Vil du vite mer om installasjon av varmepumper? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hva varmepumper er, hva monteringen av disse kan koste, og hva som inngår i selve installasjonen. Visste du at det er ulovlig å installere varmepumper selv? Og hva er egentlig forskjellen på vannbåren og luftbåren varme? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Begrepet varmepumpe blir vanligvis brukt om en type anlegg for oppvarming eller komfortkjøling som baserer seg på forflytning av varme fra et sted med en gitt temperatur til et annet med høyere temperatur. Det kan innebære at anlegget pumper varme inn i et rom fra et ytre reservoar (tenk utenfra og inn i en stue), men også at varmen pumpes ut i friluft fra et varmt kontor. Teknisk sett kan både kjøleskap, klimaanlegg og oppvarmingsanlegg gå under paraplybegrepet varmepumper. Varmepumper er svært populære å installere i Norge på grunn av de kalde temperaturene i landet, og det blir vanligere og vanligere å ha en varmepumpe i hjemmet. Her er da bruksområdet primært forflytning og utpumping av varm luft hentet fra ulike kilder, som uteluft, sjø, jord, spillvarme eller grunnvarme, som benyttes til oppvarming av boliger (og tappevann, i noen tilfeller).
Det finnes mange forskjellige typer varmepumper, og vi skal se på alle i denne artikkelen, men det de har til felles, er at de er en energisparende måte å varme opp hjemmet på. De er best egnet for den som har stort behov for oppvarming, enten fordi man bor et sted som er ekstra kaldt om vinteren eller fordi man har et stort hjem som ville tatt lang tid og mye energi å varme opp på andre måter.
Varmepumper består av flere deler, som installeres både innendørs og utendørs. Det er viktig at installasjonen utføres av noen med riktig kompetanse, og det er bare montører med de riktige kvalifikasjonene som har tillatelse til å gjøre dette. Du kan altså ikke installere varmepumpen selv. Montørene jobber ofte direkte med de som produserer eller distribuerer varmepumpene, så det skal være lett å finne montører. Dette og mer om installasjonsprosessen skal vi se nærmere på i seksjonen om hvorvidt du kan gjør det selv.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Montering av en varmepumpe kan koste alt fra 5.000 til 100.000 kroner, og prisen kan stige enda mer dersom man vil installere flere inneenheter (altså delene av apparatet som monteres innomhus). Det vil også tilkomme ekstra kostnader dersom man trenger å installere for eksempel rør til gulvvarme i tillegg - dette er aktuelt hvis man skal ha vannbåren varme. De største prisvariasjonene når det gjelder montering av varmepumpe beror altså på hvilken av de to hovedtypene du skal installere:
Vannbåren varme baserer seg på vann som varmes opp av en varmekilde (varmepumper, solcellepanel, elektrisitet) og sirkulerer rundt i hjemmet via rør i gulvet (vannbåren gulvvarme) eller gjennom radiatorer. En varmepumpe som nyttiggjør seg vannbåren varme, kan også varme opp tappevann. Temperaturen styres via termostater eller et sentralt styringssystem i huset. Vannbåren varme fungerer sammen med ulike fornybare varmekilder, derunder luft-til-vann-varmepumper, væske-til-vann-varmepumper, biokjeler og solfangere. Dette gir lavere energibruk og bedre inneklima, og sikrer jevn temperatur i huset.
Varmepumper som benyttes til vannbåren oppvarming, vil være det dyreste alternativet, og de kan fort komme opp i 100.000 kroner. Ofte har man ikke noe opplegg for vannbåren varme i huset fra før av, og man må da begynne med å legge rør til for eksempel gulvvarme. Siden både installasjon og varmepumpe er dyrt, er det mulig å søke om støtte fra Enova, noe vi skal komme tilbake til senere. Om du har lagt opp til vannbåren oppvarming fra før, vil ikke installasjon av en ny varmepumpe nødvendigvis være så veldig mye dyrere enn luft-til-luft, med mindre du satser på slikt som bergvarmepumper, der pumpen alene kan ligge på 100.000 kroner eller mer.
