Eiendomsmeglere i Bergen: Alt du må vite
Kapitler:
Hva bør du vite om eiendomsmeglere i Bergen? Lurer du på hvordan du velger rett megler? I denne artikkelen gjør vi rede for hvordan du går frem når du trenger megler, du får svar på hva meglertjenesten koster og hvordan du kan spare penger på megleren. Er du klar over at du bør velge en megler nær deg? Og at det i Bergen finnes en rekke ulike meglerkontorer å velge mellom? Her forteller vi deg alt du trenger å vite om eiendomsmeglere i Bergen.
Få tilbud fra dyktige eiendomsmeglere
Det tar kun ett minutt og er helt uforpliktende
1. Hva gjør en eiendomsmegler?
En eiendomsmegler tilbyr meglertjenester innen kjøp og salg av brukt bolig, fritidsbolig, nybygg, næringseiendom og tomter. En megler er ekspert på å generere interesse for eiendom og kjenner de lover og regler som gjelder for boligsalg. Derfor velger de aller fleste å hente inn en megler når de skal selge boligen. I valget av megler er det sentralt å velge en lokalkjent megler med solid kompetanse på den type bolig du skal selge. I Bergen finner du en rekke ulike meglerkontorer å velge mellom.
En eiendomsmeglers arbeidsoppgaver er svært omfattende. Her lister vi opp noen av de mest sentrale:
- Megling av brukt bolig, fritidseiendom, tomter, nybygg, prosjekt og næringseiendom
- Utvikling av salgsstrategi i samarbeid med selger
- Arrangering og gjennomføring av visning
- Verdivurdering av bolig
- Tilrettelegging for foto, presentasjon og visning
- Utarbeiding av markedsmateriell
- Annonsering av eiendommen på nett og i aviser
- Utarbeiding prospekt
- Håndtering av budrunde
- Innhenting av offentlige dokumenter
- Håndtering av skjemaer, tinglysning og kontrakter
- Håndtering av det økonomiske oppgjøret
- Kjøpshjelp
- Flere eiendomsmeglere tilbyr også flyttehjelp, som flyttevask, bæring, pakking etc. Noen tilbyr også utleiemegling.
Mer om hva en eiendomsmegler gjør:
1.1. Vår komplette guide til eiendomsmegleren
1.2. Hvorfor bør du benytte eiendomsmegler?
1.3. Alt du trenger å vite om å selge bolig
2. Hva koster meglertjenesten?
Hva meglertjenester koster, kan variere svært mye. Det er derfor lurt at du gjør grundige undersøkelser og kontakter meglerkontorene direkte for prisoverslag. Noen meglerkontorer formidler veiledende priser på sine hjemmesider. Det er også mulig å benytte seg av en anbudstjeneste for innhenting av ulike tilbud.
Dersom du skal selge boligen din står du gjerne mellom valget av tre mulige betalingsmodeller:
- Provisjon av salgssum: Ved denne betalingsmodellen betaler man megleren i form av en provisjon av salgssummen på boligen. Meglerens provisjon øker i takt med prisen på boligen, og regnes ut etter en prosentandel. Prosentandelen ligger vanligvis mellom 1-4%, og varierer etter erfaring, meglerkontor o.l. Du gjør derfor lurt i å hente inn flere tilbud i jakten på megler. Merk at det ikke er tillatt med progressiv provisjon, som innebærer at megleren tar en høyere prosentandel når prisen når en viss sum.
- Timespris: Ved denne betalingsmodellen betaler du megleren per time. Timesprisen kan variere, men ligger gjerne på rundt 2.000 kroner. Ved denne betalingsmodellen er det viktig at du får et estimat over hvor mange timer boligsalget forventes å ta. Meglere opererer med ulike estimater, så også her er det viktig at du henter flere tilbud.
- Fast pris: Noen meglere tilbyr også en fastpris for salget, basert på timepris. Ved denne type betalingsmodell er det svært viktig at du kartlegger hva som ikke er inkludert i prisen. Få en fullstendig oversikt av megleren vedrørende dette.
Ofte kan timepris se billigere ut enn provisjon, men det er svært sjelden reelt. Du må derfor undersøke hva som kommer i tillegg til timeprisen. Merk også at det er vanlig at megleren tar en minstepris for jobben, som regel rundt 40.000 kroner.
