Vil du vite mer om å montere stikkontakt? I denne guiden forteller vi deg hvorvidt dette er noe du kan gjøre på egen hånd samt alt du må vite om hvordan du eventuelt finner rett elektriker for jobben, hva dette kan koste, og mye mer. Visste du at selv vennetjenester kan være ulovlige i forbindelse med elektriske installasjoner? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Når man først begynner å se på hva elektrikere kan gjøre og hva de koster, kan det friste å få det hele overstått ved å gjøre jobben på egen hånd. Spesielt montering eller justering av stikkontakter kan virke så enkelt og ubetydelig at de fleste burde kunne gjøre det selv, men det er altså ikke tilfellet. De fleste elektriske installasjoner er noe man bør holde seg unna, med mindre man er en utdannet og godkjent elektriker, og det gjelder også montering av stikkontakter. I denne artikkelen skal vi ta for oss hvordan man går frem for å montere nye stikkontakter, og hvor mye av dette - om noe - man kan gjøre på egen hånd.
Du som er inne og titter på denne artikkelen, vet kanskje allerede hva montering av stikkontakt er, men lurer på hvordan det går for seg. Vi skal likevel kort gå gjennom hva som gjelder for norske stikkontakter, samt noen mindre forskjeller mellom stikkontakter som produseres i Norge.
En stikkontakt er, i utgangspunktet og helt konkret, en fastmontert elektrisk kontakt - et strømpunkt - med hull til å plugge inn støpsler (også kalt kontaktplugger). Ordet "stikkontakt" benyttes vanligvis om et kontaktpunkt som gjør det mulig å koble elektriske apparater til det offentlige strømnettet, slik at de overhodet fungerer/lades/kan benyttes. Det er vanlig at stikkontakter i Norge har en spenning på 230 volt, og det er den typen du finner i stort sett alle boliger. Ikke alle land har stikkontakter med den samme spenningen, og det er derfor man ofte må kjøpe et spesielt adapter-støpsel når man skal på utenlandsferie. Stikkontakter må være koblet til et sikringsskap, enten direkte eller via en parallell- eller seriekobling, siden sikringene skal sørge for at stikkontaktene ikke blir overbelastet. Overbelastning kan blant annet føre til kortslutning av elektriske apparater og brann.
Stort sett alle elektriske installasjoner og anlegg er i dag jordet. Dette vil si at de er koblet til jorden via en jordleder. Prinsippet for jording er at strømmen alltid vil ta den raskeste vei ned til jorden, og hvis du tar du på et strømførende apparat uten jording eller bruker en ujordet stikkontakt, vil raskeste vei for strømmen være gjennom kroppen din. Jordingen er altså et sikkerhetstiltak som gjør at strømmen går rett til jorden i stedet for gjennom kroppen ved en elektrisk feil eller strømgjennomgang, slik at du unngår støt. Dersom strømmen er veldig sterk, kan elektriske støt eller kortslutninger være svært farlige. På grunn av dette må alle nye stikkontakter være jordet. Det eneste unntaket er eldre boliger som allerede har stikkontakter som er ujordet, siden man ikke skal blande jordet og ujordet i samme rom. Om man har et eldre hus med stikkontakter som er ujordet, anbefales det å bytte de ut med stikkontakter som er jordet, og da rom for rom eller samtlige på én gang.
Å montere en stikkontakt innebærer mange kompliserte oppgaver i relasjon til det elektriske anlegget, og er i aller høyeste grad noe du bør og skal overlate til en profesjonell el-virksomhet, og de fleste el-virksomheter i Norge tar denne jobben på strak arm. Nedenfor skal vi se på noen av oppgavene en elektriker kan utføre, derunder montering av stikkontakter:
Alle godkjente elektrikere kan montere en ny stikkontakt på en eksisterende eller ny kurs. Når man betaler for montering, betaler man gjerne også for materiell og kjøring/levering. Om du trenger stikkontakt med mer enn to uttak, kan elektrikeren lett montere dette også, og det samme gjelder serie- og parallellkobling av stikkontakter. Det er vanlig for elektrikere å benytte innfelte kontakter, som vil si at anlegget til stikkontakten er skjult. På den måten bli stikkontakter (og lysbrytere) en mer naturlig del av interiøret.
Elektrikere kan montere stikkontakter på murvegger, samt andre flater hvor montering og kabling kan bli en utfordring. Ofte koster det litt ekstra, og det trengs gjerne en mer grundig befaring på forhånd. Dette gjelder også stikkontakter som skal monteres utendørs.
