Lurer du på hva utvendig solskjerming koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på utvendige solskjermingsløsninger, inkludert de ulike kostnadene for populære produkter som markiser, screens og pergolaer, hva som er inkludert i prisene, hvordan du kan spare penger og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Når vi snakker om solskjerming, skiller vi ofte mellom innvendige og utvendige løsninger. Felles for innvendig og utvendig solskjerming er at begge har som formål å beskytte mot solstråler. Innvendige løsninger reduserer lysinnslipp og innsyn i hjemmet. Det samme gjelder de fleste utvendige løsninger, men utvendig solskjerming er gjerne mer effektivt for å redusere innslipp av varme i tillegg og noen slike produkter kan dessuten brukes til å skjerme for solen på terrasse, veranda eller i hagen slik at det blir mer behagelig å tilbringe tid der om sommeren. Nedenfor ser vi nærmere på noen av de mest populære formene for utvendig solskjerming.
Markiser er en av de mest populære løsningene for utvendig solskjerming. En markise består av armer med en markiseduk trukket over seg. Det finnes både vindusmarkiser, terrassemarkiser og frittstående markiser. Dette er en fleksibel løsning fordi du enkelt kan justere ønsket grad av lysinnslipp ved å trekke markisen inn eller ut etter behov. Noen varianter styres ved hjelp av en sveiv, mens mer moderne markiser med motor kan styres ved å trykke på en bryter, ved å bruke fjernkontroll eller med en app på telefon. Les mer om priser på markiser i denne artikkelen.
Persienner kan monteres både innendørs og utendørs. De utvendige persiennene er mer effektive i å redusere innslipp av varme i huset fordi solstrålene stoppes før de trenger gjennom vinduet. Du kan enkelt justere ønsket grad av lysinnslipp ved å tilte persiennenes lameller i den retningen du selv ønsker. Utvendige persienner kommer dessuten med motorstyrte løsninger hvis du vil ha det. Du kan lese mer i denne artikkelen om priser på utvendige persienner.
Zip screens, eller screens som de også kalles, har blitt særlig populært på moderne bygg. Dette er et slags utvendig rullegardin som plasseres i en kassett. Duken er ofte laget av polyester eller glassfiber med PCV. På husets fasade skaper zip screens et stilrent ytre og de er dessuten effektive i å hindre innslipp av sol og innsyn fra nysgjerrige naboer. Det er likevel mulig å se ut, slik at du ikke mister utsikten. For mer informasjon om zip screens, kan du lese mer i vår guide om priser på zip screens.
Hvis du allerede har en form for solskjerming på vinduene, men ønsker utvendig solskjerming for å kunne sitte i skyggen på terrassen eller i hagen om sommeren, kan du vurdere å kjøpe en pergola, levegg eller et solseil. Pergolaen stammer opprinnelig fra Italia, men har de siste årene blitt mer populære i skandinavia. Typisk består en pergola av fire stolper og et mer eller mindre åpent tak som kan dekkes over ved behov. Dette skaper et hyggelig område under hvor man kan sitte avkjølt i skyggen. Vi skriver mer om dette i prisguiden vår om pergolaer.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Når man skal velge utvendig solskjerming vil mange faktorer være med på å avgjøre hva slags produkt man til slutt velger å gå for. Produktet skal være utstyrt med nødvendige funksjoner og ivareta riktige behov, enten det er å redusere lysinnslipp, varmeinnslipp, eller innsyn utenfra. Produktet skal gjerne se bra ut og passe til husets fasade forøvrig. Men for mange er prisen på de ulike produktene avgjørende for valg av utvendig solskjerming. Heldigvis finner du utvendig solskjerming i flere prisklasser og det er dessuten nokså store prisvariasjoner innenfor de samme kategoriene av utvendig solskjerming.
Har du bestemt deg for å kjøpe markiser, vil du se at prisen kan variere mellom alt fra et par tusen kroner hos en lavpriskjede og helt opp mot 100.000 kroner for de beste variantene som fås hos spesialister på solskjerming. Prisen på markiser avhenger først og fremst av størrelsen på markisen, men også av hva slags kvalitet du ønsker på markiseduken, overflatebehandling, utseende og funksjoner markisen er utstyrt med, for eksempel om den kan styres med motor. Avanserte typer markiser kan justere seg selv automatisk i forhold til været slik at de trekkes inn når det blåser kraftig og trekkes ut når det er veldig varmt ute, for å på den måten hindre at huset blir overopphetet. Markiser med denne typen funksjoner koster mer. På tross av store prisforskjeller ender de fleste opp med å betale mellom 10.000 og 30.000 kroner for en relativt stor markise av god kvalitet.