Det finnes tre typer varmepumper for vannbåren varme:
Det finnes én type varmepumpe for luftbåren varme, som kalles luft-til-luft. Det er den mest vanlige varmepumpen i Norge, og den henter varme fra luften utenfra. Den er også den billigste og koster alt fra så lite som 5.000 kroner til opp mot 20.000 kroner, avhengig av størrelse, ytelse, generell kvalitet, merke og støy, samt hvorvidt du vil ha flere innedeler koblet til den samme utedelen. Om du kjøper montering fra leverandør eller distributør, vil du kunne sikre deg en pakkepris der både varmepumpen og installasjonen er inkludert.
Om du har et stort varmebehov, vil du kunne spare mye på å montere en varmepumpe. Varmepumper er laget for å være energisparende og effektive, og du vil kunne begrense og redusere strømregningen betraktelig ved å installere varmepumper. De fleste varmepumper fungerer godt i 10 til 12 år, og er dermed en langtidsinvestering.
Eksempler på hvor mye du kan spare, med tall hentet fra Enova:
Det sier seg selv at varmepumper varmer opp hjemmet, men de varmer ikke bare opp ett rom av gangen. Dersom du har to etasjer, kan du varme opp begge etasjene ved å plassere varmepumpen nær trappen som leder opp i andre etasje. Å varme opp hjemmet er heller ikke det eneste en varmepumpe kan gjøre; om sommeren kan den kjøle ned huset på ekstra varme dager, noe som kommer godt med i de områdene hvor man har høye temperaturer. Der varmepumpen varmer opp huset ved å pumpe fornybar varme til kjølige rom, kjøler den ned huset ved å pumpe den varme luften ut igjen.
I seksjonen som handler om hvorvidt du kan installere varmepumpen selv, skal vi se på noen fordeler ved å velge en profesjonell montør til å ta seg av oppdraget.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
De høye prisene for både installasjonen og varmepumpen i seg selv tatt i betraktning, lurer du kanskje på om det ikke finnes statlig støtte for installasjon av varmepumper? Det korte svaret er ja, i noen tilfeller.
Enova er et statlig selskap drevet av Klima- og miljødepartementet, som ønsker å bidra til at samfunnet blir et lavutslippssamfunn. En del av det arbeidet går ut på å støtte privatpersoner og bedrifter som ønsker å bidra til å endre energibruken i samfunnet. Det involverer da blant annet solcellepaneler og varmepumper, og betyr at du kan få penger tilbake dersom du selv eier en bolig (fritids- eller helårs-) og har betalt varmepumpen av egen lomme.
Ifølge Enovas hjemmesider gir de ikke lengre støtte til kjøp av luft-til-luft-varmepumpe, luft-til-vann-varmepumpe eller avtrekksvarmepumper. Dette er fordi disse har blitt vanligere, og etterspørselen har blitt så høy at prisene har regulert seg selv til et punkt som gjør produktene og installasjonen mer tilgjengelige enn de var tidligere.
Enova gir imidlertid støtte til væske-til-vann-varmepumper, og her kan du få inntil 10.000 kroner i støtte, inntil 20 måneder etter installasjonen er utført. Det er viktig at installasjonen utføres av et godkjent og registrert firma, og du må ha dokumentasjon på at firmaet er registrert samt at alt av betalinger er fullført.
Når alt er installert og betalt, kan du registrere kostnadene hos Enova. Her er det viktig at du har alt av relevant faktura og dokumentasjon, ellers risikerer du at søknaden om støtte ikke blir godkjent.
De har også egne støtteordninger som gjelder for borettslag og sameier, hvor man ofte må sende inn søknaden før prosjektet begynner. Mer info om dette kan du finne på Enovas hjemmesider.
Her er en kort oversikt over vilkårene til Enova:
Så, kan du installere varmepumpen selv og dermed spare noen kroner? Det korte svaret er nei. På grunn av fare for egen helse og sikkerhet er det forbudt å installere en varmepumpe dersom man ikke er godkjent installatør med f-gass-sertifisering. Det er også et pluss om bedriften har såkalt NOVAP-godkjenning via Norsk varmepumpeforening. Om du gjør det selv, risikerer du at forsikringsselskapet ditt ikke hjelper deg dersom noe skulle skje som følge av feilmontering, og du har heller ikke reklamasjonsrett.
