Vil du vite mer om solskjerming for vindu? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hva slags solskjerming som finnes der ute og prisene for ulike varianter, samt aktuelle løsninger for nettopp dine vinduer og hvordan du går frem for å skaffe dem. Finnes det for eksempel et bedre alternativ til de klassiske rullegardinene på soverommet? Vi forteller deg også om utvendig og innvendig solskjerming samt nytteverdien i å velge riktig alternativ blant disse. Visste du at det du har foran stuevinduet ditt påvirker innetemperaturen? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Når vi snakker om solskjerming, tenker vi på markiser, persienner, lameller og rullegardiner; kort og godt alt vi benytter for å dekke til vinduene i boligene våre. Slik tildekking er nødvendig blant annet for å hindre overoppheting av rom, å bli blendet av lavtstående sol samt å slippe innsyn fra nysgjerrige naboer. I Norge er vi opptatte av å eie vår egen bolig, og vi bygger både nye eneboliger og leilighetskomplekser med mange og store vindusflater. Derfor har de fleste av oss behov for solskjerming i en eller annen form. Det finnes imidlertid mange alternativer for skjerming og mange leverandører, så hvordan velge riktig løsning for din bolig? Videre i denne seksjonen skal vi ta for oss de forskjellige typene solskjerming for vindu og hvor(dan) du får tak i dem:
Hva er de mest vanlige formene for solskjerming? Først og fremst skiller vi mellom innvendig og utvendig solskjerming. Dette fordi de ofte har forskjellige bruksområder og funksjoner.
Innvendig solskjerming festes på innsiden av vinduene og er i like stor grad dekorativt som funksjonelt. I tillegg til å holde solen ute begrenser innvendig solskjerming innsyn gjennom vinduene. Ettersom innvendig solskjerming blir en del av rommets interiør, har det de senere årene blitt mer fokus på estetikk og design på dette området.
Vanlige former for innvendig solskjerming:
Utvendig solskjerming festes utenpå vinduene og er ofte mer robust, for å tåle slitasje påført av vær og vind. Denne formen for solskjerming er den mest effektive når det kommer til å begrense solas varmeeffekt gjennom vinduene dine.
Vanlige former for utvendig solskjerming:
I tillegg til de ovennevnte løsningene har det i senere år dukket opp solskjerming som er integrert i vinduer, det vil si bygget inn i selve vindusflaten, i form av screens eller lameller. Dette skal gi et diskret uttrykk og enda mer effektiv skjerming.
Hvordan går du så frem når du skal skaffe solskjerming til din bolig? Det finnes mange leverandører av solskjermingsløsninger, som både gjennomfører befaringer, forhandler produkter og monterer for deg. En rekke løsninger for spesielt innvendig solskjerming er dessuten tilgjengelige i de fleste interiør- og møbelbutikker, og er fullt mulig å montere solskjerming på egen hånd. I avsnittet “Populære leverandører” kan du lese mer om de mest populære leverandørene og deres tilbud.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
De enkleste formene for innvendig solskjerming, som for eksempel rullegardiner og lameller, koster mellom 200 og 1.000 kroner, avhengig av blant annet størrelse og materiale. Man bør være oppmerksom på at for enkelte løsninger selges gardinskinner separat. Eksempelvis kan selve lamellene være relativt rimelige, men hvis du også har behov for lamellskinner, må du regne med å betale rundt 300 kroner ekstra. Kompleksiteten i utførelsen og funksjonene du ønsker at solskjermingen skal ha, påvirker også prisen. En plisségardin med dobbelt stoff som du kan flytte hvor du ønsker i vinduet, ligger for eksempel på rundt en tusenlapp, mens du får en relativt enkel rullegardin for ca. 200 kroner.
Utvendig solskjerming befinner seg ofte i et høyere prissjikt, og ligger på ca. 3.500 kroner, men kan også komme helt opp i 7.500 kroner, avhengig av størrelse samt modell. Prisen for styring av solskjermingen, som motor eller trådløs veggbryter, kommer i tillegg. De fleste markiser kommer med manuell sveiv som standard, mens utvendige persienner og screens krever motor. Hvor avansert denne skal være, kan man imidlertid velge selv, og prisene varierer her fra cirka 550 til 1.200 kroner. Som et eksempel kan vi anslå kostnaden for et middels stort stuevindu med manuell markise til rundt 4.200 kroner, mens et soveromsvindu med motorisert screen og trådløs veggbryter vil ligge på 7.900 kroner.
