Vil du vite mer om balkongskjerming? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om balkongskjerming, hvilke produkter som kan brukes, hva du bør se etter, hva det koster, og mye mer. Med god balkongskjerming slipper du å få for mye sol og vind inn på balkongen, samtidig som du hindrer innsyn fra omgivelsene. Men vet du hvilke solskjermingsprodukter som egner seg for balkongen? Og vet du hvorfor prisene varierer så mye? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du å tilbringe mer tid på balkongen om sommeren? I så fall har du kanskje vurdert å kjøpe balkongskjerming. Mange gleder seg til å kunne sitte på balkongen i behagelige omgivelser når sommeren kommer, enten for å sole seg, ta en drink sammen med gode venner eller for å bare kunne slappe av i frisk luft. Men uten balkongskjerming kan det fort bli for varmt å sitte på balkongen når solen skinner på det sterkeste. Dessuten kan vind og nysgjerrige blikk fra naboer gjøre opplevelsen mindre hyggelig. Det finnes flere typer solskjerming som passer til balkong og som gir deg det privatlivet du helst skulle hatt når du sitter ute på balkongen om sommeren.
Du finner både enkle og rimeligere former for solskjerming til balkong og mer avanserte og moderne alternativer. Hvis du ønsker noe nytt og moderne, kan du vurdere å kjøpe screens til balkongen. Screen kalles noen ganger zip screens og kommer i åpne ruller eller innebygd i kassetter. Screens er en form for utvendig solskjerming og ligner i grunn litt på et rullegardin. Disse består av tekstiler med forskjellig grad av tetthet slik at du selv bestemmer hvor mye sollys som skal slippe gjennom. En fordel med screens er at solen holdes ute fra balkongen uten at du samtidig mister utsikten. De kan også monteres i sidevinduene slik at du slipper innsyn fra naboer. Screens kan betjenes med en snor eller med en fjernkontroll eller en app på telefonen. De er pene å se på og bidrar til å gi balkongen et stilrent ytre.
Hvis du hovedsaklig plages av solen og ikke er like opptatt av å skjerme for innsyn, kan du vurdere en vanlig balkongmarkise. Balkongmarkiser beskytter effektivt mot UV-stråler og sørger dessuten for at solen ikke trenger inn i leiligheten og forårsaker blekning av møbler og interiør. Med balkongmarkisen trukket ut kan du sitte i en lun skygge på balkongen uten å plages av de sterke solstrålene. Balkongmarkiser består av en markiseduk som vanligvis er laget av akryl, armer som duken festes til, samt en betjeningsløsning som brukes til å trekke markisen inn eller ut etter behov. Balkongmarkiser kan betjenes med en sveiv eller med en motorisert løsning med bryter, fjernkontroll eller app på telefon.
Et annet populært alternativ i disse dager, er plisségardiner som plasseres i balkongvindu på innglasset balkong. Dette blir en form for innvendig solskjerming, og plisségardiner er særlig nyttige fordi de er fleksible. Du kan enkelt justere plasseringen selv. Hvis solen skinner gjennom midten av vinduet, kan du trekke plisségardinet sammen slik at det kun beskytter akkurat der solen skinner, mens det fortsatt er åpent i vinduet for øvrig, for eksempel på bunnen eller toppen. Plisségardin er et godt alternativ for deg som både vil beskytte mot sollys og innsyn til balkongen.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Balkongskjerming finner du i en rekke forskjellige prisklasser. Ønsker du å betale minst mulig, kan du kjøpe enkel innsynsskjerming fremstilt av tekstiler hos IKEA eller andre lavpriskjeder for litt over hundrelappen. I motsatt ende kan du finne spesialtilpassede markiser av svært høy kvalitet som koster opp mot 100.000 kroner. Det er opp til deg å finne ut hvor mye du ønsker å investere i balkongskjerming, men det finnes altså alternativ for lommebøker av enhver størrelse.
For å gjøre det lettere å vurdere hva slags produkt du ønsker, skal vi se nærmere på prisene for noen av de mest populære formene for balkongskjerming. Screens eller zip screens som vi nevnte innledningsvis, koster som regel et sted mellom 5.000 og 20.000 kroner. Prisen vil imidlertid avhenge av hvor stor balkong du har og om du trenger flere screens (for eksempel på sidene). Screens kommer med duker av forskjellig kvalitet og med ulike betjeningsløsninger. Valg av duk og betjeningsløsning vil være med å avgjøre om dine screens koster nærmere 5.000 eller 20.000 kroner.