En annen viktig grunn til at du ikke skal installere varmepumpen selv, er at de fleste varmepumper i dag inneholder fluorholdige klimagasser (HFK). Det er gasser som kan være giftige dersom det er snakk om store utslipp, og montøren som gjør tar seg av installasjonen, må ha et eget sertifikat som tilsier at vedkommende kan gjøre jobben.
Siden vi har fastslått at dette er en jobb best egnet for profesjonelle, lurer du kanskje på hva monteringen faktisk innebærer og om det er noe du må klargjøre på forhånd. Montører har ofte standardpakker på installasjon av varmepumper. Unntak kan forekomme, basert på eventuelle spesielle forhold i hjemmet ditt, så her er det best å få en montør på befaring.
Ellers vil en standard montering inkludere:
Ting som ikke nødvendigvis er inkludert i montørens standardpakke (men det kan variere fra bedrift til bedrift):
Som kunde er det viktig at du har ryddet nok plass til montøren og dennes utstyr, samt selve varmepumpen, slik at de kan utføre installasjonen på en enkel og mest mulig effektiv måte. Plasseringen skal ha blitt avtalt på forhånd, og dersom det er noe du er usikker på, vil montøren ta deg gjennom prosessen på forhånd, slik at du vet hva de har tenkt å gjøre. Montøren kommer også til å gå gjennom installasjonen med deg én gang til når de er ferdige, slik at du er helt klar over alt som har blitt gjort. Når de gjør dette, skal montøren også gi en kort opplæring i hvordan man bruker varmepumpen samt gi deg en skriftlig manual. Du må også signere en installasjonsrapport, som er viktig i tilfelle du vil søke om statsstøtte eller forsikringsselskapet ditt må involveres på noen måte.
Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få 3 tilbud på jobben her.
Når alt er montert og nødvendig papirarbeid er på plass, er det viktig å huske på at varmepumper vil trenge tilsyn i ettertid også. En god varmepumpe skal vare i 10 til 20 år, men om den ikke blir godt nok tatt vare på, kan den svikte før den tid. Det kan være lurt med vedlikehold i form av elektrikerbesøk; for eksempel kan elektrikeren sjekke varmepumpen (både innedel og utedel) når de er der for å sjekke sikringsskapet ditt. Men husk at vedkommende også må være sertifisert til å jobbe med, og utføre service på, varmepumper.
Det er også viktig med vedlikehold i form av rengjøring. Det kan samle seg mye støv i en varmepumpe, så det kan være lurt å støvsuge eller vaske av støv samtidig med at du tar ukesvasken; på den måten unngår du at varmepumpen blir skadet av støvet. Det er lurt å skru av varmepumpen mens du tørker støv eller bruker støvsugeren på den.
Når det gjelder plassering av innedel og utedel, kan det være vanskelig å vite hva som er best. Utedelen bør plasseres unna soverom, og med hensyn til naboen. For å hindre støy burde utedelen festes i murveggen til huset eller et eget stativ; om utedelen festes direkte på kledningen til huset, vil vibrasjonene skape unødvendig støy i huset. Utedelen bør også plasseres minst en halv meter over bakken, siden den avgir dreneringsvann.
Innedelens plassering avhenger av hvor stort huset ditt er og hvilke rom du vil at varmepumpen skal varme opp. Noen anbefaler for eksempel at varmepumpen plasseres i nærheten av en trappeoppgang (dersom du bor over to etasjer), slik at varmen fordeles utover hele huset. Generelt sett vil det være en fordel at innedelen plasseres høyt på veggen, dersom det er en veggmodell. Gulvmodeller plasseres på gulvet, og sprer varm luft både på gulvet (en fordel dersom man har kalde gulv) og oppover og ut i rommet.
Alt ettersom hvilken økonomi du har, kan det virke skummelt å investere i både varmepumpen og installasjonen, men du vinner veldig mye på det. Du kan redusere strømregningene dine, hjemmet ditt kommer til å være rikelig oppvarmet hele året, og du sparer til og med miljøet for overflødig energiforbruk!
Gjør smarte boligvalg