Vil du vite mer om elbillader til borettslag? Da har du kommet til rett sted! I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser på elbilladere til fellesskapet, hvordan du skaffer en ladeboks, hva lovverket sier om montering av ladestasjoner, og mye mer. Vil du vite mer om hvorfor ladestasjoner kan være nyttige for borettslag eller sameier? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene.
Som du kanskje gjetter ut fra navnet, er en elbillader en ladeboks som er spesielt konstruert for å tåle belastningen av å lade en elbil eller hybridbil. De forskjellige leverandørene bruker gjerne alternative navn på ladeboksene sine , men du trenger ikke være redd for at du har rotet deg bort om du støter på nye termer. De mest vanlige begrepene, utenom nettopp ladeboks, er vegglader og ladestasjon.
I et borettslag eller sameie har man kanskje flere elbilladere spredt utover forskjellige parkeringsplasser, eller en stor ladestasjon med flere uttak for alle elbileiere som bor der. For borettslag er det spesielt viktig med en elbillader som tåler belastningen av at flere elbiler lader på samme tid, og raskest mulig. Noen leverandører - som Defa - har noe som kalles fulldynamisk lastbalansering i ladeboksene sine, som gjør at man lett kan overvåke alt forbruk i borettslaget. Fulldynamisk lastbalansering betyr at man enkelt kan fordele ledig kapasitet til de forskjellige ladeboksene på anlegget, slik at strømmen alltid går til ladeboksen som har best behov for strøm i øyeblikket. Med løsninger som dette unngår man at kurser eller hovedsikringer blir overbelastet, noe som er viktig for blant annet brannsikkerhet.
Elbilladere blir stadig utviklet for å lade raskere og for å være så miljøvennlige som mulig. For de fleste produsentene bak ladeboksene er det utrolig viktig at ladeboksene er så miljøvennlige som de får til, og dermed er det heller ikke vanskelig å finne en god leverandør for den som er miljøbevisst. I denne artikkelen skal vi gå inn på detaljene rundt hvordan elbillading foregår for borettslag eller sameie, og hvilke lover som gjelder for dette i Norge.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Ladebokser vil i snitt koste mellom 7.000 og 18.000 kroner per ladeboks, og da er ikke installasjonskostnadene nødvendigvis medregnet. Den endelige prisen vil komme an på hvor mange ladebokser borettslaget eller sameiet trenger, og hvilken leverandør dere ønsker å gå for. Her er det viktig å huske at noen leverandører har installasjon som en del av prisen, men at det slettes ikke er alle som har det, og at man selv må finne om det lønner seg å kjøpe ladebokser med eller uten monteringen på kjøpet.
Borettslaget eller sameiet må selv ta en avgjørelse når det gjelder hvordan de vil at beboerne skal faktureres for lading, og dette bør avtales med beboere før man velger leverandør. Enkelte leverandører jobber i hovedsak med borettslag, og har derfor avtaler man kan inngå, hvor de tar seg av fakturering av beboerne det gjelder en gang i måneden - dette gjelder blant annet Zaptec, Defa, Easee med flere. Det vil si at leverandøren tar hånd om fakturering på vegne av borettslaget. Ellers kan borettslaget også velge å ta seg av dette selv, ved å lese av forbruket og fordele kostnadene på beboerne det gjelder.
Borettslaget kan også sette en fast månedspris for alle beboere med elbil, slik at de vet at alle betaler nok til å dekke strømmen. Dette kan gjøres via appen til den valgte leverandøren, og der kan også tilgangen til ladestasjonene kontrolleres av borettslaget. På den måten får man mer kontroll over hvor mye hver enkelt beboer bruker, og hvem som trenger mest strøm på forskjellige tidspunkt.
Mange kommuner har diverse støtteordninger for sameier og borettslag som har planlagt å montere en ladestasjon. Som borettslag eller sameie kan man søke om tilskudd til utvikling av infrastruktur. Kommunene som har en slik ordning, har gjerne relativt ulike vilkår og framgangsmåter, så det vil være lurt å sjekke med din egen kommune om hvordan du skal gå frem.
