Vil du vite mer om solskjermingsseil? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hvilke muligheter du har innenfor kategorien solseil, hvor og hvordan du skaffer deg denne typen solskjerming, hva det koster og mye mer. Solskjermingsseil er moderne, allsidige og lett anvendelige. Visste du at at det finnes typer som du kan ta med deg på stranden? Og er du klar over solseil kan motoriseres? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Solbeskyttende, vanntette, slitesterke og vakre ‒ solskjermingsseil er en type solskjerming for uteplassen din, enten det er snakk om en terrasse, en balkong, en liten hageflekk eller et større hageareale. Noen typer solseil kan du også ta med deg på stranden, på overnattingstur i skogen, eller feste til campingvognen din. Solseil skjermer mot sterke solstråler som truer hagemøblene og blomstene dine, skaper gjenskinn i laptop-skjermen og blender gjestene dine; de fungerer temperaturregulerende, kan hindre litt-for-nysgjerrige forbipasserendes innsyn samt holde uteplassen din tørr når det regner.
I tillegg kan solseil og andre typer solskjerming brukes til å dele inn hagen og skape flere “rom”, eller “soner” som det ofte kalles. Kanskje du ønsker skjerming til kjøkkenhagen eller til grillhjørnet? Solseil kan enten monteres fast eller installeres slik at de kan rulles eller trekkes ut og inn. Med sin store, ofte hvite duk, kan det utgjøre et stilrent, luftig og uanstrengt innslag i hagen din. Her er det lov å være kreativ, tenke ut et eget drømmeseil og skape de “rommene” du ønsker deg.
Du kan alltids forhøre deg med en solskjermingsekspert, som vet mer om hva som er lurt med tanke på de behovene og ønskene du har for akkurat din uteplass. Så hva gjør du for å få tak i solskjermingsseil? Det vanligste er å få det sydd av en seilmaker eller kontakte firmaer som har spesialisert seg på solskjerming og kan lage en løsning på mål, skreddersydd etter dine ønsker og behov: Solskjermingsgruppen og Markisehuset, blant andre, er kjente aktører her. Du kan også få kjøpt solseil i standardstørrelser i butikker som Ikea, Jula og Clas Ohlson.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Så, er solseil en dyr solskjermingsløsning? Nei, det behøver det ikke være; du kan få mindre typer til bare noen få hundrelapper. Prisene varierer riktignok etter bruksområde, modell og størrelse på seilet. For de store og mer permanente variantene kan du se for deg priser fra omtrent 1.000 kroner og oppover. Et butterfly-seil har en prislapp på 3.000 kroner eller mer.
Ofte ber leverandørene deg om å kontakte dem direkte for å få et pristilbud for akkurat ditt prosjekt. Skreddersydde løsninger koster naturligvis mer. Det gjør også automatisert solskjerming: Ja, solskjermingsseil kan motoriseres slik at du enkelt kan spenne opp, stramme og rulle inn seilet ved hjelp av en bryter, fjernkontroll eller app, avhengig av hvor mye du er villig til å betale. Automatiske solseil koster anslagsvis et sted mellom 45.000 kroner og 150.000.
Gratis befaring tilbys av de aller fleste spesialistene på markedet for solskjerming, dette også uten kjøpsforpliktelser. Du kan da benytte anledningen til å få pristilbud, finne ut av hva som inkluderes i denne prisen, og eventuelt sammenligne priser fra flere aktører. Videre kan du alltids velge å betale ekstra for å få monteringshjelp. Dette trengs for eksempel dersom du ønsker motorisert styring og det krever tilretteleggelse for strømtilførsel. Ofte har solskjermingsspesialistene faste avtaler med en elektriker.
Til sist kan vi nevne at solseil med akryl, et syntetisk tekstilfiber, er en effektiv måte å gjøre duken vanntett på. Dette koster litt ekstra, men til gjengjeld vil overflaten holde seg fin lenger, ideelt sett i flere år. Akrylduker har dessuten ofte 10-års garanti. Vær obs på at slike duker passer best for flater på opptil ti kvadratmeter, siden akryl gjør duken tyngre og dessuten vil kunne gjøre stoffet ganske stivt. Det kan bli en utfordringer dersom duken er større enn dette.
Et solseil er en tre- eller firkantet duk; en permanent innretning eller en flyttbar en. De flyttbare løsningene passer godt til mindre arealer og kan justeres og brukes på flere måter. De er designet og formet for å skulle tåle nordiske forhold; de produseres for eksempel med slake, runde buer langs kantene for å kunne tåle vindkreftene bedre, og er formet slik at regnvann effektivt renner av. Videre kommer solseilene i mange forskjellige farger og med kvaliteter og materialer som gjør dem vanntette, UV-beskyttende og holdbare.