Et boligsalg innebærer flere kostnader utover selve meglertjenesten. Det tilkommer flere faste utgifter, som innhenting av dokumentasjon fra kommune, foretningsfører og kartverket. Du vil gjerne også ha utgifter knyttet til utarbeidelse av boligsalgsrapport og forsikringer. Markedsføringen av boligen er i de fleste tilfeller en av de mest kostbare utgiftspostene. Det er derfor viktig at du ber megleren om et prisoverslag for alle tjenestene du vil ha behov for på forhånd. De fleste meglerkontorer tilbyr ulike salgspakker du kan velge mellom. Du må nok uansett regne med at boligsalget kommer på godt over 100.000 kroner.
Når du skal velge megler er det viktig å huske på at den billigste ikke nødvendigvis er den beste. Husk at en dyktig megler med et stort nettverk kan generere svært mye interesse i en budrunde. De dyktigste meglerne vet som regel å ta seg betalt, mens de som er mindre erfarne er nødt til å tilby lave priser for å få oppdrag overhodet. Selv om du kanskje kan spare penger på meglerhonoraret er det ikke sikkert du sparer penger totalt sett. En dyktig megler med et stort nettverk, høy kompetanse og lang erfaring kan bidra til at du får en høy pris for boligen din. Du gjør derfor lurt i å velge rett megler.
Mer om hva meglertjenester koster:
2.1. Hva koster det å benytte en eiendomsmegler?
2.2. Alt du bør vite om meglerprovisjon
2.3. Hva koster en megler på fastpris?
3. Prisantydning, budrunde og e-takst: de viktige begrepene
De fleste vil komme over begreper de ikke kjenner til når de skal kjøpe eller selge bolig. Under redegjør vi for noen sentrale begreper.
Prisantydning: Prisantydningen tar utgangspunkt i meglerens verdivurdering av boligen, men inkluderer også selgerens forventninger til salgspris. Prisantydningen ligger gjerne noe høyere enn verdivurderingen.
Verdivurdering/ E-takst: En verdivurdering er en meglers vurdering av boligens antatte verdi i markedet. Siden 2016 har e-takst vært standarden for verdivurdering av bolig, noe som innebærer at meglere nå har tydelige retningslinjer for hvordan en verdivurdering skal gjennomføres. E-takst ble utviklet på Finanstilsynets etterspørsel om bedre dokumentasjon på prissetting av boliger. Merk allikevel at meglere kan komme frem til ulik e-takst. Det bør imidlertid ikke være et voldsomt gap mellom vurderingene.
Boligsalgsrapport: En boligsalgsrapport er den mest omfattende formen for tilstandsrapport. Ved utarbeidelse av en tilstandsrapport gjør en takstmann en befaring, utfører målinger og undersøker standarden på boligen. En boligsalgsrapport gir blant annet informasjon om branntekniske forhold og det elektriske anlegget. Rapporten inkluderer en vurdering av våtrom, samt gir en forenklet lovlighetsvurdering.
Budrunde: En budrunde er en godt regulert prosess ved salg av bolig, hvor interessenter legger inn bud på boligen med en tidsfrist. Det finnes ingen formelle krav til hvem som kan avholde budrunden, men de fleste foretrekker at en megler tar seg av prosessen.
Oppgjør: Når man har kjøpt eller solgt en bolig gjennomføres det et eiendomsoppgjør. Dette inkluderer kontroll av heftelser i grunnboken, restanser, legalpant, felleskostnader, festeavgift og kommunale avgifter. Ved et oppgjør utarbeides en kjøpekontrakt og et skjøte, og man avholder et kontraktsmøte. Oppgjøret inkluderer innfrielse og sletting av selgers lån, samt utbetaling av kjøpesum.
Boligkjøperforsikring: En boligkjøperforsikring gir kjøperen juridisk bistand dersom feil eller mangler oppstår i etterkant av boligkjøpet. Forsikringen dekker ikke utbedring av feil, men de rettslige kostnadene som måtte oppstå i forbindelse med å få erstatning for feilene.
Eierskifteforsikring: Med en eierskifteforsikring kan du overlate ansvaret for eventuelle mangler som senere kan oppstå til et forsikringsselskap.