Om monteringen krever nye sikringer, kan elektrikerne ta seg av dette også. Ofte fordrer dette at det eksisterende sikringsskapet har både plass og kapasitet til nye sikringer. Om dette ikke er tilfellet og elektrikeren må gjøre ytterligere arbeid i sikringsskapet, må man regne med at installeringen kommer til å ta lengre tid og koste mer.
Som en del av monteringen av stikkontaktene kan elektrikeren montere et overspenningsvern, noe mange også tilbyr. Overspenning kan komme av alt fra lynnedslag i nærheten av boligen til store belastninger på strømnettet. I verste fall kan det gjøre store skader på det elektriske anlegget, og derfor er det viktig at man har et overspenningsvern på plass. Man er dessuten pliktig å ha det i alle nye boliger. Du må imidlertid huske på at et overspenningsvern ikke nødvendigvis kan beskytte deg under kraftig lynnedslag. Det er derfor det er så viktig å trekke ut støpsler og skru av datamaskiner og lignende når man frykter tordenvær, slik at man slipper å få ødelagt kostbar elektronikk og viktige elektriske apparater.
Elektrikere kan også bytte ut dekselet på andre stikkontakter i huset samtidig som de er der for å montere en ny stikkontakt. I tillegg kan de bytte deksel på lysbrytere eller montere nye lysbrytere, dersom de gamle trenger en oppgradering.
Montering av stikkontakt kan koste fra 2.000 til 5.000 kroner. Prisen kommer an på mange faktorer. Den rimeligste monteringen gjelder for en vanlig stikkontakt som er jordet og har to uttak. Da blir prisen lik, uansett om du skal koble stikkontakten på en ny eller en eksisterende kurs. Om du trenger flere uttak i samme stikkontakt - for eksempel fire eller seks - må du legge noen ekstra hundrelapper på den endelige prisen.
Elektrikere kan installere stikkontakter utendørs, og det vil da koste noe mer på grunn av ekstra sikkerhetstiltak. Elektrisitet og vann går som kjent ikke godt sammen, og med det klimaet vi har i Norge, risikerer man at utendørs stikkontakter blir våte. De vil derfor som oftest kreve ekstra deksler, jording og tilpasset spenning. Vanskelighetsgraden kan også påvirke prisen; montering av stikkontakter på murvegg vil koste mer enn montering på en vanlig trevegg siden murvegger krever andre monteringsredskaper og noe lengre tid.
De dyreste tilleggene kan ligge på opp mot 2.500 kroner, i tillegg til det man betaler for selve stikkontakten og monteringen. Dette kan være relevant hvis du trenger overspenningsvern og hvis du vil legge til lysbrytere eller ekstra stikkontakter i samme bestilling, samt om den nye stikkontakten krever oppgradering av sikringsskapet eller en ny sikring.
Det enkle svaret på dette er nei. Du kan ikke, som en hovedregel, koble en stikkontakt på egen hånd. Dette er fordi den minste feil kan få alvorlige konsekvenser. Om man ikke er utdannet elektriker og har lang erfaring på området, er det også svært lett for at noe blir gjort feil. I verste fall kan boligen din begynne å brenne, og om monteringen av stikkontakter eller noe annet på det elektriske anlegget ikke er blitt utført av en sertifisert elektriker, kan du risikere at forsikringsselskapet ditt ikke dekker skadene.
Når det er sagt, finnes det faktisk noen ting som ikke-faglærte kan gjøre i forbindelse med stikkontakter, og det er det vi skal se på nå:
Selv uten utdanning kan du bytte dekselet som er plassert over ledningene. Dette gjelder både for stikkontakter og lysbrytere. Om du velger å gjøre dette på egen hånd, er det viktig å huske at det ikke gjelder delen av stikkontakten hvor ledningene er koblet til strøm. Du kan bare bytte det utvendige.
Om ledningen og støpselet er bevegelig, kan du montere og skifte varmeovner på egen hånd. Om varmeovnen din er montert fast i stikkontakten, er det bedre å kontakte en profesjonell.
Du kan koble til og skifte ut forskjellige lamper. Om lampen du vil skifte ut, ser ut til å være en del av den faste installasjonen eller på annet vis har en komplisert ledningsstruktur, burde du kontakte en profesjonell.
Så sant støpsel eller skjøtekontakter ikke er montert fast i stikkontakten, kan du selv flytte på dem og bytte dem ut. Du kan også montere ledningsbrytere (brytere på for eksempel ledningen til en lampe) opp til 16A på egen hånd, men om du skal montere noe med høyere spenning, må du kontakte en elektriker.