Er du ute etter rimeligere alternativ, kan du vurdere å kjøpe utvendige persienner eller zip screens. Også her vil størrelse, kvalitet og funksjoner være med på å påvirke prisen. Utvendige persienner med motor kan koste alt fra 5.000 kroner til over 20.000 kroner. Zip screens vil ligge i cirka samme prissjikt.
Pergola er blant de mest kostbare solskjermingsproduktene på markedet. Her må du vanligvis regne med å betale et sted mellom 60.000 og 100.000 kroner. Faktorer som er med på å påvirke prisen for en pergola inkluderer blant annet ønsket størrelse, om du ønsker vegger, hvilken modell du velger, og om du vil ha med lys eller varmelamper.
Husk at pris ikke er det eneste av betydning. Det er minst like viktig at solskjermingen fungerer som den skal, at du får med de funksjonene du trenger, og med former og farger som passer bra til husets ytre. Finner du et rimelig produkt som oppfyller alle dine forventninger, trenger du ikke betale for de aller dyreste alternativene. Det er likevel viktig at solskjermingen holder tilstrekkelig høy kvalitet og har relativt lang levetid.
Solskjerming kan kjøpes hos rimelige lavpriskjeder som IKEA, Jysk, Europris eller Kid eller hos bedrifter som spesialiserer seg på solskjerming. Ofte opererer lavpriskjedene og spesialistene med ulike betalingsmodeller. Hos en lavpriskjede er det enkelt å finne frem til priser og produktene fås som regel bare i standardstørrelser. Her betaler du normalt bare for selve produktet og du må selv frakte det hjem og montere det selv. De rimeligste formene for solskjerming finner du hos slike lavpriskjeder, men siden produktene stort sett bare fås i standardstørrelser, er det viktig at du finner solskjerming i riktig størrelse. Dette krever ofte presise oppmålinger, noe som kan være vanskelig å utføre på egenhånd.
Hos en spesialist på solskjerming er det vanskeligere å finne konkrete priser. Grunnen til det er at du her får produktet spesialtilpasset dine egne behov og ønsker, og prisen vil følgelig være forskjellig i hvert enkelte tilfelle. Du kan selv oppgi ønsket størrelse på markisen, screens eller utvendige persienner, og du kan velge blant et bredt spekter av duker, modeller og varianter. Hvis du skal bestille solskjerming hos en spesialist, er det vanlig at forhandleren sender en fagperson på befaring hos deg for å se hva som er mulig å gjennomføre der du bor og ta nødvendige oppmålinger. Deretter kan du motta et uforpliktende pristilbud. Ved kjøp blir produktet levert og montert der du bor. Det er lurt å benytte seg av en slik befaring fordi du kan få nyttige tips om løsninger som passer for huset ditt og du kan be forhandleren ta med stoffprøver slik at du kan sammenligne ulike alternativer.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Hva som inkluderes i prisen avhenger i stor grad av betalingsmodell. Hos en lavpriskjede får du som regel bare selve produktet du kjøper, mens du selv må frakte det hjem og sørge for montering. For motorstyrte solskjermingsprodukter kan prisen inkludere en fjernkontroll, men noen ganger må du kjøpe dette utenom. Slike fjernkontroller er imidlertid billige og koster som regel ikke mer enn et par hundre kroner. Siden montering ikke er inkludert i prisen her, må du enten være sikker på at du klarer å montere produktet på riktig måte selv eller være forberedt på å betale noen som kan hjelpe deg.