Når det gjelder balkongmarkiser, kan prisforskjellene være særlig store. Hos lavpriskjeder kan du få markiser til et par tusen kroner, mens du hos spesialister på solskjerming kan finne markiser til over 70.000 kroner. De fleste trenger imidlertid ikke så dyre markiser og du kan regne med å få god kvalitet hvis du betaler 10.000 - 30.000 kroner for en balkongmarkise. Her vil også størrelsen på markisen ha avgjørende betydning for pris, men kvalitet på markiseduk og betjeningsløsning spiller også inn.
Har du en innglasset balkong og ønsker plisségardiner, kan du velge mellom rimelige alternativer til noen få hundrelapper og mer kostbare gardiner til opp mot 10.000 kroner. Også her vil lavpriskjedene være rimeligere, mens spesialistene gjerne tar mer. Merk at som regel bare får kjøpt plisségardiner i standardstørrelser hos lavpriskjeder, mens du hos en spesialist har anledning til å bestille plisségardiner i oppgitt størrelse og med eventuelle spesialtilpasninger.
Ofte er det vanskelig å finne konkrete priser på hjemmesidene til forhandlere av solskjermingsprodukter. Det skyldes at det vanligvis er behov for å tilpasse produktet til din balkong og i riktige størrelser. Derfor må man gjerne hente inn et pristilbud på forhånd og oppgi konkret informasjon om hva du ønsker deg og i hvilke størrelser. Det er vanlig at forhandleren tilbyr å gjennomføre en befaring hjemme hos deg slik at en fagperson kan se på balkongen og finne ut hva som er mulig å gjennomføre der du bor. Som regel er befaringen gratis og oppmålinger inkluderes hvis det blir behov for det.
Noen ganger er montering inkludert i prisen, men det kan variere fra den ene forhandleren til den andre. Det anbefales å hente inn tilbud fra flere forhandlere slik at du kan sammenligne dem på pris, men for at sammenligningen skal bli korrekt, er det viktig at du sjekker hva som inkluderes i pristilbudet, for eksempel om montering og oppmåling er inkludert eller om dette må betales for utenom. Du kan også velge å ta mål og montere selv, men det er i så fall viktig at du er nøye med oppmåling og at du følger monteringsanvisning til punkt og prikke. Måler du feil, risikerer du å betale mange tusen kroner for et produkt som ikke passer.
Når du sammenligner tilbud bør du også finne ut hva som er inkludert i prisen når det kommer til betjeningsløsninger eller hvilken duk som følger med. Hvis et av pristilbudene er høyere enn de andre, kan det vise seg at prisforskjellen skyldes høyere kvalitet på stoffet eller mer avansert betjeningsløsning, for eksempel at markisen eller screens kan betjenes ved hjelp av en app. Ofte lønner det seg å betale litt mer for et produkt av høyere kvalitet som kanskje også har lengre levetid.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Det er mange grunner til at folk velger å skaffe balkongskjerming til leiligheten. En av de vanligste grunnene er at man ønsker å kunne sitte ute på balkongen om våren eller sommeren uten å få solen rett i ansiktet og uten at det blir for varmt å sitte der. Med balkongskjerming blir det dessuten mer komfortabelt å tilbringe tid på balkongen sammen med andre mennesker. Noen ønsker balkongskjerming for å hindre innslipp av sollys i leiligheten. I slike tilfeller kan man for eksempel kjøpe en balkongmarkise, men det går også an å bruke ulike former for innvendig solskjerming, som pene gardiner i bambus eller persienner. Med solskjerming unngår du at UV-stråler forårsaker skader på møbler og interiøret ellers i leiligheten. En annen viktig grunn til at folk kjøper balkongskjerming, er for å hindre innsyn på balkongen. Mange vil helst kunne sole seg eller tilbringe tid på balkongen uten at nysgjerrige naboer ser på alt du gjør. Noen ønsker dessuten bare å skjerme mot vind hvis de bor i vindutsatte områder.