Elbiler har hatt en stor popularitetsøkning de siste årene, og som følge av dette har Norge vedtatt nye lover som omhandler nettopp elbiler og ladestasjoner i borettslag og sameie. Lovene er relativt nye, og reglene som gjelder borettslag, trådte i kraft så nylig som januar 2021. Veldig kort forklart gir loven beboere i sameie og borettslag retten til å etablere et ladepunkt til elbilene sine på én eller flere parkeringsplasser på eiendommen til sameiet eller borettslaget. Med andre ord må eierne tillate etablering av ladestasjoner, med mindre det er saklig grunn til å nekte det. Dette skal vi gå nærmere inn på i de neste avsnittene.
Retten til elbillading ble lovfestet gjennom to lover, som hver for seg gjelder sameie og borettslag. Den første loven ble lagt frem i 2017, og gjelder “rett til å sette opp ladepunkt for elbil og ladbar hybridbil” (Eierseksjonsloven, 2017, § 25 a). Den andre loven ble vedtatt i 2020, og omfatter “rett til å setje opp ladepunkt for elbil og ladbar hybridbil” (Borettslagsloven § 5-11 a). Eierseksjonsloven omhandler da sameie, og er kanskje for noen kjent som sameieloven.
Borettslagsloven og eierseksjonsloven forteller at borettslag og sameie må tillate installasjon av anlegg for lading, for de beboere som måtte ønske det. Dette gjelder kun om beboeren har rett til å parkere på eiendommen. Det kan nektes ved saklig grunn, for eksempel om det oppleves som upraktisk for borettslaget, eller om det blir for høye kostnader. Det er veldig høy terskel for hva som regnes som for høye kostnader og hva som regnes som saklig grunn, så det er sjelden beboere kan nektes å sette opp ladestasjoner.
Det er likevel verdt å nevne at én saklig grunn for å nekte enkeltpersoner å installere en ladestasjon i et borettslag eller sameie, kan være at borettslaget eller sameiet planlegger å montere en felles ladeløsning for flere beboere på et senere tidspunkt, og at de derfor ikke vil at beboerne gjør det hver for seg. Det kan òg være at borettslaget eller sameiet vil bruke samme leverandør for alle ladeboksene, i stedet for at beboerne velger forskjellige aktører.
En annen saklig grunn kan være at parkeringene til borettslaget ikke er på samme eiendom som boligene eller at borettslaget leier noen andre sin eiendom til parkering. Det kan og være at de ikke har nok parkeringsplasser til å sette opp ladestasjoner for de få som har elbil. Man kan ikke kreve at borettslaget eller sameiet bygger nye parkeringsplasser til ladestasjonene: parkeringsplassen må være der fra før.
Det er også verdt å nevne at borettslaget eller sameiet må oppgradere strømnettet til eiendommen om dette er nødvendig for at ladestasjonene skal fungere. Hvorvidt man har riktig strømnett, kan man finne ut hos en elektriker. Det at man ikke har riktig strømnett, er dermed ikke en god nok grunn til å nekte utbygging av ladestasjoner til beboere.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Det er mange gode årsaker til å etablere en ladestasjon eller flere i ditt borettslag. På lang sikt er det en god investering for infrastrukturen til borettslaget, og ladestasjonen vil være med på å gjøre borettslaget mer moderne. Boligene kan øke i verdi etter hvert som elbiler blir mer populære, noe man ser via nettsteder som Finn, hvor utleiere ofte skriver i annonsetittelen at de har elbilladere. I tillegg åpner man opp for en større gruppe mennesker når man legger ut boliger for salg eller leie. Om borettslaget ditt allerede har en ladestasjon, øker sjansene for at noen med elbil eller hybridbil velger nettopp det, fremfor et annet.
Nordmenn har generelt blitt mer miljøbevisste de siste årene, og salget av elbiler fortsetter å øke over hele landet uten noen tegn til at det vil stoppe. Vi kan derfor si at ladestasjoner for elbiler er en god investering i det grønne skiftet som befolkningen har blitt opptatt av, og at borettslaget eller sameiet fremstår som mer miljøvennlig om de investerer i det, noe som i grunn bare kan ses på som en positiv ting.
Det finnes som sagt også offentlige støtteordninger for investering i ladestasjoner, blant annet har Oslo Kommune en egen tilskuddsordning som du finner mer informasjon om i denne artikkelen, som handler om tilskudd til oppgradering eller etablering av infrastruktur i borettslag og sameier, for å gjøre det mulig å installere ladestasjoner.
