelder spesielt om man har flere elbiler. Det er ikke anbefalt å bruke en vanlig stikkontakt til hjemmelading, men om du likevel velger å gjøre dette, er det viktig å huske på at du må ha en egen kurs til elbilen. Stikkontakter er vanligvis ikke lagt opp til å tåle belastningen fra å lade en elbil og kan raskere bli opphetet, som kan føre til brann. Du må ta kontakt med en elvirksomhet før du prøver å benytte en vanlig stikkontakt, slik at de kan vurdere om stikkontakten tåler belastningen. I tillegg vil ikke stikkontakten alltid tåle vekten av strømkabelen, så for å sikre seg at det hele ikke ramler av veggen, er det lurt å montere en kurv eller krok som holder vekten på vegne av stikkontakten.
Å montere en ladeboks vil være mye tryggere i lengden, og kan også ha større kurs enn det som er tillatt i vanlige stikkontakter. Ladebokser er dermed mye mer effektive i selve ladingen. En ladeboks er laget for å tåle høy belastning over lengre tid uten å bli overopphetet, og dermed kan man helt trygt lade elbilen over natten.
I forbindelse med konseptet ladebokser stifter man gjerne bekjentskap med begreper som TN-nett og IT-nett. TN er det som er mest vanlig i boliger bygget etter år 2000, og har et 400 volt-system. Elbiler klarer ikke å ta imot 400 volt, så de trenger ladebokser som er bygget for å redusere dette til 230 volt, for ikke å overbelaste eller ødelegge elektronikken. Når det gjelder IT-nett, så er dette mer vanlig i boliger bygget før år 2000, og de har 230 volt-system. Ikke alle ladebokser støtter IT-nett, siden de er bygget for å konvertere 400 volt, så det er viktig å sjekke med en elektriker om man har IT eller TN, før man kjøper en ladeboks.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
En elbillader til hjemmet ditt vil i snitt koste mellom 7.000 og 18.000 kroner. Hvor mye man må betale, kommer selvsagt an på både leverandøren og små og store variasjoner mellom modellene. Et eksempel på en variasjon kan være om modellen du kjøper, har berøringsskjerm eller ikke. Noen leverandører tar installasjonen med i prisoverslaget sitt, mens andre utelater den fra prisen. Installasjon kan fort koste like mye som selve ladeboksen så du bør forsikre deg om at du har sjekket alle tilleggskostnader før du legger inn en bestilling. Prisen kan også variere ut i fra hvilken type ladeboks du trenger, siden det kan være forskjeller på de forskjellige elbilene.
En smart ladeboks kan hos noen leverandører være litt dyrere enn en enkel ladeboks, siden den har det som kalles effektstyring og tidsstyring. Effektstyring vil si at boksen selv prøver å jevne ut toppene i strømforbruket. Altså: at den vil unngå å lade elbilen når strømforbruket er høyest. Dette glir rett inn i tidsstyringen, som bestemmer tidspunktet da elbilen blir ladet. Som oftest vil den velge å lade elbilen om natten, når strømforbruket gjerne er lavest. Noen smarte ladebokser gir deg muligheten til å styre tidspunktene på egen hånd, selv når du ikke er i nærheten av ladeboksen. En enkel ladeboks vil ikke ha noen av disse funksjonene, og er mer som en avansert stikkontakt som bare tilfører strøm til bilen din.
Når det gjelder ladebokser, er klimaet kanskje det som har størst betydning for hvor praktisk det er å montere en ladeboks på privat bolig i Norge. I mange tilfeller velger folk å ha ladeboksen sin utendørs på veggen, eller på en liten stålstolpe. Har du tenkt å installere ladeboksen din på veggen eller på en stolpe, er det viktig at du vurderer værforholdene der du bor. Elektronikk er ofte sårbar for temperaturforandringer, og det gjelder også ladebokser.
Lave temperaturer vil ha en negativ innvirkning på ladehastigheten til en ladeboks. Om du bor i et område med lange og kalde vintre, er det lurt å tenke på dette når du planlegger hvor du vil montere ladeboksen. En god løsning kan være å sette opp laderen i en isolert garasje, hvor kuldegradene ikke påvirker den like mye. Varmegrader kan også påvirke ladehastigheten, så om man bor i områder hvor det er mye sterk sol om sommeren, kan det være lurt å sette opp ladeboksen et sted hvor den får mye skygge.