Om du er usikker på om endringene du trenger å få gjort i forbindelse med stikkontakten det gjelder, går inn under det vi har nevnt her, bør du alltid ta kontakt med en fagperson. De fleste el-virksomheter tilbyr gratis befaring. Det er bedre å være sikker på at det man gjør, er lovlig, og ikke minst riktig og ufarlig, enn at noe går galt.
Nå har vi sett at det meste må bli gjort av en profesjonell og registrert elektriker, og du sitter kanskje igjen med spørsmålet om hvordan du skal gå frem for å kontakte denne elektrikeren? Vi skal nå gå gjennom denne prosessen steg for steg:
Det første du må gjøre, er å finne ut nøyaktig hva du vil at elektrikeren skal gjøre. Dette fordi det vil bli lettere for elektrikeren å gi en prisantydning, om vedkommende vet hva oppgaven går ut på og hvilket resultat du ønsker. For eksempel kan det være praktisk om du på forhånd vet hvor mange stikkontakter du vil montere, hvor mange uttak det skal være på hver av dem, samt om du vil ha tillegg som lysbrytere eller nye sikringer.
Elektrikere er lettest å kontakte via hjemmesidene deres. Vanlige kontaktmåter er telefon, e-post eller kontaktskjema på hjemmesiden. Om du er usikker på om en bedrift er legitim, kan du søke den opp hos Elvirksomhetsregisteret, eller sjekke om de er medlem av større elektrikerkjeder som El-Proffen, som er den største landsdekkende elektrikerkjeden. Elvirksomhetsregisteret har oversikten over alle lovlige el-virksomheter i Norge: en elektriker kan ikke lovlig drive en bedrift uten å være registrert der. Du kan også bruke anmeldelser skrevet av privatpersoner for å vurdere om en el-virksomhet er den rette for deg. El-virksomheter har gjerne anmeldelser på Google, Facebook og hjemmesiden sin, eller hos diverse nettsider som fokuserer på forbrukerråd.
Når du er trygg på at bedriften er legitim og har fått kontakt med den, kan du be en elektriker komme innom boligen din på befaring. Dette er en rask prosess hvor de sjekker forholdene i boligen, slik at de kan fastslå hvor lang tid monteringen kan ta. Befaringen er vanligvis gratis, og du trenger ikke å bruke de samme elektrikerne til montering som du brukte til befaringen.
Montering av stikkontakt er tidsmessig en veldig rask jobb. De fleste elektrikere vil ikke bruke mer enn mellom én og fem timer, avhengig av hvor mange stikkontakter det er snakk om, vanskelighetsgraden, samt diverse andre tillegg. Siden monteringsarbeidet kan innebære boring gjennom vegger eller fester på betong, kan det medføre en god del støy og virke forstyrrende på de som befinner seg hjemme, alt ettersom hvor i huset monteringen foregår.Heldigvis er det veldig kortvarig - de raskeste elektrikere vil som nevnt være ferdige på en time eller to. Siden prosessen er rask, er det heller ikke noe man trenger å utsette lenger enn nødvendig. Imidlertid kan det altså være lurt å legge monteringen til en dag da man vet at man ikke må ha hjemmekontor som krever dyp konsentrasjon!
Uansett om du velger å gjøre deler av arbeidet på egen hånd eller å overlate alt til ekspertene, er det aller viktigste at du ber om en samsvarserklæring. En samsvarserklæring er en avtale mellom kunden (deg) og el-virksomheten, som detaljerer hva som skal gjøres og at personen som utfører oppdraget, er registrert og godkjent som elektriker. Dette gagner deg som kunde når det gjelder både brannsikkerhet og juridisk sikkerhet, om det skulle oppstå skader eller andre problemer etter at elektrikeren er ferdig med arbeidet sitt . Det er bare registrerte el-virksomheter som kan utstede samsvarserklæringer.
Å montere en stikkontakt kan virke som en liten installasjon, og det kan derfor være fristende å høre med venner og bekjente som er elektrikere, om ikke de kan montere den for deg. Vennetjenester kan være billigere, kanskje også gratis om du yter en annen tjeneste som gjengjeld, men det er viktig å huske på at du kun vil være beskyttet av en samsvarserklæring. Om en elektrikervenn du har, tilbyr å montere stikkontakten for deg uten godkjenning fra arbeidsgiver, kan du risikere at skader og problemer som oppstår, ikke dekkes av forsikringen din. Det fordi elektrikere ikke kan skrive samsvarserklæringer med mindre det går gjennom bedriften de er ansatt i.
Til syvende og sist kan det redde både deg og huset fra skade, dersom du ansetter en elektriker til å montere stikkontaktene dine. Både oppgraderinger og nye installasjoner er verdt prisen.
Gjør smarte boligvalg