Dette er prisene for selve solskjermingsproduktet. Det er imidlertid andre faktorer å ta med i prisberegningen. I hovedsak er de to viktigste faktorene montering og vedlikehold:
Monteringen av solskjermingsproduktene varierer i både arbeidsomfang og pris, avhengig av om du kan skru dem opp selv eller om du må kontakte en fagperson. De fleste leverandører av større solskjermingsprodukter vil inkludere montering i et eventuelt tilbud når du tar kontakt med dem. Om du etter noen år må bestille service på for eksempel markisemotoren din, påvirker dette totalkostnaden ved anskaffelsen eller underveis i eierforholdet, men riktig vedlikehold øker også produktets varighet.
For å oppsummere kan vi si at prisene på innvendig solskjerming som oftest ligger på en tredjedel av prisen for utvendig solskjerming, rett og slett fordi utvendig solskjerming ofte er mer omfattende, både hva størrelse på produktene og montering angår. Det er dog vanlig å beholde den utvendige solskjermingen lenger, mens vi ofte bytter ut gardiner og lignende innendørs, for eksempel for å holde tritt med trender eller årstidene. Man kan derfor se på utvendig solskjerming som en større utgift der og da, men som en god investering på lang sikt.
I denne seksjonen skal vi først ta for oss noen nyvinninger innen solskjerming som det er verdt å vite om, før vi gir deg våre tips til hvilken solskjerming som passer best til dine vinduer.
Digitaliseringen har også nådd området solskjerming. I tillegg til elektriske motorer og gardinskinner, kan du nå få det som kalles automatiserte solskjermingsprodukter. Dette er for eksempel screens eller persienner som kan styres gjennom en app på smarttelefon eller nettbrett, gjerne som en del av et såkalt “smart home”, slik at du kan kontrollere produktene trådløst. Automatisering åpner opp for funksjoner som tidsinnstilling basert på solens plassering på himmelen og er en særdeles praktisk løsning når man er borte fra hjemmet.
Her kommer våre tips til hvilken solskjerming som passer til hvilke vinduer:
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Er det egentlig så viktig med solskjerming foran vinduene? I denne seksjonen skal vi gi deg noen gode grunner for hvorfor dette kan være gunstig for nettopp din bolig, samt noen grunner til at du bør vurdere om det faktisk er en nødvendig investering.
De tre største utfordringene man ønsker å løse med solskjerming, er blendende lys, overoppheting og uønsket innsyn:
Blendende lys: På grunn av Norges geografiske plassering langt nord på kloden står solen relativt lavt på himmelen, selv om sommeren. Dette medfører at solen skinner skarpt på norske hjem, spesielt inn vinduer plassert mot vest og sør. Ikke bare er det ubehagelig å bli blendet når man går inn i et rom med store vinduer solen skinner inn gjennom, det kan føre til sjenerende gjenskinn og striper på TVen i stuen eller på PC-skjermen på hjemmekontoret. Tekstiler som tepper og duker kan også bli solbleket ved utsettelse for direkte sollys over lang tid. Det samme gjelder klær i åpne garderobeløsninger på rom der vinduene ikke er tilstrekkelig skjermet.
Oppvarming: Vi har alle opplevd det: Man drar på jobb tidlig en junimorgen og kommer hjem utpå ettermiddagen til en kvelende varm stue etter at solen har stekt gjennom vinduene hele dagen. Bare du hadde husket å dra ned markisen, eller slått ned persiennene før du dro. Den innvendige solskjermingen hjelper til en viss grad, spesielt med å stenge ute de farlige UV-strålene, men utvendig solskjerming begrenser solas varmeeffekt med inntil 90 prosent, avhengig av hvilken type man velger. Det er derfor en god idé å skjerme vinduene. Slik overoppheting av boligen påvirker inneklimaet og på lang sikt helsen. Elektriske apparater kan også bli påvirket av ekstreme temperaturforandringer.
Innsyn: Det er kanskje et paradoks at solskjerming også kan være nyttig når høstmørket senker seg, men riktig valg av solskjerming, som for eksempel justerbare plisségardiner i stuen eller screens foran soveromsvinduene, kan bidra til å hindre uønsket innsyn når vinduene våre lyser opp i mørket. Bor du i et tettbebygget nabolag eller har en leilighet på bakkeplan, kan solskjermingen bøte på følelsen av å være på utstilling for skuelystne forbipasserende.
Et siste aspekt ved solskjerming er dekorasjonsverdien. Innvendig solskjerming blir en del av interiøret, og riktig kombinasjon av design og tekstil bidrar ofte til et lunere, mer hyggelig innemiljø. Riktig, pen og godt vedlikeholdt solskjerming, både inne og ute, kan dessuten øke verdien på en bolig ved eventuelt salg.