Mer om de viktige begrepene knyttet til valg av megler:
3.1. Alt du trenger å vite om e-takst
3.2. Vår komplette guide til boligsalgsrapporten
3.3. Våre beste råd for å lykkes med budrunden
4. De beste strategiene for å spare penger på meglertjenesten
Velg en lokal megler: En lokal megler kjenner markedet i området godt, og vet hva interessenter er villige til å betale for eiendommen. Megleren vil også ha kunnskaper om hvordan du kan øke verdien på ditt objekt. Ved å velge en lokal megler unngår du også eventuelle tilleggsutgifter for lang reisevei.
Vurder ulike aktører og priser: Hent inn uforpliktende tilbud fra flere flere meglere. Gjennom anbudstjenester på nett kan du enkelt sammenligne tilbud.
Medlemskap i boligbyggelag: I noen tilfeller kan man få rabatt på meglertjenester dersom man er medlem av et boligbyggelag.
Velg meglertjeneste gjennom dagligbanken: Mange kan få et rimeligere tilbud ved å velge meglertjenester fra dagligbanken.
Gjør deler av boligsalget selv: Mange ønsker å gjøre deler av boligsalget selv, men mangler den nødvendige kompetansen. Det finnes imidlertid flere selvhjelpstjenester som bistår deg med å selge selv. Sjekk ut om dette kan være noe for deg.
Selg bolig uten megler: Det kan være penger å spare på å gjøre boligsalget selv. Å selge selv krever imidlertid at du setter deg inn de lover og regler som gjelder. Du må også være villig til å stå personlig ansvarlig dersom noe skulle gå galt. De aller fleste velger å sette bort boligsalget nettopp på grunn av dette. Husk også at det ikke er sikkert at du faktisk vil spare penger på å selge selv. Med en meglers erfaring og kompetanse vil du mest sannsynlig kunne få mer for boligen din. En megler vil kunne skape mer interesse for boligen, og vet hvordan legge press på budrunden. Vurder derfor å selge selv nøye.
Vær unorsk og forhandle på pris: Vi nordmenn er ikke alltid så flinke når det gjelder å forhandle på pris. Du skal allikevel vurdere om en slik type forhandling er noe du tør begi deg inn på. Det er faktisk mulig å forhandle på prisen, særlig dersom du kan fortelle megleren om et bedre tilbud du har mottatt. Vær tøff og la meglerne konkurrere om deg!
Mer om de beste strategiene for å spare penger:
4.1. Hva koster det å selge boligen uten meglerhjelp?
4.2. Hvorfor bør jeg selge bolig uten megler?
4.3. Steg for steg: Hvordan selge bolig selv?
5. Hvordan går jeg frem for å finne megler i Bergen?
Når du skal finne megler i Bergen, kan du gå via meglerkontorenes hjemmesider eller innhente tilbud fra ulike anbudstjenester. Det er viktig at du henter tilbud fra flere meglere slik at du enkelt kan sammenligne. Når du skal velge bør du vurdere erfaring, kompetanse, pris, referanser, estimert tidsbruk samt kjennskap til området og markedet.
Mange lurer på hvem den beste megleren i Bergen er. Dette vil det være svært vanskelig å gi noe mer enn en antydning til svar på. Hvem som er den beste eiendomsmegleren vil være avhengig av faktorer som type eiendom, beliggenhet, kjemi, tidsperspektiv, tilgjengelighet osv.
Skal du selge bolig i Bergen, er det åpenbart at megleren må kjenne til Bergen og markedet her. Bergen tilbyr alt fra store eneboliger i landlige områder til moderne studioleiligheter i bykjernen. Byen består av 9 ulike bydeler, og det finnes meglere som er lommekjent i alle områder. Her lister vi opp noen av de mest populære meglerkontorene i Bergen.
DNB Eiendom: DNB Eiendom er en av landets mest foretrukne eiendomsmeglerkjeder. I Bergen har selskapet 8 kontorer. DNB Eiendom tilbyr tjenester innen salg av boliger, hytter og boligprosjekter. De er landets største megler innen nybygg.
Eiendomsmegler Vest: Eiendomsmegler Vest er Vestlandets ledende eiendomsmeglerkjede. I Bergen har selskapet 7 kontorer. Eiendomsmegler Vest tilbyr meglertjenester innenfor alle typer eiendommer. Selskapet tilbyr engasjerte, dyktige og lokalkjente meglere.
Eiendomsmegler 1: EiendomsMegler 1 er Norges største leverandør av meglertjenester. I Bergen har selskapet 4 kontorer. Selskapet driver megling innen bolig, fritidseiendom, prosjekteiendom og næringseiendom.