Bestiller du solskjerming hos en spesialist, kan hva som er inkludert i prisen variere. Det anbefales her å hente inn pristilbud og sjekke tilbudet nøye for å finne ut hva som er inkludert i prisen. I tillegg til å inkludere selve produktet du kjøper, kan det følge med ulike typer ekstrautstyr som varmelamper eller lys til pergola, eller for eksempel kassett til markiser. Monteringen er noen ganger inkludert i prisen, og andre ganger kommer det som et tillegg. Det er viktig å se hva prisen for montering er og om prisen kommer med ulike forutsetninger. I noen tilfeller kan montering bli dyrere hvis det er særlig lang reisevei mellom montør og deg, eller hvis arbeidet av ulike grunner er mer komplisert og arbeidskrevende der du bor. Montering kan dessuten være mer kostbart hvis arbeidet skal gjennomføres utenfor ordinære arbeidstider som i helg eller på kveldstid. Det er likevel vanlig at befaringen som gjennomføres i forkant er gratis og derfor ikke kommer som et tillegg til de totale kostnadene.
Det er mye du kan gjøre for å spare penger ved kjøp av utvendig solskjerming. Fordi det er store prisforskjeller på markedet bør du foreta grundige sammenligner slik at du unngår å kjøpe et produkt til en høyere pris enn nødvendig når du kan finne et vel så godt produkt til en rimeligere pris et annet sted. Det er enkelt å sammenligne priser hos lavpriskjeder fordi prisene er tilgjengelige på nettsidene deres. Hos spesialister på solskjerming kan det imidlertid være en vanskeligere øvelse fordi prisene vanligvis ikke er tilgjengelige før du henter inn pristilbud. Det anbefales imidlertid å hente inn pristilbud fra flere aktører slik at du kan sammenligne. I den forbindelse er det særlig viktig å lese pristilbudene nøye og finne ut nøyaktig hva som inkluderes i prisen, slik at sammenligningen skjer på like vilkår.
Du trenger ikke nødvendigvis velge alternativet som kommer billigst ut av sammenligningen. Ofte skyldes prisvariasjonene forskjell i kvalitet, og det kan være vel så lurt å betale litt ekstra for et produkt som holder høyere kvalitet og som har lengre levetid. Når det gjelder utvendig solskjerming er det særlig viktig at produktet har god motstandsdyktighet mot vind og tåler nokså tøffe værforhold for øvrig. I alle tilfeller sparer du mest på å kjøpe solskjerming hos en lavpriskjede, men du får som regel produkter av høyere kvalitet hos en spesialist.
Generelt er utvendig solskjerming dyrere enn innvendige former for solskjerming. Hvis budsjettet er begrenset og du har behov for å spare penger, kan du vurdere et innvendig alternativ i stedet. I disse dager er for eksempel plisségardiner svært populære, men du kan også velge vanlige gardiner, lamellgardiner, rullegardiner eller innvendige persienner. Disse skjermer effektivt mot sol inne i hjemmet og hindrer UV-stråler i å bleke møbler og interiør. Du finner et bredt utvalg av slike produkter til under tusenlappen.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Utvendig solskjerming er for mange en god investering. For at du skal lykkes med kjøpet er det likevel viktig at du tar deg god tid til å finne ut nøyaktig hva du trenger, hvilke funksjoner du har behov for, samt hva som passer og er med på å gi huset et flott ytre. Ved kjøp av pergola, markiser eller screens kan investeringen dessuten være med på å øke verdien på boligen din, slik at du kan dra nytte av kjøpet også hvis du skal selge boligen i nær fremtid.
Solskjermingen må likevel leve noen år for at det skal være verdt å investere flere tusen kroner. Sørg derfor for å finne et produkt av tilstrekkelig høy kvalitet og ikke glem vedlikehold. Kjøper du markiser bør du eksempelvis vaske markiseduken en gang om våren og en gang om høsten. Du kan fint brukt et mildt vaskemiddel som zalo, men du bør unngå sterke vaskemidler da disse kan skadde dukens impregnering. For godt vedlikehold av markiser, bør du vurdere å kjøpe markise med kassett. Da beskyttes markisen i kassetten når den ikke er i bruk
Hvis du ikke er praktisk anlagt, anbefales det å overlate jobben med montering til en fagperson. Dette gjelder særlig hvis du skal kjøpe markiser. Markiser er tunge og farlige situasjoner kan oppstå dersom markisen er montert feil og faller på en person som står under. Skal du montere produktet du kjøper selv, er det viktig å følge monteringsanvisningen nøye. Hvis noe ødelegges i denne prosessen og du unngår å følge monteringsanvisningene, kan det gå utover garantien.
Gjør smarte boligvalg