Elbilladere gir også økt sikkerhet. Om borettslaget allerede har beboere med elbil eller hybridbil, kan det skje at de tyr til vanlige stikkontakter for å lade bilen hjemme, fremfor å kjøre den til en ladestasjon, for eksempel fordi de ikke rakk å lade den i løpet av arbeidsdagen. Dette er ikke nødvendigvis farlig på kort sikt eller i unntakstilfeller, men det kan være brannfarlig eller føre til annen slitasje, blant annet om stikkontakten ikke tåler vekten av ladekabelen. Med en ladeboks unngår man risikoen for brann og slitasje, og det vil også bli lettere for beboere å lade bilene sine.
Det er ikke så komplisert å anskaffe én eller flere ladestasjoner til et borettslag som man kanskje først antar. Det letteste vil være om man velger én leverandør og installerer stasjonen på vegne av hele borettslaget, fremfor at hver enkelt som eier en elbil eller hybridbil, monterer egne ladebokser fra forskjellige leverandører. På denne måten får man mye bedre kontroll over forbruket til beboerne, og dermed også over hvor mye strøm som brukes.
Det aller første man bør gjøre, er å kontakte en godkjent elektriker. En elektriker vil kunne vurdere sikringene i borettslaget, og de kan gi en vurdering av hvilken type ladeboks som vil være best i henhold til om borettslaget har TN-nett eller IT-nett. TN-nett er mest vanlig i boliger bygd etter år 2000, og i Europa generelt, og er det systemet ladebokser er bygget for å takle. IT-nett er derimot for gammelt i forhold til ladeboksene, og det er nesten ingen ladebokser produsert i dag som klarer å jobbe med IT-nett. Elektrikere som gjør denne vurderingen, kan også gi et prisanslag for monteringen, om dette ikke er inkludert i ladeboksen du velger å kjøpe.
Det andre man bør gjøre, er å vurdere hvilken ladeboks borettslaget skal investere i. Noen leverandører satser mye på ladestasjoner for borettslag og sameier - eksempelvis Easee, Zaptec, Wallbox og Defa, med flere. Hos disse leverandørene kan man velge mellom en enkel eller smart ladeboks. En enkel ladeboks fungerer som en stikkontakt, og gjør ikke stort mer enn å lade bilen. En smart ladeboks kan være mer relevant for et borettslag, da man får mye større kontroll over ladeboksen via diverse apper som leverandørene tilbyr. Derfra kan man kontrollere alt fra ladetidspunkter til hvor strømmen skal fordeles på ladestasjonene. Dette hjelper med å optimalisere strømbruken.
Sist i rekken kommer selve monteringen av ladestasjonene. Monteringen kan man ikke gjøre på egen hånd. For å få ladestasjonen godkjent til bruk må man bruke en autorisert fagperson. Enkelte leverandører oppgir monteringen som en del av totalprisen, så man slipper å tenke for mye på hvor man skal finne en elektriker til å montere ladestasjonen. Andre leverandører har det ikke som en del av prisen, og dermed må man kontakte en elektriker selv. I tilfellet hvor leverandøren ikke har montering som en del av prisen, kan man vurdere å bruke samme elektriker som sjekket sikringene i borettslaget.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Om ditt borettslag eller sameie tenker på å montere ladebokser, er det aller viktigste at dere tenker langsiktig. Elbiler blir mer og mer populære, og sannsynligheten er stor for at flere med elbiler eller hybridbiler flytter inn. Med henblikk på dette vil det være lurt av borettslaget å optimalisere plasseringen av ladestasjonene, og legge opp til at man kan montere flere ladebokser ved behov.
Som borettslag eller sameie er det veldig viktig at man tenker over hvorvidt man vil ha en fastmontert eller løs ladekabel. En fast ladekabel kan være mer praktisk i et borettslag, da man slipper at beboere er så uheldige å miste en ladekabel, eller at kabler blir stjålet. En løs ladekabel kan derimot gjøre det lettere om beboerne har forskjellige typer elbil og de ikke alltid bruker den samme ladeplassen. Løse kabler kan også være en fordel om en beboer flytter ut, og en ny person med en annen type elbil flytter inn. Dette er noe som hver enkelt borettslag eller sameie må vurdere selv.
Som vi ser er det utrolig mange fordeler med å installere en eller flere ladestasjoner i et borettslag, og det er også en rettighet beboere i Norge har. Til syvende og sist vil ladestasjoner være positivt for de som bor og de som eier boligene, og man kan bli en viktig del av det flotte grønne skiftet i Norge!
Gjør smarte boligvalg