Eiendomsmegler Krogsveen: Eiendomsmegler Krogsveen er en av landets ledende eiendomsmeglere, og har 5 kontorer i Bergen. Meglerne er lokalkjente og har høy kompetanse innen det private markedet. Krogsveens visjon er å skape verdens enkleste boligreise og legge til rette for et optimalt salg.
Privatmegleren: Privatmegleren er landets tredje største meglerselskap, og har 5 kontorer i Bergen. Selskapet tilbyr tjenester innen kjøp og salg av bolig, fritidseiendom, nybygg og næringseiendom. Privatmegleren er spesialister innen det dyrere boligsegmentet.
Aktiv Eiendomsmegling: Aktiv Eiendomsmegling har 2 kontorer i Bergen, som betjener hele Bergensregionen. Hos Aktiv Eiendomsmegling står lokalkunnskap og kompetanse i fokus. Selskapets mål er å ha de beste meglerne og de mest fornøyde kundene.
Eie eiendomsmegling: Eie eiendomsmegling er Norges største privateide og bankuavhengige meglerkjede. I Bergen har selskapet 2 kontorer. Eie eiendomsmegling tilbyr tjenester innen kjøp og salg av brukt og ny bolig, samt nærings- og prosjektmegling.
Z Megleren: Z Megleren driver eiendomsmegling i Bergen og omegn. Kontoret er plassert sentralt på Fisketorget i Bergen sentrum, hvor de tilbyr megling i alle kategorier.
Kaland & Partners: Kaland & Partners er Bergens mest synlige meglerforetak, og har 5 kontorer i Bergen og omegn. Bedriften er en av de største private aktørene i markedet, og besitter lang erfaring og solid kompetanse.
Bergen omegn eiendomsmegling: Bergen omegn eiendomsmegling er et lokalt meglerkontor i Bjørnafjorden kommune. Selskapet er opptatt av å tilby trygghet gjennom hele salgsprosessen, og er tilgjengelig i alle ledd både før og etter boligsalget.
Mer om hvordan å finne megler i Bergen:
5.1. Alt du trenger å vite om Privatmegleren
5.2. Vår komplette guide til DNB Eiendom
5.3. Hvorfor vurdere EiendomsMegler 1?
6. Våre beste råd når du skal velge megler
Det er mange ting å tenke på når du skal finne en megler til å selge boligen din. Hvilket meglerkontor er best? Bør du velge nærmeste kontor eller det største? Her gir vi deg noen enkle råd som du bør følge når du skal velge megler.
Velg først og fremst megler: Mange tenker at de store meglerkontorene også leverer best kvalitet. Dette er ikke nødvendigvis riktig. Et meglerkontor tilbyr ulike meglere, alle med sine spesialiteter, erfaringer og profiler. Når du skal velge megler bør du først og fremst velge megleren som har best kompetanse på objektet og markedet du skal selge i. Skal du for eksempel selge et landbruk nytter det ikke å benytte seg av en megler som er spesialisert på for eksempel nybygg eller luksusleiligheter. Selv om et stort meglerkontor gjerne bidrar til en opplevelse av trygghet, bør du først og fremst megler, ikke meglerkontor.
Spesialkompetanse: Velg en megler med spesialkompetanse på den type eiendom du skal selge.
Lokalkjent megler: En lokal megler med lang erfaring vil gjerne kjenne markedet i området du skal selge best. En god megler vet hva boliger går for og hva potensielle kjøpere er villige til å betale. De vet også hvordan å presse prisen opp. Velg derfor en megler med god kjennskap til det området du skal selge i.
Spør om faglig bakgrunn: I valg av megler er det viktig at du undersøker faglig bakgrunn. Ofte er denne type informasjon tilgjengelig via meglerkontorets nettsider. Spør dersom du ikke finner dette.
Sjekk referanser: Meglere legger gjerne ut referanseprosjekter på sine nettsider, og det er lurt å ta en kikk på disse. Finner du ikke informasjonen, ta kontakt med megleren direkte.
Magefølelse og kjemi: Det er viktig at du og megleren har god kommunikasjon dere imellom. Det er også svært viktig at du har tillit til megleren. Vurder derfor kjemien du har med megleren nøye. Forteller magefølelsen din deg at dette ikke er rett megler, er det mest sannsynlig ikke det.