Konstruksjonens duk settes opp og strammes ved hjelp av en eller flere stenger og tau som festes i bygg, terrassevegger eller i for eksempel trær. Du kan også sette et seil over et område ute i hagen hvor det ikke er vegger, ved å bruke stenger og trekke solseilet mellom disse. Det er mulig å skjerme større områder, for eksempel ved å trekke tau mellom bygninger.
Vi kan dele typene solskjermingsseil inn i fire kategorier:
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Det aller første du bør gjøre, er å tenke gjennom hvor du ønsker solskjerming, og hva slags skjerming som er viktig akkurat der ‒ er det ly mot regn og vind som er viktigst for deg, eller beskyttelse mot sollys og -varme, eller alt på én gang? Ta mål av det aktuelle området. Kanskje er du villig til å bruke større summer for å få en spesialtilpasset løsning, eventuelt en automatisert en, eller du tenker å gå for en ferdigprodusert solskjermingsseil som du kan kjøpe i en butikk og montere selv. Du kan undersøke alternativene på nett ved å søke opp for eksempel Solskjermingsgruppen, Clas Ohlson eller Jula. Vit at du også kan registrere behovene dine hos oss i Boligsmart; vi hjelper deg med å finne dyktige aktører i nærområdet ditt så du slipper å sitte på nettet og lete for mye selv!
Solskjermingsseil kan du montere selv ved hjelp av monteringsanvising, som også som regel er tilgjengelig på leverandørenes nettsider. Det er i utgangspunktet en rask og enkel jobb. Om det skulle oppstå problemer, finner du gjerne også videoer på produsentenes nettsider som viser deg hvordan du går frem.
Om solskjermingsprosjektet ditt er mer omfattende og du trenger profesjonell hjelp, eller du rett og slett lurer på hvilke muligheter du har, kan du kontakte leverandører som er spesialister på solskjerming - her nevner vi Solskjermingsgruppen, T. Aasen Solskjerming eller Kjells markiser, med flere. Det gjelder også om du ønsker motoriserte løsninger med fjernstyring eller bryter. Begge disse aktørene kan for øvrig skilte med gode omtaler i sosiale medier og i kjente søkemotorer.
Det finnes et hav av muligheter for utvendig solskjerming. Listen under gir deg god oversikt:
Butikkjeder som Ikea, Maxbo, Jysk og Jula, med flere, selger de enkleste, standardiserte solskjermingsløsningene, mens du for mer avansert solskjerming kan kontakte spesialister som Kjells markiser, Solskjerming AS eller Markisehuset, blant andre.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Enten du vil beskytte planter og vekster i blomsterbedet eller kjøkkenhagen din, slippe solbriller når du leser morgenavisen på terrassen, eller unngå å bli blendet mens du er grillmester, er god solskjerming uunnværlig. Særlig aktuelt er det i løpet av den norske sommeren når solen er oppe så lenge som den er her. For best mulig beskyttelse kan du vurdere å kombinere solseil med en levegg eller lignende.
Bruk en dag på å kartlegge hvordan sollyset treffer uteplassen din i løpet av dagen, og planlegg solskjermingen deretter. Tidvis er det kanskje mye vind der du bor, eller mye regn? Jo større seilet skal være, jo viktigere er det at det er tilpasset værforholdene der det skal plasseres. Dette er slikt som solskjermingsekspertene kan hjelpe deg med, og glem ikke at de fleste av dem tilbyr gratis befaring.
La oss gå gjennom tre viktige huskeregler. Én: akryl (stoffet som gjør seildukene vanntette) er lett antennelig. To: Alt treverk som kommer i kontakt med jord, må være impregnert. Tre: Det er lurt å sørge for godt vedlikehold av solseilet; impregnerer det gjerne for unngå muggdannelser og at skitt fester seg.
Husk at du må forholde deg til bygningsmyndighetene i kommunen din når det gjelder permanente løsninger som hagestue eller pergola. Byggingen av en pergola er riktignok i utgangspunktet søknadsfri, men husk å sjekke kommunens byggetekniske reguleringsplan for sikkerhets skyld. Du har lov til å sette opp gjerder opp til 1,5 meters høyde uten å måtte søke tillatelse for det. En levegg kan på sin side ikke bygges høyere enn 1,8 meter uten godkjent søknad. Selv om solseil ikke i utgangspunktet krever noen slike forbehold, er det jo alltid lurt å ha en god dialog med naboene slik at alle som påvirkes av endringene i området, blir fornøyde.
Gjør smarte boligvalg