Dårlig vær kan også påføre skade over lengre tid, men det kan ta en del år før man legger merke til det selv. De fleste modellene som selges i Norge, er også laget for at de skal tåle det norske klimaet, men likevel kan det lønne seg å ha ladeboksen i en garasje eller i ly, et sted der den er godt beskyttet mot dårlig høstvær.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Det er mange årsaker til å installere en elbillader hjemme. Den største og kanskje mest åpenbare grunnen er at man ikke blir avhengig av offentlige ladestasjoner. Offentlige ladestasjoner kan være gode å ha mens man er på jobb, eller om man trenger å lade elbilen på en rasteplass. Likevel er ikke det nødvendigvis den mest fruktbare løsningen over lang tid. Det kan være køer med folk som trenger å lade elbilen sin ved offentlige ladestasjoner, og man må ofte betale mer for strømmen ved en offentlig ladestasjon, enn det du ender opp med å betale for å lade hjemme. Køene kan bli et spesielt stort problem i områder hvor de ikke har bygget mange ladestasjoner, for eksempel i mindre tettsteder eller på landsbygda.
Sikkerhet er også en god grunn til å montere en ladeboks hjemme fremfor å bruke offentlige ladere fast, slik at man unngår å måtte bruke stikkontakten og “nødladeren” i unntakstilfeller. Som vi tok opp tidligere i artikkelen, er det risiko for brann om man bruker en vanlig stikkontakt når man lader hjemme, siden stikkontakter ikke er egnet for den belastningen. Å installere en ladeboks vil minske risikoen for brann, og vil samtidig øke beskyttelsen mot annet som kan ødelegge elektronikken - for eksempel lynnedslag. Ladebokser vil også sikre raskere lading, siden stikkontakter har strengere grenser for hvor mye strøm den kan føre gjennom kabelen.
Noe annet som kan være et stort pluss, er at å montere en elbillader i tilknytning til egen bolig, kan få denne til å virke mye mer attraktiv på salgsmarkedet. Det kan komme godt med nå som elbiler blir mer og mer populære.
Som man kanskje kan forvente, finnes det utrolig mange elbilladere på markedet i dag, og det kan være en utfordring å finne de som har best ladeevne til den rimeligste prisen. Alle leverandørene vi skal ta for oss, har flere løsninger for både private boliger og borettslag, samt både enkle og smarte ladebokser.
Her er en liste over relevante elbilladere på markedet i dag:
Til syvende og sist vil valget mellom leverandører som disse komme an på hva elbilens maksimale ladeeffekt er, og hvor raskt du ønsker å lade bilen din. Alle produsenter vil selge ladebokser med 16A-kurs, som er kursen som er ment for langsom lading over natten, men enkelte elbiler kan bruke ladebokser med 32A-kurs, som også er grensen for hvor stor kurs man kan installere i en privat bolig. De fleste produsenter vil ha en modell med 32A-kurs, men ikke nødvendigvis alle, så dette er viktig å sjekke på forhånd.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Om du har lyst på en elbillader til hjemmet ditt, må du huske på å ta kontakt med en elektriker før du setter i gang med kjøp eller installasjon. Dette fordi en elektriker har god kunnskap om hvilken type lader som er best egnet for hjemmet ditt og vil kunne gi deg gode råd. Gjør man dette, kan man også få et prisanslag av elektrikeren når det gjelder installasjon, om dette ikke allerede er inkludert i ladeboksen du tenker å kjøpe. Det aller viktigste vil uansett være å huske at man ikke skal sette opp hjemmeladeren på egen hånd, men overlate denne jobben til profesjonelle fagfolk. Det er både for din egen sikkerhet og for at elbilladeren din skal bli godkjent til bruk.
Noe annet du bør ha i tankene, er spørsmålet om hvorvidt du vil ha fast ladekabel eller ikke. Med en fast ladekabel trenger du ikke å hente frem kabelen hver gang du skal lade, siden den er fastmontert i ladeboksen og klar til bruk. En fastmontert kabel kan også minske sjansene for at noen stjeler kabelen, i motsetning til løse kabler. Med en løs kabel kan man derimot veksle mellom kabler, noe som kan være veldig praktisk om man for eksempel har besøk av noen som trenger å låne ladeboksen din til sin egen bil. Dette kan også være en fordel om du kjøper ny elbil på et senere tidspunkt, siden du da ikke må bruke tid og krefter på å skifte ut den fastmonterte ladekabelen. Løse ladekabler er langt mindre ressurskrevende å bytte ut.
De fleste ladebokser kommer nå med muligheten for å kobles til WiFi, og det kan være lurt å velge seg en slik boks. Har man en smart ladeboks med WiFi, kan man for eksempel styre boksen via mobilapper tilknyttet leverandøren av ladeboksen. Slik blir det enklere å passe på at ladeboksen fungerer som den skal, selv når man ikke er hjemme, og noen leverandører gir deg dessuten muligheten til å slå ladeboksen av og på, og dermed styre når elbilen lader.
Som vi har sett, er det mange fordeler med å installere en elbillader hjemme, og etter som teknologien stadig utvikler seg og blir bedre, vil det bli mer og mer gunstig å ha slike ladestasjoner på husveggen. Med en ladeboks hjemme kan du gå til sengs med en betryggende visshet om at elbilen din vil være ferdig ladet når du skal på jobb neste morgen!
Gjør smarte boligvalg