Mer om våre beste råd når du skal velge megler:
6.1. Våre beste råd om valg av megler
6.2. Alt du trenger å vite om å selge bolig
6.3. Trenger jeg megler for å selge tomt?
7. Ofte stilte spørsmål (FAQ)
Her gir vi deg svar på et utvalg spørsmål som mange på boligjakt i Bergen stiller seg.
Spørsmål:
Jeg har hørt at alle meglere skal ha autorisasjon, men hvordan kan jeg vite hvem som har dette?
Svar:
Det er riktig at alle meglere skal være autoriserte. Dette innebærer en treårig bachelorgrad i eiendomsmegling, samt to års praksis. Se etter forkortelsen MNEF på meglerkontorets nettsider, som betyr at de er medlemmer av Norges Eiendomsmeglerforbund.
Spørsmål:
Jeg har gjennomført visning, og blitt kontaktet på telefon samme kveld med et bud fra en interessent. Det var etter mitt syn et svært godt bud. Kan jeg akseptere dette uten å gå gjennom megler?
Svar:
En budrunde følger svært strenge regler. Blant annet må alle bud være skriftlige, og første bud må være signert med legitimasjon. Budet kan heller ikke ha kortere frist enn klokken 12 dagen etter siste annonserte visning. Ettersom du spør om du må gå gjennom megler, regner jeg med at det er megleren som har håndtert visning og skal håndtere budrunden. Jeg ville først og fremst ringt megleren. Megleren vil kunne ringe interessenten og forklart reglene for budrunden. Forhåpentligvis er vedkommende også interessert i å være en del av den, når den er i gang. Du kan ikke på noe lovlig vis akseptere et bud over telefon i etterkant av en visning. Les mer om reglene for budgivning.
Spørsmål:
Jeg ønsker å kjøpe en bolig i Bergen sentrum, og har fått råd om at jeg kan senke selgers forventninger til salgsprisen ved å legge inn et veldig lavt bud. Er det lurt?
Svar:
Det kan være risikabelt å legge inn et skambud av flere årsaker. Du kan fornærme selgeren og slik miste sjansen til å kjøpe boligen. Du står også i fare for å trekke med deg flere budgivere, som igjen vil trekke opp prisen i budrunden. Du kan imidlertid, som du sier, senke forventningene til selgeren, og i et tregt marked kan du være heldig å gjøre et kupp. Dersom du ønsker å benytte deg av denne taktikken anbefaler vi deg at du leser vår guide til skambud. Det kan hende du også bør søke råd hos en lokalkjent megler før du legger inn budet. En megler som kjenner markedet lokalt i Bergen vil vite om et skambud har noe for seg.
8. Videre lesning
Når du leter etter megler i Bergensområdet, er det viktig at du gjør grundige undersøkelser. Hent gjerne flere tilbud fra ulike meglere. En dyktig megler med et stort nettverk, høy kompetanse og lang erfaring kan bidra til at du får en høy pris for boligen din.
Når du har gjort en avtale med megler vil vedkommende komme på befaring av boligen å gjøre en verdivurdering. Megleren vil innhente statistikk over boligpriser i området samt nødvendige dokumenter tilknyttet boligen. Megleren vil etter befaringen regne ut boligens verdi basert på kvadratmeterpris, beliggenhet og referanser fra lignende eiendommer. Når vurderingen er gjort, mottar du e-takst. Benytt gjerne befaringen til å spørre megleren om det er ting du kan gjøre for å øke verdien på boligen, som oppussing eller boligstyling.
Megleren vil i etterkant av befaringen bidra til å utarbeide boligsalgsrapport, markedsstrategi og markedsmateriell. Boligen vil så annonseres og tilrettelegges for visning. Etter å ha gjennomført visningen vil megleren arrangere budrunde. Når boligen er solgt tar megleren seg av oppgjøret. Salgsprosessen har en tidsramme på 6 måneder, men det er mulig å avtale kortere tidsramme.
Når du har solgt boligen din havner du på flyttefot, noe som er krevende for mange. På Flyttesmart finner du et omfattende magasin med råd til deg som skal flytte. Les mer om de beste flyttebyråene i Bergen, hva det koster med flyttehjelp i Bergen og våre beste flyttetips.
Har du behov for rengjøringshjelp i forbindelse med flyttingen kan du lese vår komplette guide til flyttevask i Bergen. Lurer du på hvordan vaske ut leilighet eller trenger gode råd til flyttevask finner du dette i Vaskesmart sitt magasin.