Det finnes også argumenter mot å kjøpe balkongskjerming. Selv om det ikke trenger å være dyrt, må man likevel regne med å betale nokså store summer for solskjerming av høy kvalitet. Videre vil det oppstå et behov for vedlikehold. En markiseduk må eksempelvis vaskes noen ganger i året og markisen bør helst trekkes inn når værforholdene tilsier det. For eksempel hvis det regner mye eller blåser kraftig. Balkongskjerming gjør imidlertid noe med leilighetens fasade og kan gi et ekstra piff til det estetiske uttrykket. Det kan igjen bidra til å øke boligens verdi og kan komme deg til nytte hvis du skal selge boligen en gang i fremtiden.
Når vi snakker om solskjerming på ulike områder utenfor husets vegger, oppstår det ofte forvirring om hva som menes med balkong, veranda, terrasse og altan. Vi skal derfor se nærmere på forskjellene her. En balkong er en oppholdsplass på husets eller leilighetens fasade. Gulvet innendørs ligger på samme plan som gulvet på balkongen og balkongen kan bæres av bjelker. En veranda derimot, er et tilbygg til huset og har enten et overbygd eller åpent tak som bæres av stolper. En terrasse defineres som en avsats foran en bygning. Den har ofte en egen inngang til stuen og en trapp som leder til hagen. I motsetning til veranda og balkong, ligger terrassen normalt på bakkeplan. Til slutt har vi en altan som er en oppholdsplass på et tak uten overbygg. Ofte er den utstyrt med et rekkverk og den kan være understøtter av stolper.
Det kan være nyttig å være klar over disse forskjellene når du skal lete etter riktig solskjerming for deg. Ofte er terrasser større og da blir mulighetene flere. Hvis terrassen er stor nok, kan du for eksempel sette opp en pergola eller en frittstående markise. Ofte er det ikke stor nok plass til dette på en veranda eller en balkong. Pergola blir stadig mer populært i Norge og passer godt til en stor terrasse eller en hage. Pergolaen består av et byggverk med fire stolper og et tak som er mer eller mindre åpent. Selve konstruksjonen og duk som man eventuelt trekker over det åpne taket, vil gi et område med skygge under hvor det er behagelig å sitte.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
For at du skal få balkongskjerming som du kan være fornøyd med i lang tid, er det viktig at du tar deg god tid til å finne riktig produkt som fungerer for de formål som er viktig for deg. Til slutt gir vi deg noen gode råd knyttet til dette.
Hvis du har bestemt deg for å kjøpe en balkongmarkise, er det viktig at du tar godt vare på den. Markiseduken skal helst vaskes en gang om våren og en gang om høsten. Du bør bruke mildt såpevann ved vask slik at du ikke skader dukens impregnering. Det finnes et bredt utvalg av markiseduker og du finner for eksempel markiseduker som er vannavstøtende og selvrensende. Kjøper du en slik duk, kan du forlenge levetiden og redusere behovet for vedlikehold. Husk at markisen bør trekkes inn når det blåser for mye for å unngå skader på den. Du kan lese mer om dette i artikkelen vår om markiseduker.
Solskjerming er populært både på balkongen, på terrasse og i hagen. Hvis du har hage, har du mange gode alternativer å velge mellom. Vi har allerede nevnt pergola som stadig blir mer populært i Skandinavia. Du finner imidlertid også enklere og rimeligere løsninger. For eksempel kan du vurdere å sette opp en levegg. Dette er en vegg som normalt festes til husets vegg og som kan trekkes ut for å skape skygge og beskytte mot vind og innsyn. Andre alternativer inkluderer frittstående markiser eller solseil. Du kan lese mer om dette i guiden vår om levegger, eller guiden om solseil!
Det kan være fristende å spare penger på å gjøre oppmåling og monteringsarbeid selv. I mange tilfeller går det fint an, men noen jobber er mer kompliserte enn andre, og hvis du ikke er særlig praktisk anlagt, er ofte best å overlate jobben med å montere og måle opp til en fagperson. Da kan du være helt trygg på at du får gardiner, screens, markiser eller hva det måtte være i riktig størrelse og solskjermingsproduktet monteres på riktig måte. Skal du gjøre jobben selv, må du være nøye med å følge monteringsanvisninger som følger med.
Gjør smarte boligvalg