På den andre siden kan det å gå til anskaffelse av ordentlig solskjerming være en dyr affære. Ved kjøp av større produkter må man som regel hyre inn profesjonelle til montering og installasjon, og så må man ikke glemme utgiftene til eventuell service på markisemotorer og lignende. Som nevnt tidligere i guiden kan man anse det som en investering i boligen, men slike store investeringer kan ta lang tid å spare inn. Om økonomien er en viktig faktor, er det derfor verdt å nevne at man ofte kan klare seg lenge med en kombinasjon av gode innvendige solskjermingsprodukter som er mulig å montere på egen hånd.
Blende-, varme- og innsynsproblematikken skissert i starten av denne seksjonen er allmenne utfordringer, så her må man selv veie nytte versus kostnad og ta med egne behov i vurderingen.
De fleste leverandører på solskjermingsmarkedet vil gjerne at du skal kontakte dem direkte med dine behov (og nøyaktige mål på dører og/eller vinduer) før de gir deg et tilbud. Nedenfor har vi likevel satt sammen en oversikt over de mest populære leverandørene av solskjerming og produktene de tilbyr, slik at du vet hvor du skal henvende deg:
Markisehuset: Markisehuset har et av de største utvalgene av farger og tekstiler på markedet, og har tre avdelinger i Østlandsområdet (Oslo, Bærum og Jessheim). De tilbyr måltilpasset utvendig og innvendig solskjerming, i tillegg til dukskift for markiser. Populære produkter fra katalogen inkluderer en designmessig modernisert utgave av rullegardinen samt insektsgardiner til fritidsboligen.
Celsius: I markedsføringen fokuserer Celsius på sin lange erfaring og miljøvennlige profil. De tilbyr solskjerming til innendørs bruk, men har et spesielt stort utvalg av utvendig solskjerming. I tillegg tilbyr de terrassevarmere og innglassing av balkong. Celsius har hovedkontor utenfor Sandefjord og fører produkter fra både Norge og Europa. Populære produkter fra katalogen inkluderer screens og såkalte effektgardiner - en hybrid av rullegardiner og persienner.
Kjells markiser: Denne leverandøren skilter med at majoriteten av produktene de selger, er norskproduserte. Bedriften er landsdekkende og har et bredt utvalg av utvendig og innvendig solskjerming, i tillegg til garasjeporter. De skreddersyr og produserer også produktene etter dine mål. Populære produkter fra katalogen inkluderer Kjells motoriserte gardinskinne og Duette® doble plisségardiner.
Alle leverandører vi har nevnt ovenfor, tilbyr montering og service i tillegg til gratis befaring og måltakning.
I dette avsnittet har vi i hovedsak beskrevet bedrifter med profesjonelle fagfolk som både selger og monterer diverse former for solskjerming. Som tidligere nevnt, er det også mulig å kjøpe solskjerming i mindre og/eller standardisert skala hos de fleste interiørbutikk-kjeder, men de større og mer måltilpassede formene for solskjerming, som markiser ol., krever som oftest at man kontakte en slik bedrift som vi har beskrevet ovenfor. Ved å registrere behovene dine hos oss i Boligsmart, kan du bli kontaktet av tilbydere av solskjerming i ditt lokalmiljø. Ikke bruk tid på selv å sitte på nettet og lete etter den beste aktøren; la oss finne dem for deg.
Ønsker du pristilbud på solskjerming? Få 3 tilbud på jobben her.
Så, blir det dekorative plisségardiner, moderne screens eller tilbake til de klassiske rullegardinene? Nå som vi har fortalt deg om hva slags solskjerming som finnes, kostnadene du må regne med og hvor du skal henvende deg, gjenstår det bare å gi deg våre siste råd og anbefalinger!
Når du nå skal gå til anskaffelse av solskjerming, kan det være lurt å ha i bakhodet…
Det er deilig å gå våren i møte med godt rustede vinduer mot den lave solen, og en full overhaling med nye markiser foran vinduene på eneboligen er en god og langvarig investering. Samtidig kan man være godt beskyttet mot solen med et oppheng av nye lameller foran de høye vinduene i leiligheten også. For å oppsummere kan vi si at de fleste har behov for en eller annen form for solskjerming, men at omfanget og typen kommer an på hva du selv har anledning til, foretrekker og har fokus på samt din økonomiske situasjon.
Gjør smarte boligvalg